Witam wszystkich, też mam taki sam dylemat, kiedy kupić PACC-a. Według mnie każda pora do zakupu ma jakieś wasy i zalety, ponieważ:
Sezon jesienny(wrzesień - listopad):
Plusy:
- początek szkoły(wakacje się jeszcze niby nie skończyły, więc olewająco podchodzisz do budy, tak samo mogą podejść twoi starzy, którzy obudzą sie dopiero w czasie zimowym, ze masz słabe oceny, ale wszystko zależy od charakteru twoich starszych),
Minusy:
- początek szkoły(początek szkoły może też być minusem, jeśli twoi starzy bedą ci kazać ci się ciągle uczyć)
Sezon zimowy(grudzień - luty):
Plusy:
- szkoła - tak naprawdę od początków grudnia w szkole nie ma większego nakładu na naukę(mikołajki, wycieczki, klasowa wigilia, lekcje przystosowane tematowi świąt), chociaż nie wykluczam innego toku sprawy, czyli niezmienny nakład tematu nauczania(zależy od szkoły, najlepiej przypomnij sobie jak było rok temu.
- wolne dni - święta, sylwek i ferie = dużo wolnego czasu.
Minusy:
- wolne dni - pamiętaj o dłuższej przerwie między sylwkiem a feriami, w tym czasie szkoła może dać popalić, jeśli wtedy narobisz sobie braków, bedziesz zmuszony je odrabiać i o Tibii zapomnij.
- wyjazdy - święta i ferie to czas wyjazdów, więc nastaw się na to, że ten czas możesz również spędzić poza domem(komputerem)
- święta - jeśli na święta zjeżdża sie do twojego domu rodzina, możesz zostać narażony na chęć poużywania komputera przez twoich krewnych(szczególnie w twoim wieku).
Sezon wiosenny(marzec - maj):
Plusy:
- looz - w tym czasie w szkołach(zależy od szkoły) często są organizowane imprezy typu: dni szkoły etc. Więc w niektórych dniach mogą zostać odwołane lekcje lub skrócone)
- majówka - wszyscy wiedzą o czym mówię. Tak, długi weekend może się okazać czasem do używania PACC-a.
Minusy:
- wiosna - wiosna to czas kiedy wszystko się zmienia, uwalaniamy się od śniegu, mrozu, lodu etc. Pamiętaj, że te zmiany są w stanie wyciągnać Cię sprzed kompa na np. boisko, żeby pograć w piłke.
- braki w nauce - wcześniej wspomniałem, czym mogą grozić poważniejsze zaniedbanie się w nauce w czasie zimowym lub jesiennym. Jeśli dostaniesz ocenę dostateczną na półrocze, bedziesz skazany łazić do nauczyciela danego przedmiotu i zaliczać większość tematów.
Sezon letni(czerwiec - sierpień):
Plusy:
- Według mnie, najlepszy czas do zakupu PACC-a, ponieważ wkrótce zbliża się koniec szkoły, mniejszy nakład programu nauczania i później przez wielu oczekiwane wakacje, podczas których możesz zarywać nocki expiąc na PACC ZONE
Minusy:
- wyjazdy - wakacje to czas, w którym możemy się oderwać od szkoły, więc zwróc uwagę na wycieczki, wypady na jezioro/ z kolegami, sport(różne gry), kolonie/obozy. Zależy od hierarchi wartości. w/w rzeczy vs. Tibia.
Moim zdaniem płatne konto najelpeij zakupić w sezonie letnim, a teraz proponuję się wziąć ostro za naukę

, żeby później nie odrabiać(sezon wiosenny) i za dużo nie przebywać z nauczycielami

(zdawanie przedmiotu z ub. półrocza).
Myślę, że troszkę Ci pomogłem i w szczególności sobie

Lecz tak naprawdę wszystko zależy od ciebie...