@Mateusz i innych którzy nie zauważyli ; )
Oj coś nie doczytałeś, 300-400 FPS to miałem w MENU, w grze ta wartość utrzymuję się na 20-30 (Vista), w XP jest lepiej gdyż waha się to od 80-110 FPS (w grze), do tego muszę dodać, że w Viscie nie mam aktywnego OpenGL, a to on daję mi najlepsze osiągi jeśli chodzi o liczbę klatek na sekundę.
@Mateusz
Mając prawie taką samą kartę, i podobną ilość ramu (różnica 128 to nie jest dużo), widać że procesor musi odgrywać dużą rolę gdyż ja mam o 1 GHz szybszy a klatek średnio o 50 więcej.
Zresztą na twoim miejscu nie narzekałbym, 30 klatek to wystarczająca liczba żeby postać sunęła gładko po ekranie : )
@Felux
Największa różnicę odczujesz jeśli dokupisz przynajmiej 256 RAM, Windows XP z 256 a 512 to tak jak Vista z 512 a 1024, uwierz mi różnica jest ogromna bo sam już drugi dzień testuję co i jak chodzi.
Jeżeli nie grasz w mega wypaśne gry, w których na kartę graficzną trza wydać z minumum 500-600 zł polecałbym przyśpieszyć procesor.
Nie zapominaj także, że osiągi dysku twardego mają również wpływ na poprawę działania systemu.
@Nikast
Heh zdążyłem napisać post, a już muszę edytować.
Będę podawał linki do stron Microsoftu, gdyż na chwilę bieżącą to najlepsze źródło informacji i plików od Visty.
Główna strona z informacjami o wymaganiach, sposobie nagrania płyty czy też instalacji:
http://www.microsoft.com/windowsvist...y/preview.mspx
Główna strona downloadu Visty
http://download.windowsvista.com/pre...n/download.htm
Sprawa serial-a wygląda tak, że należy się zapisać na listę i microsoft za darmo udostępnia dla każdego chętnego oddzielny serial do instalacji lecz ja już posiadam taki z innej strony, i każdy kto będzie chciał zainstalować Vistę niech napiszę na PW w celu otrzymania go, gdyż nie wiem czy mogę w poście podać serial.
@edit2:
Właśnie przetestowałem i okazało się, że bezpośrednie linki nie działają, w celu ściągnięcia obrazu systemu klikamy na główną stronę download-u (link powyżej) i po prawej stronie wybieramy wersję zgodnie z posiadanym procesorem, dla 32 bit-owych "Windows Vista RC1, English 32-Bit Edition", dla 64 bit-owych "Windows Vista RC1, English 64-Bit Edition"