|
|||||||
| Notki |
| O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
|
Opcje tematu |
|
|
#1 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 01 2004
Stan: Zbanowany
|
Tak naszła mnie myśl, żeby podyskutować na temat pochodzenia paru słów "tibijskiego Esperanto" np.
Newbie - skrót od "newly being", czyli "nowo będący" - osoba nowa, która jeszcze nie połapała się w prawach Tibii n00b - ostatnio zakupiłem grę Baldurs Gate 1 i znalazłem postać o imieniu... NOOBER, która potwornie wkurzała ciągłym durnowatym gadaniem kwestii typu: "Chyba w coś wdepnąłem" lub "Czy jesteś nimfomanem?"(podobnie do gadania Wrzoda z Gothica I [kto zagra, ten zrozumie ) ], wieć może to jest prawdziwe pochodzenie naszego kochanego n00ba?Wszem i wobec ogłaszam, że ten offtopic temat jest do pisania o pochodzeniu wcześniej wspomnianego rodzaju słów. Oczywiście wiem, że temat wzbudzi WIELE kontrowersji... wieć rzucajcie we mnie mięsem, wiedzcie: i tak nie wygracie! No, już, skrobnijcie coś, a ja idę spać...
|
|
|
|
|
#2 |
|
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
Słowo noob istniało jeszcze przed BG, więc pewnie nie z niego się wzięło. Zgaduję, że to może być od nobody.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Dobo Srobo
Data dołączenia: 23 07 2003
|
Cytuj:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Użytkownik Forum
|
Co do tego newbie, na mapkach pod nazwą Rookgaard ja napisane newbie islend, czy jakoś takiego. Może ta nazwa wziała sie właśnie z tego podpisu, chyba że on powstał puzniej.
A co do tego że newbi czesto równa się noob to można by może na to jakąś prawidłowość znaleść. Myśle że głównym czynnikiem by tu był wiek, ale o tym może kiedy indzie.
|
|
|
#5 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 04 2004
|
Ludzie przeciez newbie to JEST nowoprzybyly taki co jeszcze praw niezna i zasad. No a n00b nie wiem
![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 12 2003
|
Newbie - osoba zaczynajaca grac w Tibie nie znajaca jeszcze wszystkich regol zadzacych gra
Noob - osoba od 1 do 100+ lvl spamojaca, przeszkadzajaca, blokojaca, wyzywajaca itp takie jest przynajmniej moje zdanie
|
|
|
#7 |
|
Nieobecny.
|
to zalezy tez od gry, bo naprzyklad w Warcraft 3 noob=newbie, a wiec nie ma tego obrazliwego znaczenia..
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 03 2004
Lokacja: Tam gdzie rosną bubki.
|
Chyba 3 panowie nie zrozumieli...
Nie chodzi o znaczenie, a raczej pochodzenie A sama nie wiem... Ale newbie musialo by jeszce przed 1998, vbo wtedy dostalam slowniczek internetowy czy jakos tak gdzie bylo okreslenie "newbie" czyli i tak po BG ) |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Michail Fradkow
Data dołączenia: 05 06 2004
Lokacja: Kawal drogi, nikomu nie radze isć piechotą.
Stan: Na Emeryturze
Imię: Bysiu
Profesja: Elite Knight
Gildia: Death Assassins
|
Mi sie wydaje ze to od wymowy slowa newbie,ale czyzby stad sie wzielo moze tak,moze nie niewiem.
|
|
|
#10 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 09 2004
Lokacja: Stargard
|
Ogólnie pomysł na słowo ''NooB''
Wziął się z Mortal Kombat... Jak większość wie był do wybrania wojownik nazywający się Noob Saibot. Jeden z twórców tej gry nazywał się Tobias Boon. A, że mortal był pisany niezbyt znanym mi takim szyfrem to ustalono, że noob to jakieś 1337 .I prosze mnie nie tyrać jak coś źle napisalem bo pisze to w pośpiechu...
|
|
|
|
#11 |
|
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.
|
TheNatoorat i Omega-gdyby byla reputacja dostalibyscie ode mnie obaj po duuuuuuzym plusiku... Czemu? Za uswiadomienie mi kilku fajnych rzeczy
![]() a)Noober-fes, gralem w BG kilka razy i sie nawet nie kaplem... A co do Gothica-to prawdopodobnie to jest kopia z BG a nie w BG byla kopia Gothica Zreszta na jednym forum BG sie goscie nawet wypowiadaja ze motyw z nooberem zaczeli kopiowac w innych rpgach... ALE FES ZE SIE NIE KAPLEM ZE TAM JEST NOOB_ER... Ja pitoooleee...b)Noob Saibot=Tobias Boon o qzwa ja jakis uposledzony jestem... FEEESSSS... Takze dzieki za uswiadomienie ![]() A co do pochodzen(zeby nie bylo full OT ale musialem to wyzej napisac ):newbie juz piknie wyjasnione newly being(zreszta tez sie z trudem kaplem;P) a noob to pewnie ktos to kiedys znieksztalcil... I tak wole okreslenie 'lame' ale w Tibii sie tak glupio przyjelo Ale mysle ze jest podobnie jak powiedzial Dobo-sambadi kiedys napisal zamiast newbie 'noob' a po pewnym czasie madrzy gracze to rozgalezili...Zreszta czasami sie zdarza ze niektorzy mowia ze noob to po prostu newbie i tyle, a u innych po prostu sie przyjelo ze noob to lama a newbie to poczatkujacy... W sumie newbie tez tak brzmi milej dla ucha-w SC tez(lol jakie nawiazanie ) czytalem taki artykul(tj nie w sc ale na jakims www o sc ) ze wlasnie tam nie wyzywaja od lam nowoprzybylych tylko nowoprzybyly to newbie to pewno potrzebowali okreslenia na lame i dali lama lamer, wszystkie przeklenstwa i cos jak negatywny-newbie czyli NOOOOOOB![]() Ale sie rozpisalem... A w sumie to jest lanie wody, bo nad tym pochodzeniem nic nie myslalem tylko pisze co mi palce na klawe przyniosa(lol) po prostu chcialem napisac to jaki ja jestem gupi ![]()
|