Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vil
Maja prawie tyle samo obrony co wiele nie zmienia. Bardziej interesujace jest to, ze w zaden sposob nie wplywa na blokowanie skill ataku ( co byloby nonsensem ).
|
Chyba powinienem sprawdzić to jeszcze raz.
Cytuj:
Dowody czy spekulacje ? Nigdy czegos takiego nie zauwazylem.
|
Testowane. Wrzuć na full attack, ubierz jakiś słaby set (aby różnice były widoczne) i podejdź do jakiś w miare silnych potworów (cyklopy na przykład); daj się troche obić, a potem zaatakuj jednego - zauważysz, że Twoja obrona znacznie spadnie
Cytuj:
Wiem, chociaz nigdy nie napisalem tego wprost caly czas forsuje teze ze mowienie m.in o wiekszych hitach z danej broni nie ma sensu bo cala Tibia rzadzi przypadek.
|
Nawiasem mówiąc, dla mnie to jest troche głupie; i to właśnie powoduje, że knight jest najsłabszą profesją. Maksymalne obrażenia są ok, ale minimalne powinny być większe od 0 ;/
Cytuj:
Pozostaje kwestia tego, jak interpretowac shielding - jako zdolnosc uzywania tarczy ( za czym przemawia to ze przy uzywaniu broni 2H nie rosnie ) czy jako zdolnosc blokowania ( bo bronia dwureczna da sie blokowac .. ).
|
To samo pytanie sobie zadaje .. jednak chwilowo nie moge przeprowadzić właściwych testów. Myślę (ale to tylko przypuszczenia!), że shielding to zdolność blokowania tarczą i że nie ma on znaczenia kiedy tarczy nie używamy (wtedy skill nie rośnie; a skill nie rośnie jak nie jest używany lub jeśli postać nie zadaje hita co 10 sekund podczas treningu; raczej mówimy o pierwszym przypadku)... co prawda sword fighting też nam nie rośnie jeśli blokujemy ataki mieczem... ale od czegoś musi zależeć, raczej nie od gołego def'a broni. :S