|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2004
Lokacja: Refugia
Stan: Początkujący
Imię: Tolben von Nheero
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Hellpike
Świat: Refugia
Poziom: 101
Skille: 92
Poziom mag.: 20
|
![]() Tygodnik Pilski 19 Paź. 2004 Str. 10
BÓJKA W GIMNAZJUM Dwóch uczniów Gimnazjum nr 5 w Pile najprawdopodobniej odpowie przed Sadem dla Nieletnich za pobicie swojego kolegi. Do zdarzenia doszło w ubiegłym tygodniu, przed wejściem do szkoły. Do 13-latka podeszło trzech chłopców, dwóch z nich (14- i 15-latek) zaatakowali go. Jeden uderzył go w twarz rozbijając mu nos, drugi pchnął go na ścianę. Dyrekcja szkoły wezwała policje. -Postanowiliśmy, ze w naszej szkole nie będzie żadnych bójek. Nasza młodzież musi odpowiadać za swoje czyny - powiedziała dyrektor gimnazjum Halina Tomaszewska. Dla sprawców bójki wezwanie policji było ogromnym zaskoczeniem, mimo ze maja już kilka "grzeszków" na sumieniu i przydzielonych kuratorów. Chłopcom poszło o grę komputerowa "Tibia", która króluje ostatnio w internetowych kawiarenkach. Policjanci z wydziału dla nieletnich zaraz po zdarzeniu przeszli się po kawiarenkach znajdujących się w pobliżu szkoły i sporządzili długą listę dzieciaków, które zamiast siedzieć w szkole z lubością oddawały się grze. Z wyjaśnień uczniów wynika ze "Tibia" to skomplikowana gra, która polega na przekraczaniu kolejnych szczebli. Zabija się w niej, odradza...Można w nią grac nawet dwa lata. -Słyszałem, ze uczniowie za pieniądze sprzedają sobie "żołnierzy" i "zawodników". A chłopcy, którzy zaatakowali trzynastolatka podejrzewali go, ze wszedł on na ich "poziom" - wyznała dyrektor Halina Tomaszewska. Dyrekcja szkoły już dawno stwierdziła, ze trudno utrzymać w niej bezpieczeństwo. Postanowiła wiec "odciąć" gimnazjum od osób przypadkowych. Znajduje się ono, bowiem w centrum miasta, przy ul. Bydgoskiej. Ze szkolnych toalet korzystali klienci i handlowcy z pobliskiego targowiska. Bywało tez, ze do szkoły zaglądali żebracy. Trzy lata temu szkole zamknięto. W czasie lekcji można do niej wejść tylko po zapisaniu się w zeszycie dyżurnych.
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Stalowa Wola
Stan: Początkujący
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Lost Warriors
Świat: Harmonia
|
![]() Ehhh... Co tu duzo mówić. Co ta głupia Tibia robi z ludzmi. Pobili chłopaka z niezrozumialego dla mnie powodu. Chodziło chyba o to ze osiagnol taki lvl jak oni. No ale i tak mnie to wszystko przeraza. Kto wie na kogo teraz przyjdzie
pora :> Ps. 07:33 You advanced to magic level 44. Ostatnio edytowany przez Adamsik - 04-11-2004 o 07:37. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 11 2004
Stan: Tutor
|
![]() No ciekawe... ale nie wolno zapominać, że to wszystko zależy przecież od człowieka. Jak był oszołomem to fakt, że gra w tibie czy nie już tu niczego nie zmieni. Cały świat uważa, że tak jest najprościej - zwalić wine na gry komputerowe i mieć to wszystko z głowy. Nikt nie pomyśli, że to, np.: rodzice swoim wychowaniem, poprzez zbytnie ignorowanie swoich dzieci doprowadzili do takich zmian w ich zachowaniu. Ponadto uważam, że telewizyjne filmy znacznie bardziej ingerują w psychike młodzieży niż gry komputerowe. Przecież nie ma jeszcze takiej gry, która tak dobrze naśladowała by rzeczywistość niż chociaż jakiś średniej jakości film.
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
Lokacja: skąd? Z dużego pokoju
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 11 2004
Stan: Tutor
|
![]() Ale pomyślcie przez chwile. Czy całkowicie normalny człowiek, którego charakter nie dopuszcza takich rzeczy jak ciężkie pobicie kolegi, to hmm... czy jest gra, która mogła by go aż tak zmienić? Jakoś w to wątpie. I tam w tym artykule z gazety pisze, że oni pobili go ZA to co zrobił im w tibii (nie wnikam co), a nie tak jak to sobie wyobrażają ludzie dorośli, że chcieli sie "wczuć" w odgrywane postacie itp. I powtarzam: czy całkiem normalny człowiek, może być tak zmieniony przez jakąkolwiek gre, żeby kogoś pobić za to co mu w tej grze zrobił? Wątpie. Tym bardziej, że autor artykułu sam napisał, że ci chłopcy mieli już na koncie jakieś wystepki w przeszłości.
Cytuj:
~
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
Lokacja: skąd? Z dużego pokoju
![]() |
![]() @Up
No to jest właśnie ta cała Polska jak widać niestety, wiedzieli tylko, że coś z tibią w tym było, a oni powiedzieli, że chodziło o ten pieprzony lvl więc tu za powód podali tibię bo najłatwiej, komu by się chciało oczy otwierać. Myślę, że gdy znowu coś zrobią to podają inny powód niż tibia, no chyba, że już wogóle nie będą nic wiedzieć konkretnego. Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 28 08 2004
|
![]() Aż sam się boję, bo to moje gimnazjum... :/
Ale chyba mi to nie grozi bo gram na Antice, a w Pile "królują" Nova, Lunara, Danubia... Ale to już zaawansowana głupota jest. Pozdrawiam... |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
The Witcher
|
![]() Są ludzie, którzy nie widzą granicy pomiędzy światem rzeczywistym a grą. Granie to powinna być zabawa, rozrywka, oderwanie od problemów, jak się zginie to się mówi "spoko to tylko gra" i gra się dalej .. a nie jakiś oszołom bierze kolegów i idzie się wyżyć na kimś bo stracił lvl ...
We all want to help one another, human beings are like that. We want to live by each other's happiness, not by each other's misery. We don't want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone and the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful. But we have lost the way. Speech by Charlie Chaplin from "The Great Dictator" |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
eX Moderator
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza
|
![]() przypomnijecie sobie, jaka nagonka byla na graczy RPG kilka lat temu
ze satanisci, faszysci i takie tam niedlugo moze sie zdarzyc, ze taka sama nagonka bedzie na tibiowcow (niech tylko o. Redaktor sie o tym dowie, bedzie trzeba siac, siac, siac) druga sprawa, po uwaznym przyjzeniu sie niektorym graczom mozna dojsc do wniosku, iz jest to mozliwe w naszym cudownym, oplywajacym w dobrobyt kraju watpie, ze powodem bylo "zdobycie ich poziomu" (lvla) moze jakies zatargi miedzy postaciami, ktos kogos zabil, ukradl etc. pamietajcie jednak, ze to sa dzieci (maja malo lat, male doswiadczenie zyciowe, nie do konca wiedza co chca) a bojki w szkolach byly zawsza, sa i beda wszedzie tam gdzie ktos z kims rywalizuje dochodzi do konfliktow ja sie bilem z rowiesnikami troche z innych powodow np. ktos komus podstawil noge na korytarzu, albo obrazil dzisiaj troche inaczej wyglada sytuacja, dzieci sie nudza i graja w tibie maja malo zajec pozalekcyjnych to przesiaduja po kilka godzin dziennie przed komputerem tibia staje sie ich drugim swiatem, swiatem w ktorym duzo latwiej zdobyc sile i szacunek innych, wystarczy tylko zdobyc lvl a jak koles zdobyl ten ich (pewnie nie wiekszy niz 30) poziom, poczuli sie zagrozeni nie mogli mu nic zrobic w grze to postanowili pokazac mu kto rzadzi w rl takie zachowanie nalezy leczyc, z tym ze rodzice zapewne nic o tibii nie wiedza zajeci codziennymi sprawami ciesza sie kiedy ich pociecha nie paleta sie pod nogami w najblizszych dniach, przygotujcie sie na rozmowy z rodzicami na ten temat, bo moze sie okzac iz w mediach bardziej rozpisza sie na temat tibii, w szczegolnosci jej zlym oddzialywaniu na psychike mlodych ludzi @down z tym lvlem to mnie zaskoczyles? sami robili postacie czy kupili chary?
![]() Ostatnio edytowany przez MayGyver - 04-11-2004 o 09:53. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 18 03 2004
Lokacja: Piła
![]() |
![]() HIHO!
To moje gimnazjum! Rzeczywiscie kolo szkoly sa co najmniej 3 kafejki i 1 w szkole w tym w jednej 3 osoby maja lvl ponad 100!! Juz wiem czemu byla u nas POLICJA i czemu nie wpuszczaja nas do szkoly przed lekcjami!!!! Nie rozumiem czemuu ci kolesie ,,zabijaja,, przez tibie ten chlopak mogl zginac po co to wszystkim?? mysle ze na terenie naszego gim moga postawic jakas ochrone na wszelki wypadek i mam nadzieje ze wiecej nie bedzie takich przypadkow... PS: Tibia rzeczywiscie rzadzi obecnie w kajekach ;P
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N
Stan: Na Emeryturze
Imię: Komandor Tarkin
Świat: Secura
|
![]() Hmm...nie pierwszy taki przypadek, ludzią się w głowach przewraca, ale najbardziej mi się podobało tłumaczenie w gazecie na czym polega Tibia
![]() @MayGyver Już nie mod?!?!?! |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
eX Moderator
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: z zarzecza
|
![]() @up
mod, mod tylko podpis zmienilem
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Lokacja: tu i tam
Profesja: Sorcerer
Świat: Berylia
|
![]() mhm..
Tak to jest jak sie paru gnojków dorwie do gry i nie widza różnicy miedzy światem rzeczywistym a fikcją. ŻAŁOSNE! Im nie trzeba Kuratora tylko Psychologa
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 02 2004
Lokacja: szszszszsz.....
![]() |
![]() Ale i tak zaraz u nich wykryją jakąś chorobę( ostatnio modna jest nadpobudliwość) i czym to się skończy???...."obiecajcie, że nie będziecie tak więcej robić"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 03 09 2004
|
![]() TO są chyba efekty tzw. bezstresowego wychowania
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 06 2004
Stan: Niegrający
|
![]() u mnie w budzie była zadyma że koleś SWOJE(!) hasło zmienił i drugi nie mógł wejść na jego postać..... '-.- to jest chore, wczoraj przez p.o.je.banego kolege dostałem uwage z historii -.- bo kolega się mnie pytał co mu dam na mainie jak będzie grał na moim świecie(tak na marginesie. P.P wy*******aj z Julery) a dziś powiedział że mój drugi kolega z "szybszym" umysłem walnoł hita trollowi 49, spytałem z czego a on powiedzial że z Dvarwen Shield '-.- no ale dość za bardzo się rospisałem na temat "tibii i szkoły"
pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 10 2004
Lokacja: Gdańsk
Stan: Aktywny gracz
Imię: Haos Woman
Profesja: Elder Druid
Gildia: Homicidium
Świat: Eternia
Poziom: 42
Poziom mag.: 54
|
![]() Cytuj:
musze sie niezgodzic ja w kazdej wolnej chwili gram w tibie i mozna powiedziec ze nie mam umiaru ale to wszystko lezy w psyhice moim rodzicom nie podoba sie to ze tyle gram ale oni mi ufaja i umiem polaczyc gre z nauka juz nie jedna pietke w tym roku przynioslem czego przez 2 zeszle lata moi rodzice nie widizeli a wiec moga przymknac oczy. To wszystko ma sie w genach a co za tym idzie... w psyhice wiec nie zwalaj winy ze jezeli kos ciagle gra to mu odpi****a bo to nie prawda |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 05 2004
Lokacja: przed monitorem
![]() |
![]() No fakt faktem. Ja osobiscie gram na Danubii i co trzeci koles high lvlowy jest z Piły
![]() ![]() p.s. ale sie rozpisalem ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 19 09 2004
|
![]() Otóz sam chodze do tej szkoly a ten pobity chlopak to moj qmpel z klasy
![]() @re Up po pierwsze on nie gra na danubi tylko na isarze a tamci kolesie co go pobili to jeden wogle nie gra w tibie a drugi na novej a wiec o kradziez nie poszlo... |
![]() |
![]() |