|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Guest
|
![]() Ostatnio w sieci pojawiły się nowe keylogery, kradnące hasła do Waszych kont i przesyłające je 'hakerowi' na pocztę w Gmail. Ponadto nie wykrywa ich prawie żaden z antywirusów (skan na 11 lipca: http://www.virustotal.com/analisis/b...352-1247315022). Jedynie Kaspersky szepcze o prawdopodobnym zagrożeniu.
Aby zapobiec kradzieży konta nie pobierajcie plików z rozszerzeniami: .pif, .bat, .com, .mz i oczywiście ***** oraz *****nieznanego pochodzenia. Jeśli już pobraliście taki plik, i prawdopodobnie nie możecie go usunąć (pokazuje się informacja, że plik jest w użyciu), pod żadnym pozorem nie uruchamiajcie go dwukrotnym kliknięciem. Co natomiast należy zrobić? Uruchom system w trybie awaryjnym (uruchom ponownie komputer, i przed oknem ładowania Windows (tym ładującym się paskiem) wciskaj przycisk F8 na klawiaturze. Pokaże Ci się kilka opcji do wyboru i wybierz Tryb Awaryjny. Kiedy system się już załaduje usuń dany plik i uruchom ponownie komputer. Wypadałoby teraz przeskanować dyski, którymś z antywirusów WYKRYWAJĄCYCH ten nowy rodzaj keylogera. (skanery zazwyczaj dostępne są online na stronach producentów oprogramowania). |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 09 2006
Lokacja: W domu.
Profesja: Knight
|
![]() Napewno się komuś przyda, kto nierozważnie ściąga pliki
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Użytkownik Forum
|
![]() ściągłem ostatnio taki plik. Nie dało sie usunąć normalnie. To zrobiłem w trybie awaryjnym i sie udało.
Do Autora. Pewnie sie przyda. xd
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 08 2007
Lokacja: Piła
Stan: Na Emeryturze
Profesja: Elite Knight
Świat: Celesta
Poziom: 135
Skille: 90+/90+
Poziom mag.: 8+
![]() |
![]() Bardzo dobrze, że coś takiego napisałeś
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 09 2006
Lokacja: W domu.
Profesja: Knight
|
![]() Cytuj:
![]() Ostatnio edytowany przez Me$z - 13-07-2009 o 18:58. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zbanowany
Data dołączenia: 26 03 2009
Lokacja: Dream realm...
Stan: Aktywny Gracz
Imię: [cenzura]
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Nightmare Knights?
Świat: Aurea JPJPJP20%
Poziom: 437
Skille: miliard
Poziom mag.: JP
|
![]() Podstawowym zabezpieczeniem przed hackiem jest mozg, sam mam Comodo Firewall i Nod32, chociaz i tak zazwyczaj wylaczone, tylko mi ping psuja. Hacka nie mialem nigdy.
|
![]() |
![]() |