Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-11-2004, 07:19   #1
Tolben
Użytkownik Forum

Tolben's Avatar

Data dołączenia: 11 08 2004
Lokacja: Refugia

Stan: Początkujący
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Hellpike
Świat: Refugia
Poziom: 101
Skille: 92
Poziom mag.: 20
Domyślny Cytat z Gazety

Tygodnik Pilski 19 Paź. 2004 Str. 10
BÓJKA W GIMNAZJUM
Dwóch uczniów Gimnazjum nr 5 w Pile najprawdopodobniej odpowie przed Sadem dla Nieletnich za pobicie swojego kolegi. Do zdarzenia doszło w ubiegłym tygodniu, przed wejściem do szkoły. Do 13-latka podeszło trzech chłopców, dwóch z nich (14- i 15-latek) zaatakowali go. Jeden uderzył go w twarz rozbijając mu nos, drugi pchnął go na ścianę. Dyrekcja szkoły wezwała policje.
-Postanowiliśmy, ze w naszej szkole nie będzie żadnych bójek. Nasza młodzież musi odpowiadać za swoje czyny - powiedziała dyrektor gimnazjum Halina Tomaszewska. Dla sprawców bójki wezwanie policji było ogromnym zaskoczeniem, mimo ze maja już kilka "grzeszków" na sumieniu i przydzielonych kuratorów.
Chłopcom poszło o grę komputerowa "Tibia", która króluje ostatnio w internetowych kawiarenkach. Policjanci z wydziału dla nieletnich zaraz po zdarzeniu przeszli się po kawiarenkach znajdujących się w pobliżu szkoły i sporządzili długą listę dzieciaków, które zamiast siedzieć w szkole z lubością oddawały się grze.
Z wyjaśnień uczniów wynika ze "Tibia" to skomplikowana gra, która polega na przekraczaniu kolejnych szczebli. Zabija się w niej, odradza...Można w nią grac nawet dwa lata.
-Słyszałem, ze uczniowie za pieniądze sprzedają sobie "żołnierzy" i "zawodników". A chłopcy, którzy zaatakowali trzynastolatka podejrzewali go, ze wszedł on na ich "poziom" - wyznała dyrektor Halina Tomaszewska.
Dyrekcja szkoły już dawno stwierdziła, ze trudno utrzymać w niej bezpieczeństwo. Postanowiła wiec "odciąć" gimnazjum od osób przypadkowych. Znajduje się ono, bowiem w centrum miasta, przy ul. Bydgoskiej. Ze szkolnych toalet korzystali klienci i handlowcy z pobliskiego targowiska. Bywało tez, ze do szkoły zaglądali żebracy. Trzy lata temu szkole zamknięto. W czasie lekcji można do niej wejść tylko po zapisaniu się w zeszycie dyżurnych.

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-11-2004, 07:33   #2
Adamsik
Użytkownik Forum

Adamsik's Avatar

Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Stalowa Wola

Stan: Początkujący
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Harmonia
Domyślny

Ehhh... Co tu duzo mówić. Co ta głupia Tibia robi z ludzmi. Pobili chłopaka z niezrozumialego dla mnie powodu. Chodziło chyba o to ze osiagnol taki lvl jak oni. No ale i tak mnie to wszystko przeraza. Kto wie na kogo teraz przyjdzie
pora :>

Ps.
07:33 You advanced to magic level 44.

Ostatnio edytowany przez Adamsik - 04-11-2004 o 07:37.
Adamsik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 07:34   #3
Vaxxia
Użytkownik Forum

Vaxxia's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2004

Stan: Tutor
Domyślny

No ciekawe... ale nie wolno zapominać, że to wszystko zależy przecież od człowieka. Jak był oszołomem to fakt, że gra w tibie czy nie już tu niczego nie zmieni. Cały świat uważa, że tak jest najprościej - zwalić wine na gry komputerowe i mieć to wszystko z głowy. Nikt nie pomyśli, że to, np.: rodzice swoim wychowaniem, poprzez zbytnie ignorowanie swoich dzieci doprowadzili do takich zmian w ich zachowaniu. Ponadto uważam, że telewizyjne filmy znacznie bardziej ingerują w psychike młodzieży niż gry komputerowe. Przecież nie ma jeszcze takiej gry, która tak dobrze naśladowała by rzeczywistość niż chociaż jakiś średniej jakości film.
stary 04-11-2004, 07:35   #4
Bastek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 08 2004
Lokacja: Kielce

Stan: Niegrający
Imię: nvm ;)
Gildia: nvm
Świat: Titania
Poziom: 55+
Poziom mag.: 55
Domyślny

U mnie sie pod szkola zabijaja i nic w tym nadzwyczajnego.......
Bastek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 07:44   #5
Vegefa Ziom
Użytkownik Forum

Vegefa Ziom's Avatar

Lokacja: skąd? Z dużego pokoju

Vegefa Ziom ma numer GG 6128566
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vaxxia
No ciekawe... ale nie wolno zapominać, że to wszystko zależy przecież od człowieka. Jak był oszołomem to fakt, że gra w tibie czy nie już tu niczego nie zmieni. Cały świat uważa, że tak jest najprościej - zwalić wine na gry komputerowe i mieć to wszystko z głowy. Nikt nie pomyśli, że to, np.: rodzice swoim wychowaniem, poprzez zbytnie ignorowanie swoich dzieci doprowadzili do takich zmian w ich zachowaniu. Ponadto uważam, że telewizyjne filmy znacznie bardziej ingerują w psychike młodzieży niż gry komputerowe. Przecież nie ma jeszcze takiej gry, która tak dobrze naśladowała by rzeczywistość niż chociaż jakiś średniej jakości film.
Tylko, że haczyk tkwi jednak w grach. Dlaczego? To jest bardzo proste, poprostu w średniej jakości film nie można ingerować, nie można podejść do tego a tego człowieka, zrobić to a to, dochodzi jeszcze to, że rywalizuje się z wieloma innymi graczami i chce się być najlepszym, do tego dochodzi jeszcze "ignorowanie dziecie przez rodziców" i taki "gracz" potrafi grać całymi dniami i na pierwszym miejscu zawsze stawiać grę. Efekt końcowy takiego "czegoś" tutaj widzimy...
Vegefa Ziom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 07:59   #6
Vaxxia
Użytkownik Forum

Vaxxia's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2004

Stan: Tutor
Domyślny

Ale pomyślcie przez chwile. Czy całkowicie normalny człowiek, którego charakter nie dopuszcza takich rzeczy jak ciężkie pobicie kolegi, to hmm... czy jest gra, która mogła by go aż tak zmienić? Jakoś w to wątpie. I tam w tym artykule z gazety pisze, że oni pobili go ZA to co zrobił im w tibii (nie wnikam co), a nie tak jak to sobie wyobrażają ludzie dorośli, że chcieli sie "wczuć" w odgrywane postacie itp. I powtarzam: czy całkiem normalny człowiek, może być tak zmieniony przez jakąkolwiek gre, żeby kogoś pobić za to co mu w tej grze zrobił? Wątpie. Tym bardziej, że autor artykułu sam napisał, że ci chłopcy mieli już na koncie jakieś wystepki w przeszłości.

Cytuj:
mimo ze maja już kilka "grzeszków" na sumieniu i przydzielonych kuratorów.
Kuratorium ? ^.- ... NIEWINIĄTKA!!! I jak tu zwalać całą wine na gre?

~
stary 04-11-2004, 08:46   #7
Vegefa Ziom
Użytkownik Forum

Vegefa Ziom's Avatar

Lokacja: skąd? Z dużego pokoju

Vegefa Ziom ma numer GG 6128566
Domyślny

@Up

No to jest właśnie ta cała Polska jak widać niestety, wiedzieli tylko, że coś z tibią w tym było, a oni powiedzieli, że chodziło o ten pieprzony lvl więc tu za powód podali tibię bo najłatwiej, komu by się chciało oczy otwierać. Myślę, że gdy znowu coś zrobią to podają inny powód niż tibia, no chyba, że już wogóle nie będą nic wiedzieć konkretnego.

Cytuj:
Ale pomyślcie przez chwile. Czy całkowicie normalny człowiek, którego charakter nie dopuszcza takich rzeczy jak ciężkie pobicie kolegi, to hmm... czy jest gra, która mogła by go aż tak zmienić?
Nie, ale jeśli całymi dniami siedzą(choćby a cafe) nad grą i nie są sami(nie przekonasz takiego, że to źle tyle siedzieć) to gra może mieć udział, jak już mówiłem dochodzi jeszcze ignorancja rodziców itp.
Vegefa Ziom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 09:08   #8
Forest Assasin
Użytkownik forum

Forest Assasin's Avatar

Data dołączenia: 28 08 2004

Domyślny No nieźle...

Aż sam się boję, bo to moje gimnazjum... :/
Ale chyba mi to nie grozi bo gram na Antice, a w Pile "królują" Nova, Lunara, Danubia...

Ale to już zaawansowana głupota jest.

Pozdrawiam...
Forest Assasin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 09:18   #9
Aversin
The Witcher

Aversin's Avatar

Data dołączenia: 02 03 2004
Wpisy bloga: 1

Stan: Na Emeryturze
Aversin ma numer GG 2615286
Domyślny

Są ludzie, którzy nie widzą granicy pomiędzy światem rzeczywistym a grą. Granie to powinna być zabawa, rozrywka, oderwanie od problemów, jak się zginie to się mówi "spoko to tylko gra" i gra się dalej .. a nie jakiś oszołom bierze kolegów i idzie się wyżyć na kimś bo stracił lvl ...
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful.
But we have lost the way.
Speech by Charlie Chaplin from "The Great Dictator"
Aversin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 09:22   #10
MayGyver
eX Moderator

MayGyver's Avatar

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza

Domyślny

przypomnijecie sobie, jaka nagonka byla na graczy RPG kilka lat temu
ze satanisci, faszysci i takie tam
niedlugo moze sie zdarzyc, ze taka sama nagonka bedzie na tibiowcow
(niech tylko o. Redaktor sie o tym dowie, bedzie trzeba siac, siac, siac)

druga sprawa, po uwaznym przyjzeniu sie niektorym graczom
mozna dojsc do wniosku, iz jest to mozliwe w naszym cudownym, oplywajacym w dobrobyt kraju
watpie, ze powodem bylo "zdobycie ich poziomu" (lvla)
moze jakies zatargi miedzy postaciami, ktos kogos zabil, ukradl etc.

pamietajcie jednak, ze to sa dzieci (maja malo lat, male doswiadczenie zyciowe, nie do konca wiedza co chca)
a bojki w szkolach byly zawsza, sa i beda
wszedzie tam gdzie ktos z kims rywalizuje dochodzi do konfliktow
ja sie bilem z rowiesnikami troche z innych powodow np. ktos komus podstawil noge na korytarzu, albo obrazil
dzisiaj troche inaczej wyglada sytuacja, dzieci sie nudza i graja w tibie
maja malo zajec pozalekcyjnych to przesiaduja po kilka godzin dziennie przed komputerem
tibia staje sie ich drugim swiatem, swiatem w ktorym duzo latwiej zdobyc sile i szacunek innych,
wystarczy tylko zdobyc lvl
a jak koles zdobyl ten ich (pewnie nie wiekszy niz 30) poziom, poczuli sie zagrozeni
nie mogli mu nic zrobic w grze to postanowili pokazac mu kto rzadzi w rl
takie zachowanie nalezy leczyc, z tym ze rodzice zapewne nic o tibii nie wiedza
zajeci codziennymi sprawami ciesza sie kiedy ich pociecha nie paleta sie pod nogami

w najblizszych dniach, przygotujcie sie na rozmowy z rodzicami na ten temat, bo moze sie okzac iz w mediach bardziej rozpisza sie na temat tibii, w szczegolnosci jej zlym oddzialywaniu na psychike mlodych ludzi

@down
z tym lvlem to mnie zaskoczyles?
sami robili postacie czy kupili chary?

Ostatnio edytowany przez MayGyver - 04-11-2004 o 09:53.
MayGyver jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 09:24   #11
Master Sorcerer
Użytkownik Forum

Master Sorcerer's Avatar

Data dołączenia: 18 03 2004
Lokacja: Piła

Master Sorcerer ma numer GG 4908103
Pergamin Hehe LOLE!

HIHO!

To moje gimnazjum! Rzeczywiscie kolo szkoly sa co najmniej 3 kafejki i 1 w szkole w tym w jednej 3 osoby maja lvl ponad 100!! Juz wiem czemu byla u nas POLICJA i czemu nie wpuszczaja nas do szkoly przed lekcjami!!!! Nie rozumiem czemuu ci kolesie ,,zabijaja,, przez tibie ten chlopak mogl zginac po co to wszystkim?? mysle ze na terenie naszego gim moga postawic jakas ochrone na wszelki wypadek i mam nadzieje ze wiecej nie bedzie takich przypadkow...

PS: Tibia rzeczywiscie rzadzi obecnie w kajekach ;P
Lvl - 20
Mlvl - 4 (niedlugo 5 )
Master Sorcerer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 10:38   #12
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Stan: Na Emeryturze
Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Hmm...nie pierwszy taki przypadek, ludzią się w głowach przewraca, ale najbardziej mi się podobało tłumaczenie w gazecie na czym polega Tibia
@MayGyver
Już nie mod?!?!?!
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 10:51   #13
MayGyver
eX Moderator

MayGyver's Avatar

Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza

Domyślny

@up
mod, mod
tylko podpis zmienilem
stary 04-11-2004, 11:13   #14
Czarniawy
Użytkownik Forum

Czarniawy's Avatar

Lokacja: tu i tam

Profesja: Sorcerer
Świat: Berylia
Domyślny

mhm..

