Oczywiście! Polish school is sux, sux, sux!
Przez rok mieszkałem i uczyłem się na zachodzie, a dokładniej w Belgii. Porównując polską szkołę, a każdą inną w państwach zachodnich, polska wypada fatalnie (grafiti na ścianach, połamane krzesła, porysowane ławki, skromna lub żenująca dekoracja sal). Według mnie przyczyną tego wszystkiego jest przede wszystkim zamożność polaków, bo główną rozrywką młodzieży coraz częsciej staje się alkohol i papierosy. Nie stawało by się tak, gdyby struktura państwa polskiego wyglądała inaczej. U większości z was(teraz także i u mnie), wyglądając z okna widzimy bloki, bloki, bloki. Mieszkając na takich osiedlach w miastach, trudno nie natknąć się na papierosy lub inne używki. Samo mieszkanie na takim osiedlu prowokuje już do dopasowania się do istniejących grup, czyli najczęsciej do obniżenia włąsnego poziomu. Chcąc zaszpanować, często robimy coś czego nie chcemy, w rezultacie czego niszcząc szkoły, budynki.
Myślicie, że to wszystko by wyglądało tak samo, gdyby w Polsce budowało się więcej osiedli willowych? Bo według mnie NIE. (ale do tego z kolei trzeba zwiększyć zarobki polaków.. i kółeczko się zamyka).
|