Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 25-12-2004, 14:32   #1
Avager
Użytkownik Forum

Avager's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2004
Lokacja: Opole

Avager ma numer GG 1611291
Problem Windows XP - Instalacja

Iż coraz więcej gier i programów wychodzi na XP (a nie na super 98 SE !!!! )postanowiłem se zainstalować Win XP (50% gier które teraz mam to tylko na XP chodzą ) . Dobra, niby wszystko wporzo ... instaluje sie zamieniając teraźniejszy system na XP. Wkońcu karze (czy tam każe) mi wyłączyć kompa i włączyć... daje przy wybieraniu systemu (są 2 opcje... jeszcze żaden system sie nie włączył)
-"Instalacja systemu windows XP"
-"Windows 98 Edycja Druga"

No to wybieram ten instalator... tam mi przygotowuje wszystkie pliki itp... i nagle widze niebieskie okienko i pisze

"Instalator nie może zainstalować systemu windows XP gdyż wykryto błędy (50 razy skanowałem Scand diskiem ale nic !), należy przeskanować dysk w poszukiwaniu Virusów (własnie skanuje :/ ). Następnie należy uruchomić ten instalator"

Eh... A tu macie cytat z instalacji (próby) Instalacji prosto po formacie !

"Instalator nie wykrył żadnych Dysków Twardych (HD) zainstalowanych na tym komputerze. Należy sprawdzić czy dyski są prawidłowo podłączone ..." (i takie tam)

JAk ktoś miał podobny (taki sam) problem i to naprawił niech tu napisze co i jak PLZZZZZZZZZ . A jeśli ktoś sie zna na instalacji XP i wogule XP !!!!!! (Bo ja wogule XP nie kumam ) to niech też napisze.
Możliwe że jest to coś opisane w necie... tyle że nieznalazłem (Pomocnik w szukaniu to byl gooooooooooooooooooooooooo(do potęgi 10000000000000)gle).
Avager jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 25-12-2004, 14:37   #2
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Pytanie: czy zalerzy ci na posiadaniu WIn XP i 98 SE naraz ??

Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2004, 14:39   #3
Avager
Użytkownik Forum

Avager's Avatar

Domyślny

obojętnie... próbowałem zainstalować na osobnym dysku XP i zamienić 98 SE na XP... gówno ! to samo... chce dodać że skanowanie anti virusem nie wykryło żadnych virusów (cud czy co ? )
stary 25-12-2004, 14:41   #4
Hamel
Użytkownik Forum

Hamel's Avatar

Data dołączenia: 21 12 2004
Lokacja: Legnica

Domyślny

Sprawc czy masz wolne miejsce na tej partycji co chcesz instalowac XP, albo sprawc czy zaden kabel sie nie odczepil w kompie
Hamel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2004, 14:45   #5
Avager
Użytkownik Forum

Avager's Avatar

Domyślny

up:

C- wolne 19,2 / 20 gb
D- wolne 1,41 / 20 gb
E- wolne 15,8gb / 20 gb
F- wolne 4,91 / 9,75 gb

... chciałem zainstalować na dysku C... a jak by kabelki sie odczepiły od HD to raczej niemiał bym wstępu na dyski (instalowanie innych dupereli wewnątrz systemu ) ???
stary 25-12-2004, 14:46   #6
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Formatnij C przez instalatora z CD win XP.

Ostatnio edytowany przez Vanhelsen - 25-12-2004 o 14:47.
Vanhelsen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2004, 15:03   #7
$corcerer
Nieobecny.

$corcerer's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Gdzieś w Necie. Liczba postów: koło 1337. http://rtfm.killfile.pl

Stan: Na Emeryturze
Imię: Scorcerer
Profesja: Sorcerer
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 23
Skille: 23/22
Poziom mag.: 42
Wyślij wiadomość przez ICQ do $corcerer $corcerer ma numer GG Użyj Jabbera. $corcerer ma login Tlenu scorcerer@tlen.pl Adres Jabbera do $corcerer
Domyślny

Jeżeli posiadasz obsługę RAID na płycie to spróbuj zainstalować niestandardowy sterownik.

Dżizas!
$corcerer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-12-2004, 15:15   #8
Avager
Użytkownik Forum

Avager's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez $corcerer
Jeżeli posiadasz obsługę RAID na płycie to spróbuj zainstalować niestandardowy sterownik.

JAk byś mógł to bardziej rozpisać... bo ja w instalacjach (wogule w systemie) jestem strasznie Zielony !!!!!!!

Z góry dzięki .
stary 25-12-2004, 18:31   #9
Obłedny Rycerz
Użytkownik Forum

Obłedny Rycerz's Avatar

Data dołączenia: 16 08 2004
Lokacja: Wzgórza Erathii

Wyślij wiadomość przez ICQ do Obłedny Rycerz Obłedny Rycerz ma numer GG =nieważne= Obłedny Rycerz ma login Tlenu =nic ci do tego :P=
Domyślny

-.- :

1.Jeżeli masz gdzieś dyskietke startową z windowsa 98 (czy tam se, wszystko jedno) , włoż ja do napędy cd-rom.Jeżeli takowej nie posiadasz zrób sobie, bądź pożycz od kolegi.

2.Restartujesz kompa

3.Wybierasz "bez obsługi cd-rom"

4.wpisujesz koemndu w nastepującej kolejności : fdisk /mbr , format cczy na jakim tam masz system) , t (czekasz grzecznie) , fdisk /mbr , restart

5.Następnie naciskasz przycisk odpowiedzialny za wysunięcie się tacki od "cedeka" .

6.Wkładasz płytke z XP

7.Naciskasz bylejaki przycisk dopoi widzisz napis "naciśnięcie dowolnego przycisku , spowoduje zabootowanie z cd"

8.A dalej myślę że już sobie poradzisz

W razie tych błędów scandiska , zrób test standardowy , potem defragmentacje (bo może masz tzw.bad blocki , a przez to dysk zachowuje się niestabilnie (samoczynne restarty itp. , mialem tak).Zrób dla pewności test na obecnośc wirusów , jeżeli dalej nie pomaga, to już nie wiem .

Rycol

Zdjęcie Doba (miałem bana na 3 dni)
Obłedny Rycerz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 26-12-2004, 19:30   #10
Avager
Użytkownik Forum

Avager's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Obłedny Rycerz
-.- :

1.Jeżeli masz gdzieś dyskietke startową z windowsa 98 (czy tam se, wszystko jedno) , włoż ja do napędy cd-rom.Jeżeli takowej nie posiadasz zrób sobie, bądź pożycz od kolegi.

2.Restartujesz kompa

4.wpisujesz koemndu w nastepującej kolejności : fdisk /mbr , format cczy na jakim tam masz system) , t (czekasz grzecznie) , fdisk /mbr , restart

5.Następnie naciskasz przycisk odpowiedzialny za wysunięcie się tacki od "cedeka" .

6.Wkładasz płytke z XP

7.Naciskasz bylejaki przycisk dopoi widzisz napis "naciśnięcie dowolnego przycisku , spowoduje zabootowanie z cd"

W razie tych błędów scandiska , zrób test standardowy , potem defragmentacje (bo może masz tzw.bad blocki , a przez to dysk zachowuje się niestabilnie (samoczynne restarty itp. , mialem tak).Zrób dla pewności test na obecnośc wirusów , jeżeli dalej nie pomaga, to już nie wiem .

Przecierz to zwyłky format..... heh....... nie działa. No i nieiwem co tera robić .
stary 26-12-2004, 19:40   #11
Kele
Guest

Domyślny buahahahhahhah

Cytuj:
-.- :

2.Restartujesz kompa

6.Wkładasz płytke z XP

W razie tych błędów scandiska , zrób test standardowy , potem defragmentacje (bo może masz tzw.bad blocki , a przez to dysk zachowuje się niestabilnie (samoczynne restarty itp. , mialem tak).Zrób dla pewności test na obecnośc wirusów , jeżeli dalej nie pomaga, to już nie wiem
LOL....dyskietke do napędu cd-rom...mocny jesteś.......ja nawet wiem czemu nie idzie mu instalacja..bo jak ma tego 98 SE..to żeby instalnąć XP musi mieć coś tam format plików.... FAT32..nie pamiętam dokładnie...
  Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania