Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 14-01-2008, 23:49   #1
Razuvious
Użytkownik Forum

Razuvious's Avatar

Data dołączenia: 20 11 2007
Lokacja: Zamość

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Razavious
Profesja: Elite Knight
Gildia: Emishi
Świat: Refugia
Poziom: 89
Skille: 81/77
Poziom mag.: 6
Domyślny Problem z silnikiem Tibii

Witam. Mam problem.. a dokładnie z wyborem silnika dla Tibii. Na początku może opisze mój sprzęt. A więc:
512 RAM, Procek Athlona 2.6, karta graf. Radeon 9600 SE, płyta główna ASUS A7N8X-X nForce2. Wiem ze nie jest on za specjalny, ale to co sie dzieje z Tibia na moim kompie to przerasta ludzkie pojecie. Przejdę do konkretów. Gry Tibia jest uruchomiona na DirectX5 tibia lekko mi sie przycina(nie mam na myśli lagów), komputer chodzi elegancko i nie tnie sie. Gdy uruchomię Tibie na DirectX9 chodzi ona płynnie, wręcz extra, ale komputer zachowuje sie dziwnie.. Np gdy podczas gry na DirectX9 zjadę kursorem myszki na pasek zadań a dokładnie na jego elementy np. otwarte okno z przeglądarką, gg etc., ikonki programów to Tibia tak się zacina ze nie da sie grać. Przestaje się ciąć gdy zniknie nazwa wyświetlanego programu na który najeżdżam kursorem(która znika dłużej niż zwykle). Wszystko na kompie uruchamia się dłużej :/ Natomiast gdy gram na OpenGL Tibia chodzi mniej płynnie niż na DirectX9, ale gdy np. idę sobie po mieście i odkrywają mi sie dachy lub jakies inne lokacje na +1 poziomie to wtedy jest freez, lag(mały, coś w stylu przeskoczenia z kratki na kratke), nawet nie wiem jak to określić. Poza tym na OpenGL komputer zachowuje się normalnie. Aczkolwiek chciałbym grać na DirectX9 ponieważ Tibia chodzi płynnie, ale jest to nie możliwe z tego względu ze gdy myszka "ucieknie" mi na pasek to tnie mi sie przez ok 5sec lub wiecej.. Gdyby ktokolwiek wiedział co jest przyczyna tych wszystkich zawirowań na każdym z poszczególnych silników, proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczny!
Razuvious jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 15-01-2008, 00:14   #2
Undeadzik
Użytkownik Forum

Undeadzik's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2008
Lokacja: Wrocłaff

Profesja: Master Sorcerer
Gildia: ROX
Świat: Menera
Poziom: RLZ
Skille: 999/666
Poziom mag.: 49
Domyślny

Lol chyba sie pomeczyles ?

W ogole do czego ma byc ten silnik i jaki to m,a byc silnik nie chce mi sie czytac ?
zamierzam porzegnać sie z wzystkimi pedałami i lumpmi ktouzrz oceniali i nie odpaowiadali na moje posty nie zamierzam jurz wiencej pisac ani przeglondac tych wazyh zjebanyh tematów morze za 3 morze 2 powruce ale nie liczie na to bo to forum ma wyskie stenrzenie dałna dowidzenia zjeby leśne huj wam w dupe a to sockers to była poi pomyłka,,i,,
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez smierdzikupa Pokaż post
łał!!!!!!!!

dzisiaj se ide w jaskini i patsze a tam za ścianom taki potwór!!!!!!!
takie zombi!!!!!
jak sie tam doztać????????????????!!!!!!!!!!
Undeadzik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2008, 00:18   #3
Razuvious
Użytkownik Forum

Razuvious's Avatar

Data dołączenia: 20 11 2007
Lokacja: Zamość

Imię: Razavious
Profesja: Elite Knight
Gildia: Emishi
Świat: Refugia
Poziom: 89
Skille: 81/77
Poziom mag.: 6
Domyślny

Silnik graficzny Tibii.. Zaglądałeś kiedyś w options?:/ Chyba nie... Jeżeli nie wiesz jak mi pomóc to po co w ogóle piszesz?
Razuvious jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2008, 00:41   #4
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Undeadzik Pokaż post
Lol chyba sie pomeczyles ?

W ogole do czego ma byc ten silnik i jaki to m,a byc silnik nie chce mi sie czytac ?
Jeżeli nawet nie wiesz o czym mowa to polecam nie wypowiadać się... oszczędzisz sobie przynajmniej wstydu...

Sterowniki poprawne? Przeinstalowałeś klienta? Czy tak miałeś od początku czy nagle się stało, jak nagle to po jakim wydarzeniu?

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2008, 00:57   #5
Rybzor
CS Tibia.pl Team

Rybzor's Avatar

Data dołączenia: 06 09 1970
Lokacja: Gliwice
Wpisy bloga: 1

Stan: Początkujący
Adres Jabbera do Rybzor
Domyślny

Mam prawie identyczne parametry techniczne kompa i miałem identyczny problem. Wtedy miałem 256 ramu, Radka z deczko lepszej serii. Wtedy również po najechaniu na pasek mi przycinało i sądzę, że nie da się z tym nic zrobić. Po dokupieniu 512 ram (teraz 768) wszystko działa płynnie. Warto pamiętać też o doborze odpowiednich sterowników i ustawieniu max FPS w opcjach na ~30-35

@up

Ostatnio edytowany przez Rybzor - 15-01-2008 o 00:59.
Rybzor jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 15-01-2008, 01:45   #6
Groo0oosZ
Zbanowany

Data dołączenia: 03 01 2008

Domyślny

Tak jak napisal kolega wczesniej przeinstaluje sterowniki karty graficznej, Tibie, zmien maxfps jak nie pomoze reinstal windy(najlepiej to zmien na linuxa) jak nie pomoze to dokup RAM'u w ostatecznosci nowego kompa
pzdr

Ostatnio edytowany przez Groo0oosZ - 15-01-2008 o 01:50.
Groo0oosZ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania