Zobacz pojedynczy post
stary 19-09-2006, 22:16   #40
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Peelelele Pokaż post
@Caer

Nie chodzi o to żebyśmy byli prymitywami.
Tylko wg. mnie w szkole uczą nas wielu nie potrzebnych rzeczy zamiast tak "zmarnowany" czas wykorzystać na bardziej "pożyteczne" i dla nas przydatne rzeczy.
Ja się z tym zgadzam, lecz niestety, mimo iż nie lubie j.polskiego muszę się uczyć setek rzeczy, które mają bardzo nikłe szanse, okazać się kiedyś przydatne...
Dostosowałem swoje przedmioty, do profilu fizyczno-matematycznego, ale to nie zmienia faktu, że musze wiedzieć co to jest: eufonia, apokopa, paragram, polisyndeton, anadiploza, prosapodosis, symploke, poliptoton, anakolut, amfibologia, litota, synestezja, klimaks, czy reminiscencja... Mimo że nie mam zamiaru zostać poetą czy pisarzem. W przypadku każdego kraju, są tzw. podstawy, rzeczy które mimo wszystko musisz wiedzieć. W przypadku Polski, podstawy, są poprostu bardzo spore...

@Dobo
Czy te, "spite żule" na ulicach, to jedyna rzecz jaką się w tym kraju widzi? IMHO za bardzo koncentrujesz się na wadach kraju. Jasne, że jak chcesz uzyskać bardzo zaawansowane wykształcenie, w Polsce o to trudno, co jednak nie zmienia faktu, że nie jesteśmy najgorszym krajem, pod względem edukacji. Ba, jesteśmy nawet w pierwszej połowie (licząc cały świat).

@Tasior
Popieram, takich rzeczy jak najbardziej powinni nas uczyć rodzice/opiekunowie, a nie wszystko szkole zostawiać.

@morwi
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez morwi
kwestia wychowania -.- może jeszcze wprowadzmy kary cielesne jak to bylo kiedys ?
Bez skrajności...
Cytuj:
to co robisz teoretycznie tez powinno zalezec od ciebie, wiec co ci przeszkadza to ze ktos pali przed szkola, ucieka z lekcji ? uniemozliwia ci to zycie, funkcjonowanie, albo cos ?
Problem w tym, że dzieciaki po 12 lat, nie wiedzą o tym jaką krzywdę mogą sobie i swojej przyszłości wyrządzić...
Cytuj:
u mnie w szkole jest monitoring pomimo ze szkola nie ma pieniedzy, imo strata pieniedzy...
Zależy od szkoły. Jak chodzą do niej niewyżyte bachory, to lepiej wydać na kamerę, niż ciągle ściany odbydowywać... no nie?

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 19-09-2006 o 22:17.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem