Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > RPG

Notki

RPG Wszystko o grach RPG i cRPG, czy może MMORPG.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 22-07-2005, 13:59   #1
b_elegol
Użytkownik Forum

b_elegol's Avatar

Data dołączenia: 21 07 2005
Lokacja: Białystok

b_elegol ma numer GG 9086100
Domyślny MUD'y

Nigdy nie powstał taki topik, mimo że kilka razy wspominano o MUD'ach. MUD, czyli MMORPG bez grafiki. Raj dla czytelników fantastyki - wszystko jest opisane, praktycznie nie ma żadnej grafiki! Swoje ruchy i poczynania wpisuje się jako komendy. Zazwyczaj bardzo ciekawa rozrywka, z mnóstwem przygód, quest'ów i ludzi z całego świata...

Czy gracie w MUD'y? Jeżeli tak to w jakie? Jeżeli nie, to dlaczego? Co Wam sie w nim podoba, a co nie?

Ja osobiście grałem do tej pory w dwa: Moongate (Materia Magica) i Imperian.

W Moongate nie gram już od pewnego czasu. Wcześniej pogrywałem raz na dwa - trzy miesiące. Świat fantasy, ogromne przestrzenie, mnóstwo siekania, pełno ludzi. Ale jakoś nudziło się po pewnym czasie, gdyż chodziło tu właśnie przede wszystkim o zabijanie stworów i zbieranie xp'ków. Mimo to z rozrzewnieniem wspominam te kilkadziesiąt godzin jakie w swoim życiu spędziłem przy Moongate.

O Imperian dowiedziałem się zupełnie przypadkiem, ale od razu mnie zafascynował. Kilka dużych miast/ośrodków/skupisk istot, pełno ras, kilkanaście gildii (czyli klas), pełno bogów, z których każdy raz na jakiś czas udziela się w tym świecie. Baaaaaardzo trudne i ciekawe walki PVP (player versus player, jakby kto miał wątpliwości), ogromna liczba umiejętności i spore możliwości rozwoju. Także sporo sekt/ścieżek rozwoju/specjalizacji wewnątrz gildii. Role-playing bardzo przestrzegany (granie postacią, IC - In Character, jak najmniejsze "wychodzenie z roli"). Ogromna pomoc dla nowicjuszy dzięki dwóm "kanałom", na których można porozmawiać z bardziej doświadczonymi graczami, zadać pytania i poradzić się (ogólny kanał "newbie" i kanał dla nowicjuszy w gildii). Jakby kto się pytał, to ja wszystkim polecam Imperiana i życzę miłej gry. Jestem tam jako "Brannick Tingerhoff" - możńa mnie złapać, jak się wie jak

P.S. Przetestowałem też: Arkadie i Barsawie, mudy warte polecenia. Tylko, że w Arkadii jest dużo PK

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 22-07-2005, 14:40   #2
Rah
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 12 03 2004

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Sorcerer
Domyślny

Wszystko ładnie tylko te gry to widze, że po angielsku w całości co sprawi większości graczy wieeeelki problem.
No i ktoś chyba zapomniał o linkach
Niby łatwo znaleźć w google no ale jak już zakładamy temat to bądzmy profesjonalistami
Rah jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-07-2005, 15:00   #3
b_elegol
Użytkownik Forum

b_elegol's Avatar

Data dołączenia: 21 07 2005
Lokacja: Białystok

b_elegol ma numer GG 9086100
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rah
Wszystko ładnie tylko te gry to widze, że po angielsku w całości co sprawi większości graczy wieeeelki problem.
No i ktoś chyba zapomniał o linkach
Niby łatwo znaleźć w google no ale jak już zakładamy temat to bądzmy profesjonalistami

Hehehe...znalazł się perfekcjonista jeden Dziękuje za słowa krytkyki
A więc...sprostuje to, oto lista kilku znanych polskich mudow:

Arkadia
Studnia dusz
Helios
Agnen
Chickens Den

Aby uprzyjemnić sobie gre polecam ściągnięcie klienta, co znacznie poprawi komfort gry. Możecie go ściągnąc tutaj . Polecam Gmud'a.

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania