Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 20-01-2007, 20:01   #1
Aldum_Aras
Użytkownik forum

Aldum_Aras's Avatar

Data dołączenia: 07 01 2007
Lokacja: Kazordoon

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Aldum Aras
Profesja: Knight
Świat: Guardia
Poziom: 22
Skille: 64/63
Poziom mag.: 4
Domyślny Virus atakuje!

Witam, pare dni temu mama kupiła mi PC Format na którym było dużo programów, ale ja potrzebowałem tylko dwóch: Reg Organizer 2.5 oraz Panda Antivirus 2007. Od razu je wykorzystałem, Reg Organizer usunął mi niepotrzebne śmieci na komputerze a po skanowaniu antivirusem wykryto 47 zainfekowanych plików. Panda wszystkie usunął. Potem dla bezpieczeństwa zeskanowałem jeszcze raz, nic nie wykrył. Ok wszystko wporządku ale gdy po paru dniach skanowałem cały komputer tzn. dzisiaj. Wykrył mi 1 Virus którego nie da się usunąć można jedynie zgłosić raport ale to nic nie dało. Virusa mam umieszczonego na dysku E gdzie mam programy bardzo ważne których nie moge usunąć bo jeszcze się coś stanie. Mam tam takie programy/pliki jak: AC3 filter 0.63B, DivX 5.03, ffdshow 2003.01.03, Mario Forever, ralink, rt2400, ghost, crack XP i inne. Właśnie gdzieś w tych programach mam virusa. Komputer mi się strasznie zacina a gdy pisze ten temat 75% wyrazów jest podkreślanych na czerwono, nie wiem o co z tym chodzi. Nie wiecie może jak pozbyć się Virusa, tylko nie format bo to był by chyba mój 7 format czego bradzo nie chce. Acha i czasami mi wyskakuje okienko z antivirusa Panda 2007 i pisze że poziom jest niski.

Ostatnio edytowany przez Aldum_Aras - 20-01-2007 o 20:02.
Aldum_Aras jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-01-2007, 20:17   #2
Scream
Użytkownik Forum

Scream's Avatar

Data dołączenia: 30 07 2004
Lokacja: who cares.....?

Stan: Niegrający
Profesja: Master Sorcerer
Świat: tu i tam
Poziom mag.: wy
Scream ma numer GG 9478893
Domyślny

szczegolnie ten mario forever jest bardzo niezbedny ;]
ustaw poziom ochrony antywirusa na wyzszy, uruchom komputer w trybie awaryjnym i wtedy usun wirusa. nie wiem do konca jak sie to fachowo robi, u mnie trzeba zrobic reseta podczas uruchamiania sie windowsa, ale na niektorych komputerach mozna to zrobic mniej barbazynskim sposobem.

@down
lol

kliknij pana garrisona!

Ostatnio edytowany przez Scream - 20-01-2007 o 20:23.
Scream jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2007, 20:18   #3
VerCon
Użytkownik forum

VerCon's Avatar

Data dołączenia: 04 01 2007
Lokacja: Białystok

Stan: Zbanowany
Imię: Vercon
Profesja: Paladin
Świat: Astera
Poziom: 34
Skille: 65/30
Poziom mag.: 10
VerCon ma numer GG 6060771
Domyślny

wiesz co ja bym zrobił wyjebał ten syf "pr0 panda anty vir" bo to taki bitch że sam może sciagać viry .... zainwestuj w jakis dobry antyvir ... a nie żalujesz bo taki choćby nod32 nawet program antyvirusowy a jest za free na róznych stronach wiec wywal ten syffff...

Ostatnio edytowany przez VerCon - 20-01-2007 o 20:20.
VerCon jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2007, 20:24   #4
Aldum_Aras
Użytkownik forum

Aldum_Aras's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez VerCon Pokaż post
wiesz co ja bym zrobił wyjebał ten syf "pr0 panda anty vir" bo to taki bitch że sam może sciagać viry .... zainwestuj w jakis dobry antyvir ... a nie żalujesz bo taki choćby nod32 nawet program antyvirusowy a jest za free na róznych stronach wiec wywal ten syffff...
Miałem noda ale mi niestety nigdy nic nie wykrywał. Co do ustawienia poziomu ochrony na wyższy tak jak napisał użytkownik wyżej to szukam i nigdzie nie ma żeby ustawić. Jak żaden sposób nie podziała z tych które inny użytkownicy mi podpowiedzą to zrobie z tym systemem awaryjnym, a jakbyś mógł to powiedz dokładnie jeszcze raz jak to zrobić.
stary 20-01-2007, 20:28   #5
Scream
Użytkownik Forum

