Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Zamkniety temat.

Opcje tematu
stary 13-07-2005, 21:50   #1
Ziomisław
Zbanowany

Ziomisław's Avatar

Data dołączenia: 08 01 2005
Lokacja: W moim domu proste, nie?

Domyślny Hitler...

Chiałbym podyskutować tutaj o hitlerze. Jednak najbardziej nurtuje mnie to czy on naprawde był świrem. (niestety?) Jakiś spory procent ludzi na świecie uważa, że hitler był świrem. Jednak ja w to nie wierze. Co z tego, że chciał zapanować nad całym światem, tzn to bardzo źle, ale wiele osób właśnie przez to uważało go za człowieka nienormalnego. Ja osobiście uważam, że hitler był człowiekiem w pełni normalnym pod względem psychicznym, ale był po prostu zły i był GENIUSZEM. Tak moi drodzy według mnie tak było i prawdopodobnie zaraz kilka osób zacznie mnie bluzgać, że ja to jestem fanem hitlera. Tak więc główna idea tego posta to pytanie : czy hitler był człowiekiem nienormalnym - odpowiedz i uzasadnij.

Jeżeli złamałem jakiś punkt regulaminu bardzo przepraszam i w takim wypadku prosze o skasowanie mojego tematu.

Ps: Pamiętajcie, że ja nie mówie iż hitler był dobry ale był on geniuszem ( w złej sprawie )!

@down
Faktycznie pomyliłem sie zapomniałem, że to stalin a nie hitler- sorry

Ostatnio edytowany przez Ziomisław - 14-07-2005 o 07:58.
Ziomisław jest offline  

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-07-2005, 21:53   #2
hoomik
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 11 2003

Domyślny

Hitler byl nienormalny. Kazdy, kto chce zapanowac nad swiatem i czyni ku temu jakies kroki - jest nienormalny. I odpowiedz mi na pytanie - co ma Hitler wspolnego z komunizmem? Pomerdalo ci sie chyba ze Stalinem...
hoomik jest offline  
stary 13-07-2005, 21:53   #3
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

1. Wydaje mi się że pisze sie "Hittler" ale tręki nie dam sobie za to uciąć
2. On BYŁ świrem bo myślał że są ludzie i podludzie
3. Wymyślił coś o ludzie doskonałym (azyrejczcy czy coś)a sam był dokładną odwrotnością, tego ideału (mowa o fizyczności)
4. O czym tu gadac?
5. Lubie placki
stary 13-07-2005, 21:55   #4
Matheous
Użytkownik Forum

Matheous's Avatar

Data dołączenia: 23 01 2004
Lokacja: Tam, gdzie... Cholera. Tam, gdzie... -Dobranoc.-Powiedzial diabel.

Matheous ma numer GG 2872460 Matheous ma login Tlenu emcid@tlen.pl
Domyślny

Hitler BYL nienormalny. Nie chodzi tu o jego aspiracje, ale o zwykla opinie psychiatryczna, wg ktorej Hitler byl chory psychicznie... I tyle.
A ty uzasadnij, dlaczego Hitler byl geniuszem, Wielki Kontrowersie... Dlaczego mam wrazenie ze chciales tylko 'zbulwersowac opinie publiczna'? Coz, nikogo nie zbulwersujesz, akurat na TYM forum to juz sie widzialo za duzo rzeczy zeby sympatyk Hitlera byl jakis niezwykly
stary 13-07-2005, 21:56   #5
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

Hitler był półidiotą. I to jest dowiedziane. Był analfabetą, wszelkie dekrety i inne pierdoły pisali za niego jego doradcy i ministrowie. A całą maszynę wojenną rozkręcił i dowodził Himmler. Razem z ministrami.

