Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Peelelele
@Caer
Nie chodzi o to żebyśmy byli prymitywami.
Tylko wg. mnie w szkole uczą nas wielu nie potrzebnych rzeczy zamiast tak "zmarnowany" czas wykorzystać na bardziej "pożyteczne" i dla nas przydatne rzeczy.
|
Ja się z tym zgadzam, lecz niestety, mimo iż nie lubie j.polskiego muszę się uczyć setek rzeczy, które mają bardzo nikłe szanse, okazać się kiedyś przydatne...
Dostosowałem swoje przedmioty, do profilu fizyczno-matematycznego, ale to nie zmienia faktu, że musze wiedzieć co to jest: eufonia, apokopa, paragram, polisyndeton, anadiploza, prosapodosis, symploke, poliptoton, anakolut, amfibologia, litota, synestezja, klimaks, czy reminiscencja... Mimo że nie mam zamiaru zostać poetą czy pisarzem. W przypadku każdego kraju, są tzw. podstawy, rzeczy które mimo wszystko musisz wiedzieć. W przypadku Polski, podstawy, są poprostu bardzo spore...
@Dobo
Czy te, "spite żule" na ulicach, to jedyna rzecz jaką się w tym kraju widzi? IMHO za bardzo koncentrujesz się na wadach kraju. Jasne, że jak chcesz uzyskać bardzo zaawansowane wykształcenie, w Polsce o to trudno, co jednak nie zmienia faktu, że nie jesteśmy najgorszym krajem, pod względem edukacji. Ba, jesteśmy nawet w pierwszej połowie (licząc cały świat).
@Tasior
Popieram, takich rzeczy jak najbardziej powinni nas uczyć rodzice/opiekunowie, a nie wszystko szkole zostawiać.
@morwi
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez morwi
kwestia wychowania -.- może jeszcze wprowadzmy kary cielesne jak to bylo kiedys ?
|
Bez skrajności...
Cytuj:
to co robisz teoretycznie tez powinno zalezec od ciebie, wiec co ci przeszkadza to ze ktos pali przed szkola, ucieka z lekcji ? uniemozliwia ci to zycie, funkcjonowanie, albo cos ?
|
Problem w tym, że dzieciaki po 12 lat, nie wiedzą o tym jaką krzywdę mogą sobie i swojej przyszłości wyrządzić...
Cytuj:
u mnie w szkole jest monitoring pomimo ze szkola nie ma pieniedzy, imo strata pieniedzy...
|
Zależy od szkoły. Jak chodzą do niej niewyżyte bachory, to lepiej wydać na kamerę, niż ciągle ściany odbydowywać... no nie?