Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 29-08-2007, 21:38   #1
Dlugozimek
Guest

Domyślny Prawo karne

Mam pytanie z ciekawości więc: Jeśli pobił bym kogoś w własnej obronie ale bym nie miał świadków to groziło by mi jakiś wyrok ?. Bo sobie tak zastanawiam zawsze że jeśli ktoś mnie napadnie i kogoś zbyt mocno pobije to czy będę miał jakaś sprawę ?. Aha i jeszcze jedno, jeśli ktoś kogos okradnie z telefonu albo innej materialnej rzeczy tzw napaść ile może grozić? bo słyszałem ze pewnien chłopak dostał za to 12 lat :O a drugi 6 -,- ?
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 29-08-2007, 21:46   #2
Arack
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 18 05 2007
Lokacja: Grudziadz

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Askara
Poziom: 53+
Skille: duze xd
Poziom mag.: 14
Domyślny

wiesz zjak to w naszej kochanej polsce jest korupcja itp. a juz nie wspomne o wladzy..za zajebanie telefonu napewno nie idziesz do wiezenia...a za napasc to ok moga cie wyslac na 2 lata^^ zalezy ejszcze z jakimi skutkami;p a jak ktos chce cie wrobic w pobicie to aj bym sie bronil na maxa^^ hodz jesli to bbylby naprzyklad syn kaczynskiego ciebie pobil to nei wiem czy by ci sie udalo udowodnic ze on zaczol xD
stary 29-08-2007, 22:07   #3
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Co do obrony - KK przewiduje takie coś jak "Przekroczenie obrony koniecznej" (co moim zdaniem jest całkowitym debilizmem) czyli zbiór wyjątków i ograniczeń co do obrony koniecznej. Np - nie może istnieć za duża dysproporcja między "dobrem obrony" a "dobrem napastnika" czyli obrazkowo, gdy rzuci się na ciebie 7 latek a ty jako 25 latek który spędził ostatnie 15 lat na koksowni zrobisz z malucha miazgę w przenośni i dosłownie, będzie to przekroczenie obrony koniecznej.

Co do drugiego:
Kradzież:
przepis karny art. 278 § 1. K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5

Kradzież z rozbojem:
przepis karny art. 281. § 1. K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od roku do lat 10

Rozbój (kradzież z użyciem siły)
przepis karny art. 280 K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od 2 do 12 lat

p.s. Wszystko masz... na Wikipedii

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2007, 22:09   #4
Arack
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
Co do obrony - KK przewiduje takie coś jak "Przekroczenie obrony koniecznej" (co moim zdaniem jest całkowitym debilizmem) czyli zbiór wyjątków i ograniczeń co do obrony koniecznej. Np - nie może istnieć za duża dysproporcja między "dobrem obrony" a "dobrem napastnika" czyli obrazkowo, gdy rzuci się na ciebie 7 latek a ty jako 25 latek który spędził ostatnie 15 lat na koksowni zrobisz z malucha miazgę w przenośni i dosłownie, będzie to przekroczenie obrony koniecznej.

Co do drugiego:
Kradzież:
przepis karny art. 278 § 1. K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5

Kradzież z rozbojem:
przepis karny art. 281. § 1. K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od roku do lat 10

Rozbój (kradzież z użyciem siły)
przepis karny art. 280 K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od 2 do 12 lat

p.s. Wszystko masz... na Wikipedii

lol na poczotku pomyslalem ze pracujesz na policji albo cós xD
stary 29-08-2007, 22:14   #5
Vansider
Zbanowany

Vansider's Avatar

Data dołączenia: 04 10 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Wieszok Pokaż post
gdy rzuci się na ciebie 7 latek a ty jako 25 latek który spędził ostatnie 15 lat na koksowni zrobisz z malucha miazgę w przenośni i dosłownie
Lol,kiedy na dorosłego faceta żucałby sie 7-latek?.Ten fragment i tak mnie rozwalił xd
Vansider jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2007, 22:15   #6
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arack Pokaż post
lol na poczotku pomyslalem ze pracujesz na policji albo cós xD
No bo pracuje, nie widzisz tego tajnego agenta przebranego za pomarańczową kukłe w jego avatarze?

@topik
Ten Twój post brzmi jakbyś planował sobie napad na kogoś, czy jakąś zbrodnie. Mogłeś sam poszukać, a nie się wyręczać wypisując pytania na które znajdziesz odpowiedź w google.
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2007, 22:17   #7
Arack
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vansider Pokaż post
Lol,kiedy na dorosłego faceta żucałby sie 7-latek?.Ten fragment i tak mnie rozwalił xd
eh koles prawda jest przerazajaca mieszkam na jednej dzielnicy i jak patrze jeden kolo ktury chodzi do 2 klasy podstawuwki to chyba ma 8 lat jakis dziadek idzie po 50 a ten 8 latek se podchodzi i zzajebie mu z kompa to az zal co sie tutaj dzieje xd ta historia nie jest neistety zmyslona ...
stary 29-08-2007, 22:25   #8
Dlugozimek
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Arack Pokaż post
eh koles prawda jest przerazajaca mieszkam na jednej dzielnicy i jak patrze jeden kolo ktury chodzi do 2 klasy podstawuwki to chyba ma 8 lat jakis dziadek idzie po 50 a ten 8 latek se podchodzi i zzajebie mu z kompa to az zal co sie tutaj dzieje xd ta historia nie jest neistety zmyslona ...
Ale poćwicz ortografie )..

Czyli jesli pare razy mu w ryj naładuje to nic sie nie stanie ?
  Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2007, 22:28   #9
Pramus
Tupac Legacy

Pramus's Avatar

Data dołączenia: 05 12 2004
Lokacja: Olsztyn

Stan: Na Emeryturze
Imię: Midurion
Profesja: Elder Druid
Świat: Furora
Pramus ma numer GG 4183891
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vansider Pokaż post
Oj zebys sie nie zdziwil. W moim mieście istnieje dzielnica ktora zawsze slynela z "dobrej" młodzieży, a ostatnio traci to miano z prostego powodu - ta młodzież wydoroślała i się uspokoiła. Tyle, że teraz dzieją się takie rzeczy:
- Idzie sobie ktoś do szkoły/wraca z niej, a tu wyskakuje do ciebie 10-12 latek i rzuca tekstem typu "wyskakuj z kasy" lub "dawaj telefon". Normalnie byś takiego typka olał albo potraktował z buta i po sprawie. Problem w tym, że za nim stoi paru "panów bez szyi" i tylko czeka, aż coś zrobisz temu dzieciakowi....

Tupac Amaru Shakur

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ujo
To by była akopalipsa czy jak to jej
Pramus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2007, 22:30   #10
Arack
Użytkownik Forum

Domyślny

omg zdaje sie ze tarez najgorsze sa te jeszcze dzieciaki to oni najwiecej sapia do ludzi...
stary 29-08-2007, 22:34   #11
Dlugozimek
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Pramus Pokaż post
Oj zebys sie nie zdziwil. W moim mieście istnieje dzielnica ktora zawsze slynela z "dobrej" młodzieży, a ostatnio traci to miano z prostego powodu - ta młodzież wydoroślała i się uspokoiła. Tyle, że teraz dzieją się takie rzeczy:
- Idzie sobie ktoś do szkoły/wraca z niej, a tu wyskakuje do ciebie 10-12 latek i rzuca tekstem typu "wyskakuj z kasy" lub "dawaj telefon". Normalnie byś takiego typka olał albo potraktował z buta i po sprawie. Problem w tym, że za nim stoi paru "panów bez szyi" i tylko czeka, aż coś zrobisz temu dzieciakowi....
Taa, tak samo jak z cygankami, Podchodzi do Ciebie taka gówniara i szczeką ze ma biedna rodzine. Każe ci dzac 2 groszy potem 1 zł i tak coraz więcej do 10 zł i zawsze mówi ze odda;s. Jak juz zabierze to trzeba jakos sprytem odzyskac, niestety zawsze wchodzi w tym siła.. i była taka sytuacja że sie wrobiłem w takie coś. Szybko wygiołem ręke i zwiałem, a już patrzyłem ze 5 schabów za mna szło -,-
  Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2007, 22:37   #12
Radix
CS Tibia.pl Team

Radix's Avatar

Data dołączenia: 11 12 2004
Lokacja: Forgotten Land

Domyślny

Nie mozesz sobie powiedziec "jebne mu pare strzalow i mi nic nie zrobia". Jesli nie ma swiadkow, to koles moze powiedziec, ze to Ty go napadles. Jak udowodnisz, ze tak nie bylo, skoro Ty nie zawiadomiles policji, a "uciekles" z miejsca zbrodni? Wszystko zalezy od podejscia sedziego do sprawy.

Pieśń II: Honor

Niech ktoś zawoła, że broda hańbą jest
A hańbą dla mnie będzie, go o głowę nie skrócić
Niech ktoś zwątpi w prawość mych braci,
Niech bogom swym dziękuje, jeśli kalectwem go tylko oszpecę,
Bo wstydem jest nie szanować
Tego co dla innych święte.
Słabością jest duma, jeśli
Honorem i szacunkiem w ryzach nie trzymana.
Rozważania tego, co mianem zabójcy okrzyknięty,
Który czuje, a los dla niego jedyny...
Radix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2007, 22:37   #13
Czarna_Mamba
Użytkownik Forum

Czarna_Mamba's Avatar

Data dołączenia: 25 09 2005
Lokacja: Las Vegas, Podlaskie.
Wpisy bloga: 4

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: kraina czarów
Czarna_Mamba ma numer GG 7048129 Send a message via Skype™ to Czarna_Mamba
Domyślny

Dlugozimek, kup sobie Kodeks Karny, taki z suchymi paragrafami, ~9 złotych i nie będziesz musiał biegać do komputera aby sprawdzać co jakiś czas, bardzo przydatna rzecz. Ja sama bardzo lubię ową lekturę, o ironio, nawet mnie wciągnęła.

Czarna_Mamba jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2007, 22:47   #14
BafiAndDracon
Guest

Domyślny

Zajeb huja , jak coś to powiesz , że to nie ty.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 29-08-2007, 23:49   #15
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dlugozimek Pokaż post
Ale poćwicz ortografie )..

Czyli jesli pare razy mu w ryj naładuje to nic sie nie stanie ?
To zależy co zrobisz potem i jak na to wszystko zareaguje prokuratura (bo oni wnoszą do sądu akt oskarżenia) czyli to jakie złożysz ty i 'poszkodowany' zeznania.

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-08-2007, 00:12   #16
Reflux
Użytkownik Forum

Reflux's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2006
Lokacja: Warszawa

Stan: Niegrający
Poziom: 90
Skille: 97/81
Reflux ma numer GG 6823397 Reflux ma login Tlenu reflux-1988@tlen.pl Send a message via Skype™ to Reflux
Domyślny

Hehe ja w tym roku zimą miałem zabawną sytuację stoję sobie na przystanku rano chcę jechać do szkoły. A tu podchodzi do mnie na oko 15-nasto letni dresik w cienkiej kurteczce z rękami w kieszeni trzęsie się jak cholera i do mnie: "Wyskakuj z kasy!" Ja się rozglądam nikogo w pobliżu nie ma ,on sam trzęsie się jest na dobrym dystansie. No to co (uwaga od dawna trenuje sztuki walki) kopa mu na twarz, jak ładnie mordą chodnik prze szorował mówię wam No i zaczął uciekać to jeszcze mu na pożegnanie cios w lędźwie sprzedałem tak że aż się wyprostował. A i jak uciekał to zgubił odtwarzacz mp3 (prawdopodobnie łup niedoszłego sprawcy) no i byłem na takim kretynie 90 zł do przodu
Jestem prawie jak Chuck Norris

Ostatnio edytowany przez Reflux - 30-08-2007 o 00:14.
Reflux jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-08-2007, 00:27   #17
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

@up
Takich baranów to strach trenować w sztukach walki. Jebnąć komuś to jedno, ale tak się tym podniecać to głupota.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-08-2007, 00:34   #18
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Reflux Pokaż post
Hehe ja w tym roku zimą miałem zabawną sytuację stoję sobie na przystanku rano chcę jechać do szkoły. A tu podchodzi do mnie na oko 15-nasto letni dresik w cienkiej kurteczce z rękami w kieszeni trzęsie się jak cholera i do mnie: "Wyskakuj z kasy!" Ja się rozglądam nikogo w pobliżu nie ma ,on sam trzęsie się jest na dobrym dystansie. No to co (uwaga od dawna trenuje sztuki walki) kopa mu na twarz, jak ładnie mordą chodnik prze szorował mówię wam No i zaczął uciekać to jeszcze mu na pożegnanie cios w lędźwie sprzedałem tak że aż się wyprostował. A i jak uciekał to zgubił odtwarzacz mp3 (prawdopodobnie łup niedoszłego sprawcy) no i byłem na takim kretynie 90 zł do przodu
Jestem prawie jak Chuck Norris
Haha, gratuluje, szkoda, że tylko odtwarzacz, a ile pamięciuchy?!
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-08-2007, 00:43   #19
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

@ Reflux

Trochę to bajką zajeżdża, szczególnie, że nagle wylootowałeś sobie 90zł.
Ps. Albo masz farta albo to było na OTS'ie, bo takiego dropa to tylko pozazdrościć.

@ Dlugozimek

W moim mieście była taka sytuacja, że dobrze zbudowanego kolesia napadło w nocy 4 dresów, a on ich nalał i sobie poszedł, a oni go zraportowali na policji. Nie wiem jak się sprawa skończyła, ale przykre/zabawne jest to, że można dać wiarę, że jeden koleś napadł grupę.

Offtopic:
Mamy też w Przasnyszu armię baraków-dresów-metalokillerów, która nazywa się "Szeregi Kilińskiego". Malują spreyami po murach "Metal = Wpie**ol", a raz zorganizowali nawet hunta (gonili znajomego po moim osiedlu, a innemu spuścili łomot w parku miejskim, oczywiście godzina 22+). Większość jest z jednego miejsca, które jest niebezpiecznie blisko mojego Liceum, na szczęście z perspektywy domu, PK-area jest za szkołą.
No to się wyżaliłem, teraz już czuję się dobrze.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-08-2007, 00:53   #20
Hieyan
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 05 2005

Stan: Usunięty
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ryba Pokaż post
Haha, gratuluje, szkoda, że tylko odtwarzacz, a ile pamięciuchy?!
90 zł, czyli chińska tandeta 1GB lub 2GB z marketu.
Hieyan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania