Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Pokaż wyniki sondy: Czy masz poczucie wspólnoty (identyfikacji) ze światem Tibii i jego społecznością?
Tak, mam bardzo silne poczucie wspólnoty (identyfikacji). 11 7.05%
Tak, mam dość silne poczucie wspólnoty. 58 37.18%
Trochę tak, ale nie jest to mocny związek i nie ma dla mnie większego znaczenia. 55 35.26%
Nie wiem. 9 5.77%
Nie mam poczucia wspólnoty. 23 14.74%
Głosujących: 156. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 13-04-2005, 23:06   #1
_Adamo_
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 10 04 2005
Lokacja: W-wa

_Adamo_ ma numer GG 1301511 _Adamo_ ma login Tlenu deasel@tlen.pl
Domyślny BS: 3. Poczucie wspólnoty.

Przed Wami trzecia część socjologicznego badania Tibii.
Dwa pierwsze tematy opierały się na pewnych podstawach, na demograficznej strukturze. Teraz przechodzimy do badań już ściśle z dziedziny socjologii. Będą one związane z poczuciem wspólnoty, tożsamością, identyfikacją graczy z krainą Tibii oraz z poczuciem wspólnoty pomiędzy graczami. Będziemy się tu więc skupiać na dwóch płaszczyznach:
a) związku z miejscem, krainą
b) związku z innymi graczami.

Oto pytania do tej części badań:
1. Od jak dawna grasz w Tibię?
2. Jak często grasz w Tibię?
3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę?
4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii?
5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.)

(Oczywiście osoby, które jeszcze nie zagłosowały/ nie wypowiadały się w dwóch początkowych tematach-badaniach, zapraszam do odpowiedzi także w tych, o wieku i płci.)
_Adamo_ jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-04-2005, 23:10   #2
Bambuko
Użytkownik Forum

Bambuko's Avatar

Data dołączenia: 01 10 2003
Lokacja: Dobów Mniejszy

Stan: Niegrający
Domyślny

1. Ze dwa lata...

2. Ostatnimi czasy dwa razy w kwartale.
3. Czy prócz dobrej zabawy szukasz w Tibii nowych znajomości? A może szukanie znajomości jest głównym motywem, dla którego grasz w tę grę?
Eeee... Nie, ciekawe znajomości znajduje za to na tym forum.
4. Czy spotkałeś się w prawdziwym świecie z osobą lub osobami, które poznałeś w Tibii?
Nie
stary 13-04-2005, 23:13   #3
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Stan: Na Emeryturze
Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

1. Ponad pol roku
2. Codziennie
3. Jasne. Znajomosci to tez zabawa
4. Tak
5. Ci ludzie wlasnie. Ich zachowanie i zgranie.

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.

Ostatnio edytowany przez Sozemego - 13-04-2005 o 23:16.
Sozemego jest offline  
stary 13-04-2005, 23:31   #4
Raynold
eX Moderator

Raynold's Avatar

Data dołączenia: 13 10 2003
Lokacja: Tychy

Domyślny

Prawie 2 lata.

Różnie bywało. Średnio myślę ok 3 godzin dziennie. Czasem bywało tak, że przez tydzień - dwa nie grałem, czasem (rzadko) tak, że grałem ok 6-7 godzin nonstop (sporadycznie)

Nie szukam na siłę nowych znajomości. Jak kogoś przypadkiem poznam, to jakaś znajomość się nawiązuje w grze, ale to nie jest główny powód gry. Właściwie to nie jest żaden powód ;]

Tak. Kolega, z którym się znałem wcześniej 2-3 lata pokazał mi tą grę i tak się zaczęła moja przygoda z Tibią. Poza tym poznałem jeszcze jego kuzyna, który też gra w Tibię. Poza tym żadnych innych znajomości, nawet nie jestem do końca przekonany do zawiązywania takowych.

5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.)

Wspólne rozmowy i wspólne polowania. Chociaż rozmowy bardziej. Jak już pisałem w poprzednich sondach, jak spotkam ludzi, którzy są w podobnej sytuacji jak ja (wiek, nauka, praca, różnorakie problemy), wtedy taką naturalną reakcją jest pewne poczucie wspólnoty. Wspólnota taka może też się umocnić, gdy wszyscy są w jednej gildii, mają szansę łatwiej się ze sobą komunikować etc.
stary 13-04-2005, 23:33   #5
Dejvo
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 12 2004

Domyślny

1. od ponad 2 lat ~
2. Różnie, raz na miesiąc się zdaży, a czasami raz w tygodniu... (i po co mi był ten PACC!)
3. Nie przepadam za zdobywaniem znajomości przez neta, jednak czasem zdaża sie...
4. Nie

Ostatnio edytowany przez Dejvo - 13-04-2005 o 23:35.
Dejvo jest offline  
stary 13-04-2005, 23:35   #6
$corcerer
Nieobecny.

$corcerer's Avatar

Data dołączenia: 22 09 2003
Lokacja: Gdzieś w Necie. Liczba postów: koło 1337. http://rtfm.killfile.pl

Imię: Scorcerer
Profesja: Sorcerer
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 23
Skille: 23/22
Poziom mag.: 42
Wyślij wiadomość przez ICQ do $corcerer $corcerer ma numer GG Użyj Jabbera. $corcerer ma login Tlenu scorcerer@tlen.pl Adres Jabbera do $corcerer
Domyślny

Grałem od sierpnia 2003 do lutego 2004

Traz - wcale, kiedyś ze dwie godzinki dziennie, codziennie.

Szukałem zabawy, znajomości przyszły same.

Jeszcze nie.

5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami?

Wspólne tematy i podobne (a w coniektórych wypadkach odmienne) poglądy.

Dżizas!
$corcerer jest offline  
stary 14-04-2005, 00:36   #7
Vanhelsen
Użyszkodnik

Vanhelsen's Avatar

Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau

Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
Vanhelsen ma numer GG 2690575
Domyślny

Koniec sierpnia 2003 (coś koło 20 )

Średnia to 4h dziennie, jako że gram drutem to moge go odstawić do robienia runek i zabrać się za inne czynności (drut rox :>)

Nie szukam znajomosci, gram głównie z kumplami z szkoły. Ta ilość znajomych mi starczy.

Tak, ale to przez przypadek. Koledzy się umówili kiedyś i ja przypadkiem do nich wpadłem.

Wspólne rozmowy pod depo w czasie robienia runek i czasem hunty. (nie licząc spotkań w szkole, na podwórku itp)

Vanhelsen jest offline  
stary 14-04-2005, 02:49   #8
Dr. Omader
Administrator

Dr. Omader's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2004
Lokacja: Happyland :)

Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 104
Domyślny

Pierwsze konto zalozylem ponad 2 lata temu, jednak intensywnie gralem jakis 1 rok, potem to bylo juz bardziej sporadycznie.

Akutalnie zaloguje sie raz na 1-5 dni, poszwedzam sie troche i wylogowuje sie. Kiedys gralem jak najwiecej, codziennie minimum jakies 1-2h, srednio gdzies 3-4h, a czesto zdazalo mi sie grac po 5h+

Nigdy nie szukalem znajomych na sile w Tibii, zawsze to samo z siebie jakos wychodzilo

Nom, spotkalem wiele osob ktore poznalem w Tibii(ale to dlatego, ze wiele osob z mojego miasta gra w Tibie ). Musze dodac, ze z paroma osobami poznanymi w ten sposob utrzymuje bardzo dobre kontakty...

5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami?

Hmmz... ciezkie pytanie... Napewno sa to wspolne problemy, bo coz nie umacnia wiezi ludzi bardziej, jak wspolne problemy? Tymi problemami moze byc wszystko, od lagow zaczynajac, a na rosnacych cenach run konczac
W Tibii jak pewnie wiesz jest system Gildii, czesto te gildie tworza miedzy ludzmi naprawde bardzo silne przyjaznie.

Ostatnio edytowany przez Dr. Omader - 14-04-2005 o 02:51.
Dr. Omader jest offline  
stary 14-04-2005, 07:04   #9
Senseal
Użytkownik Forum

Senseal's Avatar

Data dołączenia: 26 08 2004
Lokacja: Kraków

Senseal ma numer GG 5921388 Send a message via Skype™ to Senseal
Domyślny

1.Od 8 maja 2004.(Konto założyłem 9)
2.Codziennie po 2-4 godziny
3.E tam, nie nie szukam nowych znajomości ale jak np. kupuje cos albo gdziesz sie spotykamy to sie zaprzyjaznaimy.
4.No spotykam się z moimi kupmplami, którym pokazałem Tibie i z moim kuzynem, który mi ją pokazał .
5.Nie

Senseal jest offline  
stary 14-04-2005, 08:08   #10
Arthus Drag'Tail
Użytkownik Forum

Arthus Drag'Tail's Avatar

Data dołączenia: 19 11 2004

Domyślny

@UP
Może byś tak poczytał inne tematy, a nie pisał, że "farmazony" wciska.
EDIT: Post usuniety

Topic:
Gram w Tibię od lipca 2004r.

Przewaznie gram codziennie okolo 2-4.5h

Gram w Tibie dla rozrywki. Na poczatku znalem tylko moich kumpli z RL, lecz potem, gdy wstapilem do gildii to grono znajomych gwaltownie sie rozszerzylo.

Nie

Wspolne polowania, rozmowy, trening...

Ostatnio edytowany przez Arthus Drag'Tail - 14-04-2005 o 09:09.
Arthus Drag'Tail jest offline  
stary 14-04-2005, 08:41   #11
Maly =]
Użytkownik Forum

Maly =]'s Avatar

Data dołączenia: 07 01 2005
Lokacja: Somewhere, where I smoking ganja

Maly =] ma numer GG 4154227
Domyślny

-
Siedem miesięcy.

-
ok. 4 godz. dziennie.

-
Nie, Zdecydowanie gram dla przyjemności.

-
Nie, Wszystkie osoby, które znam w tibii, a z, którymi spotykam się w realnym świecie są osobami które znałem zanim zacząłem grać w tibie. Jeśli poznam kogoś fajnego w świecie tibii, nie mam zamiaru się z nim spotykać w realnym świecie.

----

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez "Bolek z lasu"
Gdzie jest NPC ktury zamienia w barda?
Maly =] jest offline  
stary 14-04-2005, 08:52   #12
DDoS
Born in Hell

DDoS's Avatar

Data dołączenia: 09 03 2004

DDoS ma numer GG 2529081
Domyślny

Z rok będzie.

Raz dziennie, czasu nie licze.

NIe jest to chwilowe oderwanie się od świata realnego.

Nie

DDoS jest offline  
stary 14-04-2005, 08:53   #13
Hegemmon
Nikt ważny

Hegemmon's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2003
Lokacja: Amroth
Wpisy bloga: 1

Imię: Vetius
Poziom: 100
Skille: -1
Hegemmon ma numer GG 3030954
Domyślny

Dwa lata z odkładem.
Dosyć często.
Czy szukam nowysz znajomości? W Tibii nie trzeba ich szukać aby je znaleść.
Nie, w moim mieście nikt w tę grę nie gra. Przynajmniej z tego co mi wiadomo. No, kiedyś kilku kolegów zaczęło grać w Tibię ale krótko i tylk odlatego, że chcieli sprawdzić dlaczego ja w to gram.
Coż, moja gildia to poczucie wspólnoty.

I shall strike down upon thee with great vengence and furious anger,
those who attempt to poison and destroy my brothers.
And you will know my name is the LAW
when I lay my vengence upon thee!
Hegemmon jest offline  
stary 14-04-2005, 09:19   #14
sceptile
Użytkownik Forum

sceptile's Avatar

Data dołączenia: 09 01 2005
Lokacja: Warszawa

Stan: Zbanowany
Profesja: Sorcerer
Świat: Celesta 4ever
Poziom: 30
Skille: 20/23
Poziom mag.: 41
sceptile ma numer GG 8309315
Domyślny

od października 2004
codziennie
Głównie gram, ale kumpli też sobie szukam
Nie
Wsolne polawania, rozmowy, questy itp.

Przepraszam za wszystkie błędy ortograficzne. Nie jestem dyslektykiem, dysmózgiem czy dyskimśtam, ale czasami piszę posty w pośpiechu.
sceptile jest offline  
stary 14-04-2005, 09:31   #15
Adamsik
Użytkownik Forum

Adamsik's Avatar

Data dołączenia: 04 02 2004
Lokacja: Stalowa Wola

Stan: Początkujący
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Harmonia
Domyślny

Ponad rok.

Ostatnio bardzo malo. Około 1h dziennie.

Tak. Człowiekiem którego uwazam za jednego z moich największych przyjaciół poznałem właśnie przez tibie. Choć nigdy sie nie spotkaliśmy i raczej sie nie spotkamy to jest jednym z moich najlepszych przyjaciół.

Tak. Niedawno spotkałem kumpla który mieszkał w moim miescie po ponad pol roku grania w tibie

Myśle ze z ludzmi w interneci mozna normalnie porozmawiac. Kiedy rozmawia się z kimś w Rlu odrazu po jakimś sentymencie zacznie się z ciebie nabijać a kumpel z tibi wysłucha, czasami nawet podniesie na duchu.

To jest moje zdanie

Ostatnio edytowany przez Adamsik - 14-04-2005 o 09:36.
Adamsik jest offline  
stary 14-04-2005, 10:18   #16
mr.marm
Użytkownik forum

mr.marm's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2005
Lokacja: Siemianowice Śląskie

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 35
Skille: 70/69
Poziom mag.: 5
Domyślny

1. Będzie koło półtora miesiąca

2. Zawsze jak mam trochę wolnego czasu siedząc w domu - na razie wychodzi, że prawie codziennie

3. Mam paru dobrych znajomych, ale znajomości te nawiązują się niejako przy okazji gry. Nigdy nie szukam przyjaciół na siłę - takż w RL. Aczkolwiek uważam, że bez zawierania znajomości ta gra kompletnie nie ma sensu... Nie wiem czy mogą się one przenieść na RL, ale w świecie gry są kluczowe

4. Jeszcze nie - ale kiedyś bardzo chętnie, jestem ciekawski raczej z natury

5. Poczucie wspólnoty i więzi mam raczej tylko z tymi osobami, które znam. Ale to tak jak w społeczności, nawet lokalnej - znasz tylko mały % ludzi. W każdym razie to poczucie wspólnoty wzmacniają/budują różne wydarzenia, w których uczestniczę wspólnie z przyjaciółmi - wypady na Hunty, wspólne expienie, rozmowy podczas treningu, wspólne DEady a potem histeryczne poszukiwanie ciał, itp
mr.marm jest offline  
stary 14-04-2005, 10:40   #17
Pupilka
Użytkownik Forum

Pupilka's Avatar

Data dołączenia: 05 05 2004
Lokacja: Moon's Spawn

Domyślny

Rok.

Powiedzmy ze wpadam prawie codziennie, chociazby po to, zeby zamienic slowko z tym i owym i rozeznac sie w sytuacji. W okresach depresji tibiowej (czyt. znudzenia) w ogole nie zagladam. A gram gram to w sumie w weekedny, jak nie mam kaca.

Znajomosci nie szukam, ale naturalna koleja rzeczy jest to, ze znajomosci same sie znajduja. Pewne jest, ze gdyby nie ludzie, nie gralabym w Tibie tak czesto, o ile w ogole. I dobre zjamosci = dobra zabawa.

Jak najbardziej. Jest ich kilka.

Z innymi graczami nie, ale z moimi znajomymi owszem. Czasami w rl, gdy jestem w tow. ludzi nei grajacych w Tibie, a zaczynam rozmawiac z kolezanka, ktora gra ze mna... coz... dziwnie sie patrza To umacnia poniekad wiez. Generalnie - akurat to jedno wspolne zainteresowanie - czyli Tibia, a dalej mozna szukac kolejnych wspolnych zainteresowan, z ktorych wywodzi sie zainteresowanie Tibia. Chyba tylko wspolne zainteresowania i tylko ze znajomymi.

I am still standing in this moment of pure madness...

Proud Member of Metal Militia

Ostatnio edytowany przez Pupilka - 14-04-2005 o 12:14.
Pupilka jest offline  
stary 14-04-2005, 12:00   #18
MatKus
http://tibiaspy.com

MatKus's Avatar

Data dołączenia: 22 07 2003
Lokacja: Opole / Głuchołazy

Imię: Matkus
Profesja: Elder Druid
Adres Jabbera do MatKus
Domyślny

dokładnie 15 Listopad 2002, drugi dzień istnienia Libery.
To zależy, ile mam czasu. Czasem gram nawet 10 godzin w ciągu dnia, a potem mam kilka dni przerwy. Po za tym, często, kiedy robię coś na komputerze (np. tą stronę) w tle mam odpaloną Tibię i trenuję sobie.
Najważniejsza jest jednak dobra zabawa. Tyle tylko, że w tą grę nie da się grać bez znajomości. Np. nie pójdziesz na porządnego hunta, jeśli nie masz znajomości. Więc są one wymagane, żeby dobrze się bawić (przynajmniej od pewnego poziomu)
W pewnym sensie. Np. Dr. Omadera poznałem dzięki temu, że grałem w Tibię, co przez co inny kumpel z RL poznał Tibię i pokazał ją w kafejce, przez co m.in. Dr. Omader zainteresował się Tibią i przez co poznał tego mojego kumpla z RL, przez którego poznałem Dr.Omadera (na sesji w Earthdawna). Więc pośrednio dzięki Tibii znam go.
5. Czy potrafisz określić, co buduje/umacnia Twoje poczucie wspólnoty z innymi graczami? (Na to pytanie odpowiedz oczywiście tylko wtedy, kiedy masz owo poczucie wspólnoty, więzi.)Hmmm. Chyba wzajemna pomoc i wspólne polowania. Kiedy człowiek spędzi więcej czasu z innymi osobami, jakoś bardziej ich zaczyna lubić.
stary 14-04-2005, 13:02   #19
Filthy
Zbanowany

Filthy's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2005
Lokacja: Sanok

Imię: Sephiroth
Gildia: SOLDIER
Świat: Promised Land
Wyślij wiadomość przez ICQ do Filthy Filthy ma numer GG 2652863
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez _Adamo_
Oto pytania do tej części badań:
1. Ponad rok.
2. Conajmniej 5 razy w tygodniu po 2- 5 godzin.
3. Znajomości same sie nasuwaja podczas dobrej zabawy. Nie szukam ich. One sie same znajduja.
4. Nie.
5. Nie.
Filthy jest offline  
stary 14-04-2005, 13:08   #20
PacMan
Guest

Domyślny

1) 1,5 roku
2) 1-5 h dziennie ( jak gram - mam przerwy 1-6 tygodni )
3) Gram dla zabawy
4) Nie
5) Nie wiem

Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania