|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 06 2006
Lokacja: Karton se zrobiłem IQ: 4
![]() |
![]() Napisałem ten temat na forum o tematyce Flash & SWiSH, ale tam są chyba same głąby. Nie wiem jak zrobić takie "coś", trudno to sprecyzować więc wyszukiwarka odpada. Szukałem oczywiście, ale nic nie znalazłem bo takiego specyficznego problemu raczej nikt nie miał. Jeśli nie zrozumiecie o co chodzi dajcie link do jakiejś strony o buttonach.
![]() Załóżmy, mam obiekt (biurko) oraz Pana Edka. Chcę, by po naciśnięciu na biurko po prostu włączyła się animacja (którą wcześniej zrobiłem) w której Pan Edek idzie do biurka. Myślałem tak - zrobię przezroczysty button w miejscu gdzie jest biurko i... no właśnie! Jak mam przypisać animację [ Pan Edek - biurko ] do danego buttonu? To tylko przykład, chcę zrobić takich rzeczy mnóstwo. Wyjdzie pewnie takie "drzewo". Zapewne widzieliście wiele razy gry polegające tylko na rozmowie, wszystko zależało od kliknięcia odp. buttona obok wypowiedzi którą mamy powiedzieć. Idzie sobie Pan Mieciu, spotyka Pana Franka. Klika na niego i uruchamia się animacja (akcja?) w której wychodzi mu z gęby chmurka i tam są dwa buttony: - Hej, Franek, daj na wino. (1) - Hej, Franek, daj na bułkę. (2) Po naciśnięciu opcji 1 uruchamia się animacja w której Franek zabija Miecia. Po naciśnięciu wypowiedzi 2 uruchamia się animacja w której Franek daje bułkę Mieciowi, Miecio ją je i idzie dalej, gdzie spotyka Jądrka na którego klika i uruchamia się akcja w której wychodzi mu z gęby chmurka... i tak w kółko. ![]() Podsumowując, jak zrobić tak, by po naciśnięciu buttona X wyświetliła się animacja X, a po naciśnięciu buttona Y wyświetliła się animacja Y prowadząca do następnego "rozwidlenia". Gdybym znał sposób przypisywania akcji do buttonów reszty bym się już jakoś domyślił. Ale uwaga! Pomysł z przekierowywaniem na następną podstronę www gdzie znajduje się następna animacja odpada. Co wy myślicie, na jednym "etapie" trzeba kliknąć 50 razy więc 50 podstron gracz będzie musiał otworzyć? Będę musiał robić 50 podstron i uploadować 50 animacji? Oo Odpada ten pomysł... Mam nadzieję, że dobrze mnie zrozumieliście i jakoś poratujecie linkiem/tutorialem/gotowcem/wytłumaczeniem/bóg wie czym. ![]() Vial
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 13 02 2006
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Jest taka strona co możesz samodzielnie robić takie animacje wiem, że jej logo to czołg taki nie pamiętam nazwy. Nie znam się za bardzo na tym, ale można chyba było robić takie bajerki.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Na emeryturze.
Data dołączenia: 24 10 2003
|
![]() |
![]() |