Tablet to po prostu pióro cyfrowe. Można za jego pomocą rysować, pisać i w ogóle. Opiera się na polu dotykowym, który reaguje wyłącznie z dołączonym doń piórkiem.
Jakbyś powiedział, że w Painice rysujesz używając tabletu, toby cię śmiechem zabili. Do tabletów dołączone jest oprogramowanie graficzne, ale polecam np. PS do takich spraw.
Cytuj:
Czy jak sie tego uzywa to widac piksele, czy moze jakby rysowac na zwyklym papierze zwyklym olowkiem?
|
Emmm, nie do końca rozumiem... Tablet to tylko pole dotykowe, a efekty ukazują się na monitorze. Niby niewygodne, ale da się przyzwyczaić.
Ceny- nie wiem, najtańsze chyba ok. 200 zł, najdroższe LCD- nawet chyba 10 tysięcy zł...
Czym kierować się przy zakupie- głównie marką. Polecam gorąco Wacom, nawet najtańsze tablety są bardzo dobre i do wszystkiego wystarczają (Volito 2 [mój

], PenFriend)
Uzupełnić te informacje mogą graficy jak bryndii czy Blacko, ja od niedawna w tabletach...
@down
Wszystko zależy od programu. Jakoże Paint jest prymitywny, to nie ma antyaliasingu, czyli wygładzania krawędzi. Programy jak Photoshop czy Paint Shop Pro mają taką funkcję.