|
Notki |
Poradniki Poradniki napisane przez użytkowników forum. Podfora : Wasze propozycje poradników ; Poradniki archwialne; Poradniki nie związane z Tibią |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 03 2007
Lokacja: Zabrze
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Awesome Sikor
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Anima
Świat: Nebula
Poziom: 143
Poziom mag.: 73
![]() |
![]() BLESSY Witam. Jest to mój pierwszy poradnik, więc liczę na wyrozumiałość forumowiczów i moderatorów ![]() Chciałbym w nim wyjaśnić wszystkie możliwe rzeczy dotyczące tzw. blessów (błogosławieństw), ale dla tych mniej doświadczonych graczy na początku wyjaśnię co to są te owe blessy ![]() Bless - jest to możliwość dzięki, której w chwili śmierci tracimy mniej expa z ogólnej liczby doświadczenia.. Blessów w Tibii jest 5 (4 dla graczy z Free i Premium Accountem, oraz 1 tylko dla Premium Accountów). Każdy bless kosztuje 10k (jest wyjątek w Kazordoon, ale to w dalszej części poradnika ![]() UWAGA! Na światach PvP-enforced (Dolera, Inferna) nie ma czegoś takiego jak Bless oraz Amulet of Loss.. Więc nie ma co liczyć na udogodnienia na tamtych światach ![]() Teraz troszkę teoretyki. Gdy w chwili śmierci postać nie ma wykupionej promocji (np. Master Sorcerer) i nie ma wykupionego żadnego blessa traci z ogólnej liczby doświadczenia 10% expa. Jeżeli ma wykupioną promocje, a nie ma blessów traci 7% z ogólnego expa.. I teraz w chwili, gdy mamy promocje i kupimy sobie 1 blessa tracimy 6% i liczba ta zmniejsza się aż do 2% jeżeli mamy wykupione wszystkie blessy.. Jeżeli ktoś tego nie zrozumiał to powiem prościej.. Gdy padniemy, dzięki blessowi tracimy o 1% expa mniej niż powinniśmy. W momencie kiedy nie wiem ile blessów posiadamy, to możemy użyć Ceremonial Ankh, który pokaże nam jakie blessy mamy wykupione.. A teraz podam wam formułkę jaką należy się posługiwać aby zakupić blessa ![]() - Hello (lub "Hi" kto jak woli ![]() - Blessing - (nazwa blessa, który chcemy kupić np. "The Embrace of Tibia" u NPC Humphrey) - Yes - Bye No to część teoretyczną mamy już za sobą ![]() ![]() ![]() Kolejność kupowania blessów jest dowolna, więc opisze Wam drogę tak, jak ja kupowałem owe blessy za pierwszym razem ![]() 1 Pierwszy bless znajduje się na północ od Carlin pod obozem amazonek : ![]() Gdy się tam znajdziemy używamy formułki podanej wyżej oraz w miejsce nazwy blessa wpisujemy "The Embrace of Tibia", dzięki czemu kupujemy pierwszy bless u NPC Humphrey : ![]() 2 Kolejny, czyli drugi bless znajduje się na południe od Thais, zaraz za rzeką w White Flower Temple na 1 Piętrze : ![]() Kiedy już tam jesteśmy używamy nazwy "Spiritual Shielding" i zdobywamy drugi bless u NPC Norf : ![]() 3 Trzeci bless znajduje się na południowy-wschód od miasta elfów (Ab'Dendriel) w Suntower na półwyspie : ![]() W wieży tej należy użyć nazwy "The Fire of the Suns", aby zakupić blessa u NPC Edala : ![]() 4 Czwarty bless, tak szczerze mówiąc sam sprawił mi trudności w odnalezieniu ![]() ![]() Po zejściu na dół możemy napotkać kilka niegroźnych nietoperzy ![]() ![]() Dzięki temu możemy udać się po drugą część błogosławieństwa krasnoludów ![]() ![]() Po przejściu pomiędzy dwoma posągami krasnoludów, pojawiają się fire fieldy. Jeżeli chcemy stracić jak najmniej życia/many musimy w nie wejść 12 razy tracąc przy tym 170 hp/many oraz przy płonięciu 50-70 hp/many (w sumie 220-240 hp/many) w jedną stronę (innej opcji nie ma ![]() ![]() 5 Ostatni, czyli piąty bless wyłącznie dla graczy z płatnym kontem znajduje się na Eremo Island, na którą możemy się dostać za pomocą statku z Cormayi u NPC Pemaret: ![]() Gdy przypłyniemy na Eremo Island możemy użyć ostatniej nazwy blessa "The Wisdom of Solitude", dzięki czemu kupujemy ostatni dostępny bless u NPC Eremo : ![]() Teraz, gdy kupiłeś wszystkie blessy i masz promocje możesz być pewien, że nie spędzisz kolejnych 10 godzin na odrabianiu lvl'a, tylko na zabawie z kumplami ![]() ![]() Jak już powiedziałem, jest to mój pierwszy poradnik i liczę na oceny ![]() ![]() ![]() Jeżeli zauważycie jakieś błędy, literówki itp. to piszcie! ![]() Do następnego razu! ![]() Ostatnio edytowany przez Regusek - 20-09-2008 o 19:17. Powód: Dodanie informacji o Ceremonial Ankh |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Jestem niezmiernie szczęśliwy, że mój poradnik na temat blessów został zaakceptowany przez Was drodzy moderatorzy oraz szanowni forumowicze
![]() Zauważyłem też, że na forum nie ma poradnika od Jojo Ninja, więc mój został wklejony kosztem jego, z czego jest mi niesamowicie przykro ![]() P.S Licze na dużo postów i ocen (zarazem negatywów jak i pozytywów ![]() Pozdrawiam!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik forum
|
![]() Nieźle nie wiedziałem ze tak można cool poradnik i tak 3mac
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 05 2006
Lokacja: Żabno
Imię: Mixer Rookstayer
Profesja: Rookstayer
Świat: Isara
Poziom: 8
Skille: 16/16
Poziom mag.: 0+
![]() |
![]() Jednym słowem....... FULL WYPASS
10/10 Pzdr
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 12 12 2005
|
![]() nie ma tu za bardzo o czym mówić. po prostu pierwszorzędna robota, nic dodać nic ująć
Zapachniało powiewem jesieni Z wiatrem zimnym uleciał słów sens Tak być musi, niczego nie mogą już zmienić Brylanty na końcach twych rzęs... Tam gdzie mieszkasz już biało od śniegu Szklą się lodem jeziorka i błota Tak być musi, już zmienić nie zdoła niczego Zaczajona w twych oczach tęsknota... Wróci wiosna, deszcz spłynie na drogi Ciepłem słońca serca się ogrzeją Tak być musi, bo ciągle tli się w nas ten ogień Wieczny ogień, który jest nadzieją |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 05 2006
Lokacja: Giżycko
Wpisy bloga: 1
Stan: Na Emeryturze
Imię: Matekaratek
Świat: Broa
|
![]() Tak, poradnik jest bdb, lecz mogłeś wyśrodkować tekst, bo nie lubię czytać z jednej strony.
![]()
a kto nie jest z nami w klubie - niech go piorun trzaśnie. Oby nasze wszystkie prace były najpiekniejsze inni przecież się nie znają - to jest najważniejsze. Niechaj nasze forum nigdy sie nie skończy a kto źle o nas napisze, szybko go wykończym... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @ All
Dziękuje za tak bardzo pozytywne oceny ![]() ![]() @ Matiiii Owszem mogłem wypośrodkować, ale uwierz mi na słowo, że wyglądałoby to o wiele gorzej bo sam sprawdzałem i pytałem kolegów ![]() Pozdrawiam!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 12 2006
Lokacja: Hell
Imię: Rushofa
Profesja: Royal Paladin
Gildia: flying pigs
Świat: Pacera Rox
Poziom: 240
Skille: 101/79
Poziom mag.: 27
![]() |
![]() poradnik naprawde bardzo dobry
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Zabic
Dzięki za tak pozytywny post. Co do twojej prośby rozpatrzyłem ją, lecz stwierdziłem, że te ss z miejscem są bardziej nie wyraźne niż przed powiększeniem ![]() ![]() Licze na więcej postów i notek!! Pozdrawiam!! Ostatnio edytowany przez Regusek - 21-04-2007 o 02:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 12 2006
Lokacja: Hell
Imię: Rushofa
Profesja: Royal Paladin
Gildia: flying pigs
Świat: Pacera Rox
Poziom: 240
Skille: 101/79
Poziom mag.: 27
![]() |
![]() @Regusek
spoko przeciesz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 11 2006
Lokacja: Kujawsko-Pomorskie
Imię: Lucker Elite Knight
Profesja: Elite Knight
Gildia: Sinestesia
Świat: Astera
Poziom: 124
Poziom mag.: 8
|
![]() hehe 15/10
![]() ![]() Cytuj:
Patrolineusz [179]: ja jak mi mama daje do sql na drozdzowke Patrolineusz [179]: to odkladam do skarbonki i zbieram na pacca Patrolineusz [179]: UAHUSHAUSHAUHS 21:13 Barthez the Traucer [199]: ja z 300 mam 21:13 Barthez the Traucer [199]: same pozytywy 21:13 Barthez the Traucer [199]: nawet gacie mam z allegro |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guest
|
![]() No dobra robota szukalem troche tego tematu bo wkoncu pora zakupic blessy... 10/10 Gz pomyslu
|
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
|
![]() Poradnik ładny, czytelny, przyzwoity. Trzyma normy itd. itp. To co było be (jak baranek xD) uzgodniłem na pw. Chciał bym, aby powstawało więcej takich poradników/ciekawostek.
Pozdrawiam Ra.
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 07 2005
Stan: Niegrający
![]() ![]() |
![]() Z tego co dobrze pamiętam, to 'kolejność' blessów (mimo iż to nie ma znaczenia w jakiej kolejnosci kupujesz) byla nastepujaca:
1. Thais 2. Kazordoon 3. Carlin 4. Ab'Dendriel 5. Eremo Isle ;] |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @ KubaGuzikkk
Mylisz się ![]() ![]() ![]() A propos, przeczytaj sobie to co napisałeś to stwierdzisz, że nie ma to sensu ![]() Ostatnio edytowany przez Regusek - 22-04-2007 o 15:40. |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 04 04 2007
Lokacja: Warszawa
Stan: Na Emeryturze
Imię: (nazywala) Tosho Daimos
Profesja: Knight
Gildia: (byla) Kamikadze Resurection
Świat: Danera
|
![]() Jasno i na temat 10/10 polecam
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 04 2007
Profesja: Elder Druid
Świat: Kyra
|
![]() No 1% dla takiego 200 lev to juz jest coś
![]()
![]() |
#18 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 02 2006
|
![]() Cytuj:
![]() moge sie oczywiście mylić, nigdy sie nie interesowałem błogosławieństwami ![]() wspomnij jeszcze że na e-pvp nie ma blesów |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @ pAnoramiks
W tym co powiedziałeś jest tylko odrobina prawdy ![]() Po pierwsze da się kupić blessy na Free Accouncie, oprócz tego dostępnego tylko na Eremo Island... Po drugie owszem, jeżeli skończy się pacc i zalogujemy się to tracimy promocję (Master Sorcerer, Royal Paladin, Elite Knight i Elder Druid), ale wykupione wcześniej blessy nam zostają!! (nawet ten z Eremo Island).. Więc, gdy mieliśmy promocję oraz wszystkie 5 blessów to traciliśmy 2% doświadczenia, a po tym jak znika nam promocja to tracimy 5% z liczby doświadczenia (ponieważ dzięki promocji tracimy 3% expa mniej).. Co do dodania notki, że na światach PvP-enforced nie ma blessów masz rację ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Regusek - 22-04-2007 o 16:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 02 2006
|
![]() ![]() nie twierdze że nie masz racji... ale sprawdzałeś? dobra, dobra... żartuje... Wszystko już chyba wyjaśniłeś z blesami. ![]() |
![]() |
![]() |