Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 15-03-2007, 09:58   #1
Tomasz1504
Guest

Domyślny Sorcerer+shielding

Jak wszyscy wiedza to shielding u sorcera rosnie baaardzo wolno (mniej wiecej tak jak mlvl u knighta) tak wiec jego skilowanie byloby czysta glupota i jest kompletnie bezsensu.Niejednokrotnie widzialem jak sorcerer/druid chodzi w Hat of the Mad i blue robe i to wszystko.Tak wiec czy ma jakies znaczenie dla sorka czy chodzi on w demon secie lub np crown secie, albo nawet plate secie?? I czy potwor np ghoul zadaje takie same obrazenia sorcerowi na 300 lvl jak i na 20 lvl (obaj maja ten sam secik)??
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 15-03-2007, 14:39   #2
sat
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 09 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Celesta
Poziom mag.: 49
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tomasz1504 Pokaż post
Jak wszyscy wiedza to shielding u sorcera rosnie baaardzo wolno (mniej wiecej tak jak mlvl u knighta) tak wiec jego skilowanie byloby czysta glupota i jest kompletnie bezsensu.Niejednokrotnie widzialem jak sorcerer/druid chodzi w Hat of the Mad i blue robe i to wszystko.Tak wiec czy ma jakies znaczenie dla sorka czy chodzi on w demon secie lub np crown secie, albo nawet plate secie?? I czy potwor np ghoul zadaje takie same obrazenia sorcerowi na 300 lvl jak i na 20 lvl (obaj maja ten sam secik)??
wiem ze sorcowi/drutowi rosnie shielding od walenia z wanda/roda ( oczywiscie jak ma cos na klacie a nie lata "na palka" ). po co mu to, skoro nie bedzie nigdy nic blcoczyl? nie wiem. jednakze wiekszy shielding to zawsze troche mniejsze obrazenia i szansa na zablokowanie ciosu jest wieksza. sorce/druci chodza glownie w lekkich gratach, bo jednak capa to oni prawie nie maja ( b-robe prawie nic nie wazy ). co do obrazen to zalezy jak sie na to patrzec. przyjmijmy ze podchodzi do sorca crypt i wali za 100 w niego. tyle samo dostanie 20 lvl sorc jak i 300 lvl sorc ( pod warunkiem ze skile i eq sa takie same ). problem zaczyna sie jednak wtedy, jesli wezmiemy pod uwage ile procentowo hp zostalo zciagniete.sorc na 20 levie jak dostanie hita za 100 to mu pasek spada z 245 do 145 ( ten cios to 40% jego hp ), a jak 300 lvl dostanie hita za 100 to jemu z kolei spada pasek z 1645 hp do 1645 hp ( spadak paska o 6% ). roznica jest widoczna. poza tym nie zapominaj, ze taki 20 lvl sorc potrzebuje uzyc kilkakrotnie visa ( w najlepszym wypadku 6 visow a w najgorszym az 14 visow zakladajac ze ma 20 mlvl) a 300 lvl sorc tylko 1 czasem do poprawki drugiego. to sie wiaze z mniejszymi obrazeniami, mniejszym zuzyciem many i szybszym expieniem.
sat jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-03-2007, 14:51   #3
Desew
Guest

Domyślny

300 sorc nie moze miec takiego samego shieldingu jak 20 sorc (no chyba ze ktos lubi trenowac 10 lat) bo z samego expienia z visa do tego poziomu urosnie z 30.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 15-03-2007, 15:08   #4
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Desew Pokaż post
300 sorc nie moze miec takiego samego shieldingu jak 20 sorc (no chyba ze ktos lubi trenowac 10 lat) bo z samego expienia z visa do tego poziomu urosnie z 30.
jak to nie moze miec? sorc zeby walic z visa nie musi klikac na przeciwnika. wystarczy ze stoi na przeciwko. to od walenia z roda/wanda rosnie shielding ( tak jak od kazdej innej broni )
stary 15-03-2007, 16:16   #5
Desew
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sat Pokaż post
jak to nie moze miec? sorc zeby walic z visa nie musi klikac na przeciwnika. wystarczy ze stoi na przeciwko. to od walenia z roda/wanda rosnie shielding ( tak jak od kazdej innej broni )
Nie zgadzam się z tym. Jak gralem sorcem i waliłem z visa mając oczywiście tarcze to shielding rósł. Nie wiem skąd ten pomysł? O_o Shielding nie rośnie tylko jak się kogoś zaznaczy na battle ale zawsze jak przyjmujesz ciosy na tarcze i zadajesz sam raz na 15-30 sekund (zależnie czy 1 czy 2 potwory). Do tego żeby rósł shielding nie trzeba mieć broni na sobie! To żeś mnie zadziwił, jeszcze z podobną tezą się na tym forum nie spotkałem. O_o

Ostatnio edytowany przez Desew - 15-03-2007 o 16:18.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 15-03-2007, 17:24   #6
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Desew Pokaż post
Shielding nie rośnie tylko jak się kogoś zaznaczy na battle ale zawsze jak przyjmujesz ciosy na tarcze i zadajesz sam raz na 15-30 sekund (zależnie czy 1 czy 2 potwory). Do tego żeby rósł shielding nie trzeba mieć broni na sobie! To żeś mnie zadziwił, jeszcze z podobną tezą się na tym forum nie spotkałem. O_o
czyli ja sobie stane swoim knightem, nic nie bede walil a po tygodniu bede mial 5 skila wiecej? od sameg stania? co do visa to specjalnie sie zaloguje, zeby sprawdzic czy od visa tez rosnie... no i sprawdzilem... nie rosnie... zuzylem 3 bp manaskow po to tylko, zeby utwierdzic siebie w przekonaniu a twoja "teorie" podwazyc, ze visowanie nie podniesie ci shieldingu
stary 15-03-2007, 20:39   #7
Raditz Saiya-jin
Użytkownik Forum

Raditz Saiya-jin's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2006

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Devseth
Profesja: Elite Knight
Poziom: 100
Skille: 83/81
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez sat Pokaż post
czyli ja sobie stane swoim knightem, nic nie bede walil a po tygodniu bede mial 5 skila wiecej? od sameg stania? co do visa to specjalnie sie zaloguje, zeby sprawdzic czy od visa tez rosnie... no i sprawdzilem... nie rosnie... zuzylem 3 bp manaskow po to tylko, zeby utwierdzic siebie w przekonaniu a twoja "teorie" podwazyc, ze visowanie nie podniesie ci shieldingu
Naucz się czytać ze zrozumieniem, trzeba uderzać potwora co 15 sekund żeby rósł shielding. I nie trzeba uzywać broni (patrz: fist fighterzy).
16:55 GM Camlost on Menera [2]: are you using a bot?
16:55 Devseth [82]: no

• Błogosławiony niech będzie człowiek, który nie mając nic do powiedzenia,
powstrzymuje się od dania nam słownego dowodu na to.•
Raditz Saiya-jin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-03-2007, 23:38   #8
sat
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Raditz Saiya-jin Pokaż post
Naucz się czytać ze zrozumieniem, trzeba uderzać potwora co 15 sekund żeby rósł shielding. I nie trzeba uzywać broni (patrz: fist fighterzy).
zeby rosly jakiekolwiek skile musi byc zadawany bloodhit rody /wandy sa zaliczane jako zwykla bron czary nie. moze jeszcze powiesz, ze taki knight walacy z exori czy sorc z ue/wave dostaje adv w skilu shieldinga jesli nie atakuje bronia potwora?
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania