|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 06 03 2004
|
![]() Czy ktos moze mi napisac jak uruchomić Tibie w Linuksie.
Mam Auroxa 9.1 i rozpakowalem już plik tibia72-linux.tgz takim poleceniem jakie było napisane w download tibia.com. I teraz nie wiem co zrobic. Wpisuje w konsoli tibia i nic.... so help plx ![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 22 02 2004
![]() |
![]() wpisz:
cd tibia72-linux <<ENTER>> ./tibia <<ENTER>> ale ja polecam wine + klient windowsowy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik forum
|
![]() dzieki
![]() a co do wine to ja uruchamiam w nim tibie windowsowa to pisze że nie moze zaladowac pliku tibia.dat ?( |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Na emeryturze.
Data dołączenia: 24 10 2003
|
![]() Cytuj:
touch tibia edytuj go, wpisujac w nim cd <katalog z tibia> wine Tibia***** Po czym nadaj temu plikowi prawa do wykonywania: chmod +x tibia I ten plik uruchamiaj. Powinno dzialac - aczkolwiek polecam Winex zamiast Wine. (Procedura ta sama - utworzyc skrypcik startowy). |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 02 2004
![]() |
![]() JA mam suse linux 8.2 latwo tam zainstalowac a u ciebie nie wiem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 03 2004
|
![]() Tibia na linux to padaka kiedys se jom skompilowalem i stwierdzilem ze na windzie to lepiej smiga i jest o wiele prosciej
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Na emeryturze.
Data dołączenia: 24 10 2003
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik forum
|
![]() //// odpaliłem jescze raz wine i tibia na win poszla
ale z tibia na linux jest problem brakuje jakiejs biblioteki libs. +..itd ale z wine jest ok ![]() ''''''skad mozna sciagnac winexa/?/? ?( sory za newbie-skosc ale niedawno wgralem sobie linuka ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 15 03 2004
![]() |
![]() ja tam wole klienta linuxowego - szybszy dostep do niektorych funkcji - przy odpowiedniej dawce myslenia i refleksu zloto z potworka mozna zabrac w ciagu 0.30 sekundy
![]() 'i na chorobe ci inne srodki' ;] chociaz - grafika klienta pod linuxa - hm.. fakt - moglaby byc lepsza ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 07 03 2004
![]() |
![]() Cytuj:
co do uruchamiania win-tibii na linuxie to proponuję następujące rozwiązanie: za pomocą wine zainstalować sobie tibię w ~/.tibia tak jakby się instalowało normalnie, następnie zrobić sobie skrypcik bashowy (podejrzewam że najczęściej używana powłoka przez młodszych linuxiarzy) -- cut -- screen bash cd ~/.tibia ./tibia -- cut -- następnie pliczek wrzucić sobie pod nazwą np startuj_tibia do ~/.tibia i dodać nową ścieżkę (~/.tibia) do zmiennej path w .bashrc lub .bash_profile innym sposobem na pominięcie katowania się z wierszem poleceń jest zrobienie sobie skrótu w KDE/GNOME na pulpicie, i klikanie jak w windows (-; no i jeszcze inne rozwiązanie w stylu armaty na muchę zainstalować sobie VM Ware, umożliwia uruchomienie nawet windowsa! spod linuxa (sic) więcej szczegółów na ten temat to polecam http://groups.google.pl/groups?hl=pl....comp.os.linux jednak żeby uniknąć totalnego ochrzanu proponuję przed wysłaniem wątku poszukać czegoś samemu w archiwach pozdrawiam
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 08 2003
Lokacja: Kołobrzeg City
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Ja wole zaczekać na polską wersje Lindowsa (uruchamia programy spod windy i lunuxa), a nie babrać się z tym linuxem. Ten system jest głupi to potęgi ętej...
![]() |
#12 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 15 03 2004
![]() |
![]() tiaaa... czego nie rozumiem - mowie ze jest glupie...
popatrz na windowsa - pelno dziur, co chwila jakies service packi itp.. a linux? klienta tibii spod windowsa latwo mozna uruchomic ![]() newbie.linux.pl |
![]() |
![]() |