Witam!
Założe temat o zagadkach!
Abyście mogli przesiadywać całe zimy na rozwiązanie ich

A więc zamieszcze teraz zagadki
"Stoisz przed dwoma bramami, z których jedna prowadzi do wyjścia natomiast druga do przepaści. Przed bramami stoi dwóch strażników, z których jeden kłamie a drugi mówi prawdę. Jak sformułujesz tylko jedno pytanie, które zadając tylko jednemu strażnikowi uzyskasz odpowiedz, która prowadzi do wyjścia?"
To chyba moja ulubiona zagadka
"a) Na wystawie obrazów pewien mężczyzna przyglądał się portretowi. Ktoś go zapytał: "Czyjemu portretowi się przyglądasz?" Ów człowiek odpowiedział: "Nie mam braci, ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi przyglądał się ten wielbiciel obrazów?"
"b) Załóżmy, że w powyższej sytuacji ów człowiek udziela następującej odpowiedzi: "Nie mam braci, ani sióstr, ale syn tego człowieka jest synem mojego ojca". Czyjemu portretowi teraz się przygląda?"
Czyj to portret ?
"Pewien facet jest ubrany calkowicie na czarno. Ma czarne buty, skarpetki, spodnie, sweter, rekawiczki i kominiarke. Idzie czarna ulica, na ktorej nie swieci sie zadna latarnia. Nie widac tez ksiezyca, niebo zachmurzone. Naprzeciw niego z duza predkoscia jedzie czarny samochod z wylaczonymi swiatlami - jednak w jakis sposob kierowca zobaczyl mezczyzne i sie zatrzymal. Jak to mozliwe?"
To tęz jest bardzo fajne
"Dwoje ludzi zagralo piec partii szachow i kazdy z nich wygral trzy razy. Wyjasnijcie to!"
Niby trudne! Ale jakie proste;]
"Na pewnej ulicy mieszkało 5 różnych ludzi, w 5 domach o różnych 5 kolorach, hodowali oni 5 różnych zwięrząt, pili 5 różnych napoji, palili 5 różnych marek papierosów.
Pytanie: Kto hoduje rybki?
Norweg mieszka w pierwszym domu dom
Anglik w czerwony domu
zielony dom leży na lewo od białego
Człowiek palący Rothmansy mieszka obok kogoś kto hoduje koty
Duńczyk pije herbatę
w żółtym domu pali się Dunkile
Niemiec pali Malboro
w środkowym domu pije się mleko
palacz rothmasnów ma sąsiada który pije wodę
palacz Pall Mall hoduje ptaki
Szwed hoduje psy
Norweg mieszka obok niebieskiego domu
hodowca koni mieszka obok żółtego domu
palacz Philip Morris pije piwo
W zielonym domu pije się kawe"
Tą zagadke ułożonył Albert Einstein. Według badań nie potrafi jej rozwiązać 98% ludzi na naszej pięknej niebieskiej
planecie... Chcesz sprawdzić czy jesteś w tych 2%?
"Niedźwiedź przebudził się z zimowego snu. Przeciągnął się i następnie poszedł 1km na południe, 1km na wschód i 1km na północ. Jak to możliwe, że znalazł się w punkcie wyjścia?"
Spoko!
"Troje ludzi zostało skazanych na śmierć... tuż przed egzekucją szeryf wziął ich jednak do siebie i posadził na trzech krzesłach jedno za drugim. Pierwsza osoba nie widziała więc nikogo, druga osoba widziała tę osobę która siedziała przed nią a trzecia osoba widziała dwie pozostałe. Szeryf przyniósł też ze sobą pięć kapeluszy - trzy czarne i dwa białe. Nałożył skazańcom opaski na oczy, następnie losowo nałożył każdemu po jednym kapeluszu... W końcu tuż przed ściągnięciem opasek z oczu powiedział iż jeżeli którakolwiek z osób będzie w stanie powiedzieć jakiego koloru kapelusz ma na głowie - daruje całej trójce życie... Na prawidłową odpowiedź dał jedną minutę... po czym zdjął wszystkim osobom opaski... Nastało milczenie... (przerywane jedynie denerwującym dźwiękiem bzyczących much, które oddały się ulubionej zabawie w ganianego)... w końcu po 59 sekundach osoba siedząca z samego przodu krzyknęła nerwowo prawidłową odpowiedź... W jaki sposób mogła jej być pewna? i oczywiście jaka to była odpowiedź..."
Tez spoko!;]
Nie myślcie sobie że podam wam odrazu prawidłowe odpowiedzi...;]
Dałem je wam poto żebyście pogłówkowali;]
Czy jest ktoś w stanie rozwiązać niektóre z nich;]?
Jeśli macie podobne zagadki...zamieszczjcie je tu!
Zapraszam również na mój temat z iluzjami...
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=92576