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline  
stary 13-07-2005, 22:10   #6
Shanhaevel
Użytkownik Forum

Shanhaevel's Avatar

Data dołączenia: 27 08 2004
Lokacja: Uwiędły Las

Shanhaevel ma numer GG dam na pw.
Domyślny

Gdyby był geniuszem to wygrałby tę wojnę...
Shanhaevel jest offline  
stary 13-07-2005, 22:34   #7
Arrivald
Użytkownik Forum

Arrivald's Avatar

Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków

Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
Arrivald ma numer GG 3371812
Domyślny

Nie popieram jego pogladow ale nie zaprzeczycie ze byl symbolem potegi podczas wojny.
Arrivald jest offline  
stary 13-07-2005, 23:43   #8
Masmix
Użytkownik Forum

Masmix's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005

Stan: Na Emeryturze
Świat: Furora/ Saphira
Domyślny

Sadze ze Hittler nie byl normalny, uwazal ze sa ludzie( rasa niemiecka ) i podludzie (cyganie,zydzi), ze podludzie maja sluzyc niemcom. Gdyby byl geniuszem nawet po przegraniu wojny nie popelnilby samobojstwa, tlyko na sadzie by sie jakos wyplatal. Fakt ze udalo mu sie podbic tyle panstw, ale co z tego jak byl na tyle chamski ze zlamal porozumienie z Rosja. Mysle ze podbicie calego swiata nie jest mozliwe, bo zawsze znajdzie sie ktos kto zechce postawic na swoim i wywola powstanie albo cos.
stary 14-07-2005, 00:08   #9
Magus
eX Moderator

Magus's Avatar

Data dołączenia: 26 09 2003
Lokacja: Fangorn Forest

Magus ma numer GG 2279467
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tasior
3. Wymyślił coś o ludzie doskonałym (azyrejczcy czy coś)a sam był dokładną odwrotnością, tego ideału (mowa o fizyczności)
On sobie tego nie wymyslil, pomyslodawca byl pewien niemiecki archeolog-amator-nacjonalista o nazwisku Gustaw Kossina (rodzice jak na ironie pochodzili z Polski). Hitler tylko rozwinal i nieco zmienil jego teorie.

@Topic
Byl szalencem bo wymordowal miliony niewinnych by ukazać wyższość swego narodu. Poza tym kierowal sie nie zawsze skuteczna zasada "chciec to moc". Nie umial zrozumiec ze aby wygrac wojne same checi nie wystarcza.
4. Kto przychodzi ze swoimi przekonaniami - wychodzi z przekonaniami moderatora.
5. Szanuj moda swego - możesz mieć gorszego.

Ostatnio edytowany przez Magus - 14-07-2005 o 00:11.
Magus jest offline  
stary 14-07-2005, 00:32   #10
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Nie był świrem, ani nie był nienormalny. Lecz nie był także geniuszem, był on (prawie) zwykłym człowiekiem. Pisałem juz o tym w innym temacie, ale było to dość dawno, więc napiszę to ponownie. To nie Hitler rozpętał tę wojnę. To właśnie, biedni i pokrzywdzeni żydzi ją rozpętali, co wynika z korespondecji i dokumentów znalezionych w Orlym Gnieździe (twierdzy Hitlera dla niepoinformowanych). To żydzi dogadali się z Hitlerem. To oni dali pieniądze państwu niemieckiemu, dzięki czemu Niemcy bardzo szybko się rozwinęły. Ich celem było oczyszczenie rasy żydowskiej. Polegało to na wymordowaniu biednych i nic nie znaczących żydów. Wszyscy bogaci i znaczący żydzi, uciekli tuż przed rozpoczęciem wojny do Ameryki, Kanady etc. Najlepszym przykładem jest Julian Tuwim (tak, on był żydem), który wyjechał z Polski w 1939 r. Najpierw chyba pojechał do Rumunii, zaraz potem wyemigrował do Ameryki Południowej by na końcu polecieć do Nowego Jorku.

@Baron Kaldrick:
Tak samo jak Albert Einstein (swoją drogą też żyd, który wyemigrował do Ameryki w 1933r.)
stary 14-07-2005, 00:48   #11
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Imię: Va'esse
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez hoomik
Hitler byl nienormalny. Kazdy, kto chce zapanowac nad swiatem i czyni ku temu jakies kroki - jest nienormalny. I odpowiedz mi na pytanie - co ma Hitler wspolnego z komunizmem? Pomerdalo ci sie chyba ze Stalinem...
Nie mozna wysuwac tezy ze ktos jest nienormalny bo chce rzadzic wszytkim...Na tym sie glownie opieraly wszytkie wojny, krucjaty itp...Czy starozytni rzymianie byli swirami bo chcieli zdobyc caly swiat(notabene nie wiele im zabraklo)? Czy rownie nie normalni byli bolszewicy? Rzeczpospolita tlumiaca rebelie kozackie na kresach? Raz nam sie nawet udalo zajac Moskwe, i gdyby nie Duma ze swej katolickosci jednego z Wazow Krol Korony bylby jednoczesnie carem...Ci wszyscy ludzie przemoznie pragneli wladzy. Takie pragnienie jest czescia ludzkosci. Jesli kogos posiadajacego takie pragnienie nazywa sie nienormalnym w taim razie ludzkosc nalezalo by rowniez nazwac nienormanla.

Hitler z cala pewnoscia nie byl geniuszem...ale byl niezwykle charyzmatyczny, i dosc sprytny zeby z prostego idioty stac sie kims kogo historia zapomni pewnie jako ostatniego.

Gangrel jest offline  
stary 14-07-2005, 01:06   #12
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ziomisław
Chiałbym podyskutować tutaj o hitlerze. Jednak najbardziej nurtuje mnie to czy on naprawde był świrem. (niestety?) Jakiś spory procent ludzi na świecie uważa, że hitler był świrem. Jednak ja w to nie wierze. Co z tego, że chciał zapanować nad całym światem, tzn to bardzo źle, ale wiele osób właśnie przez to uważało go za człowieka nienormalnego. Ja osobiście uważam, że hitler był człowiekiem w pełni normalnym pod względem psychicznym, ale był po prostu zły i był GENIUSZEM. Tak moi drodzy według mnie tak było i prawdopodobnie zaraz kilka osób zacznie mnie bluzgać, że ja to jestem fanem hitlera, że popieram komunistów itp. Tak więc główna idea tego posta to pytanie : czy hitler był człowiekiem nienormalnym - odpowiedz i uzasadnij.

Jeżeli złamałem jakiś punkt regulaminu bardzo przepraszam i w takim wypadku prosze o skasowanie mojego tematu.

Ps: Pamiętajcie, że ja nie mówie iż hitler był dobry ale był on geniuszem ( w złej sprawie )!
Zanim będziesz mówił o historii przydałoby się ją poznać. Nie wiem co ma komuna do Hitlera, wyjaśnisz mi?

Hitler nie był geniuszem, był najwyżej pseudo-charyzmatyczny. Trafił na sprzyjający okres w historii (niezdawolone społeczeństwo) i miał sporo szczęścia oraz niemałą intuicję. Był marnym dowódcą w kwetsii militarnej, natomiast był dobrym organizatorem. A co do jego "normalności" to raczej normalny nie był, bo z reguły ludzie nie chcą panować nad światem a już na pewno nie mordują z tego powodu milionów ludzi.
ripper jest offline  
stary 14-07-2005, 01:10   #13
Angelus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 01 2004

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
To nie Hitler rozpętał tę wojnę. To właśnie, biedni i pokrzywdzeni żydzi ją rozpętali, co wynika z korespondecji i dokumentów znalezionych w Orlym Gnieździe (twierdzy Hitlera dla niepoinformowanych). To żydzi dogadali się z Hitlerem. To oni dali pieniądze państwu niemieckiemu, dzięki czemu Niemcy bardzo szybko się rozwinęły. Ich celem było oczyszczenie rasy żydowskiej. Polegało to na wymordowaniu biednych i nic nie znaczących żydów. Wszyscy bogaci i znaczący żydzi, uciekli tuż przed rozpoczęciem wojny do Ameryki, Kanady etc.

@Baron Kaldrick:
Tak samo jak Albert Einstein (swoją drogą też żyd, który wyemigrował do Ameryki w 1933r.)
Sorry ziom , ale zalatuje mi tu antysemityzmem.
Jak dla mnie bardzo watpliwa teoria i dosyc kontrowersyjna.

Moje stanowisko jest takie. Facet byl nienormalny !
Jesli ktos zleca wymordowanie calego narodu , bo ma jakies wizje czystosci rasy to musi byc ograniczony intelektualnie.
Co do geniuszu strategicznego i militarnego obycia ... hmm, cos tam wiedzial.
Szczerze powiedziawszy niewiele brakowalo ,zeby Hitler i nazisci zapanowali nad swiatem.
Moze nie calym , ale gdyby w odpowiednim momencie Hitler zaczal isc na uklady , to moglby wladac sporym obszarem .
Ale coz jemu marzyla sie wladza absolutna nad calym swiatem !

Gdyby byl madrzejszy , utrzymalby pakt ze Stalinem i zachodnia koalicja panstw mialaby problemy z wygraniem tej wojny.
A tak wojska niemieckie walczac na froncie zachodnim , otworzyly jeszcze walki na froncie wschodnim. No i nie dali rady.
Sami wiecie jak wygladala kiedys Rosja. Olbrzymi teren, brak drog , wejsc mozna , powojowac mozna,
ale przychodzi zima , zaczynaja sie mrozy , transport z zywnoscia , lekarstwami i amunicja nie dociera .
Temperatura spada do minus 30 stopni i ... Rosjanie robia co chca .
Gdyby sily rzucone na Rosje poszly na Anglie , to nie wiem jak by sie sprawy mialy.
Hitler byl szalencem oblakanym chorymi wizjami .
Wydaje mi sie , ze mial wyjatkowo sprawnych doradcow , swietnie wyszkolona kadre dowodcza w swojej armii , walecznych zolnierzy ,
bardzo dobry sprzet wojskowy / np. ciezkie czolgi " Tygrysy" zmiatajace inne pojazdy pancerne z powierzchni ziemii / - stad tak liczne na poczatku wojny sukcesy militarne.

Wychodzi na to , ze to co stanelo na drodze do przejecia przez nazistow wladzy nad swiatem to fakt ,
iz ich przywodca byl niezbyt rozgarnietym politykiem i nie mial zmyslu wytrawnego stratega. Ironia losu , paradoks.
Bo gdyby nie on nazisci prawdopodobnie nie doszliby do wladzy w Niemczech.

------------------------------------------------------------------------->

A jesli chodzi o Adolfa Hitlera /1889-1945/ ... to podam kilka ciekawostek z jego biografii ...

W dziecinstwie uczeszczal do szkoly prowadzonej przez benedyktynow, interesowal sie religia i nawet chcial zostac ksiedzem.
Pozniej zainteresowal sie sztuka , a konkretnie malarstwem. Lubil malowac ,ale wielkiego talentu nie mial.
Zdawal trzy razy do Akademii Sztuk Pieknych , ale bez powodzenia.
Jego plany zostania wielkim artysta legly w gruzach.

Jesli dobrze kojarze w czasie Pierwszej Wojny Swiatowej byl zolnierzem w stopniu bodaj kaprala Armii Bawarskiej.
Po zakonczeniu dzialan wojennych zostal na bruku , nikomu niepotrzebny.

Wielu Niemcow uwazalo , ze ich narod zostal upokorzony w czasie rokowan pokojowych , traktat wersalski byl ich zdaniem hanbiacy i nie do przyjecia.
Panstwo niemieckie moglo posiadac jedynie niewielkie odzialy wojska, musialo zaplacic wielkie odszkodowania zwycieskiej koalicji itp.
Spoleczenstwo bylo niezadowolone z dotychczasowej polityki rzadu niemieckiego.
Dodatkowo kraj pograzony byl w kryzysie gospodarczym , panowalo duze bezrobocie , spoleczenstwo coraz bardziej biednialo.
Nastroje ludzi do najlepszych wiec nie nalezaly.

Na tym wlasnie wyplynal Hitler . Byl niezwykle ambitny i posiadal talent do przemawiania, hipnotyzowal ludzi , mowil to co chieli uslyszec ,
mamil ich obietnicami wielkich Niemiec , niezwyciezonych i dumnych.

Na poczatku byl lekcewazony i wysmiewany przez polityczne elity.
Kiedy dostrzezono jak bardzo moze byc niebezpieczny bylo juz za pozno.
Stal sie znanym i wplywowym czlowiekiem , dysponowal licznymi i rozleglymi kontaktami , a jego bojowki sialy postrach w obozie przeciwnikow.
Powoli Hitler torowal sobie droge do wladzy : czarowal tlumy , pieknie przemawial , jesli ktos stawal mu na drodze wierna bojowka robila swoje.

Po drodze Hitler trafil do wieziania /1923/, chyba za nielegalne wystapienie przeciwko wladzy.
To wydarzenie przysporzylo mu kolejnych zwolennikow.
W wiezieniu powstaje jego slynna ksiazka " Mein Kampf " , czyli " Moja walka".

W 1932 r. uzyskal obywatelstwo niemieckie , a rok pozniej zostal kanclerzem III Rzeszy.
Zaczely sie mroczne czasy terroru , mordu i przesladowan.
Hitler sporo czytal , ale nie wszystko rozumial.
Spodobala mu sie mysl jednego z filozofow o rasie panow , o nadludziach ...
Mysl te wprowadzil w zycie. Chcial aby czysta i idealna rasa nordycka panowala nad swiatem .
Przedstawiciele tej rasy to najczesciej wysocy , dobrze zbudowani blondyni o niebieskich oczach.
/ Zeby bylo smieszniej sam Hitler nie bardzo pasowal do idealu , byl niski i brzydki./
Przesladowania dotyczyly glownie : Zydow , Cyganow , swiadkow Jechowy , homoseksualistow ...
W wiezieniach brakowalo miejsc , zaczely powstawac pierwsze obozy koncentracyjne.

W miedzyczasie dla uzyskania "przestrzeni zyciowej" Hitler przylaczyl do Niemiec miedzy innymi Austrie i kilka innych terenow.
Panstwa Zachodnie chcac uniknac za wszelka cene wojny caly czas ukladaly sie z Hitlerem.
On bawil sie z nimi w kotka i myszke.
Obiecywal zaprzestania akcji militarnych i przesladowan ludnosci, a robil swoje.
Po wkroczeniu armii niemieckiej w 1939 r. na ziemie polskie II Wojna Swiatowa wybuchla na dobre.

Ostatnio edytowany przez Angelus - 14-07-2005 o 05:08.
Angelus jest offline  
stary 14-07-2005, 04:16   #14
Tahi
Użytkownik Forum

Tahi's Avatar

Data dołączenia: 13 07 2005

Pergamin

Szczerze mówiać jestem mile zaskoczony poziomem dyskusji, o jakby nie mówić jednej z popularniejszcych person poprzedniego stulecia, jak i zapewne kawałka tego. Moim zdaniem trzeba zaufac wiekszości ekspertów, któzi zajmowali sie, jak i zajmója Adolfem Hitlerem. Zgodnie twierdzą, żę był osobą nie przeciętną, zakompleksioną o wysokim mniemaniu o sobie i swoim pochodzeniu (niemówiąć żę jego babcia było dziwką a matka sprzątaczką). Miał wiele cech dobrego przywódcy i potrafił otoczyć sie mądrymi i inteligętnymi osobami. To było jego największym sukcesem, który pozwolił mu przekonać miliony Niemców do swoich ideologi, które było moralnie i etycznie nie do zakaceptowanie!! Podejrzewam, żę gdyby w Polsce pojawiła sie taka osoba, zdobyła by odpowiednie elektorat inteligencji, przedśiebiorców, ludzi kultury używajać podobnych jak Hitler metod nikt go by nie mógł powstrzymać. Przykładem takich osób jet Pan Andrzej Lepper, Roman Giertych i jego świta. Używając wielkich słów zdobywaja poparcie ludzi o lekkiej bojaźni.... Tutaj w gre wchodzi również pewnego rodzaju zastraszenie, a mianowicie Młodzież Wszechpolska jest swego rodzaju "hitler jugen", bojówką młodych ludzi, czesto bez wykształcenia i "własnego rozumu" . Bardzo ważnym elemntem wykożystywanym przez Hitlera była propaganda, która dzisiaj też można zauważyć po lewej i prawej scenie poityki.
Może troszke zabardzo pisze o polityce i jeszcze w okresie przedwyborczym, ale nie trudno tego nie zauważyć i pominąc. Coprawda mam centro-lewicowe poglądy na świat i można to uznać jako atak polityczny, ale zapewnia, iż tak nie jest.
Kończąc jestem za hipoteza Hitlera- wariata, który za dużo chciał mieć... i to go zgubiło.

