Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 07-04-2008, 21:54   #1
adams_killer
Użytkownik Forum

adams_killer's Avatar

Data dołączenia: 30 01 2005
Lokacja: Lubin

Stan: Na Emeryturze
Imię: Saurax
Profesja: Knight
Świat: Nerana
Poziom: 53
Skille: 74/72
Poziom mag.: 5
Domyślny A co by było gdyby... ?

Witam!
Dzisiaj oglądając spider-mana 2 na polsacie podczas reklamy przypomniałem sobie, że dawno temu ( a z 2 lata temu) jeszcze grałem w gre zwaną Tibią. Po tym jak przestałem grać w tibit kupiłem WoW'a, teraz i to w końcu mi się znudziło. Ale tak się zastanawiam, co by było z tobią gdyby ...

Co by było gdyby tibia miała grafike jak doom3? Czy nie było by przyjemniej zabijać "ładne" potwory? Czy w WoW'ie komukolwiek przeszkadza ładna grafika?

Co gdyby w tibii była motywująca muzyka? Co by było gdyby potwory gineły z z głośnym odgłosem "arghhh"? Czy tibia była by gorsza?

Co by było gdyby cipsoft nie olewał graczy na całej linii? Dla przykładu podam, że jak w wowie są kiki to gracze uzyskują proporcionalną ilość "free days"... w tibii jak przez tydzień były masakryczne problemy gracze dostali po 2 dnii... . Czy tak to powinno wyglądać?

Ca by było gdyby gracze nie tracili aż tyle cennego czasu w przypadku śmierci? Czy nie ożywiło by to pvp? Czy nie zmniejszyło by to negatywnego nastawienia graczy do siebie z powodu zabicia? Czy nie zmniejszyło by to odrobinkę nerwów?

Co by było gdyby była jakakolwiek możliwość pvp brez strat w przypadku dueli? Taka możliwość walki do 1 hp?

Takie małe pytanka naszły mnie mi na myśl... ale dla mnie ta gra jest martwa i tak.... ma po prostu 0 głębii. Niewiem, co wy gracze o tym myślicie, ale powiedzcie mi.... czy nie lepiej by było gdyby ... ?

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 07-04-2008, 21:58   #2
Dentka7
Zbanowany

Data dołączenia: 07 04 2008
Lokacja: Wrocław
Wpisy bloga: 1

Świat: wiedzy -.-
Domyślny

lepiej niech zostawią dźwięk i 3D bo spieprzą tą grę jeszcze bardziej
Dentka7 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 21:58   #3
Erhion
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 04 03 2006

Domyślny

Co by było gdyby? Nie ma co gdybać.

WoW ma ładną grafikę? Raczej nie.

Jakby tibia dostała głos, muzykę, lepszą grafikę ale 2D, stabilniejsze serwery, lepszych gm i twórców, którzy dbają o grę i graczy oraz działała by jak każda gra a nie w okienku, oraz zmieniłby się ten cholerny interfejs po prawej (dużo lepiej jakby można to było schować) to gra była by piękna.
Erhion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 22:01   #4
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008
Wpisy bloga: 2

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Artanaro
Świat: Menera/Nebula
Poziom: 45
Skille: ~70
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Jeżeli chodzi o 3D i dźwięk... Gram w Tibię właśnie z tego powodu ;]. Uciekam przed tym 3D, gdzie nie da się operować wg mnie dobrze... Uciekam przed muzyką, żeby nie słyszeć symfonii Beethovena i przy okazji "ArGh!111 ju nap!11" bijąc się z wilkiem... Chociaż... przydałoby się!
Duele - zajebisty pomysł. Rozbudować arenę i takie walki ;].
PvP - bardzo kontrowersyjny temat. Tego wolę nie ruszać.
CipSoft-też nic nie mówię bo dostanę bana na mojego emdewu ;<.

Ostatnio edytowany przez Dragon-Fly - 07-04-2008 o 22:02.
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 22:02   #5
Alanus Lutinum
Użytkownik Forum

Alanus Lutinum's Avatar

Data dołączenia: 28 07 2005

Stan: Niegrający
Profesja: Elite Knight
Świat: Obsidia
Alanus Lutinum ma numer GG 6972780
Domyślny

Gdyby tibia miała muzykę i byłaby 3d bym w to przestał grać, zmieniłoby się to w nudny 3d mmorpg który wyróżniałby się tylko interfejsem gra od takiego wowa i tysięcy innych 3d mmorpgów których w niecie jest od groma.

Co do systemu pvp zgodzę się, strata jest dość duża możnaby ją trochę zmniejszyć lub wprowadzić jakieś ograniczenia czy ten duel.

CipSoft olewa graczy, z resztą i tak w to ludzie grają tylko nieliczni odchodzą, mimo to coś powinni z tym zrobić, dałoby to o wiele większe zaufanie do CipSoftu, ale tak nie zrobią bo zmniejszą się ich zyski.
Alanus Lutinum jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 22:03   #6
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

Kultowość tej gry polega na tym, że ma grafe 2D. No i pójdzie prawie na każdym rzęchu, więcej osób będzie grało, więc więcej PACC. Zresztą, to zniszczyłoby te grę, bo od początku miała tak wyglądać.

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 22:03   #7
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006
Wpisy bloga: 16

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez adams_killer Pokaż post
Witam!
Dzisiaj oglądając spider-mana 2 na polsacie podczas reklamy przypomniałem sobie, że dawno temu ( a z 2 lata temu) jeszcze grałem w gre zwaną Tibią. Po tym jak przestałem grać w tibit kupiłem WoW'a, teraz i to w końcu mi się znudziło. Ale tak się zastanawiam, co by było z tobią gdyby ...

Co by było gdyby tibia miała grafike jak doom3? Czy nie było by przyjemniej zabijać "ładne" potwory? Czy w WoW'ie komukolwiek przeszkadza ładna grafika?

Co gdyby w tibii była motywująca muzyka? Co by było gdyby potwory gineły z z głośnym odgłosem "arghhh"? Czy tibia była by gorsza?

Co by było gdyby cipsoft nie olewał graczy na całej linii? Dla przykładu podam, że jak w wowie są kiki to gracze uzyskują proporcionalną ilość "free days"... w tibii jak przez tydzień były masakryczne problemy gracze dostali po 2 dnii... . Czy tak to powinno wyglądać?

Ca by było gdyby gracze nie tracili aż tyle cennego czasu w przypadku śmierci? Czy nie ożywiło by to pvp? Czy nie zmniejszyło by to negatywnego nastawienia graczy do siebie z powodu zabicia? Czy nie zmniejszyło by to odrobinkę nerwów?

Co by było gdyby była jakakolwiek możliwość pvp brez strat w przypadku dueli? Taka możliwość walki do 1 hp?

Takie małe pytanka naszły mnie mi na myśl... ale dla mnie ta gra jest martwa i tak.... ma po prostu 0 głębii. Niewiem, co wy gracze o tym myślicie, ale powiedzcie mi.... czy nie lepiej by było gdyby ... ?
Co do grafiki się nie zgodzę, tibia ma swoją unikalną grafikę.Chodziarz jest 2D i wygląda jak z pegazusa jednak ma coś w sobie i ludzie w nią grają.

Jeżeli chodzi o dźwięk to chodzi Ci o to?
http://pl.youtube.com/watch?v=MJyRZGYaooo

No to z tym cipsoftem masz częściową rację.

System Pvp hmm... masz rację, mogli by zmniejszyć te straty przy dedzie, bo właśnie to (między inn
ymi) powoduje rezygnację z tibi, oraz niechęć do odrabiania lvla lub skilli.

@adams_killer
Błagam zmień avka, będzie mi się śnić po nocach ;<.

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!

Ostatnio edytowany przez Serious Sam - 07-04-2008 o 22:15.
Serious Sam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 22:13   #8
adams_killer
Użytkownik Forum

adams_killer's Avatar

Domyślny

Oczywiście... i tibia jest tansza niż wow... i da sie grać za darmo.
Cipsoft cieszy się, że niedaleko mu do miliona sprzedanych pacc... podczas gdy w wowie jest prawie 10 mln aktywnych kont (a każdy z graczy kupił grę i najmniej 1 pre-paid), bo samych sprzedanych oryginalnych kopii gry nikomu się liczyć niechce.

Co do grafiki, to prawde mówiąc dla mnie odgrywa drugożędną rolę, ale dalej ważną. Dla mnie najważniejszy jest dźwięk, to on wywołuje najwięcej emocji. Dla przykładu prince of persja : Warrior within ...

Pozatym, tibia niejest rozbudowana ani troszke... czy kto kolwiek słyszał tu o profesjach (nie klasach a profesjach) ?

Ostatnio edytowany przez adams_killer - 07-04-2008 o 22:18.
adams_killer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 22:13   #9
Cloudres
Użytkownik Forum

Cloudres's Avatar

Data dołączenia: 07 05 2007
Lokacja: Lublin

Stan: Zbanowany
Profesja: Royal Paladin
Poziom: -23
Skille: 9/9
Cloudres ma numer GG 3947277
Domyślny

Gdyby miało być tak jak piszesz to nie byłoby tibii... Co do dźwięku to zdecydowanie wolę sobie słuchać muzyki z foobara niż pojękiwania jakichś istot. Co do strat przy dedzie można by je trochę zmienszyć ale od tegą są blessy i promocje. No i jeszcze pozostaje sprawa Sofciarów których można określić mianem największych leni bo mając kurę znoszącą złote jaja nie troszczą się o nią jak należy tylko zaniedbują -.-
Cloudres jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 22:29   #10
adams_killer
Użytkownik Forum

adams_killer's Avatar

Domyślny

Dodam tylko, że w wow'ie to właśnie pvp mi się najbardziej podobał. Wystarczyło 2 miesiące spokojnego grania poświęcić na levelowanie (do 70), a potem już tylko czysta przyjemność z tłuczenia ludzi... Nie tylko się na tym nie traciło, ale sporo zyskowało, ponieważ za zabicie innego gracza na battlegroundzie zyskuje się punkty, za które można kupić specjalne itemki(oczywiście dore itemy mają w wowie większą rolę niż w tibii). Oczywiście, dalej istnieje pve, ale już nie jest tak szeroko praktykowane jak pvp po osiągnięciu 70 levelu.

No właśnie... i tu jest consensus, granie przeciwko ludziom jest fajniejsze, aniezeli zabijanie botów.... nieważnie jak bardzo by inteligentne by one były, i tak lepiej jest walczyć z ludźmi.

A co jest w tibii.... level, level... level.... ile tak można?
Wow chodź jest ciekawszy, to jednak po zdobyciu pvp setu (co wcale niejest łatwe) i pve setu (trgo z najtrudniejszych bosów) traci sens grania dalej tą samą postacią (no chyba, że wchodzi nowy dodatek/patch, który przynosi coś nowego).

@Serious Sam
Oryginalny avek na forum to podstawa.... zmienie go to znowu sam spać nie bede mógł :S

Ostatnio edytowany przez adams_killer - 07-04-2008 o 22:50.
adams_killer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 22:49   #11
Arcan
Użytkownik Forum

Arcan's Avatar

Data dołączenia: 31 08 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez adams_killer Pokaż post
Dodam tylko, że w wow'ie to właśnie pvp mi się najbardziej podobał. Wystarczyło 2 miesiące spokojnego grania poświęcić na levelowanie (do 70), a potem już tylko czysta przyjemność z tłuczenia ludzi... Nie tylko się na tym nie traciło, ale sporo zyskowało, ponieważ za zabicie innego gracza na battlegroundzie zyskuje się punkty, za które można kupić specjalne itemki(oczywiście dore itemy mają w wowie większą rolę niż w tibii). Oczywiście, dalej istnieje pve, ale już nie jest tak szeroko praktykowane jak pvp po osiągnięciu 70 levelu.

No właśnie... i tu jest consensus, granie przeciwko ludziom jest fajniejsze, aniezeli zabijanie botów.... nieważnie jak bardzo by inteligentne by one były, i tak lepiej jest walczyć z ludźmi.

A co jest w tibii.... level, level... level.... ile tak można?
Wow chodź jest ciekawszy, to jednak po zdobyciu pvp setu (co wcale niejest łatwe) i pve setu (trgo z najtrudniejszych bosów) traci sens grania dalej tą samą postacią (no chyba, że wchodzi nowy dodatek/patch, który przynosi coś nowego).
Niema idealnego MMO, co za tym idzie wprowadzenie grafiki 3d i dźwięku w Tibii nie uczyni z niej gry wyjątkowej, wręcz przeciwnie, już sobie wyobrażam, jak Cipsoft testuje pomysły 3d na graczach...
Arcan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 22:57   #12
bartek10
Użytkownik Forum

bartek10's Avatar

Data dołączenia: 03 07 2007
Lokacja: Czeczenia.

Stan: Początkujący
Profesja: Sorcerer
Świat: Menera RoX
Skille: 20/23
Poziom mag.: 44
Domyślny

Tibia jest głupia, wciągająca i niepowtarzalna ale jak bedą takie kiki i lagi jak do tej pory to stracą kase i w końcu będzie trzeba coś z tym zrobić bo chyba nikt by nie wydał 50k na blessy 50k na aola i przynajmniej 90 zł na PACC do tego z 10k na runy i mana potionki wiedząc że dednie i nic z tego nie będzie miał.
Siemka wczoraj nabiłem 20 lev. na rooku i troche już mi się nie chciało grać ale poszłem sobie jeszcze na Mino Hell.Gdy tam wpadłem ujrzałem Apprentice Sheng na początku byłem zszokowany ale na szczęście miałem przy sobie BP potion fluidów. fluidów. I chwile to trwało ale powaliłem na ziemię Apprentice Sheng lot jaki z niego wyleciał to:wand that has energy i minotaur leather. Gram na świecie Nova.
bartek10 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 23:00   #13
Arcan
Użytkownik Forum

Arcan's Avatar

Data dołączenia: 31 08 2007

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez bartek10 Pokaż post
Tibia jest głupia, wciągająca i niepowtarzalna ale jak bedą takie kiki i lagi jak do tej pory to stracą kase i w końcu będzie trzeba coś z tym zrobić bo chyba nikt by nie wydał 50k na blessy 50k na aola i przynajmniej 90 zł na PACC do tego z 10k na runy i mana potionki wiedząc że dednie i nic z tego nie będzie miał.
To co mówisz zalicza się do tego o czym wspomniał autor. Mogliby zmniejszyć straty dedów postaci.
Arcan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 23:00   #14
Dragon-Fly
Arbiter Elegantiarum

Dragon-Fly's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2008
Wpisy bloga: 2

Imię: Artanaro
Świat: Menera/Nebula
Skille: ~70
Dragon-Fly ma login Tlenu dragonflyer@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez bartek10 Pokaż post
Chlip... ten niepowtarzalny klimat ;].
Dragon-Fly jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 07-04-2008, 23:05   #15
adams_killer
Użytkownik Forum

adams_killer's Avatar

Domyślny

Czym więc jest dobra gra?
Cholera trudne pytanie... !

Zapytam się zatem czym jest dobry film>?
Tu dla mnie odpowiedź jest odrobine prostsza, bo wystarczy wyróżnić kilka aspektów i mamy dobry film, oto niektóre:
-Epicka opowieść
-Dobrze dobrana muzyka
-Odpowiednio dobrane efekty specjalne
-Odpowiedni aktorzy
-Dobra praca kamer

Dlatego ponawiam, co powinna mieć dobra gra?
stary 08-04-2008, 09:25   #16
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

@autor
Jak czytam twoje posty widzę ciągle: "...a w WoW-ie jest...", "...bo WoW ma to a Tibia...", "...gdyby w Tibii było to jak w WoW-ie to...".
Nie porównuj Tibii do WoW-a, bo to nie ma sensu. CIP-Soft zrozumiał, że Tibia stała się grą dla 10-latków i przyciągająca innych brakiem dźwięku i 3D. Nie mogą tego wprowadzić, bo...nikt by w to nie grał. Tibia ma swoją pozycję na rynku i musi tu już pozostać. Jeżeli nie zgadzasz się to graj w takie gry jak napisałeś. Tibii nie zmienisz...
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2008, 11:35   #17
Gelt
Da Old school.

Gelt's Avatar

Data dołączenia: 04 12 2005
Lokacja: Szpital dla psychicznie i nerwowo chorych Drewnica

Gelt ma numer GG 4445444
Domyślny

Dobra gra powinna przyciągać graczy. Tibia przyciąga.? No to jest dobrą grą.

Jeśli Ci będzie smutno i bardzo źle, to pomyśl, że byłeś najbardziej niesfornym i aktywnym plemnikiem w całej swojej grupie.

Poradnik "Jak dojść do Demony"
Gelt jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2008, 13:56   #18
sileseripaos
Użytkownik forum

Data dołączenia: 17 05 2007

Król Jak by

Jak by tibia miała muzyke,głupie dźwięki albo była by 3D to by było do kur.. strasz nie nudne i głupie
Najlepsza jest teraz i taka ma być
sileseripaos jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2008, 14:06   #19
Paciuch
Użytkownik Forum

Paciuch's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2008
Lokacja: Y ten no.. niewiem

Profesja: Royal Paladin
Świat: Pacera
Poziom: 42
Skille: 68/45
Poziom mag.: 11
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gelt Pokaż post
Dobra gra powinna przyciągać graczy. Tibia przyciąga.? No to jest dobrą grą.
zgadzam się z tobą poco komu dzwiek co jak uslyszysz jakies aaarggh to sie bedzisz cieszył niech jest tak jak jest wogule nie rozumiem po co ten teamt

Cytuj:
Otrzymałeś ostrzeżenie na Forum Tibia.pl.

Powód: Offtopic, wulgaryzmy
Uppsss....
Paciuch jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 08-04-2008, 18:52   #20
AnArAki
Użytkownik Forum

AnArAki's Avatar

Data dołączenia: 31 12 2006
Lokacja: Peterborough

Profesja: Elite Knight
AnArAki ma numer GG 3532964
Domyślny

w tibi lvl lvl i lvl ?? co ty gadasz ?? mozesz isc z kolegami na piwo w tibi albo isc na questy, pkowanie itd.
w tibi bardzo duzo mozna, jakis set zdobyc trudno ?? to zdobadz MLS jak cipsoft mowil " kazda itema jest do zdobycia", 70 lvl 2 miechy? a wbij sobie w tibi lvl 70 w 2 miechy a nie mowiac juz o lvl 300.
Tibia musi pozostawic klimat gry 2d i bez dzwieku bo to wlasnie czyni ja ciekawa.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania