Zobacz pojedynczy post
stary 10-09-2006, 13:32   #37
Jarassimus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 06 2006

Domyślny

Witam ponownie.

Tak, tak, to, że moderacja i administracja tego forum sobie najzwyczajniej w świecie nie radzi z użytkownikami, obojętnie czy pod względem ich liczby, czy ilości i tematyki ich wypowiedzi, czy też po prostu ich kultury oraz egzekwowania regulaminu, jest wyraźnie widoczne i nie trzeba być żadną wróżką lub profesorem, aby to widzieć. Poluzowaliście troszeczkę rygor, a userzy to wykorzystują i "hulaj dusza" :-P. Takie zatem "treściwe" posty jak "post reported" lub "użyj 1% mózgu" coraz bardziej zaśmiecają forum i wątki na nim. Wydaje się, że całej moderacji to po prostu zwisa, co jest pisane na forum, a tylko tak od czasu do czasu "dla przykładności" coś tam usuną lub kogoś ukarzą. Sorry, ale tak widzi mi się to forum po kilku miesiącach przebywania na nim i jego obserwacji.

A może... nieee, tego na razie nie dopuszczam do myśli, ale to możliwe...

A może po prostu zarząd Tibia.pl jako "supported fansite" ma podobną strategię działania jak serwis O2? O co chodzi? Zarząd serwisu O2 dba jedynie o jak największą ilość osób zarejestrowanych na nim, nieważne co to za osoby, jaki poziom kultury prezentują, jak się wypowiadają na forum itp., byle tylko wpływy z reklam były jak największe. Skutkiem czego, na przykład na forum O2 jest podobny śmietnik, jak tutaj. Sytuacja analogiczna zatem do portalu O2: firma CipSoft w tym większym stopniu wspiera serwis Tibia.pl, im więcej jest na nim zarejestrowanych userów i dlatego jego zarząd "przymyka oko" na to? Hmmm... ciekawe - daje to do myślenia.

Bo tak naprawdę, gdyby chcieć dobrze respektować regulamin, to z forum powinno polecieć baaardzo baaardzo dużo ludzi, a pozostać na nim tylko te osoby, które naprawdę mają coś ciekawego lub sensownego do powiedzenia i nie piszą postów typu: "spadaj stąd i nie wracaj". Czyżby naprawdę "czapce" Tibia.pl na tym nie zależało? Bo takie się odnosi wrażenie.

Niestety, to bardzo mocno zniechęca do pisania czegokolwiek na tym forum. Dla przykładu, nie uważam się za jakiegoś szalenie madrego człowieka, mało tego, i mnie zdarzyło się też kilka troll-postów, ale myślę, sądząc po notkach użytkownika, jakie otrzymałem od innych (nota bene, wielu całkiem mądrze się tu wypowiadających userów), chyba takim najgorszym userem tutaj nie jestem. Bynajmniej z pewnoscią nie można mnie porównać do takich, którzy piszą tylko "lol, co za noob" nie wnosząc nic do wątku. Kiedy tu przyszedłem pierwszy raz, chciałem jakoś poznawać ludzi, dowiadywać się wielu ciekawych rzeczy, a w międzyczasie grania w Tibię dzielić się także z innymi swoją własną zdobytą wiedzą. Dziś, kiedy wchodzę do "pierwszego lepszego" działu i widzę posty rozpoczynające się od "@up" lub "@down", w których jest obrażanie, niepotrzebna nikomu krytyka błędów ortograficznych, ale także i same te błędy oraz niski poziom wypowiedzi użytkowników, to najczęściej po prostu wyłączam forum i zaczynam zajmować się innymi ciekawszymi rzeczami.

I aż dziwię się sam sobie, że chce mi się jeszcze pisać takie posty jak ten, zwłaszcza, że poprzednie tego typu konsekwentnie pozostawały bez odpowiedzi. No, ale po prostu widzę, że jest to jedyny polski, wspierany przez CipSoft serwis, więc chciałoby się, aby był on jak najlepszy - wszak zwykle największy wpływ na każdy większy serwis w internecie mają jego użytkownicy. A ja przecież jestem jednym z użytkowników tego serwisu. Tylko czasami już ręce człowiekowi opadają. :-/

Tego właśnie pragnie serwis Tibia.pl? Żeby na forum byli tacy prymitywni użytkownicy, zaś ci, którzy mogliby coś ciekawego wnieść tutaj, aby się "wyprowadzili"? Dziwne to takie podejście do sprawy.

Droga Moderacjo i Administracjo.

Nie wystarczy w każdym dziale zamieścić tylko ogłoszenia o tym, że "nie wolno trollować". Nie wystarczy tylko od czasu do czasu usuwać postów czując przy tym satysfakcję z "dobrze wykonanej pracy". Nie wystarczy tylko zamieścić na forum regulaminu, aby mieć pewność, że będzie on przestrzegany.

Po prostu, w tak wielki serwis i "supported fansite" należy włożyć o wiele więcej pracy. Zatem trzeba bardziej rygorystycznie podchodzić do tego i bardziej rygorystycznie egzekwować ustalone tutaj zasady.

Aby jednak mój post nie pozostał tylko "echem na pustyni", tylko miał jakieś konkretne przesłanie (bo łatwo tak sobie pogadać, no i "co dalej"?), chciałem podzielić się w nim z Wami moimi propozycjami w celu ulepszenia forum.
  • Zwiększyć ilość aktywnych moderatorów. Każdego zaś nieaktywnego moda po prostu odsyłać na "emeryturę". Coś podobnie jak tutorzy w Tibii - po jakimś tam czasie nieaktywności żegnają się ze swoim statusem w grze.

• Przydzielić do każdego większego działu na tym forum kilku moderatorów, którzy mieliby obowiązek pilnowania porządku tylko w swoim dziale. Pozostawić jednak moderatorów "wyższych rangą" (senior moderatorzy?), którzy dopilnowywaliby całości i ewentualnie poprawialiby niedopatrzenia innych moderatorów.

• Zobligować moderację do bardziej sumiennej pracy i bardziej rzetelnego przestrzegania regulaminu. Tutaj zaś tkwi zadanie administracji. Nie wiem jak wyglądają stosunki administratorów tego forum z moderatorami, ale domyślam się, że są to po prostu koledzy, którzy (wielu z nich) dostali rangę moderatora na tym forum po znajomości i po prostu do swych obowiązków się nie przykładają. Albo, jak napisałem wcześniej, nie radzą sobie z nimi. Administracja zatem powinna dobierać o wiele staranniej osoby na moderatorów, a z każdego nadużywania ich władzy lub poważniejszych błędów w ich pracy powinna wyciągać w stosunku do nich odpowiednie konsekwencje.

• Z racji tego, iż moderatorzy są zwykłymi ludźmi, tak samo wystawionymi na pokusę nieprzestrzegania zasad, warto pomyśleć nad osobnym regulaminem dla moderatorów. I znowu analogia do tutorów: tamci, jeśli nie przestrzegają regulaminu dla nich - tracą swój status i tyle. Oczywiście, obowiązują ich także te zwykłe zasady.

• Z powyższych punktów wynika następujący: na każdy zgłoszony raport o niewłaściwym poście odpowiednio regować. Odpowiednio, to nie znaczy zawsze kasować posta (tak postępuje tu moderacja obecnie, jak zauważyłem). Inne sposoby reakcji, to przyznanie punktów ostrzeżenia autorowi posta, edycja treści posta z dopisanym wyróżniającym się tekstem informującym o powodzie tejże edycji, zablokowanie wątku, przeniesienie wątku do innego działu itp. Jak widać, jest wiele innych możliwości dbania o porządek na forum.
    O jeszcze jednym sposobie już gdzieś tutaj pisałem, ale przypomnę jeszcze raz w następnym punkcie.

• Utworzyć osobny dział o nazwie "Śmietnik", w którym lądowałyby wszelkie posty źle widziane na tym forum. To naprawdę skutecznie odstrasza ludzi przed pisaniem głupstw. Oczywiście taki śmietnik należałoby co jakiś czas porządkować ze starych postów (np. starszych niż miesiąc). Dział taki powinien być "tylko do odczytu", czyli mieć zablokowaną możliwość zakładania tematów, a także odpowiadania na posty. Każdy zaś mógłby tam zajrzeć i, ewentualnie znaleźć swój post, jeśli łamałby on w jakimś stopniu regulamin.

• Piętnować i tępić jak zarazę trolli forumowych, ale i takie osoby, które "pretendują na moderatora" pisząc w swoich postach np.: "temat do zamknięcia", "bana mu!", "skasujcie ten wątek plx", "raportuję ten temat" itp. Osobom takim najpewniej wydaje się, że czynią dobro pisząc takie rzeczy. Jednak powodują tylko oni "zanieczyszczenie" atmosfery wśród ludzi, a także wzajemną złość i agresję. Podobnie zatem tępić wszelkie przejawy takiej agresji wobec innych, być może mniej doświadczonych uzytkowników.
    Proponowany dopisek do regulaminu forum ("Rodzaje upomnień", zaraz pod "spamem"):
    Cytuj:
    Pretendowanie na moderatora (pisanie "bana mu!", "usunąć temat", "zaraportowałem" itp.), także wśród pozostałej treści posta: 8-10 pkt.
  • Hmmm... niestety, ale o wiele bardziej rygorystycznie egzekwować każdy jeden punkt regulaminu. Do regulaminu były, jak widzę, wprowadzane ostatnio poprawki. Sam regulamin jest napisany przejrzyście i zrozumiale (nie pozostawiając żadnych wątpliwości), jednak pozostaje teraz tylko opisane w nim zasady stosować bez przerwy na tym forum. Niestety, jednak "w tym interesie nie ma sentymentów" (jak w żadnym innym) - dopóki znajomości (tzw. plecy) wśród użytkowników i moderatorów będą normalnością - normalnością pozostanie też łamanie przez nich regulaminu. I nigdy nikt nic nie będzie mógł na to poradzić (jest takie przysłowie: "na układy nie ma rady").
Nie wystarczy bowiem powiedzieć "moderator zawsze ma rację" i chodzić z nosem w chmurach mając poczucie władzy, i... nie robiąc nic więcej. Praca na forum to także pewien wysiłek, czasem przynoszący mnóstwo nerwów, ale i także dający satysfakcję i radość.

Myślę, że wiem co mówię. Mam 32 lata i byłem już moderatorem na kilku forach. Może nie były to zbyt wielkie i znane fora, ale ja także czułem smak tej pracy. I, niestety, nie zawsze był to smak słodki - czasem był on tak gorzki, że miało się ochotę natychmiast zrezygnować z funkcji. Jednak się nie poddawałem. No, chyba, że już sama administracja wszystko i wszystkich olewała, a człowiek czuł się bezsilny wobec zdarzeń na forum. Przeczytajcie jednak dokładnie także mojego poprzedniego tu posta, aby lepiej zrozumieć o co mi chodzi. Hmmm... długa treść? No trudno - tego się nie da napisać w dwóch zdaniach.

Nie piszę tego jednak, żeby dać Wam do zrozumienia, że chciałbym być tutaj moderatorem (choć też nie mówię, że nie), lecz dlatego, aby uzmysłowić, że mam pewne doświadczenie z forami i moje propozycje chyba nie są pozbawione sensu. Zastanówcie się nad nimi, bo przecież na pewno chcielibyście, aby o Waszym forum zawsze mówiono tak: "no taaak, regulamin tam jest bardzo surowy, ale jest to najlepsze forum w Polsce - drugiego takiego nigdzie nie ma".

Przykro mi, ale obecnie, niestety można o nim tylko powiedzieć tak: "szkoda, że mimo, iż jest to jedyne forum w serwisie "supported fansite" w Polsce, panuje tu taka niemiła atmosfera i agresja, jak na wielu innych forach". Zawsze pisałem, że to userzy nadają kształt forum, lecz jednak moderatorzy i administratorzy temu procesowi mają "pomagać". Tak się jednak tutaj nie dzieje, albo też dzieje niewystarczająco.

Przesyłam serdeczne pozdrowienia i życzę wszystkim, aby tutejsze forum było o wiele lepsze niż jest dziś.
Co mógłbym rzec o tym forum? Choć strona, na której ono jest "mieni się" tytułem supported fansite, dzięki pracy moderatorów jest to najgorsze forum, jakie w życiu widziałem. Mają oni bowiem w nosie użytkowników, ich prawa, a nawet sam regulamin. Uważają się za bogów, za nieomylnych. :-P

Nie będę się już udzielał tutaj i napisałem do Administratora priva z prośbą o usunięcie mojego profilu z bazy danych forum. Nie bedę tu siedział ani dłużej.

NA TYM FORUM PANUJE BEZPRAWIE!
Jarassimus jest offline   Odpowiedz z Cytatem