Sorki za ewentualne błedy ort i gram ale pisze to na biegu i troche puźno jest, a raczej wcześnie....

Gratuluje niektórym wiedzy historycznej, a zwłaszcza tym dzielnym 14latkom Pozdro
Tahi jest offline  
stary 14-07-2005, 04:40   #15
Angelus
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 01 2004

Domyślny

Masz calkowita racje ...
Wyczuwam olbrzymie podobienstwo w zachowaniu i sposobie prowadzenia polityki jesli chodzi o Hitlera i wymienionych wyzej polskich politykow.

Oczywiscie nie mam tu na mysli szalonych wizji mordowania kogokolwiek ...
Mnie niepokoja inne sprawy : te prymitywne bojowki Mlodziezy Wszechpolskiej , ta wszechobecna agresja u ludzi uznajacych sie za praktykujacych katolikow ,ta nienawisc do Zydow i gejow. To podkreslanie patriotyzmu na kazdym kroku , ta chora ksenofobia ...

Nie chodzi mi tu o ublizanie komukolwiek , ale niepokoi mnie fakt , iz taki sposob uprawiania polityki ma swych zwolennikow w Polsce.
Ze przedstawicile tych partii zasiadaja w Sejmie , ze wygaduja na obradach wierutne bzdury i doprowadzaja do tego ,
ze posel kojarzy sie ... hehe wszyscy wiemy jak.

----------------------------------------------------------------------------------------->

Ostatnio edytowany przez Angelus - 14-07-2005 o 05:00.
Angelus jest offline  
stary 14-07-2005, 07:29   #16
Maethi
Zbanowany

Maethi's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2005
Lokacja: Polska
Wpisy bloga: 1

Maethi ma numer GG 4684801
Domyślny

HITLER ADOLF (1889–1945), przywódca niem. narodowego socjalizmu (nazizm), dyktator III Rzeszy, osobiście odpowiedzialny za zbrodnie popełnione przez reżim, którego był twórcą; od 1921 przywódca NSDAP; 1923 wraz z E. Ludendorffem stanął na czele nieudanego puczu monachijskiego; w programowym dziele Mein Kampf (t. 1–2 1925–27, wyd. pol. niepełne 1992) wyłożył swój szowinistyczny i rasistowski program hegemonii niem. w Europie; zreorganizował i rozbudował NSDAP, a następnie SS; 1933 — dzięki poparciu sfer konserwatywnych, większości generalicji i czołowych przedstawicieli przemysłu i finansjery — powołany na stanowisko kanclerza, rozpoczął rządy terroru i dyplomację szantażu; 1934 rozprawił się („noc długich noży”) z opozycją kierownictwa SA i in. przeciwnikami polit.; mianując się wodzem (Führer), wprowadził osobistą dyktaturę i terror policyjny (Gestapo, RSHA), rozbudował obozy koncentracyjne dla przeciwników polit., rozpoczął represje wobec lewicy i wszelkiej opozycji oraz Żydów (norymberskie ustawy); złamał postanowienia traktatu wersalskiego i odbudował armię niem.; 1938 objął nacz. dowództwo sił zbrojnych; dzięki forsowaniu zbrojeń przyczynił się do przyspieszenia rozwoju gosp. kraju; III 1938 dokonał zaboru Austrii (Anschluss); X 1938 zawarł z własnej inicjatywy układ monachijski; 1938–39 — zabór ziem czeskich (Protektorat Czech i Moraw) i aneksja Kłajpedy; zawarł porozumienie ze Stalinem w sprawie likwidacji państwa pol. i podziału sfer wpływów w Europie (pakt Ribbentrop–Mołotow); napaścią na Polskę 1 IX 1939 rozpoczął II wojnę światową; podbił lub uzależnił większość krajów eur., w których wprowadził terror i eksterminację ludności (ludobójstwo); VII 1944 dokonano nieudanego zamachu na życie Hitera; 30 IV 1945 popełnił samobójstwo w oblężonym przez wojska sowieckie Berlinie.

[zaczerpnięte www.slownik.pwn.pl]

Czy normalny człowiek zaatakowałby państwo większe p. Rosja. Czy normalny czlowiek popełniłby samobójstwo? Czy normalny człowiek zabijałby niewinnych ludzi?

Nie.
Maethi jest offline  
stary 14-07-2005, 08:15   #17
Gezund
Guest

Domyślny

Był genialny.
Lekko szurnięty ale genialny.
Walczył prawie z całym światem i wygrywał.
Gdyby nie on na świecie panowali by teraz żydzi.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez ripper
Był marnym dowódcą w kwetsii militarnej.
Tak, od tego miał za to znakomitych ludzi. Umiał ich dobrać jak nikt inny.

Ostatnio edytowany przez Gezund - 14-07-2005 o 08:19.

stary 14-07-2005, 08:55   #18
Ziomisław
Zbanowany

Ziomisław's Avatar

Data dołączenia: 08 01 2005
Lokacja: W moim domu proste, nie?

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gezund
Był genialny.
Lekko szurnięty ale genialny.
Walczył prawie z całym światem i wygrywał.
Gdyby nie on na świecie panowali by teraz żydzi.

Tak, od tego miał za to znakomitych ludzi. Umiał ich dobrać jak nikt inny.
Widze, że chociaż jedna osoba nie krytykuje hitlera w 100%. Jednak przecież popatrzcie jakie narody były głupie. Polska jako jedyna stawiła opór a reszta narodów sie wystraszyła albo uwierzyła, że hitler zajmuje to w celach pokojowych i takie tam.
Ja mam swoje zdanie i bede go bronić bo wedlug mnie człowiek, który gdyby nie pare błędów mógłby zająć cały świat nie był wariatem ale był człowiekiem niewątpliwie mądrym.

Ps: SORRY pomylilem sie z tym hitlerem i komunizmem ale co do reszty mojej wypowiedzi nie mam nic do dodania.
Ziomisław jest offline  
stary 14-07-2005, 09:12   #19
Maethi
Zbanowany

Maethi's Avatar

Data dołączenia: 16 02 2005
Lokacja: Polska
Wpisy bloga: 1

Maethi ma numer GG 4684801
Domyślny

Cytuj:
który gdyby nie pare błędów mógłby zająć cały świat nie był wariatem ale był człowiekiem niewątpliwie mądrym.
Czy według Ciebie, chęć zabicia wszystkich Żydów, mord na Polakach ( Oświęcim) i zabijanie cywili to był przejaw mądrości. przyznaję jego plan działał bez zarzutu do pewnego momentu. Człowiek normalny nie zabija jednak cywili, ani bezbronnych ludzi. Dzieci także zabijano. Nawet te najmniejsze. Co ty tutaj pierdzielisz głupoty o mądrości. To był psychopata. Myślisz, że normalna zdrowa na umyśle osoba chce zawładnąć całym światem.

ROTFL
Maethi jest offline  
stary 14-07-2005, 09:23   #20
Berials
Użytkownik Forum

Berials's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2003
Lokacja: Lublin

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Isara
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Angelus
Spodobala mu sie mysl jednego z filozofow o rasie panow , o nadludziach ...
Chodzi z pewnością o Friedricha Nietzschego. Czytałem większość jego dzieł ale na szczęście nie wbiłem sobie jego filozofi tak jak Hitler.

A jeśli chodzi o Hitlera, żył nienawiścią i nienawiść go zgubiła gdyż impulsywnie zaatakował Rosje. Gdyby wtedy działał racjonalnie nie wiadomo czy teraz nie pisalibyśmy na tym forum po Niemiecku, a temat nosiłby nazwe "Za co lubimy III Rzesze".

Jeśli chodzi o Historie, to dodam, że Adolf ożenił się z Anną Moore, która razem z nim 30 Kwietnia 1945 roku popełniła samobójstwo. I tutaj ciekawa kwestia, czy Hitler oby napewno popełnił samobójstwo? Wołoszański wciąż spekuluje nad tą kwestią.

Dodam jeszcze, że kiedyś słyszałem, że ojciec Hiltera był żydem (Nutka pikanterii dla tematu).
Berials jest offline  
Zamkniety temat.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania