Może troche bedzie muj post zbaczac z temetu ale coś wyjaśnie:
Według mnie jeżeli im bardziej dostęp do MMORPG-a jest prosty, gra jest ogólnie znana to gra w nią tyle ludzi że szkoda gadać... (RAGNAROK: Pełna instalka 800 mega na polskim bezpłatnym serverze prendkosc zalozenia konta do tygodnia max 200 ludzi na servie absolutne zero PK czy thiefowstwa[jest kalsa thief ale chodzi tu o perfidne zakradanie itemków... Helbreath:instalka ok 250mega konto właściwie od renki tak jak w tibi ludzi na servku durzo ale PK thief itp zdarzzają sie nagminnie)Tibia:instalka 4 mega

prendkosc zalozenia konta kilkanaście minut góra wszyscy znajom i grają)RAJ DLA perfidnych wrednych gangsterów.A tera do rzeczy:
Start: Zaczyna kompletny newbie

(nie n00b... n00b coś już wie lub wie wszystko ale tak wykorzystuje swoją wiedzę żeby inni mieli gorzej [PK,thief,exp thief,loot thief,itp.]łasy jest na przedmioty

):
Wbija na świontyne w cienkim ciuszku i z jakoms pałkom. Obcykuje interakcje ze światem. Expi, queśći, handluje jest git. Ma 8 level i... jest zagubiony:bycze miasto tłumy ludzi wariuje... Znajduje kolo i pyta sie co ma zrobić:
Teraz ma 3 mozliwosci:
1.Ziom mu powi ci i jak.
2.Low main lev. co tez nie wie o co biega
3.High main lev. co wyzwie go od noobow i zacznie go bić...
Po wybraniu tego 3 ma 2 możliwości
1.Próbuje wytrzymać i grać na własnom łape czensto metodom prob i blendow lub przy pomocy zaufanych osob)
2.Zakłada 2 postać i staje sie (mowa o nim kilka linijek wyżej w nawiasie)
Powiedzmy ze wybrał 2 droge i dodajmy PvP na ruku:
Tylko patrzeć jak "uczy" szkoły życia(tibi)"nowo narodzonych"
Na mainie też powinna być protekcja dal newbiejów"np.pierwsza postac na koncie (ew.IP)"5 levelowy okres ochronny"dla nastepnych noormalna jazda
Wspaniały pomysł z thief mark(może to być taki mały woreczek kolo imienia)
Tylko jak to wykryć...
Tych co majom grubo ponad 10 level na rooku jest naprawde mało wenc wątpie że gdyby było Pvp to była by jatka z ich udziałem weżmie sie z 10 luda i zemściora... (problem może być z tym kolo co ma 75 lev

)
Nie chce właściwie nikogo urażić ale te ok. 30 osób co dało w ankiecie TAK to som n00bY...
Wybaczcie moja ortografia w internecie jest opłakana