Tak to jest jak sie paru gnojków dorwie do gry i nie widza różnicy miedzy światem rzeczywistym a fikcją. ŻAŁOSNE!
Im nie trzeba Kuratora tylko Psychologa
stary 04-11-2004, 11:43   #15
slawski
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 02 2004
Lokacja: szszszszsz.....

slawski ma numer GG 5680842
Domyślny

Ale i tak zaraz u nich wykryją jakąś chorobę( ostatnio modna jest nadpobudliwość) i czym to się skończy???...."obiecajcie, że nie będziecie tak więcej robić"
slawski jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 11:47   #16
Matfiej
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 09 2004

Domyślny

TO są chyba efekty tzw. bezstresowego wychowania
Matfiej jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 13:47   #17
joey
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Stan: Niegrający
Domyślny

u mnie w budzie była zadyma że koleś SWOJE(!) hasło zmienił i drugi nie mógł wejść na jego postać..... '-.- to jest chore, wczoraj przez p.o.je.banego kolege dostałem uwage z historii -.- bo kolega się mnie pytał co mu dam na mainie jak będzie grał na moim świecie(tak na marginesie. P.P wy*******aj z Julery) a dziś powiedział że mój drugi kolega z "szybszym" umysłem walnoł hita trollowi 49, spytałem z czego a on powiedzial że z Dvarwen Shield '-.- no ale dość za bardzo się rospisałem na temat "tibii i szkoły"
pozdrawiam
joey jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 14:06   #18
Hekmet
Użytkownik Forum

Hekmet's Avatar

Data dołączenia: 30 10 2004
Lokacja: Gdańsk

Stan: Aktywny gracz
Imię: Haos Woman
Profesja: Elder Druid
Gildia: Homicidium
Świat: Eternia
Poziom: 42
Poziom mag.: 54
Hekmet ma numer GG 4502431 Adres Jabbera do Hekmet
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vegefa Ziom
@Up
Nie, ale jeśli całymi dniami siedzą(choćby a cafe) nad grą i nie są sami(nie przekonasz takiego, że to źle tyle siedzieć) to gra może mieć udział, jak już mówiłem dochodzi jeszcze ignorancja rodziców itp.
m
musze sie niezgodzic ja w kazdej wolnej chwili gram w tibie i mozna powiedziec ze nie mam umiaru ale to wszystko lezy w psyhice moim rodzicom nie podoba sie to ze tyle gram ale oni mi ufaja i umiem polaczyc gre z nauka juz nie jedna pietke w tym roku przynioslem czego przez 2 zeszle lata moi rodzice nie widizeli a wiec moga przymknac oczy. To wszystko ma sie w genach a co za tym idzie... w psyhice wiec nie zwalaj winy ze jezeli kos ciagle gra to mu odpi****a bo to nie prawda
Hekmet jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 14:42   #19
CentyBoy
Użytkownik Forum

CentyBoy's Avatar

Data dołączenia: 12 05 2004
Lokacja: przed monitorem

CentyBoy ma numer GG 5718649
LOL ale jajca :P

No fakt faktem. Ja osobiscie gram na Danubii i co trzeci koles high lvlowy jest z Piły I w pewnym sensie rozumiem czemu ten koles dostal wpie.rdol. Pewnie cos komus ukradl, kogos zabil albo shackowal i jego "koledzy" doszli do wniosku ze szkoda marnowac injustified killow skoro moze dostac bęcki po szkole. Nie mowie ze to nie jest chore, bo jest i to mocno, ale w pewnym stopniu ich rozumiem bo sam mam czasem ochote komus w morde strzelic I nie rozumiem dlaczego wszyscy tak sie opieraja na texcie jakiejs starej purchawy ze szkoly ze "zdobyl ich poziom". Uslyszala cos od jakiegos spolka powiedziala co wiedziala i tyle. Ja tu rotfla zbijam po ziemi ledwo to pisze jak czytam mądre wypowiedzi ludzi ktorzy graja w tibie i w opierajac sie na wypowiedzi totalnego laika wysnuwaja jakies tezy. Zrobil cos czego nie powinien i dostal. koniec.
p.s. ale sie rozpisalem

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez nygga
sd to takie niebieskie?
CentyBoy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-11-2004, 15:12   #20
Hard powraca
Użytkownik forum

Hard powraca's Avatar

Data dołączenia: 19 09 2004

Domyślny

Otóz sam chodze do tej szkoly a ten pobity chlopak to moj qmpel z klasy ... I wcale nie poszlo o to ze on dorownal im w pozomie ( levelu) tylko chodzilo o to ze on niby zainstalowal na cafejce key loggery... Co w rezultacie okazalo sie kompletna bzdura...

@re Up

po pierwsze on nie gra na danubi tylko na isarze a tamci kolesie co go pobili to jeden wogle nie gra w tibie a drugi na novej a wiec o kradziez nie poszlo...
Hard powraca jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania