Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 11-08-2004, 20:30   #1
Markhus
Użytkownik forum

Data dołączenia: 31 07 2004

Pergamin Red Dragon

Przeglądając artykuły spotykałem się z prośbami o wskazanie innych gier online ( niektórym Tibia się znudziła - czy to aby możliwe ??? )
Dziwi mnie tylko fakt, że nikt do tej pory nie wspomniał o Red Dragonie. Grało w to i nadal gra tysiące polaków a tymczasem tutaj ciiiisza.
Red Dragon pomimo iż jest grą turową, pozbawioną animacji jednak tak jak Tibia UZALEŻNIA ( przetestowałem to na sobie ).

Zamiast próbować nieudolnie opisać na czym to wszystko polega i jak wygląda, proponuję chwilę poświęcić na przeczytanie instrukcji gry
( po polsku ) http://rd.cenega.pl/XaP/html/1/manual/about.htm

Po tej lekturze wszystko powinno stać się jasne jak słońce. Ja tylko chciałbym zaznaczyć iż:
1. Gra jest płatna , ale dopiero od pewnego poziomu, tzn do czasu kiedy nasze księstwo nie przekroczy limitu 25000 akrów ziemi możemy grać bez opłat. Czyli na dobrą sprawę spróbować można za darmo a jeśli uda nam się dojść do tego limitu i uznamy iż chcemy grać dalej - to cóż - płacimy.
2. Nie pożera tyle czsu co Tibia ( ech , jakieś te dni strasznie krótkie), chociaż imperator lub głównodowodzący koalicji nie mogą narzekać na nadmiar wolnego czasu - tu się 'główkuje' i to ostro - za całą ekipę.
3. Grają w to nie tylko polacy - jest tu masa słowaków, czechów (chociaż mają własny serwer ) oraz co nieco innych narodowości.
4. Skoro mowa o serwerach to o ile dobrze pamiętam powinny być trzy: czeski, polski i węgierski ( może jest już więcej ???)

A na koniec dla leniwych link na stronę główną poskiego serwera:
http://www.reddragon.pl/

no może jeszcze czeski :
http://www.reddragon.cz/
Markhus jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 11-08-2004, 20:41   #2
dam007
Użytkownik Forum

dam007's Avatar

Data dołączenia: 22 10 2003

Domyślny

RD jest rzeczywiście niesamowicie rozbudowaną i wciągajacą (czytaj: uzależniającą) grą. Grałem w niego w tamtej erze, kiedy RD był jeszcze darmowy. Tera za darmo mozna grać tylko do pewnego poziomu. Gdy nasze księstwo zbytnio się rozrośnie, wtedy koniec. Co prawda cena gry nie jest zbyt wygórowana(13zł za 1 księstwo za 1 erę czyli ok 3 miesięcy, lub 39zł za 1 ksuięstwo dożywotnie) ale ja wolałbym odłożyć tę kasę na PACCa do Tibi
dam007 jest offline  
stary 11-08-2004, 20:43   #3
Karter
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 09 2003

Smutny

Co to jest człowieku to jest TIBIA!!! lol
Karter jest offline  
stary 11-08-2004, 23:29   #4
Ulrek
Użytkownik Forum

Ulrek's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003

Ulrek ma numer GG 2872951
Domyślny

@ Karter

Zupełnie jakbyś powiedział że w Polsce nie mogą żyć Murzyni.

@ topic

Grałem w RD. Ta gra jest do kitu. Grają w nią sami frajerzy którzy przy oznace pierwszych trudności zwalają tury w państwie na innych, a zrobienie tur za 3, 4 księstwa podczas wojny zabiera naprawdę DUŻO czasu. Wiem co mówię bo mój ojciec jest imperatorem.

Polecam raczej www.kolony.ires.pl - gra podobno do RD, osadzona w realiach SF i o wiele bardziej wciągająca (nie ma tak że musisz koniecznie prowadzić wojnę, jak nie chcesz to, to nie, zdobywasz wszystko spekulacjami na targach).
Ulrek jest offline  
stary 12-08-2004, 07:38   #5
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Stan: Na Emeryturze
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Świat: Secura
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

Wspaniała strategia, choć czasem chyba zbyt matematyczna.
Grałem w to długo, za czasów, kiedy zarówno polski jak i czeski serwer były darmowe i jeszcze jedną erę na PL gdy CZ był płatny.
Mogę się pochwalić całkiem niezłymi wynikami (imp+GD w jednym w koalce z top 10 PL i to samo wcześniej na CZ w top 50)
Gra ma jednak jedną wade. Jeśli cokolwiek chcesz znaczyć, MUSISZ grać codziennie. W dobrych koalicjach w prawdzie każdy zna login na każdego i w razie potrzeby ktoś się twoim księstwem zaopiekuje, ale wtedy ludzie na ciebie krzywo patrzą.
Gra wymaga około 10 minut dziennie w czasie pokoju dla wprawnego gracza, i około 0-60 (zalezy od funkcji) w czasie wojny. Głównodowodzący ma jednak więcej zabawy. Przeanalizowanie wieści, rozplanowania ataków złodziejskich, magicznych i militarnych to kwestia conajmniej kilku godzin, jeśli chce się być najlepszym.

Polecam tą grę wszystkim lubiącym strategie.
stary 13-08-2004, 22:59   #6
Tuor
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 15 07 2004

Domyślny

RD, jest grą wspaniałą.
Grałem w bezpłatnych erach na PL, jedną na HU, i jedną na CZ dawno temu.
Obecnie gram na PL płatnym ( npo, grałem, bo moje księstwa poszły w ruinacje po moim wyjeździe na feryje)
Gra naprawdę wciaga, a bycie impem lub GD jest męczące, nawet jak ma się Grand total ( statystyki- bardzo pomocne, dostajesz mail z pełnymi danymi podczas wojny)
Tuor jest offline  
stary 13-08-2004, 23:20   #7
Masel
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 27 05 2004
Lokacja: Bełchatów

Szczęśliwy :)

hehe)
grało sie za swojego czasu w rd
ze 3 ery temu grałem w top10(tuareg bandits)

może ktos grał w koalkach takich jak??: tuareg bandits, bractwo, ludzie północy, unwanted giant(szybko sie rozpadła ale po tuaregu i bractwie najmilej ją wspominam) i jeszcze kilka innych(juz nie pamiętam)

przestałem grać w rd w tej erze(tej która sie skończyła, po jakichs 30 dniach) odkąd ta gra zrobiła sie jak pokemony(flota, jacys porąbani generałowie itd.)

niedługo planuje zebrać koalke gigantów z którymi grałem(czyli najlepszych kumpli) i zawojować czeski serwer)

p.s. ktoś chętny??
Masel jest offline  
stary 14-08-2004, 00:06   #8
Raczeq
Użytkownik Forum

Raczeq's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Opole

Domyślny

Rd Piekna gra pamietam jak na ostatniej bezplatnej na Polaku erze 66% PSO z Trantorem. Polecam kazdemu wypas giera!
Raczeq jest offline  
stary 14-08-2004, 22:46   #9
Markhus
Użytkownik forum

Data dołączenia: 31 07 2004

Domyślny

Ech, ja niestety nie miałem tyle szczęścia, żeby zebrać porządną ekipę i utrzymać sie chociażby w top 100 przez dłużej niż tydzień. Trochę sie pograło , po dupie się dostało ale to były suuuper czasy. Jeśli ktoś niechcący pamięta takie księstwo jak NEW BABYLON to pozdrawiam byłych znajomych

------------------
obecnie:
Last Markhus (Elysia)
Markhus jest offline  
stary 29-09-2004, 21:50   #10
Nightwalker
Użytkownik Forum

Nightwalker's Avatar

Data dołączenia: 19 08 2004
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Zamiast założuć nowy temat refreshowałem ten

Tak RD to jest super giera. Nadal w nia gram, chdz w tej erze sie jeszcze nie rozbudowałem Gram nieumarlakami, którzy mają zaczepisty atak Polecam tą grę wszystkim, którzy lubią strategie
Nightwalker jest offline  
stary 12-10-2004, 18:22   #11
Zakaprov
Użytkownik Forum

Zakaprov's Avatar

Data dołączenia: 10 10 2004
Lokacja: Mielec

Domyślny

Fakt,Red Dragon jest bardzo wciagajaca gra i chociaz odkrylem ja 2 dni temu to bardzo mi sie podoba
Jezeli ktos nie chce do konca konczyc z Tibia, ma rune makera to polecam grac w RD podczas ladowania sie many(sam tak robie bo mam rune makera) :tongue:

Zakaprov(lev 18) Pacera
Zakaprov jest offline  
stary 12-10-2004, 18:37   #12
M_a_c_i_e_k
Użytkownik forum

Data dołączenia: 18 07 2004
Lokacja: Mielec

M_a_c_i_e_k ma numer GG 6336028
Domyślny

To nie czasem platna gra???
Ja polecam Valleheru, Varie, Knghts & wizards.

Tez gram na pacerze TY TEZ Z MIELCA????
M_a_c_i_e_k jest offline  
stary 12-10-2004, 20:00   #13
Iron
Użytkownik Forum

Iron's Avatar

Data dołączenia: 11 10 2004
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 2

Iron ma numer GG 1080629
Domyślny

Jak miło wspominać te czasy darmowego RD i tych spoko adminów tera to trzeba lapać sie wszystkiego zeby se pograc mam nadzieje ze bedzie jeszcze d€żo darmowych er przez wakacje była na czechu a tera czekamy na pl
Iron jest offline  
stary 12-10-2004, 20:01   #14
Iron
Użytkownik Forum

Iron's Avatar

Data dołączenia: 11 10 2004
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 2

Iron ma numer GG 1080629
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez M_a_c_i_e_k
To nie czasem platna gra???
Ja polecam Valleheru, Varie, Knghts & wizards.

Tez gram na pacerze TY TEZ Z MIELCA????
No jest płatna ale czasami sa darmowe erki wtedy jazda Valleheru jest fajne ale ja wolałem Avathara to była spoko gierka
Iron jest offline  
stary 12-10-2004, 21:48   #15
DuLiB
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 13 09 2003

Domyślny

Ehh... Red Dragon ... Moja pierwsza gra online ... gralem w to ok. 2 lat temu, kiedy bylo za friko, gralem przez 3 ery, prawie caly czas w topce
DuLiB jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania