|
Notki |
RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG. |
Pokaż wyniki sondy: Według was która seria gier jest lepsza? | |||
Gothic |
![]() ![]() ![]() ![]() |
20 | 57.14% |
Oblivion |
![]() ![]() ![]() ![]() |
15 | 42.86% |
Głosujących: 35. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 07 2006
Stan: Aktywny gracz
Imię: Astat
Profesja: Paladin
Gildia: Breath of Dying
|
![]() IMO to temat bez sensu... To dwie różne gry, łączy je chyba tylko gatunek i wymagania...
![]() Oblivion - bardziej realistyczne (o ile w przypadku RPG można mówić o realiźmie...), tam skille rosną poprzez trening i używanie ich, świat jest większy... Ale jakoś wolę Gothica. Nie wiem czemu, może to sentyment do poprzednich części, ale choć wolę G, to Oblivion też jest Cool. No i o dziwo Gothic 3 działa na moim (nie takim dobrym) kompie, a Oblivion nie (cóż, G szarpie ale lepsze to niż nic). Pytacie, jak zatem gram w Obka? Za pomocą REWELACYJNEGO programu "Oldblivion", który COŚ robi z grą, tak że możemy w nią grać ![]() Pozdro dla wszystkich ze słabymi kompami ![]()
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2005
Lokacja: Wolbrom
![]() |
![]() Zależy czy oceniamy całą serie czy tylko te 2 ostatnie, najnowsze gry. Jeśli najnowsze to Oblivion lepszy, a jeśli serie to Gothic (chyba z senstymentu dla I i II
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() Takich tematów był już multum, więc w tym nie będę się rozpisywał. Powiem tylko, że wole ŻYJĄCY świat, w którym każdy las jest zamieszkiwany przez jakieś stworzenia. A poza tym, dla mnie Oblivion nie ma za grosz klimatu i nie sposób się utożsamić z pokraką która odgrywa role herosa mającego na celu zbawienie całego świata...
A jak ktoś się jeszcze nie domyślił, to tak, wole Gothica III.
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
|
![]() Opcje sondy
Według was która seria gier jest lepsza? - Gothic - Oblivion Nie ma takiej serii gier jak Oblivion, jest The Elder Scrolls. To raz. Dwa: wolę Gotyki (z pominięciem trójki, która jest równie beznadziejna, co Oblivion) - ostatnim TES, przy którym nie spałem, był Daggerfall. Moze dlatego, że to było dawno i nie był plastikowy.
![]() |
#6 |
Guest
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 04 2004
|
![]() Nie ma takiej serii gier jak Oblivion -.-
Jesli chodzi o cala sage Gothic vs. TES. To wybieram Gothica. A jesli Gothic 3 vs. Oblivion, to nie wiem ktora... Obydwie sa nudne (Oblivion= zamknij brame, Gothic 3= zdobadz reputacje w miastach). Oblivion mnie bardzo mile zaskoczyl bo nie spodziewalem sie az tak zajebistej gry, a Gothic 3 mnie zawiodl bo to miala byc taka genialna gra a wyszla tylko bardzo dobra. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() Jeśli miałbym wybierać między seriami TES i Gothicami, to wybrałbym TES. Nie ze względu na Obliviona, lecz na rewelacyjnego Morrowinda oraz Daggerfalla. Niezbyt przepadam za Gothicami szczerze mówiąc
![]() A Oblivion i Gothic III to takie same szity ;] Gdybym jednak musiał wybrać między tymi dwoma gierkami wybrałbym Obliviona, mimo iż jest strasznie nudny i monotonny ;p A Gothic 3... no cóż, strasznie mnie rozczarował. Jedna z gier na których najbardziej się zawiodłem w zeszłym roku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 16 01 2007
Lokacja: Białystok
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Sonthex
Świat: Nebula
![]() |
![]() Cear ! Pod Koniec Masz racje .. ! wole Gothica 2 Noc Kruka Niz Gothica 3 ... ale Zatoczyc Mozna ... a Oblivion Tesh jest Niezly ale wole Gothica ! Ty Cear chyba Niewiesz co Dobre
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 07 2006
Stan: Aktywny gracz
Imię: Astat
Gildia: Breath of Dying
|
![]() A! TyCH! ybA NiewieSh SSo tho Esz! t! słowWnikKK!
Sorr ale uważam że posty pana @Up to przesada... Zawsze można sięgnąć po słownik etc... Sory za offtop ale... A co do tematu to gdyby obie gry działały mi bez zacinki to wolałbym G ale jako że muszę grać przez Oldbliviona w Obka a G się zacina... Wolę O, chociaż jako gra lepszy jest G... Masło maślane ;]
![]() |
#12 |
Zbanowany
Data dołączenia: 17 01 2007
Lokacja: planeta ziemia
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Rookstayer
Gildia: noobs and newbies
Świat: Ziemia
Poziom: 999
Skille: 999/999
Poziom mag.: 99
|
![]() zdecydowanie oblivion, jest bardziej rozbudowny, dłuższy i ma większy świat, wkońcu pracowali nad nim 3 lata, z każdym przechodniem można praktycznie porozmawiać i zdobyć zadanie dodatkowe, nawet po przejściu całej fabuły jest co robić, gothic jest mocno przereklamowany
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 08 2005
|
![]() Oblivion, ze względu na sentyment do Areny, i za większość aspektów gry. Oczywiście poza fabułą...
Cytuj:
Cytuj:
Ostatnio edytowany przez styku - 17-01-2007 o 18:50. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 07 2007
Lokacja: Soest
Imię: Ksiezniczka klejnotow
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: End of World
Świat: Harmonia
Poziom: 40
Poziom mag.: 49
|
![]() Nie znam za bardzo obu gier,ale wole Oblivion.Wole gry gdzie jest wiele roznych osob(jako rasy lub podobne stwory),a w Gothicach(wczescniejszych)grafika byla slaba i nie za fajnie sie gralo.W Oblivionie ocalasz swiat,a juz ktos wspomnial ze w Gothicu tylko chwale zdobywamy w miastach.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 08 2007
|
![]() Gothic! A dlaczego? Bo tętni życiem i NPC gadają non stop i to jest w tej grze piękne! Poza tym ładne krajobrazy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 03 06 2005
Lokacja: Wrocław
Imię: Legendary Palladyn
Profesja: Royal Paladin
Świat: Danubia
Poziom: 44
Skille: 75/45+
Poziom mag.: 14
![]() |
![]() Cytuj:
![]() Ostatnio edytowany przez maticusso - 27-08-2007 o 00:39. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 12 2004
Lokacja: Legnica
Stan: Niegrający
|
![]() Gothic.....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
|
![]() Muszę napisać raz jeszcze, nie mogę się powstrzymać...
Dlaczego wolę serie Gothic od TESa ? Dlatego, że Gothic ma klimat. Niezależnie od tego czy to pierwsza część, druga czy trzecia. Każda przykuwa do monitora na długie godziny. Teraz słów kilka o Gothicu 3. Gdy go kupiłem i pograłem przez dłuższy czas rozczarowałem się. Ale teraz, gdy śmieję się z wymagań Gothica 3, gdy na maksymalnych detalach w ogóle się nie zacina, doceniłem tę grę. Tereny w tej grze są niesamowite i tworzą genialny klimat. Świat najechany przez orków, w którym jesteś tylko jedną z wielu Morr, która jest dla zielonoskórych niczym, jest naprawdę niesamowity. Twórcom udało się powtórzyć sukces poprzednich części. Podróżując przez podbite miasta w człowieku rodzi się gniew. Utożsamienie się z postacią i wtopienie się w świat zajmuje tutaj chwilkę. A gdy już staniemy się częścią tego niesamowitego świata, odpłaca się on nam z ogromną nawiązką...Tak, magia Gothica działa nadal. Oczywiście ktoś może powiedzieć - wszechobecne bugi neutralizują świetny klimat i zastępują go ogromnymi dawkami frustracji i złości. A ja na to - bullshit. Bugi po patchu 1.12 są bardzo rzadkie, mówiąc szczerze przez ponad 6h. gry nie uświadczyłem żadnego błędu, gra ani razu nie wywaliła mnie do pulpitu. Jak widać patche mogą zdziałać cuda. A Oblivion ? Fakt, ogromny świat, setki lokacji sporo miast. Ale co z tego, skoro świat jest pusty, a lasy zamieszkałe przez raptem parę łań ? Cóż z tego skoro gra jest pozbawiona klimatu ? Największym grzechem Obliviona jest brak doświadczenia. Jaki jest sens w wykonywaniu questów, skoro NIC się za nie nie dostaje (wyjątkiem są te wykonywane dla poszczególnych gildii) ? Mówiąc szczerze - questy są nudne i monotonne. Typowe przynieś, podaj, pozamiataj (niech no ktoś powie to samo o Gothicu to obedrę ze skóry). A jeśli w grze cRPG nie chce się wykonywać questów, to jaki jest sens w nią grac ? Właśnie, żaden. Oblivion jest nieudany. Jedyne co go ratuje to niezgorsza oprawa, choć jedzie plastykiem na kilometr. Reasumując - Gothic nade wszystko. Tak rzecze Yoh, który ma gdzieś czy zgadzasz się z jego opinią.
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 12 2006
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Gothic, Gothic, Gothic.....Bezimienny jest najlepszy xD.Kto nie pamieta momętu w którym Diego podaje nam reke i podnosimy sie widzac świat koloni
![]() Ostatnio edytowany przez Liper - 27-08-2007 o 09:21. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 08 2007
Lokacja: [I Ł] Soul Society & Konoha Willage.................... Ilość postów: 14517
Stan: Niegrający
Poziom: 100
![]() |
![]() Dla mnie poczatek obliwiona byl bardziej ciekawy niz gothicka lecz po dluzszym graniu tez jestem lekko za G ...