Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 27-04-2005, 11:18   #1
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny Nasze cele i ich formułowanie

Ostatnio bylem na szkoleniu liderow mlodziezowych i mielismy zajecia z samomobilizacji. Byl tam dzial poswiecony motywowaniu siebie do osiagniecia celu, ktory przed soba stawaiamy - realnego celu (wygranie w totka nie jest realnym celem)

Prowadzacy ujal w piec punktow JAK powinnismy formulowac cele, aby podswiadomie do nich dazyc. Ponizej macie pare moich notatek:

Po pierwsze: Jesli stawiasz przed soba jakis cel zawsze formuluj go w formie pozytywnej. Np: jesli nie chcesz sie jakac podczas rozmowy powiedz (napisz na kartce jesli ci lepiej) "Bede mowil plynnie" a NIE "nie bede sie jakal". ogolnie uzywamy konstrukcji z uzyciem wyrazu 'NIE'. Dlaczego?? Dlatego, ze nasza podswiadomosc nie uznaje zaprzecze. Dla niej zdanie "nie bede palil" jest tym samym co "bede palil". Lepiej wiec powiedziec "przestane palic". Efekt lepszy o 100%!!

Po drugie: Obowiazkowo precyzyjnie okresl cel. Samo powiedzenie sobie "schudne" nie jest zbytnio dobre. Bo schudnac mozesz za 20 lat Ale kiedy powiemy sobie (zapiszemy!): "schudne 7 kilo do 1 czerwca" To juz mamy i cel, i czas. Lepsza motywacja

Po trzecie: Koniecznie opisz skas bedziesz wiedzial, ze Twoj cel zostal osiagniety. W przypadku tracenia kilogramow moze to byc np. schudniecie z 90 do 83 kilo, znajomi mowiacy, ze schudniesz. W przypadku jakania znakiem, ze osiagnelismy cel bedzie to, ze przestaniemy sie jakac. Proste no nie

Po czwarte: Nasze środki - czyli co MY musimy zrobic, aby osiagnac cel. W przypadku chudniecia: mniej żrec, wiecej cwiczyc itp, itd.

Po piate (dodatkowo - wg mnie niezbyt potrzebne, ale...): Czy efekty postawionego celu beda pozytywne czy negatywne. Moze przyjaciele, dziewczyna lubia nas z takim malym maciusiem. Moze jakanie nie jest wcale takie zle. Ogolnie chodzi o to, zeby odpowiedziec sobie na pytanie "czy zmiany beda uzyteczne".

UWAGA: ten poradnik nie jest moj. To sa tylko MOJE notatki z wykladu prowazdacego przez kolesia, ktorego nazwiska nie pamietam (imie - Bartek). Nie jestem ich wlascicielem, zeby byla jasnosc!!!!!!.

Wiec dlaczego to napisalem? otoz poczatkowe te zasady wydaly sie dla mnie zbedne. Ale kiedy przypomnialem sobie moje ostatnie wyzwania. I sprawdzilem czy robilem je wg powyższego schematu - przestraszylem sie. Wykonalem tylko te w ktorych jakims cudem zawarlem te rady. Inne padly.

Mam nadzieje, ze wam to pomoze. nie w Tibii, ale w codziennym zyciu. Teraz o wiele latwiej bedzie wam postarac sie o nowego kompa, rozkochac w sobie wymarzona dziewczyne czy schudnac te 50 kilo.

Jesli ciekawi was cos jeszcze z dziedziny autosugestii i sugestii to walcie smialo. Moge o czyms jeszcze skrobnac.

PS: nie mialem pojecia gdzie to umiescic. W OWiON czy w Poradnikach. Jednak skusilem sie tutaj. Jesli źle prosze modów o przeniesienie

Licze na SENSOWNA krytyke lub bezsensowne pochwaly.
Dziekuje z uwage!

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 27-04-2005 o 11:21.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 27-04-2005, 11:38   #2
Shinjix
Master Alucard

Shinjix's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: www.tibiaspy.com

Imię: Yatiru
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Shinjix ma numer GG 4032930
Domyślny

Najlepiej, zeby to pomoglo maniakom tibii. " Nie bede gral 10 godzin dziennie w tibia"... yyyy... sorki, wiem: "Bede gral mniej w tibie" albo "Poświece wiecej czasu szkole, rodzinie, przyjaciolom, dziewczynie,...".
Cytuj:
rozkochac w sobie wymarzona dziewczyne
do tego trzeba miec urok osobisty i "to cos" (i mniej grac w tibie, z doswiadczenia wiem, ze fajne laski nie lubia jak chlopaki za duzo graja w girki, szczegolnie w tibie).

Cytuj:
czy schudnac te 50 kilo.
Phi! Dla 50-ciu kilo nie oplaca sie wogole trudzic-od razu 100 kg. -.-'

Ogolnie spoko

PS: Moim zdaniem temat bardziej nadaje sie do OWiON'u
†††

I am the pure flame that burns
I am Sirius son
I am the infinite space
I am the most conquering One
Shinjix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 27-04-2005, 11:39   #3
Ojczul
Użytkownik Forum

Ojczul's Avatar

Data dołączenia: 17 09 2004

Domyślny

fajny poradnik juz widze ludzi siedzacych przed kompem i "dzisaj zrobie 30lvl dzisaj zrobie 30..."
a tak na serio dobry poradnik moze sie przydac takze w tibi
stary 27-04-2005, 12:17   #4
Vaxxia
Użytkownik Forum

Vaxxia's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2004

Stan: Tutor
Domyślny

Podaj mi jakis dowod ze toto rzeczywiscie dziala :S Ogolnie jestem sceptycznie nastawiona do takich rzeczy... dla mnie to jest proste - Ktos ma slaba wole to zadne poradniki, hipnoza ani inne rzeczy nic nie pomoga: dalej bedzie sie obzeral, gral w tibie po 10h dziennie itd. Z drugiej strony osoba z silna wola nie potrzebuje takich poradnikow - sama sobie poradzi.
stary 27-04-2005, 12:26   #5
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Ja jestem przykladem, ze to dziala.

I akurat w tym wypadku silna wola nie ma nic do tego. Poprostu czasami mamy cel, nie jak chcemy go osiagnac i tak naprawde bedziemy stali w miejscu zwalajac wszystko na 'niesprzyjajace' okolicznosci.

Jestes sceptyczna - tym lepiej. nastepnym razem jak bedziesz stawiala przed soba cel posluz sie tym schematem. Poczatkoo moze byc trudne i miernie wykonane (na roweze tez od razu dobrze nie jeździlas). Ale potem podziel sie z nami spostrzezeniami - bo mnie osobiscie to bardzo ciekawi.

W kazdym razie na mnie to dziala!

edit: to nie jest tak, ze ten schemat sprawi, ze nasz cel zostanie na bank osiagniety. On na POMOZE - a i tak wszystko zalezy od nas.
Po drugie ja teraz mam tak, ze jak wypisze sobie te punkty na kartce to jest tak, ze czasami jak gdzies spojrze, pomysle to znajduje cos co pomoze mi osiagnac moje zamierzenie. trudno to wyjasnic.

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger

Ostatnio edytowany przez Matek - 27-04-2005 o 12:28.
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 28-04-2005, 18:24   #6
Zamkniety w domku
Użytkownik Forum

Zamkniety w domku's Avatar

Data dołączenia: 24 10 2004
Lokacja: Węgorzewo

Stan: Na Emeryturze
Imię: Thorthy
Profesja: Elite Knight
Świat: Harmonia
Poziom: 106
Skille: 85/84
Poziom mag.: 7
Zamkniety w domku ma numer GG 5131226
Domyślny

Madrze napisane
Bede sie staral z tego korzystac ;d
Zamkniety w domku jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 30-04-2005, 21:26   #7
dap-galothij
Użytkownik Forum

dap-galothij's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2004

dap-galothij ma numer GG 1502311
Domyślny

fajne

teraz wiem, jak wykonywać swoje cele. chociaż w gruncie rzeczy wcześniej też wiedziałem

Jeśli ktoś chce, to proszę podać maila, a ja prześlę książkę Andrzeja Batko
"Język perswazji"
dap-galothij jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania