Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-06-2008, 21:01   #1
Mystlich
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 24 04 2008
Wpisy bloga: 4

Smutny Tibia - czy można oczekwiać na lepsze czasy ???

Mimo że jestem 1 rocznym graczem w tibię to widać że czytając setki tysięcy stron o Tibii w tym również Tibia.pl zauważam że marudzicie że Tibia już nie jest tą Tibią jaką kiedyś była…….niestety jest to prawdą gdyż kiedy ostatnio grałem(gdzieś koło 26 maja) to zdałem sobie sprawę że to o czym jest pisane o questach i historiach tibijskich w ogóle nie interesuje graczy. Zauważyłem że pytają innych tylko o to jakie masz sille , level , ilość pieniążków a nie pytają się np. oto jak biłeś smoka jat to było jakie to odczucie było jak pokonałeś pierwszego smoka w swoim życiu w Tibi ? Takich pytań nie ma a jeżeli są to tylko w b. rzadkich okolicznościach. To nie wszystko bardzo dużo graczy „no obuje” czyli „wnerwia” innych graczy. Niestety ale Ci co nazywają ich niobami bardzo ich krzywdzą ! Otóż nie powinno się krzywdzić innej osoby(szczególnie jeżeli jest ona młodsza) bo taka osoba dostaje tzw. doła lub szaleństwa. Kolejna sprawa to kradzieże kont czyli popularne keyloogery . Czemu tacy są ludzie że przekładają tą grę nad rzeczywistość że posuwają się aż tak daleko ! To jest nieuczciwe i niedobre ! Co im ta gra porobiła w ich mózgach !

Teraz z wami zwracam się o pytanie……Czy możemy doczekać się lepszych czasów w Tibi czy raczej Tibia będzie coraz to bardziej się zniżać jeśli chodzi o społeczeństwo które gra w tą grę jak i o samą grę i firmę CipSoft która ostatnio sprawiła wam lanie w postaci mass kicków

Pozdrawiam i proszę o mądre wypowiedzi na ten temat
Pozdrawiam was ciepło
Mystlich

"...Robie wszystko to, czego wiara mi nie zabroni."
Mystlich jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-06-2008, 21:14   #2
Wylansowany
Użytkownik Forum

Wylansowany's Avatar

Data dołączenia: 27 05 2007
Lokacja: Gorzów Wlkp.

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mystlich Pokaż post
Mimo że jestem 1 rocznym graczem w tibię to widać że czytając setki tysięcy stron o Tibii w tym również Tibia.pl zauważam że marudzicie że Tibia już nie jest tą Tibią jaką kiedyś była…….niestety jest to prawdą gdyż kiedy ostatnio grałem(gdzieś koło 26 maja) to zdałem sobie sprawę że to o czym jest pisane o questach i historiach tibijskich w ogóle nie interesuje graczy. Zauważyłem że pytają innych tylko o to jakie masz sille , level , ilość pieniążków a nie pytają się np. oto jak biłeś smoka jat to było jakie to odczucie było jak pokonałeś pierwszego smoka w swoim życiu w Tibi ? Takich pytań nie ma a jeżeli są to tylko w b. rzadkich okolicznościach. To nie wszystko bardzo dużo graczy „no obuje” czyli „wnerwia” innych graczy. Niestety ale Ci co nazywają ich niobami bardzo ich krzywdzą ! Otóż nie powinno się krzywdzić innej osoby(szczególnie jeżeli jest ona młodsza) bo taka osoba dostaje tzw. doła lub szaleństwa. Kolejna sprawa to kradzieże kont czyli popularne keyloogery . Czemu tacy są ludzie że przekładają tą grę nad rzeczywistość że posuwają się aż tak daleko ! To jest nieuczciwe i niedobre ! Co im ta gra porobiła w ich mózgach !

Teraz z wami zwracam się o pytanie……Czy możemy doczekać się lepszych czasów w Tibi czy raczej Tibia będzie coraz to bardziej się zniżać jeśli chodzi o społeczeństwo które gra w tą grę jak i o samą grę i firmę CipSoft która ostatnio sprawiła wam lanie w postaci mass kicków

Pozdrawiam i proszę o mądre wypowiedzi na ten temat
Pozdrawiam was ciepło
Mystlich
Hmm...na ten temat wypowiedzą się raczej "normalni" gracze, którzy nie wyzywają inncyh, nie hakują, nie interesują się tylko levelem i kasą, itp.
Ja też nie wiem czemu ludzie podsyłają innym geyloggery i hakują postacie. Zero satysfakcji a sumienie się odzywa. Trzeba ich zapytać, ale znając ich wypowiedzi to...

Wątpię, żeby Tibia doczekała się lepszy czasów, kiedy grają w nią głównie 10-latkowie niedojrzali psychicznie, hakerzy grający dla kasy, PG-erzy dla szpanu, egoiści itd.

A tak off~ to opowiadanie RPG są bardzo fajne...
Wylansowany jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 21:19   #3
mc200
Użytkownik Forum

mc200's Avatar

Data dołączenia: 16 10 2006

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Gaalaaanaa ;d
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mystlich Pokaż post
a nie pytają się np. oto jak biłeś smoka jat to było jakie to odczucie było jak pokonałeś pierwszego smoka w swoim życiu w Tibi ?
W pewnym sensie Cię rozumiem, ale ... Tibia to tylko gra, nie będę się przecież podniecał, że położyłem pare pikselków, nie mówie mamie, tacie, rodzeństwu o tym, że coś tam zrobiłem w jakiejś tam osranej Tibii.

Tibia będzie się zniżać, gra w nią coraz więcej dzieci, szczególnie teraz nadejdzie fala nowychTibijczyków - po komunii.

Ostatnio edytowany przez mc200 - 05-06-2008 o 21:21.
mc200 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 21:26   #4
neopostman
Użytkownik Forum

neopostman's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2005
Lokacja: Łowicz.
Wpisy bloga: 6

Profesja: Royal Paladin
Świat: Nova
Poziom: 114
Skille: 101/84
Poziom mag.: 24
Wyślij wiadomość przez ICQ do neopostman neopostman ma numer GG trzeba sobie zasłuży Adres Jabbera do neopostman Send a message via Skype™ to neopostman
Domyślny

Dla samej Tibii nastały dobre czasy, a problem nie tkwi w samej grze i (o zgrozo) w CipSoficie, tylko w społeczeństwie, jakie tą grę tworzy. W większości przypadków są to zbuntowani (czyli dzięki Bogu nie wszyscy) przeciwko szkole i "starym" 13,14- latkowie. Ja jako doświadczony gracz nie widzę niczego, przez co gra miałaby się "zniżać", jest wręcz odwrotnie, nowe expowiska, balansowanie na które każdy narzekał, ale jednak mimo wszystko wykonało swój cel, i codziennie na erigu widzimy zamiast dominacji postaci magicznych (1.0 ->7.8) czy knightów (7.8 -> 8.1) "tygiel" profesji, czyli to, co balansowanie miało tak naprawdę na celu. A że spotkało się to z oporem, to było to nieuniknione, kiedy innym profesjom się odbiera, innym daje. Tibia się rozwija i idzie to w dobrym kierunku.

Napisałeś, że ludzie pytają się "ile masz kasy etc. zamiast tego, jag biją draga). Powiem to, co napisałem wyżej, czyli, że to nie Tibia do tego doprowadziła, tylko jej społeczność. Przecież w końcu draga można bić na swój sposób i każdy może nadal spytać jak bije draga, czyli nic się nie zmieniło w tej kwestii. W końcu kwestia keylogerów. Znowu nie wina CipSoftu tylko społeczeństwa, głupiejącego społeczeństwa. Kilka lat temu nie było hakowania, bo nikt nie miał tak chorych pomysłów. Kolejne, ataki DDoS. To też nie wina CipSoftu, zresztą ostrzegali aby w godzinach wieczornych uważać.

Ostatnio edytowany przez neopostman - 05-06-2008 o 21:31.
neopostman jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 21:27   #5
Serious Sam
Użytkownik Forum

Serious Sam's Avatar

Data dołączenia: 27 04 2006
Wpisy bloga: 16

Serious Sam ma numer GG 1542247
Domyślny

@Mystlich
Myślę, że możemy doczekać się takich czasów, chodziarz jest to mało prawdopodobne.Przede wszystkim cipsoft musi się opamiętać i zacząć słuchać graczy.Po drugie, to zależy także od społeczeństwa tibi, a tutaj jest trochę trudniej, teraz liczy się level , kasa itp(jak wspominałeś), nie jestem wstanie odpowiedzieć Ci czy ludzie się zmienią, może wydorośleją.
Są ludzie, którzy znajdują jeszcze w tibi klimat, oraz starają się go jeszcze utrzymać, chwała im za to. Tak wiem, tibia, to tylko gra...

Amor patriae nostra lex!

Miłość ojczyzny naszym prawem!
Serious Sam jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 21:27   #6
VanBobel
Użytkownik Forum

VanBobel's Avatar

Data dołączenia: 21 05 2008

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Xantera
Poziom: 123
Skille: 23/28
Poziom mag.: 76
VanBobel ma numer GG 1830097
Domyślny

No no ładne kazanie tibijskie, lecz nie wiem po co zmarnowałeś czas na pisanie tego skoro ludzie i tak po 3 dniach zapomna o tym, a noobki dalej beda noobkami, ch.je dalej beda ch.jami, złodzieje dalej beda złodziejami itd.
Teraz są takie czasy i nic na to nie poradzisz... W tibi zawsze tak było, i tak jest w każdej grze internetowej. Ty tego nie dostrzegasz bo teraz patrzysz na tą gre z zupełnie innej perspektywy, a w tedy tego nie znałeś..
VanBobel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 21:59   #7
Befsztyk
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 05 2008

Stan: Niegrający
Domyślny

jeju rozmawiacie o tej tibi jakby nie wiadomo co to bylo. to po prostu zwyczajna troche przyglupia gra. zrozumcie to wreszcie!
stary 05-06-2008, 22:08   #8
Cygan Slejter
Użytkownik Forum

Cygan Slejter's Avatar

Data dołączenia: 20 06 2006
Lokacja: Jawor
Wpisy bloga: 1

Profesja: Rookstayer
Domyślny

Cytuj:
dominacji postaci magicznych (1.0 ->7.8)
chyba cie pogrzało na głowe człowieku...kto pierwszy wbił 100 i 200 lv
kto najczybciej expil??
oczywiscie chodzi mi o tibie tam 1.0 do 7.5
i ty nazywam siebie doświadczonym graczem??
Neo mam do ciebie szacunek, ale teraz walnołeś głupote
stary 05-06-2008, 22:14   #9
neopostman
Użytkownik Forum

neopostman's Avatar

Data dołączenia: 24 09 2005
Lokacja: Łowicz.
Wpisy bloga: 6

Profesja: Royal Paladin
Świat: Nova
Poziom: 114
Skille: 101/84
Poziom mag.: 24
Wyślij wiadomość przez ICQ do neopostman neopostman ma numer GG trzeba sobie zasłuży Adres Jabbera do neopostman Send a message via Skype™ to neopostman
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Cygan Slejter Pokaż post
chyba cie pogrzało na głowe człowieku...kto pierwszy wbił 100 i 200 lv
kto najczybciej expil??
oczywiscie chodzi mi o tibie tam 1.0 do 7.5
i ty nazywam siebie doświadczonym graczem??
Neo mam do ciebie szacunek, ale teraz walnołeś głupote
Ale weź pod uwagę to, że nie ważny jest tylko exp, ale również pvp, etc. Zresztą to tylko moja opinia i każdy może wyrazić swoją ; ).
@ Down. Fakt, hotkeye to była porażka : F.

Ostatnio edytowany przez neopostman - 05-06-2008 o 22:26.
neopostman jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 22:16   #10
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez neopostman Pokaż post
Ale weź pod uwagę to, że nie ważny jest tylko exp, ale również pvp, etc. Zresztą to tylko moja opinia i każdy może wyrazić swoją ; ).
Pvp? Hm... Najczesciej wyglada to tak: f5, f1, f5, f1, f9... Albo bot. Nieliczni potrafia cos wiecej... Lecz niewazne, jak dobrze by sobie radzili, i tak nie maja nawet najmniejszych szans.

Ostatnio edytowany przez Slythia - 05-06-2008 o 22:17.
Slythia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 22:24   #11
MonszTfojejRzony
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 26 05 2008

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Pvp? Hm... Najczesciej wyglada to tak: f5, f1, f5, f1, f9... Albo bot. Nieliczni potrafia cos wiecej... Lecz niewazne, jak dobrze by sobie radzili, i tak nie maja nawet najmniejszych szans.
/Signed

Ktoś sie może ze mna nie zgodzic, najlepsze Tibie to - od 7.4 do 7.6 !
Wtedy liczylo sie prawdziwe pvp, pamietam filmik na camie, jeszcze z 7.4 moj ulubiony, kiedy Nemtor (teraz 240lvl około) i Masakrowiec (teraz 180 chyba) we 2 gnoili 8~ gosci (na raz!), to bylo pvp a nie teraz takie ciskanie hotkeya przez 12 latka. elo

Ostatnio edytowany przez MonszTfojejRzony - 05-06-2008 o 22:27.
MonszTfojejRzony jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 22:36   #12
Levi
Użytkownik Forum

Levi's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2008

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Refugia
Domyślny

Powiem że jedno Cipsoft spierniczył dobitnie w klimacie gry... dodał light hacka wbudowanego w klienta...Po podciągnieciu paska na max nie potrzebne są już pochodnie/czary dające światło. Za to przeciągnijcie sobie ten sam pasek do minimum i zobaczcie jak wygląda trening na slimie/zwiedzanie nowych terenów z klikaniem utevo lux co jakiś czas. Niestety aby szanse były równe w stosunku do innych graczy muszę grać na max jasności.

Co do społeczeństwa...
Tibia jest odzwierciedleniem świata rzeczywistego...w małym stopniu bo małym ale nadal. Świat kreują ludzie i to oni nadają mu postęp i kierunek rozwoju.
Może nie na miejscu jest stwierdzenie "gdy ja byłem młody" to było lepiej ale dawne wspomnienia jakoś pokazują że było lepiej, że ludzie byli lepsi.
Teraz świat to wyścig szczurów. Widać ogólne zepsucie społeczeństwa i relacji pomiędzy ludźmi. I to właśnie też odzwierciedla Tibia w której wyścig stał się teraz celem przewodnim a zatracona została przyjemność.

Co do keylogerów i hakowania...
Ludzie jak zawsze są leniwi, a przynajmniej 75% społeczeństwa. I mniej wysiłku i pracy tym lepiej. Polak kombinuje. Zawsze. Mogę nawet stwierdzić że ma to we krwi. Ludzie zajmujący się ograbianiem kąt często nie zdają sobie sprawy jakie istnieją konsekwencje prawne w przypadku udowodnienia takiej działalności.

Co do CipSoftu...
Stara się...Mógłby zmienić serwery na nowsze (choć może zmienili a my nic o tym nie wiemy)

Co do czasów...
Tibia jako gra/mapa będzie coraz bardziej urozmaicana, bardziej barwna ale mam poważne obawy co do ludzi i poziomu zachowania jaki oni prezentują teraz, a rokowania na przyszłość nie są zachęcające.
Pozostaje nam wiara i nadzieja.

Pokażcie mi grę w której nie ma hotkeyów (oprócz szachów/tetrisa... coś teraźniejszego co nie ma hotkeyów...)

Jeżeli hotkey są porażką to battle list też jest porażką bo można łatwo z niej strzelać dokładnie w potwora/człowieka....

Ostatnio edytowany przez Levi - 05-06-2008 o 22:39.
Levi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 23:17   #13
RailChris
Użytkownik Forum

RailChris's Avatar

Data dołączenia: 01 02 2008
Lokacja: Polska

Domyślny

Ktoś napisał, że ludzie patrzą na levele, że jak ktoś ma niski to źle go traktują itd.
Otóz popatrzcie na to tak. Co się dzieje przed depo. Jakie levele proszą o free itemy? Ja spotkałem się z takimi w przedziale 8 - 20 level. Ludzie się już do tego przyzwyczaili (zwłaszcza na non pvp) i dlatego patrząc na taki np. 15 level w ich głowie zapala się lampa "uwaga idzie noob". Tak już jest. Sami sobie to zrobiliśmy.

Keyloggery, hackowanie
Wiadomo jest to karalne, ale niektórzy poprostu czują się bezkarni w sieci. Kiedyś na Tibia.pl było coś o 3 nastolatkach (czy 2 już nie pamiętam) co okradali konta. Policja natrafiłą na ich ślad i musieli płacić grzywnę. Założę się, że już nie powrócą do hackowania. Ludzi trzeba ukarać, żeby wiedzieli co robią i jaka za to jest odpowiedzialność, kara.

@Autor
Mówisz, że jesteś 1 rocznym graczem. Czytając Twoją opinię zauważyłem, że masz duże doświadczenie w grach online. Grałeś już w innegry tego typu??

Czy można się spodziewać lepszych czasów? Hmm. To już zależy od każdego z nas. Tak dobrze przeczytaliście - każdego. Ktoś kiedyś powiedział "zacznij zmieniać świat od siebie". I zgadzam się z tym w 100%. Gdy wypominasz innym błędy popatrz na siebie. Czy ty nigdy nie prosiłeś o free itemy? Nigdy nie przeklinałeś? Nigdy nie trapowałeś kogoś? Nigdy nie blokowałeś respa? Nigdy nie hackowałeś? Nigdy nie robiłeś niczego co jest niezgodne z Tibia Rules? Odpowiedź może być tylko jedna. Więc jak chcesz zmieniać Tibie postaraj się wszystko naprawić, a dopiero później zmieniaj innych.

Pewno nawypisywałem mnóstwo głupot no ale cóż to już Wy ocenicie.
RailChris jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2008, 23:54   #14
Piotrek Marycha
Użytkownik Forum

Piotrek Marycha's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2006
Lokacja: Legionowo

Stan: Niegrający
Imię: Dobrzejszy
Profesja: Paladin
Gildia: ';..;'
Świat: Xerena
Poziom: 64
Skille: 81
Poziom mag.: 16
Piotrek Marycha ma numer GG 7952466
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez neopostman Pokaż post
codziennie na erigu widzimy zamiast dominacji postaci magicznych (1.0 ->7.8)
z całym szacunkiem ale do 7.6 do profesje magiczne jedynie mogly zaszpanować pojedynczym rekordem expa, i to tracąc niezły majątek...
Cytuj:
"tygiel" profesji, czyli to, co balansowanie miało tak naprawdę na celu.
fakt

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Slythia Pokaż post
Pvp? Hm... Najczesciej wyglada to tak: f5, f1, f5, f1, f9... Albo bot.
takich wrogów lubie najbardziej - takich którzy myślą ze pvp to kilka hotów, nie musze sie przy nich przemęczać

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez MonszTfojejRzony Pokaż post
Ktoś sie może ze mna nie zgodzic, najlepsze Tibie to - od 7.4 do 7.6 !
Wtedy liczylo sie prawdziwe pvp, pamietam filmik na camie, jeszcze z 7.4 moj ulubiony, kiedy Nemtor (teraz 240lvl około) i Masakrowiec (teraz 180 chyba) we 2 gnoili 8~ gosci (na raz!), to bylo pvp a nie teraz takie ciskanie hotkeya przez 12 latka. elo
a prosze ciebie bardzo jak ty sobie wyobrazasz trafic w 240 msa na gran hurze? noo, ale człowiek uczy sie na błędach, nastepnym razem juz pewnie mieli aimboty...

hacking: czyli "jak zarobić ale sie nie narobić"
stary 05-06-2008, 23:57   #15
Slythia
Blondynka

Slythia's Avatar

Data dołączenia: 02 05 2007
Wpisy bloga: 3

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Piotrek Marycha Pokaż post
takich wrogów lubie najbardziej - takich którzy myślą ze pvp to kilka hotów, nie musze sie przy nich przemęczać
Niestety tak jest ; ). Do tego bot... I koniec walki. Zapraszam na pvp-enfo, tam mozna sie "pobawic". Umiejetnosci pvp coraz mniej sie licza... Niestety.
stary 06-06-2008, 00:10   #16
Fureyka
Chica mala

Fureyka's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2006
Lokacja: España

Domyślny

Pomimo, że zrobili hotkeye (nie popieram tego) to nie do końca pvp przestało istnieć. Samo nawalanie w hotkeye nie wystarczy aby wygrać np wojnę. Przykładem jest świat na którym gram. Wojna zaczęła się gdy my (40osób) musieliśmy walczyć przeciwko 100+ osobom, większość z nich to były sorki/druidzi. Ich bot i walenie w hotkeye nie wystarczyły. Pvp to teraz działanie w grupie, trapy, dowodzenie, pomysły, plany itd itp. Bez tego hotkeye nie maja znaczenia i nie doprowadzą zwycięsko do końca walki.

Polska supported fansite!
Newsy, forum, download, poradniki, kalkulatory, analizator serwer loga, występowanie bossów i wiele innych!
Fureyka jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-06-2008, 07:20   #17
Uther92
Użytkownik Forum

Uther92's Avatar

Data dołączenia: 19 05 2006
Lokacja: Za górami, za lasami....

Profesja: Rookstayer
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Levi Pokaż post
Co do keylogerów i hakowania...
Ludzie jak zawsze są leniwi, a przynajmniej 75% społeczeństwa. I mniej wysiłku i pracy tym lepiej. Polak kombinuje. Zawsze. Mogę nawet stwierdzić że ma to we krwi. Ludzie zajmujący się ograbianiem kąt często nie zdają sobie sprawy jakie istnieją konsekwencje prawne w przypadku udowodnienia takiej działalności.
I kij z tego, że są konsekwencje, jak "ściganie" następuje na wniosek pokrzywdzonego..
Może wstawisz mi notkę ?
Masz problem z keyloggerem ? Nie jesteś pewien co do swojego bezpieczeństwa ? Chętnie ci pomogę
Uther92 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania