ja się wypowiem apropo tych cheatów ;p
no więc tak wiadomo Tibia jak każdy program posiada niedoskonałości, zawarte w kodzie (w tym wypadku gry). NIe wynikaja one stąd, że są dziury w kodzie, tylko z niemożliwości doskonałego zaprogramowania danego problemu (w tym wypadku mówi się o teleporcie). Z jednej strony TP, jest potrzebny żeby użytkownik który dał loga, a nie może sie zalogować ze względu na to że na tym polu stoją inne osoby. Z drugiej strony są teleporty wykonywanie sztucznie. Jednak biorąc pod uwage pare możliwośći rozwiązań można ten problem łatwo usunąć.
1. opcja ze dwie osoby stoją na 1 polu tak jak przykładowo schodzisz na doł ana rope spocie stoi inna osoba. Jednak wierząc plotkom, jest to niemożliwe do zalogowanie ze względu na ograniczenia techniczne języka programowania wktórym jest napsiana tibia, gdyż przy procedurze logowania są uruchamiane inne mechanizmy niż podczas stałej gry. Stąd po zalogownaiu postać musi stać na wolnym polu.
2. Jest opcja że program teoretycznie mógłby przenosić ludzika o więcej sqm (zuważmy że jeśli przypadkowo osoba stoi na tym polu co sie wylogowaliśmy, logujemy się obok). Ale gry w promieniu 2 sqm na około naszej postaci nie da się zalogować mamy tp. (klasyczna sytuacja z dp). tne limit można by zwiększyć do n-tej liczby sqm, jednak czym mniejsza liczba tym dalej tp bedą robione, a jednak zwiekszenie liczny 'n' powoduje wydłużanie się czasu logowania (zwiększona liczba obliczeń), a poza tym w skrajnych przypadkach ta sytuacja może prowadzić do przesunięcia postaci nawet o kilkanaście sqm.
Oczywiście to jest w tak skrócie, teoretycznych rozwiąząń jest duzo więcej ale nie chce mi sie pisać, mam nadzieje, że kolega zrozumiał na czym polega wykorzystywanie błędów gry i dlaczego nie da sie ich naprawić.