Scream's Avatar

Domyślny

gdy idzie pasek ladowania windowsa trzeba nacisnac reset, czasem trzeba zrobic tak 2 razy ;] wtedy bedzie mozliwosc uruchomienia systemu awaryjnego. na niektorych komputerach wystarczy nacisnac F-ilestam (F1-F12, nie wiem dokladnie ktory), ale nie na wszystkich komputerach to dziala, nie wiem dokladnie od czego to zalezy.

kliknij pana garrisona!

stary 20-01-2007, 22:37   #6
Kwadratowe Koło
Zbanowany

Kwadratowe Koło's Avatar

Data dołączenia: 20 03 2005
Lokacja: ElblągŚwietnaMieścina LiczbaPostów: NieWięcejJakJegoIQ UlubionePowiedzonko: Buta humak, goshak pixo.

Stan: Początkujący
Świat: Isara twa stara
Poziom: 1:(
Skille: 1337/-6
Poziom mag.: 9?
Domyślny

Jak sie wlacza XPek, to przed pokazaniem sie tego bialek baska ladujacego wcisnij F8. Potem wybierz Tryb Awaryjny. Dalej normalnie, tylko jak wybierasz uzytkownika, to mozesz wybrac 2 pierwszych, bo za maly ekran ; D. Dalej tak jak normalnie. Jedyna roznica to brak tapety i rozdielczosc bodajze 640x480. Ja tak jakiegos vira w gg wywalilem : >. Wpisalem w Szukaj GG i znalazlo 3 gowna.
Kwadratowe Koło jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2007, 22:45   #7
Nikt9
Użytkownik forum

Data dołączenia: 28 06 2006

Domyślny

Też mam teroche wirusów (teraz pisze z PC brata) i pytanko mam:Jak zamknąć tryb awaryjny a powrócić do normalnego?
Nikt9 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2007, 22:52   #8
Cashis
Użytkownik forum

Cashis's Avatar

Lokacja: Katowice

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Sorcerer
Gildia: -=brak=-
Świat: Celesta
Poziom: 37
Cashis ma numer GG 1709894
Domyślny $.$

@up
Heh, nie będę komentował, poprostu wyłacz komputer, wiesz jak??
Następnie naciśnij taki okrągły/kwadratowy/dowolny ksztalt przycisk na jednostce centralnej i czekaj. Tak wrócisz do trybu normalnego.

Btw. z tym wirusem to ja bym zrobił tak:
poprostu umieść te swoje 'ważne' programy gdzieś indziej pojedynczo i skanuj. Może i czasochłonne ale myśle, że będzie działać.
Pzdr. Ca$his.
Cashis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2007, 22:53   #9
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Aldum_Aras Pokaż post
Virusa mam umieszczonego na dysku E gdzie mam programy bardzo ważne których nie moge usunąć bo jeszcze się coś stanie. Mam tam takie programy/pliki jak: AC3 filter 0.63B, DivX 5.03, ffdshow 2003.01.03, Mario Forever, ralink, rt2400, ghost, crack XP i inne.
Hehe... normalnie żyć się bez tego nie da...

@topic
masz dostęp do innych anty-virów? Jeśli tak to spróbuj z innym, często się zdarza, że jeden anty-vir nie może sobie z czymś poradzić a inny usunie. Jeżeli nie pomoże to możesz jechać z tym trybem awaryjnym i wtedy próbować pandą choć myślę, że to też nic nie da. Możesz już całkiem zdesperowany w tym trybie awaryjnym usunąć ręcznie plik o znalezionej nazwie, co również może się nie udać.

Cytuj:
Też mam teroche wirusów (teraz pisze z PC brata) i pytanko mam:Jak zamknąć tryb awaryjny a powrócić do normalnego?
Wyłącz i włącz ponownie. Jeżeli znowu będzie się pytał w jakim trybie, to zaznacz w normalnym...

@Cashis
Jeżeli zmienisz lokalizację plików systemowych bądź wspomagających nie będą one działały (przynajmniej większość) z resztą systemu (za wyjątkiem tych uruchamianych ręcznie). Sam mam wprawdzie dziwne przypadki np. po zainstalowaniu win'a zainstalowałem kilka gier... potem coś się skopało więc zrobiłem re-instalkę tego samego systemu. Teraz gdy wrzucę płytkę z grą każe ją zainstalować, ale jak włączę samym skrótem z folderu gry, który został gra i tak się włącza...

@Down
Systemowych może i nie, ale jak będzie nieostrożny to te "bezcenne" pliki straci Najgorsze co się może zdarzyć to przypadek w którym komp będzie mu wyrzucał błędy, że tam nie może znaleźć plików oprogramowania itp. W końcu nie wiemy co więcej ma na tym dysku (może o najważniejszych zapomniał)...

Ostatnio edytowany przez Quezacoatl - 20-01-2007 o 23:11.
Quezacoatl jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2007, 23:05   #10
Cashis
Użytkownik forum

Cashis's Avatar

Lokacja: Katowice

Profesja: Sorcerer
Gildia: -=brak=-
Świat: Celesta
Poziom: 37
Cashis ma numer GG 1709894
Domyślny Hum

Eee @up
Ja tam nie widzę żadnych plików systemowch no ale okay niech Ci będzie
Które to, pokaż
Cashis jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-01-2007, 12:36   #11
Aldum_Aras
Użytkownik forum

Aldum_Aras's Avatar

Domyślny

A więc usunąłem zainfekowany plik ale gdy opróżniałem kosz to coś tam pisało że nie można usunąć więc zrobiłem tak jak mówiliście czyli usunąłem za pomocą trybu awaryjnego, podziałało. Teraz skanuje kompa i jak coś wykryje to napisze i jeszcze coś. Po usunięciu virusa gdy zalogowałem się na mojego użytkownika wszystko wyglądało tak jak po formacie czyli inny puplit i mało ikonek na puplicie , czy ktoś może powiedzieć czym to było spowodowane? Acha i jak już wcześniej mówiłem gdy pisze posty na forum prawie każdy jest podkreślany czerwonymi kropkami tak samo jak w Wordzie gdy komputer nie zna danego wyrazu.
stary 21-01-2007, 12:49   #12
Scream
Użytkownik Forum

Scream's Avatar

Domyślny

@up
lol, pewnie uzywasz firefoxa, a tam jest opcja podkreslania blednych wyrazow ;] a jak podkreslone masz wszystkie wyrazy, to pewnie masz angielska wersje.

kliknij pana garrisona!

stary 21-01-2007, 15:19   #13
Quezacoatl
Satyryk

Quezacoatl's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Tu i tam
Wpisy bloga: 2

Domyślny

Więc sprawa załatwiona? W takim razie na osłodę życia i ku przestrodze dodam jeszcze TO...
stary 21-01-2007, 16:16   #14
Descartes
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Quezacoatl Pokaż post
Więc sprawa załatwiona? W takim razie na osłodę życia i ku przestrodze dodam jeszcze TO...
Gratz, właśnie zmniejszyłeś populację forum o jakieś 10%. (pokazałem linka do filmiku kilku kumplom, 2 z nich świerzbiły ręce i weszli na stronę ;])
Descartes jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-01-2007, 20:16   #15
Aldum_Aras
Użytkownik forum

Aldum_Aras's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Scream Pokaż post
@up
lol, pewnie uzywasz firefoxa, a tam jest opcja podkreslania blednych wyrazow ;] a jak podkreslone masz wszystkie wyrazy, to pewnie masz angielska wersje.
Nom racja wszystk się zgadza. Mam firefoxa i angielską wersje. Dobra chyba można zamknąć temat.
@edit
Skanowałem komputer i nic nie wykrył czyli wszystko jest OK. Dzięki za pomoc.

Ostatnio edytowany przez Aldum_Aras - 22-01-2007 o 17:03.
stary 26-01-2007, 22:41   #16
Zotemut
Zbanowany

Zotemut's Avatar

Data dołączenia: 24 07 2006

Domyślny

FAR, sprawdź czy tym da się usunąć.
Zotemut jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-01-2007, 23:45   #17
Korektor
Zbanowany

Korektor's Avatar

Data dołączenia: 18 12 2006
Lokacja: Liberty City :P
Wpisy bloga: 5

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez: Aldum_Aras,

crack xp
;]

@topic,
Jak nie możesz usunąć wirusa w żaden sposób to musisz zrobić formata. I zainstaluj oryginalnego Windowsa, bo nie po to programiści zapie**alali tyle czasu żeby potem kraść ich pracę. Ew. pobierz darmowego Linux'a.

Zanieś kompa albo chociaż ten dysk do specjalisty, on powinien przygotować dysk do formatu tak żebyś nie stracił tych "ważnych" plików. Potem może Ci nawet zrobić samemu tego formata, jak nie umiałbyś.
Korektor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania