Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Potwory

Notki

Potwory Wszystko o potworach. Jak się zachowują, jakie taktyki, jakie mają słabe punkty. To wszystko znajdziesz tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 01-05-2007, 18:35   #1
Lord_Xan
Użytkownik forum

Lord_Xan's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2007
Lokacja: Barlinek

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 19
Skille: 20
Poziom mag.: 21
Lord_Xan ma numer GG 6282417
Domyślny Biblioteka potworów

Założyłem ten temat aby opisać w nim w "fabularny" sposób potwory wszelkiego rodzaju. Nie chcę sam opisać wszystkich potworów, a więc z początku zamieszczę tylko 2, a wasze kolejne opisy będę zamieszczał w pierwszym poście.
Pokaże na przykładach w jaki sposób możecie opisywać potwory. Później oczywiście będę grupował potwory w grupy (zwierzęta, orkowie, minotaury itp.)

Orc Warrior
Orkowie wojownicy to świetnie wyszkoleni w walce szablą żołnierze. Są silni i przebiegli, a także bardziej zaradni i radzi do grupowania się niż swoi koledzy. Te odziały hordy są mocno opancerzone i otrzymują wiele lekcji ciężkiej pracy i wysiłku, a wszystko na rzecz hordy. Ich wielkie odziały wyposażone są w drewniane tarcze i orkowe szable, których używają bardzo dobrze. Zasłużeni noszą także drogie kolczugi, aby uniknąć śmierci od strzał. Spotkałem sie nawet z grupką elity, którzy tarcze mieli zrobione z miedzi, przez co walka z nimi była bardzo uciążliwa. Podobno niektórzy szefowie większych band mają nawet zatrute sztylety, jednak dla mnie to wciąż nieudowodniona pogłoska. Ogólnie ten odział orków jest zacięty i twardy. Pod komendą prawdziwego lidera mogą bardzo zaszkodzić.

Minotaur
Minotaur to zabójcze połączenie siły i ogólnych cech byka z nadzwyczaj dużo inteligencją oraz postawą człowieka. Minotaury mają wielką krzepę w swoich łapach i mogłyby zgnieść chuderlawego człowieka. Posiadają rozbudowany język i potrafią wznosić okazałe miasta. Główna ich siedziba znajduję się w Mintwallin, gdzie możemy podziwiać osiągnięcia ich kultury. Ten rodzaj minotaura jest podstawową jednostką bojową, a jednak nie można go lekceważyć. Większa ich ilość może być bardzo groźna. Potrafią oni dobrze walczyć każdą bronią, szczególnie ciężką, z którą zwykły człowiek może mieć problem. Te minotaury walczą mieczem, toporem lub buławą. Przyodziewają się skórzanymi nogawicami, hełmem mosiężnym lub z kolczugi, ciało chronią kolczugą, a ich ulubiona tarcza to tarcza płytowa. Minotaur w pełnym uzbrojeniu może być naprawdę silny i wytrzymały na ciosy. Ostatnio także wzrósł popyt na ich skórę, przez co są o wiele bardziej agresywne. Słyszałem plotki, że bardzo denerwuje je czerwień. Jednak widok obsydianowego noża doprowadza ich do skrajnej wściekłości. Radzę nie pokazywać im tego przed walką. Ogólnie minotaury są silne i inteligentne. W większej grupie potrafią być niebezpieczne, a zabijanie z ich pojedynczo z łuku to tez niezbyt dobry pomysł. Duża część ich historii jest owiana tajemnicą, co wciąż przyciąga podróżników i wciąż zmniejsza ich populację.

Demon
Osławiony rycerz Apoc tak o nich napisał pewnego razu:
Demony to najbardziej nieprzyjazne, potężne i niebezpieczne potwory w Tibii. Jakby mało było ich ogromnej siły fizycznej, potrafią na dodatek stosować potężne czary. Szczególnie niebezpieczna jest ich zdolność do tworzenia strumienia czystej energii, który niszczy biedne ofiary. Co więcej, Demony potrafią wysysać magiczną energię od swych ofiar, potrafią się leczyć i przywoływać żywiołaki ognia.
Na szczęście Demony żyją w najgłębszych jaskiniach blisko piekła ale czasem pokazują się również na powierzchni ziemi. Kiedy już przystępują do ataku, pozostawiają za sobą jedynie śmierć i zniszczenie. Nikt jeszcze nie zdołał zabić choć jednej takiej bestii i tylko nieliczni podróżnicy przeżyli spotkanie z nimi.
Dodam też od siebie że demony są bardzo silne a ich ataki są na tyle potężne że nawet najodważniejszy śmiałek może w szybkim tępię utracić swój marny żywot. Przywołują też żywiołaki ognia które utrudniają walkę. Chodzenie na te potwory staje sie coraz mniej opłacalne ze względu na taniejące ceny przedmiotów. Należy także pamiętać, że powinno się zabrać dwa razy więcej run niż nam będą potrzebne. Teraz trzeba wspomnieć coś o uzbrojeniu. Magiczna płytowa zbroja i złote spodnie, tarcze mistrzowskiego umysłu, płonące topory, tak to noszą zamożne demony powstałe prosto z rąk potężnego czarnoksiężnika Ferumbrassa. Te demony, które zaś powstały z rąk złowieszczego faraona Rehemosa noszą demoniczne tarcze które wręcz swoim wzrokiem tak napawają Cię strachem że w większości przypadków ludzie panikują. Demony wbijają też potężne miecze w ziemie tworząc mistyczne potoki lawy.

Cyklop

Te potężne, jednookie kreatury żyją głęboko w górach. Jednym uderzeniem swej pięści potrafią zatrząść ziemią, rzucić głaz i pożreć kolejne zwierzę. Mimo iż mają niską inteligencje są wyśmienitymi kowalami potrafiącymi wykuwać piękne i wytrzymałe pancerze, a także ostre jak brzytwa miecze. Walcząc z nimi powinno zachowywać się odległość gdyż nie są aż tak szybkie i nawet postać z niskim doświadczeniem potrafi poprzekłuwać go bełtami lub strzałami lub spalić jego masywne cielsko za pomocą magicznych przedmiotów. Rycerzom zalecane jest trochę poczekać zanim będą mieli ochotę stoczyć z nimi bój. Większość cyklopów walczy krótkimi mieczami, czego używają raczej jako scyzoryków niż broni. Używają także bojowych lub płytowych tarcz, czasami mają na głowach hełmy mroku, a podobno niektórzy walczą halabardą! Ich wyposażenia i wysoka wytrzymałość sprawia, że jednak bez dobrego ekwipunku bardzo łatwo go nie pokonasz.

Beholder -kurde później dodam resztę bo musze złazić z kompa

Ostatnio edytowany przez Lord_Xan - 03-05-2007 o 15:44.
Lord_Xan jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 01-05-2007, 18:48   #2
Shakur
Użytkownik forum

Shakur's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2007
Lokacja: Tam gdzie serce i dusza moja

Profesja: Elder Druid
Świat: Harmonia
Pergamin

Demony

Cytuj:
Heggemon napisał
Osławiony rycerz Apoc tak o nich napisał pewnego razu:
Demony to najbardziej nieprzyjazne, potężne i niebezpieczne potwory w Tibii. Jakby mało było ich ogromnej siły fizycznej, potrafią na dodatek stosować potężne czary. Szczególnie niebezpieczna jest ich zdolność do tworzenia strumienia czystej energii, który niszczy biedne ofiary. Co więcej, Demony potrafią wysysać magiczną energię od swych ofiar, potrafią się leczyć i przywoływać żywiołaki ognia.
Na szczęście Demony żyją w najgłębszych jaskiniach blisko piekła ale czasem pokazują się również na powierzchni ziemi. Kiedy już przystępują do ataku, pozostawiają za sobą jedynie śmierć i zniszczenie. Nikt jeszcze nie zdołał zabić choć jednej takiej bestii i tylko nieliczni podróżnicy przeżyli spotkanie z nimi.

Dodam też od siebie że demony są bardzo silne a ich ataki są na tyle potężne że nawet najodważniejszy śmiałek może w szybkim tępię utracić swój marny żywot. Przywołują też żywiołaki ognia które utrudniają walkę. Chodzenie na te potwory staje sie coraz mniej opłacalne ze względu na taniejące ceny przedmiotów. Należy także pamiętać, że powinno się zabrać dwa razy więcej run niż nam będą potrzebne. Teraz trzeba wspomnieć coś o uzbrojeniu. Magiczna płytowa zbroja i złote spodnie, tarcze mistrzowskiego umysłu, płonące topory, tak to noszą zamożne demony powstałe prosto z rąk potężnego czarnoksiężnika Ferumbrassa. Te demony, które zaś powstały z rąk złowieszczego faraona Rehemosa noszą demoniczne tarcze które wręcz swoim wzrokiem tak napawają Cię strachem że w większości przypadków ludzie panikują. Demony wbijają też potężne miecze w ziemie tworząc mistyczne potoki lawy.

Cyklopy

Te potężne, jednookie kreatury żyją głęboko w górach. Jednym uderzeniem swej pięści potrafią zatrząść ziemią, rzucić głaz i pożreć kolejne zwierzę. Mimo iż mają niską inteligencje są wyśmienitymi kowalami potrafiącymi wykuwać piękne i wytrzymałe pancerze, a także ostre jak brzytwa miecze. Walcząc z nimi powinno zachowywać się odległość gdyż nie są aż tak szybkie i nawet postać z niskim doświadczeniem potrafi poprzekuwać go bełtami lub strzałami lub spalić jego masywne cielsko za pomocą magicznych przedmiotów. Rycerzą zalecane jest trochę poczekać zanim będą mieli ochotę stoczyć z nimi bój.

Beholderzy

Rasa wielookich, obślizgłych panów śmierci jest już powszechnie znana w świecie tibijskim. Potwory te miotają magią na prawo i lewo. Do walki z nim konieczne jest zabranie kilku run leczniczych/napojów many. Ekwipunek tutaj nie ustrzeże przed ich śmiercionośną magią. Od lat Beholderzy panowali nad zmarłymi. Wskrzeszają szkielety z nikąd i to jest ich atrybutem. Siedzą w mrocznych jaskiniach gdzie pilnują swoich sekretów. Śmiałku powiadam Ci nigdy nie idź do walki z 3 beholderami naraz ponieważ możesz skończyć jak pewien mój znajomy. Oczywiście żebym nie wyszedł na starego głupca i tchórza możesz zabijać 3 naraz. Ale ostrzegam Cię przed tym!!

@Withord

Dzięki za wytknięcie błędów. Teraz może być?

Ostatnio edytowany przez Shakur - 02-05-2007 o 19:27. Powód: UpDate
Shakur jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-05-2007, 12:00   #3
Lord_Xan
Użytkownik forum

Lord_Xan's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2007
Lokacja: Barlinek

Profesja: Sorcerer
Świat: Guardia
Poziom: 19
Skille: 20
Poziom mag.: 21
Lord_Xan ma numer GG 6282417
Domyślny

Aha Shakur dobrze piszesz, ale możesz trochę o uzbrojeniu napisać? Np, coś takiego: kiedy widzisz tą piekielną kreaturę z płonącym toporem w rękach i pięknym jednakże zbezczeszczonym na tym ciele magicznym płytowym pancerzu, od razu tracisz chęć do walki, porzucasz swój miecz i bierzesz nogi za pas. (to o demonie) Ulepsz trochę swoje teksty w tym kierunku i od razu znajdą się w pierwszym poście Bo mi się podoba.
Lord_Xan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-05-2007, 13:16   #4
Mr.Shark
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 05 2007
Lokacja: Poland :D

Profesja: Knight
Skille: ee...
Król Straszne

Fajny temat sie zapowiada
Niezadługo zorbie opis Mino (all) Dwarf (all) ....
Mr.Shark jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-05-2007, 13:28   #5
Shakur
Użytkownik forum

Shakur's Avatar

Żarówka

Mr Shark ok niby fajnie ale niepsuj tematu bo pozniej bedzie ciezko szukac nawe postow o potworach ok? zeby nie bylo ze ja cos ten tego posta se bije

Chcesz napisać posta ze sie podoba itp.? To masz w tym poscie umiescic opis 1 potwora- proste

--------------------------------------------------------------------------

Troll

Trolle to paskudne i wredne stworzenia. Ich brudne skórzane spodnie, przekrzywiony skórzany hełm, proste filce na nogach, mało wytrzymałą drewnianą tarcze sprawia, że potwornie śmierdzą i inne potwory się od nich odsuwają. W walce posługują się wielkimi maczugami i oszczepami. Są strasznymi złodziejami. Gdy je zabijesz znajdziesz przy ich ciele parę połyskujących w słońcu złotych monet ukradzionych jakiemuś wieśniakowi i żadko może trafić się srebrny amulet który podobno chroni przed właściowościami trucizny. Oczywiście też kradziony. Trolle jedzą psy popijając browarem w swoich paskudnych gospodach. Posiadają też odmiany swojej razy ale o tym nie teraz.
stary 02-05-2007, 18:59   #6
Withord
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 06 04 2006
Lokacja: Trumna

Stan: Niegrający
Imię: Nijak
Świat: Ni
Poziom: 1
Skille: 99/99
Poziom mag.: 1
Withord ma numer GG 10110001100
Domyślny

Cytuj:
Zasłużeni noszą także drogie kolczugi, aby uniknąć śmierci od strzał.
Znowu się czepiam. ale cóż... kolczuga nie chroni przed strzałami

Cytuj:
hełmem mosiężnym lub z kolczugi
Nie hełm z kolczugi tylko kaptur kolczy, ewentualnie misiurka.

@Shakur
Przerób troche twój opis potworów, bo np to...
Cytuj:
ich ataki [300-700] potrafią szybko Cię teleportnąć do świątyni.
...nie brzmi zbyt fabularnie

Cytuj:
wykuwają są wyśmienitymi kowalami
To też troche dziwnie brzmi

Cytuj:
Potężne miecze wbijają się w ziemie tworząc szczelinę wypełnianą lawą.
Nierozumiem. Czyje mieczie i kto je wbija w tą ziemie?

Opis trolla już bardziej mi się podobał

@Pandev
Chyba nie zrozumiałeś przesłania tematu...
Withord jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-05-2007, 19:18   #7
Shakur
Użytkownik forum

Shakur's Avatar

Żarówka bez obrazy

Bez obrazy mili panowie ale mówiłem że macie dorzucać chcociaż 1 opis, ponieważ temat zrobi sie śmietnikiem i będzie jechało trollami

@Withord

Sorry mam tylko 12 lat poprawie jak bede mial czas

Pozdro

Shakur

Orc spearman

Jest to jedyna ciężka strzelecka jednostka wśród nie ukrywajmy- mało inteligentnej rasy zwanej Orcami. Nosi ciężkie spodnie i wspomaga swoich przyjaciół miotając we wrogów potężnymi lancami. W grupie potrafi wyrządzić naprawdę dużo szkód. Ha, śmiałku myślisz sobie pewnie "Co mi takie bezmyślne kreatury mogą zrobić". Otóż powiadam Ci, że miałem już nieraz doczynienia z tą jednostką Orców i wiesz mi że gdyby nie roztropnośc, odwaga i trochę napojów magii skończył bym wąchając mury ich fortecy od spodu. Jeżeli więc śmiałku odważysz się iść pokonać te bestie pamiętaj o chociaż 1 napoju magii bo nigdy niewiesz czy to monstrum niebędzie miało paru towarzyszy u swego boku.

Czy w chociaż 1 moim poście niema opisu? Tak trudno wam napisać?

1 Post - 1 Opis + coś od siebie pod spodem/u góry
stary 02-05-2007, 22:39   #8
Shakur
Użytkownik forum

Shakur's Avatar

Strzałka

@miki.pl

Rozwin to troche bo takie cos to minute pisze

I musze dawac opis ehh

Raty

Te parszywe gryzonie są największymi wrogami zwykłych wieśniaków. Niepomogły liczne petycje do króla Tibianusa, te kreatury dalej podgryzają materiały, kradną jedzenie, niepozwalają zbierać zapasów. Jest ich pełno i mnożą się w zastraszającym tępie. Gdy tylko zobaczysz szczura lub ich legowisko twoim obowiązkiem jest je zniszczyć śmiałku!
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania