|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 08 2006
Lokacja: Opole
Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Druid
![]() ![]() |
![]() no to tak:
przeglądając zdjęcia na forum zauważyłem, iż niektórzy maja w lewym górnym rogu pokazana ilość fps'ow. mniej więcej tak: DX9 xx.xx i tu powstaje moje pytanie: jak i gdzie włączyć taka opcje? |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 07 2006
Imię: Ragnar the vith rell
Profesja: Elite Knight
Świat: Secura
Poziom: 91
Poziom mag.: 7
|
![]() naciśnij w tym samym momenci "Alt" (domyslnie lewy
![]() tadam! powinieneś widzieć liczbe fps oraz Direct X tudzież OpenGL @down no jakbyś zgadł ![]()
Ostatnio edytowany przez Ragnar666 - 30-08-2006 o 23:14. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() FPS - Frame Per Second. Tak, teoretycznie im więcej tym lepiej, ale zagraj np. w takiego Icewind Dale'a ze 100 fps'ami.
![]() @down: I po co piszesz to co już zostało objaśnione ?
Ooh to be a Gooner. Ostatnio edytowany przez Yoh Asakura - 30-08-2006 o 23:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Guest
|
![]() Naciśnij w trakcie gry Alt + F8
|
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 03 2005
Lokacja: Wroclaw
Stan: Aktywny gracz
Imię: Krod arix
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Creation of God
Świat: Guardia
Poziom: ~35
Poziom mag.: 47
![]() |
![]() zgadzam sie z Yoh Asakura, teoretycznie czym wiecej tym lepiej.
jednakze jezeli masz monitor starszego typu i w dodatku crt (zwykly kineskopowy) to max fps masz 60. gra moze ci pokazywac wiecej ale i tak masz max 60. fps to klatki na sekunde czyli jezeli masz ich za malo, np 10, to widzisz cos jak pokaz slajdow. filmy maja 24/25 klatek na sekunde i jest to tak zmyslnie pomyslane ze czlowiek widzi pseudo plynny obraz. ja osobiscie gram na ~30 fps bo jak daje wiecej (ustawienia w grze) to tibie zwalnia straszliwie i efekt mam jak w przypadku 10 fps. zwiekszenie liczby fps nie jest dla systemu oczywiscie obojetne. czym wiecej ustawimy, tym wieksze obciazenie na procku i karcie graficznej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
![]() ![]() |
![]() ale bajer ^^
DX9 187.45 na poczatku bylo 210 ale nie narzekam. wielkie dzieki za pomoc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Stan: Niegrający
Imię: Lobo Destrojer
Profesja: Knight
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
![]() ![]() |
![]() Skręć w opcjach do 50-60, różnicy nie zauważysz a rachunki za prąd będą tańsze o 2 paczki czipsów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 05 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Cytuj:
Nie "zobaczysz" wiecej niz czestotliwosc odswiezania na Twoim monitorze, a to zalezy od monitora, karty graficznej i rozdzielczosci ktorej uzywasz. Moze to byc na przyklad 60Hz, 75Hz, 85Hz, 100Hz, czy 120Hz. Generalnie im wieksza wartosc masz ustawiona tym lepiej dla Twoich oczu.
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Stan: Niegrający
Imię: Lobo Destrojer
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
![]() ![]() |
![]() Nie, to nie jest żart. Więcej FPS= większe wykorzystanie gpu i cpu. Powyżej 60 fps = niezauważalne dla przeciętnego użytkownika Tibi. Większe wykorzystanie gpu i cpu = więcej prądu. Więcej prądu = większy rachunek.
--- Sim, jakieś kilka zł. Ostatnio edytowany przez emilok - 31-08-2006 o 08:44. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
![]() ![]() |
![]() @ up: aha a wiec 2 paczki czipsow czyli jakies 2 zl? (nie wiem bo nie jem czipsow ^^)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
|
![]() @up: zależy jakie packi. Jak po 45 gr to 90gr zyskujesz ;] ale są też po dwa złote, więc zyskujesz cztery. Nie wiem co autor posta miał na myśli, ale...
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 08 2006
Lokacja: Kazordoon :P
Stan: Początkujący
Imię: Dangerous Archangel
Profesja: Paladin
Świat: Nebula
Poziom: low
Skille: train
![]() |
![]() A ja mam zazwyczaj 10fps i mi sie dobrze gra, mniejsze lagi, komp szybciej uruchamia np przegladarke, winamp itd
![]()
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 03 2005
Lokacja: Wroclaw
Stan: Aktywny gracz
Imię: Krod arix
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Creation of God
Świat: Guardia
Poziom: ~35
Poziom mag.: 47
![]() |
![]() taa ustaw sobie na 120fps i ustawienia monitora na 120 i potem bedziesz narzekal za kilka miesiecy tutaj na forum ze ci komp sie zawiesza czy nawet wylacza... a ceny za prad to juz chyba jakis zart bo wystarczy ze zapomni wylaczyc swiatla w kiblu na kilka minut i mu na jedno wyjdzie.
a co do "mrugania" monitora to rzeczywiscie dla oczu lepiej jak jest wiecej, ale naprawde wiecej niz 60 nie ma co ustawiac bo naprawde roznicy w plynnosci nie zauwazysz a o oczy sie nie martw, bedziesz mial lcd (a ceny w dol leca jak szalone) to nie bedziesz mial problemow ze wzrokiem i ustawieniami fps. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
To tzw. przez kolegę "mruganie" to nic innego jak pionowe odświeżanie monitora. Ma dość duży wpływ na to czy nasze oczy szybko się męczą przy pracy z monitorem. Im mniejsze odświeżanie tym szybciej oczy się męczą co w konsekwencji prowadzi do osłabienia wzroku. Im większe tym lepiej, przy czym optymalna wartością jest tutaj 85 Hz. Jeśli koledze wystarcza 60 Hz to jego sprawa, ale ja na przykład przy 60 Hz jestem w stanie dostrzec pasy, co mnie naprawdę irytuje no i męczy oko. Kolega wychodzi z założenia, że "będzie miał LCD to nie będzie miał problemów ze wzrokiem" - owszem, LCD są przyjaźniejsze dla ludzkiego oka, ale nawet przy LCD optymalne odświeżanie to nie 60 Hz tylko 75 Hz ;-) Wiem, sorry, że odświeżam stary temat, ale jeszcze ktoś mógłby wziąć tamten post na serio i nastała by plaga niewidomych graczy w Tibie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 06 2006
Lokacja: Łódź
Imię: Setozz
Profesja: Elite Knight
Świat: Lunara
Poziom: 71
Skille: 80/79
Poziom mag.: 6
|
![]() a da sie to jakos przyspieszyc czy cos ? bo ja mam okolo 10 fps i mi tibie troche rwie nie wiem od czego moze w tibi cos zmienic czy cos ? help plx ;/ zebym mial chociaz te 40 fps, kompa mam dobrego wiec nie sadze zeby to byla wina komputera :S
odp ktos plx bo mnie tak w*****a to rwanie ze sie grac nie da ![]() Ostatnio edytowany przez Shinjix - 23-02-2007 o 16:29. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
CS Tibia.pl Team
Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1
Stan: Początkujący
|
![]() Oko ludzkie praktycznie nie widzi różnicy między ~25 fpsami a 200. Tak więc jeśli masz +100 fps, to nic nie zaszkodzi zmniejszyc limit do ~25. Odciążysz sobie procka, oraz jak ktos wspomniał bedziesz mial na nowe gumki, dzieki nim nie zajdziesz z laską w ciąze i nie zrujnujesz sobie zycia w tak mlodym wieku, a wszystko to dzięki zmniejszeniu ilosci fpsów
@up Aby z wiekszysc fpsy, jesli masz zbyt mało, zainstaluj sobie nowsze sterowniki do karty graficznej, no i nie mozesz miec kompa z 98'. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 01 2006
Lokacja: Stalowa Wola
Świat: Thoria/Calmera
|
![]() @up
Za dużo się chyba reklam Ikei naogladales ^.^. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Solec Kujawski
Imię: Veydeamon
Profesja: Royal Paladin
Świat: Nerana
Poziom: 62
Skille: 81/70
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Fpsy fpsy .. nie mam pojęcia co się dzieje z moją Tibią...
Mam kompa takiego : Celeron 2.0 512 RAM ATI Radeon 9600 Saphire 256mb dysk 250gb, zresztą to nie ważne monitor samsung lcd 19 cali Mam rozdzielczośc 1200x1024 bo na innej nie potrafię funkcjonowac na tym monitorze. Mam ustawione odświeżanie na 75hz i teraz tak... Logując się do Tibii na OPENGL mam ok. 60fps czyli wszystko gra, jednak przechodząc dalej, np. patrząc na czyiś domek fpsy spadają do 30, jednak wkraczając na kratkę gdzie domek się odsłania jest takie 1s ścięcie, które denerwuje. Poza tym gdy na ekranie jest więcej niż 5 ludzi to fpsy spadają do 8-10 :/ Co zrobic ? Podobnie mam na Directx 9.0 jednak zamiast 60fps na początku to jest 30 ... -.- Sterowniki mam wszystkie najnowsze, karta graf. świeżo kupiona ... Mogę dodac, że np. grając w Cs'a mam fps'ów 80-90 więc to raczej Tibia coś mąci ... Ostatnio edytowany przez Kussy - 12-04-2007 o 21:31. |
![]() |
![]() |