|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 12 2004
Lokacja: Przemyśl
Stan: Na emeryturze
Imię: Wofanath
Profesja: Knight
Poziom: 61
Skille: 83/80
Poziom mag.: 6
|
![]() Czy ktos jest dobry w te klocki, lub miał już taki problem i się z nim uporał ? Jak tak to może pomożecie, bo już nic nie moge wymyślić.
Procesor: Pentium 4 1500 Pł. główna: ECS P4S5A Grafika: G FORCE FX 5200 DDR 128MB SDRAM 256 Zasilacz: Codegen 300W ![]() Temperatury: (bez stresu) Pł. głowna 26 *C Procesor 27 *C Grafika 40 *C Wartości napięć: Napięcie rdzenia procesora 1.70V +2.5V 3.22V +3.3V 3.25V +5V 4.89V +12V 11.90V +5V podczas wstrzymania pracy 5.05V VBAT baterii CMOS 2.03V Problem polega na częstym samoistnym resecie kompa, albo jego zawias (czasami w biosie, podczas bootowania, po uruchomieniu windy, po jakims czasie użytkowania, lub jak odpale jakąś gre) zależy jaki ma "humor" . Napięcia i temperatury mieszczą się chyba w normie, jedynie grafika się grzała ale chłodze ją moim prowizorycznym wiatraczkiem (nie pobiera prądu z zasilacza) i radiator jest chłodny. Kondensatory na pł. głownej też są w porządku, sprawdziłem jak się zachowuje CPU na zasilaczu kumpla i jest to samo. Wirusów, trojanów, robaków brak, format nic nie daje, zmiana sterowników też, BSODa nie da się wywołać (tzn. nie wyskakuje podczas reseta/zwisu). Log z programu HijackThis Logfile of HijackThis v1.99.1 Scan saved at 04:33:37, on 2001-11-07 Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600) MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000) Running processes: C:\WINDOWS\System32\smss***** C:\WINDOWS\system32\winlogon***** C:\WINDOWS\system32\services***** C:\WINDOWS\system32\lsass***** C:\WINDOWS\system32\svchost***** C:\WINDOWS\System32\svchost***** C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr***** C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc***** C:\WINDOWS\Explorer***** C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr***** C:\WINDOWS\system32\spoolsv***** C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\navapsvc***** C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\IWP\NPFMntor***** C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\NPROTECT***** C:\WINDOWS\System32\nvsvc32***** C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\SPEEDD~1\NOPDB***** C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD-LC\symlcsvc***** C:\Program Files\D-Tools\daemon***** C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon***** C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag***** C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon***** C:\WINDOWS\System32\RUNDLL32***** C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg***** C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox***** C:\Documents and Settings\wofa\Pulpit\HijackThis***** R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.neostrada.pl R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Window Title = Neostrada TP R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza R3 - URLSearchHook: Search Class - {08C06D61-F1F3-4799-86F8-BE1A89362C85} - C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\SEARCH~1.DLL O2 - BHO: NAV Helper - {BDF3E430-B101-42AD-A544-FADC6B084872} - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\NavShExt.dll O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx O3 - Toolbar: Norton AntiVirus - {42CDD1BF-3FFB-4238-8AD1-7859DF00B1D6} - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\NavShExt.dll O4 - HKLM\..\Run: [DAEMON Tools-1033] "C:\Program Files\D-Tools\daemon*****" -lang 1033 O4 - HKLM\..\Run: [ccApp] "C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp*****" O4 - HKLM\..\Run: [SSC_UserPrompt] C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\Security Center\UsrPrmpt***** O4 - HKLM\..\Run: [WooCnxMon] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon***** O4 - HKLM\..\Run: [SpeedTouch USB Diagnostics] "C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag*****" /icon O4 - HKLM\..\Run: [WOOWATCH] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch***** O4 - HKLM\..\Run: [WOOTASKBARICON] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\TaskbarIcon***** O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32***** C:\WINDOWS\System32\NvCpl.dll,NvStartup O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz***** /install O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32***** C:\WINDOWS\System32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg*****" /tray O4 - Global Startup: Microsoft Office.lnk = C:\Program Files\Microsoft Office\Office10\OSA***** O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office10\EXCEL*****/3000 O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{43BB7FEC-40E4-4087-9B1B-77F27B6E9397}: NameServer = 194.204.152.34 217.98.63.164 O23 - Service: Symantec Event Manager (ccEvtMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr***** O23 - Service: Symantec Password Validation (ccPwdSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccPwdSvc***** O23 - Service: Symantec Settings Manager (ccSetMgr) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr***** O23 - Service: InstallDriver Table Manager (IDriverT) - Macrovision Corporation - C:\Program Files\Common Files\InstallShield\Driver\11\Intel 32\IDriverT***** O23 - Service: Norton AntiVirus Auto-Protect Service (navapsvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\navapsvc***** O23 - Service: Norton AntiVirus Firewall Monitor Service (NPFMntor) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\IWP\NPFMntor***** O23 - Service: Norton Unerase Protection (NProtectService) - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\NPROTECT***** O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\System32\nvsvc32***** O23 - Service: SAVScan - Symantec Corporation - C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\SAVScan***** O23 - Service: ScriptBlocking Service (SBService) - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\COMMON~1\SYMANT~1\SCRIPT~1\SBServ***** O23 - Service: Symantec Network Drivers Service (SNDSrvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc***** O23 - Service: Symantec SPBBCSvc (SPBBCSvc) - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SPBBC\SPBBCSvc***** O23 - Service: Speed Disk service - Symantec Corporation - C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\SPEEDD~1\NOPDB***** O23 - Service: Symantec Core LC - Symantec Corporation - C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD-LC\symlcsvc***** @Gonzo von Krenzel Zgadzam się z tobą że to jest forum o tibi ![]() -edit- Problem rozwiązany ![]() Ostatnio edytowany przez dym3k - 21-08-2005 o 23:46. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2003
Lokacja: Szczecin
Stan: Niegrający
![]() |
![]()
![]() |
#3 |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Ew. www.pcworld.pl
Powiedzialbym, ze to wina przegrzewania sie, ale skoro wiesza sie zaraz po starcie systemu...hm. Mozliwe, ze plyta glowna / dysk twardy nawala.
![]() |
#4 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 01 2005
Lokacja: 4D
![]() |
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 06 2004
Lokacja: dom (Łódź)
Profesja: Sorcerer
Świat: Calmera
Poziom: 30
Poziom mag.: 44
![]() |
![]() Jeżeli komp zwisa nie z przegrzania ani trojana teorytycznie może to być wina pamięci albo zasilacza (który masz całkiem niezły). Może postaraj się oczyścić pamięć jakimś dobrym programem (np. RAMcleaner) albo powyłączać zbędne programy.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() @up
Nie pomyślalem o sprawdzeniu RAM ![]() ![]() @down Nie zmieniałem biosa od kupna komputera. Ostatnio edytowany przez dym3k - 21-08-2005 o 15:28. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Cytuj:
@UP : a zmieniales w ostatnim czasie bios? Bo jesli nie, to dziwne, zeby nagle sie zwalil ![]()
Nieaktywny. Ostatnio edytowany przez Ashlon - 21-08-2005 o 15:25. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zbanowany
|
![]() ja tak z wlasnego doswiadzczenia powiem zebys odkurzyl kompa, bo mi sie przez kurz w srodku resetowal ;p albo posprawdzaj czy kabel od zasilacza jest dobrze wlozony nie zepsuty itp bo moze przez niego sie pieprzy
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 17 07 2004
Lokacja: Dunno :!
|
![]() Mialem dokladnie taki sam problem... mysle, że była to wina płyty głownej. Na pewno nie RAMu ani zasilacza bo mialem 3 zasilacze i wymienilem RAM co nei pomoglo. Przedwczoraj kupilem nowy procesor, plytke i karte graficzna i zero zwiechy ;P
![]() |
![]() |
#10 |
Zbanowany
Data dołączenia: 16 07 2005
Lokacja: Stalowa Wola
![]() |
![]() zasilacz...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
|
![]() @up Zasilacz ? Nie, poniewarz na kumpla zasilaczu są te same problemy.
Coś mi się przypomniało z lekcji informatyki o "przerwaniach". Wie ktoś gdzie mogę sprawdzić w WinXP jakie urządzenie używa danego przerwania? (wiecie o co mi chodzi?) Jeżeli jakies podzespoły bedą chodzić na tym samym, to moą sie chyba "gryźć" i to może powodować mój problem. Sam już nie wiem :/ @down Dysk mam CAVIAR'a 80GB i podczas pracy ma temperature letnią. Jeżeli jakoś sobie z tym nie poradze to czeka mój CPU serwis. ![]() Ostatnio edytowany przez dym3k - 21-08-2005 o 16:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 04 2005
Lokacja: Kraków
Imię: Wyniosły Ziemowit
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Ssacze Pał
Świat: Sran00bia
Poziom: 671
Skille: 811/5
Poziom mag.: 96
![]() |
![]() Od RAMu chyba nie, nie słyszałem by komp zwisał przez RAM... przecież przy przepełnieniu się nie ładuje, a gdy kości sobie nie pasują to się winda nie włączy. IMO coś z dyskiem (może się przegrzewa). Masz może Seagate Baracuda? Z tego co wiem (i z własnego doświadczenia) muszę przyznać że bardzo łatwo się rozgrzewają do niezłych temperatur co może skutkowac częstymi resetami, zwłaszcza w lecie. Jakby to była wina dysku to wiatraczek załatwi sprawę
![]()
![]() |
#13 |
Guest
|
![]() Hmm. Miałem ostatnio taki sam problem, kartę graficzną mam taką samą, problem leżał w tym, że niepodłączyłem do niej dodatkowego zasilania (trzeba taki kabelek do zasilacza włożyc), po tym zabiegu normalnie chodziło, gdyby coś było w Biosie to bym radził zanieść kompa do znajomego tehnika/informatyka.
A jak nic niepomoże to DO SERWISU. |
![]() |
![]() |
#14 |
Zbanowany
Data dołączenia: 15 07 2005
Lokacja: Tychy
![]() |
![]() Spróbój na zworkach zresetować biosa, to może pomóc
![]() A jeśli nie to, to tylko płyta główna/RAM |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 10 2003
Lokacja: Spod Budki z Piwem
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Bahzell
Gildia: The Twilight of Doom
Świat: Chromaggus
Poziom: 80
Skille: 400/400
|
![]() A sprawdzałeś jakie masz napięcia na kumpla zasilaczu?? Bo te wartości na twoim są kiepskie i to właśnie w nich bym upatrywał tych zwiech.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 04 2005
Lokacja: B-sTok
Stan: Aktywny gracz
Profesja: Paladin
![]() |
![]() Ja bym zresetował porządnie biosna tzn wyjał bym i włożył taka bateryjke na płycie głownej czasem pomaga
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Użytkownik Forum