|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
Pokaż wyniki sondy: Czy masz poczucie wspólnoty (identyfikacji) ze światem Tibii i jego społecznością? | |||
Tak, mam bardzo silne poczucie wspólnoty (identyfikacji). |
![]() ![]() ![]() ![]() |
11 | 7.05% |
Tak, mam dość silne poczucie wspólnoty. |
58 | 37.18% |
Trochę tak, ale nie jest to mocny związek i nie ma dla mnie większego znaczenia. |
55 | 35.26% |
Nie wiem. |
9 | 5.77% |
Nie mam poczucia wspólnoty. |
23 | 14.74% |
Głosujących: 156. Nie możesz głosować w tej ankiecie |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 10 04 2005
Lokacja: W-wa
![]() ![]() |
![]() Przed Wami trzecia część socjologicznego badania Tibii.
Dwa pierwsze tematy opierały się na pewnych podstawach, na demograficznej strukturze. Teraz przechodzimy do badań już ściśle z dziedziny socjologii. Będą one związane z poczuciem wspólnoty, tożsamością, identyfikacją graczy z krainą Tibii oraz z poczuciem wspólnoty pomiędzy graczami. Będziemy się tu więc skupiać na dwóch płaszczyznach: a) związku z miejscem, krainą b) związku z innymi graczami. Oto pytania do tej części badań: 1. Od jak dawna grasz w Tibię? 2. Jak często grasz w Tibię? 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.) (Oczywiście osoby, które jeszcze nie zagłosowały/ nie wypowiadały się w dwóch początkowych tematach-badaniach, zapraszam do odpowiedzi także w tych, o wieku i płci.) |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy
Stan: Niegrający
|
![]() 1. Od jak dawna grasz w Tibię?
1. Ze dwa lata... 2. Jak często grasz w Tibię? 2. Ostatnimi czasy dwa razy w kwartale. 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Eeee... Nie, ciekawe znajomości znajduje za to na tym forum. 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Nie
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 10 2004
Stan: Na Emeryturze
![]() |
![]() 1. Ponad pol roku
2. Codziennie ![]() 3. Jasne. Znajomosci to tez zabawa 4. Tak 5. Ci ludzie wlasnie. Ich zachowanie i zgranie. Ostatnio edytowany przez Sozemego - 13-04-2005 o 23:16. |
![]() |
![]() |
#4 |
eX Moderator
Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy
Stan: Niegrający
|
Prawie 2 lata. 2. Jak często grasz w Tibię? Różnie bywało. Średnio myślę ok 3 godzin dziennie. Czasem bywało tak, że przez tydzień - dwa nie grałem, czasem (rzadko) tak, że grałem ok 6-7 godzin nonstop (sporadycznie) 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Nie szukam na siłę nowych znajomości. Jak kogoś przypadkiem poznam, to jakaś znajomość się nawiązuje w grze, ale to nie jest główny powód gry. Właściwie to nie jest żaden powód ;] 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Tak. Kolega, z którym się znałem wcześniej 2-3 lata pokazał mi tą grę i tak się zaczęła moja przygoda z Tibią. Poza tym poznałem jeszcze jego kuzyna, który też gra w Tibię. Poza tym żadnych innych znajomości, nawet nie jestem do końca przekonany do zawiązywania takowych. 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.) Wspólne rozmowy i wspólne polowania. Chociaż rozmowy bardziej. Jak już pisałem w poprzednich sondach, jak spotkam ludzi, którzy są w podobnej sytuacji jak ja (wiek, nauka, praca, różnorakie problemy), wtedy taką naturalną reakcją jest pewne poczucie wspólnoty. Wspólnota taka może też się umocnić, gdy wszyscy są w jednej gildii, mają szansę łatwiej się ze sobą komunikować etc.
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 12 2004
|
![]() 1. od ponad 2 lat ~
2. Różnie, raz na miesiąc się zdaży, a czasami raz w tygodniu... (i po co mi był ten PACC!) 3. Nie przepadam za zdobywaniem znajomości przez neta, jednak czasem zdaża sie... 4. Nie Ostatnio edytowany przez Dejvo - 13-04-2005 o 23:35. |
![]() |
![]() |
#6 |
Nieobecny.
|
Grałem od sierpnia 2003 do lutego 2004 2. Jak często grasz w Tibię? Traz - wcale, kiedyś ze dwie godzinki dziennie, codziennie. 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Szukałem zabawy, znajomości przyszły same. 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Jeszcze nie. 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? Wspólne tematy i podobne (a w coniektórych wypadkach odmienne) poglądy. |
![]() |
![]() |
#7 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
Koniec sierpnia 2003 (coś koło 20 ![]() 2. Jak często grasz w Tibię? Średnia to 4h dziennie, jako że gram drutem to moge go odstawić do robienia runek i zabrać się za inne czynności ![]() 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Nie szukam znajomosci, gram głównie z kumplami z szkoły. Ta ilość znajomych mi starczy. 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Tak, ale to przez przypadek. Koledzy się umówili kiedyś i ja przypadkiem do nich wpadłem. 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.) Wspólne rozmowy pod depo w czasie robienia runek i czasem hunty. (nie licząc spotkań w szkole, na podwórku itp)
#8 |
Administrator
Data dołączenia: 05 01 2004
Lokacja: Happyland :)
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 104
|
Pierwsze konto zalozylem ponad 2 lata temu, jednak intensywnie gralem jakis 1 rok, potem to bylo juz bardziej sporadycznie. 2. Jak często grasz w Tibię? Akutalnie zaloguje sie raz na 1-5 dni, poszwedzam sie troche i wylogowuje sie. Kiedys gralem jak najwiecej, codziennie minimum jakies 1-2h, srednio gdzies 3-4h, a czesto zdazalo mi sie grac po 5h+ 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Nigdy nie szukalem znajomych na sile w Tibii, zawsze to samo z siebie jakos wychodzilo ![]() 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Nom, spotkalem wiele osob ktore poznalem w Tibii(ale to dlatego, ze wiele osob z mojego miasta gra w Tibie ![]() 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? Hmmz... ciezkie pytanie... Napewno sa to wspolne problemy, bo coz nie umacnia wiezi ludzi bardziej, jak wspolne problemy? Tymi problemami moze byc wszystko, od lagow zaczynajac, a na rosnacych cenach run konczac ![]() W Tibii jak pewnie wiesz jest system Gildii, czesto te gildie tworza miedzy ludzmi naprawde bardzo silne przyjaznie. Ostatnio edytowany przez Dr. Omader - 14-04-2005 o 02:51. |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
|
![]() 1.Od 8 maja 2004.(Konto założyłem 9)
2.Codziennie po 2-4 godziny 3.E tam, nie nie szukam nowych znajomości ale jak np. kupuje cos albo gdziesz sie spotykamy to sie zaprzyjaznaimy. 4.No spotykam się z moimi kupmplami, którym pokazałem Tibie i z moim kuzynem, który mi ją pokazał ![]() 5.Nie
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 11 2004
|
![]() @UP
Może byś tak poczytał inne tematy, a nie pisał, że "farmazony" wciska. EDIT: Post usuniety ![]() Topic: 1. Od jak dawna grasz w Tibię? Gram w Tibię od lipca 2004r. 2. Jak często grasz w Tibię? Przewaznie gram codziennie okolo 2-4.5h 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Gram w Tibie dla rozrywki. Na poczatku znalem tylko moich kumpli z RL, lecz potem, gdy wstapilem do gildii to grono znajomych gwaltownie sie rozszerzylo. 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Nie 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.) Wspolne polowania, rozmowy, trening... Ostatnio edytowany przez Arthus Drag'Tail - 14-04-2005 o 09:09. |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 01 2005
Lokacja: Somewhere, where I smoking ganja
![]() |
-Siedem miesięcy. 2. Jak często grasz w Tibię? -ok. 4 godz. dziennie. 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? -Nie, Zdecydowanie gram dla przyjemności. 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? -Nie, Wszystkie osoby, które znam w tibii, a z, którymi spotykam się w realnym świecie są osobami które znałem zanim zacząłem grać w tibie. Jeśli poznam kogoś fajnego w świecie tibii, nie mam zamiaru się z nim spotykać w realnym świecie. 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.) ----
![]() |
![]() |
#12 |
Born in Hell
Data dołączenia: 09 03 2004
![]() |
Z rok będzie. 2. Jak często grasz w Tibię? Raz dziennie, czasu nie licze. 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? NIe jest to chwilowe oderwanie się od świata realnego. 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Nie |
![]() |
![]() |
#13 |
Nikt ważny
|
Dwa lata z odkładem. 2. Jak często grasz w Tibię? Dosyć często. 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Czy szukam nowysz znajomości? W Tibii nie trzeba ich szukać aby je znaleść. 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Nie, w moim mieście nikt w tę grę nie gra. Przynajmniej z tego co mi wiadomo. No, kiedyś kilku kolegów zaczęło grać w Tibię ale krótko i tylk odlatego, że chcieli sprawdzić dlaczego ja w to gram. 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.) Coż, moja gildia to poczucie wspólnoty.
Chuck Norris też gra w Tibię. On ją nawet przeszedł. /About my Retired/Order of The Dreamers/Dziedzictwo Przodków//W "Bukowej Gościenie"/Bitwa na Grunwaldzkiej/ I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers. And you will know my name is the LAW when I lay my vengence upon thee! |
![]() |
![]() |
#14 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 01 2005
Lokacja: Warszawa
Stan: Zbanowany
Imię: Mistrzunio Magii
Profesja: Sorcerer
Gildia: Braaaaaaak :(
Świat: Celesta 4ever
Poziom: 30
Skille: 20/23
Poziom mag.: 41
![]() |
od października 2004 2. Jak często grasz w Tibię? codziennie 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Głównie gram, ale kumpli też sobie szukam 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Nie 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.) Wsolne polawania, rozmowy, questy itp.
_ <*|___/| |____ / <- to jest kaczuszka, wstaw ja do swoje podpisu aby była w twoim podpisie Przepraszam za wszystkie błędy ortograficzne. Nie jestem dyslektykiem, dysmózgiem czy dyskimśtam, ale czasami piszę posty w pośpiechu. |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Stalowa Wola
Stan: Początkujący
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Lost Warriors
Świat: Harmonia
|
Ponad rok. 2. Jak często grasz w Tibię? Ostatnio bardzo malo. Około 1h dziennie. 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Tak. Człowiekiem którego uwazam za jednego z moich największych przyjaciół poznałem właśnie przez tibie. Choć nigdy sie nie spotkaliśmy i raczej sie nie spotkamy to jest jednym z moich najlepszych przyjaciół. 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Tak. Niedawno spotkałem kumpla który mieszkał w moim miescie po ponad pol roku grania w tibie ![]() 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.) Myśle ze z ludzmi w interneci mozna normalnie porozmawiac. Kiedy rozmawia się z kimś w Rlu odrazu po jakimś sentymencie zacznie się z ciebie nabijać a kumpel z tibi wysłucha, czasami nawet podniesie na duchu. To jest moje zdanie ![]() Ostatnio edytowany przez Adamsik - 14-04-2005 o 09:36. |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 06 03 2005
Lokacja: Siemianowice Śląskie
Stan: Aktywny gracz
Imię: Marm Dracon
Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 35
Skille: 70/69
Poziom mag.: 5
|
![]() 1. Będzie koło półtora miesiąca
2. Zawsze jak mam trochę wolnego czasu siedząc w domu - na razie wychodzi, że prawie codziennie ![]() 3. Mam paru dobrych znajomych, ale znajomości te nawiązują się niejako przy okazji gry. Nigdy nie szukam przyjaciół na siłę - takż w RL. Aczkolwiek uważam, że bez zawierania znajomości ta gra kompletnie nie ma sensu... Nie wiem czy mogą się one przenieść na RL, ale w świecie gry są kluczowe 4. Jeszcze nie - ale kiedyś bardzo chętnie, jestem ciekawski raczej z natury ![]() 5. Poczucie wspólnoty i więzi mam raczej tylko z tymi osobami, które znam. Ale to tak jak w społeczności, nawet lokalnej - znasz tylko mały % ludzi. W każdym razie to poczucie wspólnoty wzmacniają/budują różne wydarzenia, w których uczestniczę wspólnie z przyjaciółmi - wypady na Hunty, wspólne expienie, rozmowy podczas treningu, wspólne DEady ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 05 05 2004
Lokacja: Moon's Spawn
|
Rok. 2. Jak często grasz w Tibię? Powiedzmy ze wpadam prawie codziennie, chociazby po to, zeby zamienic slowko z tym i owym i rozeznac sie w sytuacji. W okresach depresji tibiowej (czyt. znudzenia) w ogole nie zagladam. A gram gram to w sumie w weekedny, jak nie mam kaca. 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Znajomosci nie szukam, ale naturalna koleja rzeczy jest to, ze znajomosci same sie znajduja. Pewne jest, ze gdyby nie ludzie, nie gralabym w Tibie tak czesto, o ile w ogole. I dobre zjamosci = dobra zabawa. 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? Jak najbardziej. Jest ich kilka. 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.) Z innymi graczami nie, ale z moimi znajomymi owszem. Czasami w rl, gdy jestem w tow. ludzi nei grajacych w Tibie, a zaczynam rozmawiac z kolezanka, ktora gra ze mna... coz... dziwnie sie patrza ![]()
Zakatarzona I am still standing in this moment of pure madness... Proud Member of Metal Militia Ostatnio edytowany przez Pupilka - 14-04-2005 o 12:14. |
![]() |
![]() |
#18 |
http://tibiaspy.com
Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy
Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Gildia: Death Assassins
Świat: Secura
|
dokładnie 15 Listopad 2002, drugi dzień istnienia Libery. 2. Jak często grasz w Tibię? To zależy, ile mam czasu. Czasem gram nawet 10 godzin w ciągu dnia, a potem mam kilka dni przerwy. Po za tym, często, kiedy robię coś na komputerze (np. tą stronę) w tle mam odpaloną Tibię i trenuję sobie. 3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę? Najważniejsza jest jednak dobra zabawa. Tyle tylko, że w tą grę nie da się grać bez znajomości. Np. nie pójdziesz na porządnego hunta, jeśli nie masz znajomości. Więc są one wymagane, żeby dobrze się bawić ![]() 4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii? W pewnym sensie. Np. Dr. Omadera poznałem dzięki temu, że grałem w Tibię, co przez co inny kumpel z RL poznał Tibię i pokazał ją w kafejce, przez co m.in. Dr. Omader zainteresował się Tibią i przez co poznał tego mojego kumpla z RL, przez którego poznałem Dr.Omadera (na sesji w Earthdawna). Więc pośrednio dzięki Tibii znam go. 5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.)Hmmm. Chyba wzajemna pomoc i wspólne polowania. Kiedy człowiek spędzi więcej czasu z innymi osobami, jakoś bardziej ich zaczyna lubić.
Najlepsza strona o Tibii - http://tibiaspy.com - jeśli nie znasz, to nie wiesz, co tracisz! Zarejestruj się na http://forum.tibiaspy.com - prowadź i oglądaj galerie, szukaj i udzielaj pomocy, rozmawiaj o Tibii i na każdy inny temat! |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
2. Conajmniej 5 razy w tygodniu po 2- 5 godzin. 3. Znajomości same sie nasuwaja podczas dobrej zabawy. Nie szukam ich. One sie same znajduja. 4. Nie. 5. Nie. |
|
![]() |
![]() |
#20 |
Guest
|
![]() 1) 1,5 roku
2) 1-5 h dziennie ( jak gram - mam przerwy 1-6 tygodni ) 3) Gram dla zabawy 4) Nie 5) Nie wiem ![]() |