|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków
|
![]() Folding@home to projekt obliczeń rozproszonych stworzony przez Uniwersytet Stanforda w USA. Aby wziąć w nim udział, należy ściągnąć z ich strony program, który działa w tle, symulując pewne procesy biofizyczne i wysyłając wyniki obliczeń do uczelni. Działa on z najniższym priorytetem, zatem nie spowalnia działania systemu! Działa jedynie wtedy, kiedy procesor nie jest używany w 100%.
Obliczenia dotyczą procesów zwijania się białek w struktury przestrzenne. Jest to zjawisko bardzo słabo poznane, ale podejrzewa się, że nieprawidłowe zwijanie się białek jest przyczyną wielu trapiących ludzkość chorób, jak choroba Alzheimera, Parkinsona, szalonych krów i in. Wyniki symulacji są powszechnie dostępne i może z nich korzystać całe środowisko naukowe. Do tej pory na ich podstawie zostały napisane liczne prace naukowe. Strona, z której można ściągnąć program: http://folding.stanford.edu/English/Download Przeczytać o tym więcej można w Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Folding@home Jeśli możecie, zachęccie znajomych, żeby się przyłączyli. P.S. To nie ma nic wspólnego z Tibią i nie ma na celu zhakowania waszych kont ![]() Ach, byłbym zapomniał - prowadzony jest ranking uczestników na podstawie ilości wykonanych obliczeń, również drużynowy. Drużyny może zakładać każdy, jeśli zbierze się sporo forumowiczów, to możecie taką założyć. Ostatnio edytowany przez Litawor - 20-11-2008 o 13:39. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
|
![]() A nie lepiej zareklamować odrazu cały projekt @home i BOINC, zamiast pojedyncze odłamy? Tak zeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie? Bo jak coś robić to pożądnie i z pompą! A ja? Ja jestem na to za leniwy. ;p
@down Nie, na napisanie artykułu chociażby krótko opisującego to wszystko.
A tak na marginesie.... umrzyj. Ostatnio edytowany przez zoliax - 20-11-2008 o 19:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() Jeśli to takie ważne to dlaczego zwykli ludzie mają udostępniać swoje komputery żeby to na nich robili te obliczenia? Mało to mają komputerów na tym Uniwersytecie..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
W czerwcu 2008 sięgnęła ona 2500 TFLOPS, co jednocześnie oznacza że moc projektu przewyższa moc pięciu największych superkomputerów świata liczonych łącznie |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Krzyżak
|
![]() No. Szczytny cel, zacny i w ogóle. Aż ściągnąłem w swej łasce i zainstalowałem. Tylko nie mogę dojść jak ustawić wygaszacz z tego programu? Nie ma tu tej wersji graficznej. inny klient powinienem ściągnąć?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
|
![]() "However, a separate Screensaver version is being phased out, and that feature has been rolled in to the graphical clients." - jeśli to w czymś Ci pomoże, dobry człowieku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 30 11 2005
Lokacja: Warszawa
Stan: Na Emeryturze
|
![]()
![]() sesef: 11,386 Points (Rank: #269,651) Join World Community Grid today! Twój komputer w służbie nauki - obliczenia rozproszone, pomóż znaleźć leki na różne choroby. Jak dołączyć do WCG dowiesz się pod tym linkiem: http://www.boincatpoland.org/wiki/Instrukcja_BOINC-WCG |
![]() |
![]() |