Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Magia

Notki

Magia Magiczne zaklęcia, runy, potężni magowie. Tutaj wszystko o magii w Tibii

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 18-08-2005, 20:33   #1
Grajper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 10 2004
Lokacja: Poznań

Stan: Aktywny gracz
Imię: Dalader
Profesja: Knight
Świat: Azura
Poziom: 70
Skille: 90\90
Poziom mag.: 6
Grajper ma numer GG 4165284 Grajper ma login Tlenu grajper@o2.pl
Domyślny Soul pointy

W związku z narastającą iloscią pytań na forum o właśnie to zagadnienie postanowiłem napisać zbiór informacji o soul pointach. chce zrobić z tego poradnik czy coś w tym stylu. a więc :

Do czego są potrzebne SP ?
Soul pointy ( z ang. punkty duszy ) potrzebne sa do robienia run. każda runa w zależności od ilości many jaka jest potrzebna na jej spalenie ierze daną ilość soul pointów ( soul pointy to w skrócie sp)
Aby zrobić np rune sd sorcerer musi wziąć do ręki czystą runę , upewnić się że ma conajmniej 220 mana pointów i co najmniej 5 soul pointów. wtedy wypowiadając zaklęcie traci ową ilość mana i soul pointów za to zyskuje ową runę sd. Zaklęcia spontaniczne np exura vita czy exana pox nie potrzebują SP

Po co są Soul Pointy?
Soul pointy zostaly wprowadzone w updacie który miał miejsce latem 2005 r. Zmiana ta spowodowana jest wciąż rosnącą ilością tzw farm. Mianowicie Cipowie chcą uniemożliwić tworzenie armi druidów czy sorców którzy robili by dla nich runa wczasie gry owy posiadacz postaci robiłby co innego. Proceder ten był bardzo popularny i wnioskowano że na 1 main chara ( główną postać) przypada ok 1.5 secondary character ( postać poboczna )

Jak zregenerować SP ??
soul pointy regeneruje się zabijając odpowiednie potwory. Odpowiednie to znaczy dające odpowiedznią ilość xp. Ilośc doświadczenia musi być równa lub większa niż twój poziom. Weźmy np palladyna na 15 lvl. stworzył on runę Heavy magic missle ( hmm ) tracąc 2 SP. by te puskty odnowiły się musi on zabić potwora który da mu conajmniej 15 xp. Nie da się gromadzić xp dającego SP. chodzi mi tu o to że jeśli np owy pall zabije 5 trolli to czas przez jaki SP będą się regenerować będzie się liczył od chwili zabicia ostatniego trolla zy innego potwora który spełnia wymagania wymienione w tym podpunkcie.

Jak szybko odnawiają się SP ?
Po zabiciu potwora który spełnia wymagania w podpunkcie wyżej SP odnawiają się przez 4 min. zależnie od typu konta przybywa:
Postaci na free accouncie odnawia się 1 soul point co 2min.
Postaci posiadającej premium account bez promocji 1 soul point odnawia się co 1min.
Postaci będącej na premium account i posiadającej promocje 1 soul point odnawia się co 15sek.
Posiadacze Premium account mogą położyć się do łóżka i wtedy będzie im odnawiać się zarówno mana jak i SP. Wtedy 1 SP odnawia się przez 15 min.
Po śmierci ilość SP jest taka sama jak przed deadem.

Mam nadzieję że skończą się już na forum pytania o Soul Pointy i że rozwiałem wszelkie wątpliwości na ten temat. Starałem się zrobić z tego coś w stylu poradnika który będzie zrozumiały nawet dla początkujacych graczy, commenty pokaża czy mi się udało. Jeśli czegoś tu brakuje lub są jakieś błędy to poprawcie mnie proszę.
Poradnik został napisany na podstawie moich doświadczeń.

Ostatnio edytowany przez Grajper - 19-08-2005 o 11:49.
Grajper jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 18-08-2005, 20:34   #2
Shein Silvershadow
Użytkownik Forum

Shein Silvershadow's Avatar

Data dołączenia: 07 12 2004
Lokacja: Dziura nieopodal Thais

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Adamrosz
Profesja: Druid
Świat: Harmonia
Poziom: 42
Poziom mag.: 55
Domyślny

Cytuj:
Postraci posiadającej premium account bez promocji 1 soul point odnawia się co 1min.
Nie wydaje mi się, dla runemakerki mojej siostry się odnawia tak samo jak dla mnie...
stary 19-08-2005, 11:17   #3
Warloczek
Użytkownik Forum

Warloczek's Avatar

Data dołączenia: 02 03 2004

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Master Sorcerer
Domyślny

A właśnie że z paccem sp odnawia się co minute

Co do tego "poradnika" to przecież już jest temat o sp i twój jest chyab dla dzieci z przedszkola... weź blanka w renke upewnij sie czy masz xxxmany i xx sp... także wg. mnei to chyba więdzą wszyscy...
Na rune hmm traci się 2sp a nie 3...mogłbyś dopisać że czas przez który regeneruje się sp to 4min
stary 19-08-2005, 11:20   #4
Heliwurab
Użytkownik Forum

Heliwurab's Avatar

Data dołączenia: 14 08 2004
Lokacja: google.pl

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Sorcerer
Świat: Secura
Poziom: 20
Poziom mag.: 18
Heliwurab ma numer GG 1036614
Domyślny

1 SP dla FACC- 2 minuty. Ja na 11 lvlu za buga dostałem 2 SP, na które czekałem 4 minuty. RAZEM!

Poradnik o wszystkim, ale takie coś nigdy nie pomaga
Heliwurab jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 19-08-2005, 11:40   #5
Grajper
Użytkownik Forum

Domyślny

@warloczek
Cytuj:
Starałem się zrobić z tego coś w stylu poradnika który będzie zrozumiały nawet dla początkujacych graczy,
jak zaczynałem to było mi bardzo ciężko bo nie miałem kolegów którzy by mnie wprowadzili w tajniki tibii. Nie wiedziałem np właśnie jak się robi runy. Być może dla ciebie wsyzstko jest jasnei nie trzbea było tego pisać ale niektórzy mogą tego nie wiedzieć a chce żeby poradnik zrozumiał każdy, zarówno h lvl jak i newbie.
@heliwurab
Nie rozumiem na co się żalisz. Zabiłeś buga który dał ci expa pozwalającego na odnawianie się SP. odrosło ci tyle SP ile powinno.
stary 20-08-2005, 03:18   #6
Ozon18
Użytkownik Forum

Ozon18's Avatar

Data dołączenia: 25 05 2004
Lokacja: Racibórz

Ozon18 ma numer GG 3636929
Domyślny

I po co to jak juz w poradnikach jest artykul o tym?
...
...
...

Dies Irae
Ozon18 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-08-2005, 09:56   #7
Grajper
Użytkownik Forum

Domyślny

prawdę mowiąc sam nie wiem. Nudziło mi się okropnie to coś skrobnołem. i tyle. a zawsze lepiej jest jak masz 2 źródła a nie 1 .
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania