|
Notki |
Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj. |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 07 2005
Stan: Na Emeryturze
Imię: Hmm...
Profesja: Knight
Gildia: Mam swoją.
Świat: Antica Forever!
|
![]() Od czego zależy szybkość fps w tibii? Zawsze wydawało mi sie że od szybkości łącza i możliwości grafiki. Ale teraz po zmianie kompa na nowy nic już nie rozumiem. Mam nową płyte głowną i nową kartę grafiki 4 razy większą.
Fps był ponad 20 a teraz nie wyrabia nawet 10. Jeśli kogokolwiek kogoś to interesuje to podam parametry sprzętu i mogę opisać co próbuję robić. Widzę,że najłatwiej wypieprzyć posta i problem rozwiązany a że się ktoś nastuka w klawisze to nikogo to nie obchodzi. Ale mam zamiar powtarzać go do skutku. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Zbanowany
Data dołączenia: 16 07 2005
Lokacja: Stalowa Wola
Stan: Na emeryturze
![]() |
![]() Fps - frames per second
"klatki" na sekunde |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 11 08 2004
Lokacja: Bełchatów
Stan: Na emeryturze
|
![]() Hmm. A przesunoles limit na wiencej niz 10 klatek max ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() limit był ustawiuony na max i tibia wyciągała 20-22fps.
po ustawieniu limitu na 14 użycie procesora było około 70-80%. Teraz niezależnie od tego czy limit mam 14 czy maximum, tibia osiąga max 11-12 fps a po minucie - dwóch gry spada na 8-9, a procesor obciąża w 99%. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użyszkodnik
Data dołączenia: 05 02 2004
Lokacja: Festung Breslau
Stan: Początkujący
Imię: Vanhelsen
Profesja: Druid
Gildia: Inner Circle
Świat: Auchindoun
Poziom: 80
Skille: LW/Skin
Poziom mag.: 2k
![]() |
![]() Czy przy zmianie sprzętu zmieniałeś OS'a? np: z 98 na XP? jeśli tak, to wina XPka, XP gryzie się z Tibią.
Sterowniki do grafy i DirectX jest poprawny?
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Podaję pełne parametry sprzętowe:
Zmieniona została płyta głowna z KT3 Ultra firmy MSI na KT6 tej samej firmy. Kartę graficzną mam zmienioną z radeon 9000 32mb na radeon 9250 128 mb. Reszta pozostała niezmieniona. Mam procesor athlon 2200 i 750 ramu. Windows 2000 świeżo zainstalowany (wcześniej też był win 2000)po formacie dysku więc nie może być mowy o jakichkolwiek śmieciach. Zainstalowane są NAJNOWSZE sterowniki do płyty głownej i karty graficznej. To niestety nic nie pomogło. Mam program do testowania wydajności grafiki 3D mark i tam po wykonanym teście wyświetla mi około 3500 punktów co jest podobno niezłym wynikiem. Szybkość ściągania plików z internetu programem kazaa czy emul czy też dzialanie internet explorera pozostały bez zmian. Mam 1mb łacze więc wszytko powinno chodzić doskonale. Problemy pojawiają się tylko przy próbie grania w coś przez internet. Gram czasami w Tibię czy Ultimę. Ultima to gra trochę więcej wymagająca, ale przecież Tibia posiada zwykłą najprostszą grafikę 2D a mimo to ilość FPS które jestem w stanie osiągnąć spadła ponad dwukrotnie. A przy tym aplikacja tibia***** która wcześniej zajmowała 70-80% wydajności procesora przy ustawieniu max na 14 teraz obciąża go w 99% i mimo to nie działa tak jak nalezy (wyciąga 8-9 FPS). Wymiana modemu na inny nic nie pomogła. Nie pomogło też zainstalowanie service pack 4 i niewiele pomaga zmniejszenie rozdzielczości monitora na 800x600. (wczesniej nie było problemu nawet przy 1280x1024). Włączam wiersz komend i wpisuję ping***** i adres serwera. Wyświetla mi w statystykach wysłania 32b danych że Wysłane mam 4 pakiety i Odebrane również 4 a straconych 0% Średnia predkość transmisji to 125ms. Nie wiem czy jest to wynik dobry czy zły (proszę o informację) ale wygląda na to że nie ma problemów z łączeniem się z serwerem. Następną dziwną rzeczą jaką widzę to rozpoznawanie przez windowsa dwukrotnie tej samej karty graficznej. W menedżerze urzadzeń mam w urządzeniach graficznych Radeon 9250AGP i pod spodem Radeon 9250 AGP Secondary. wydawało mi się że to przez zainstalowanie 2 róznych sterowników albo przez to że we własciwościach graficznych mam możliwośc ustawienia 2 rodzajów monitora 1. Plug and play on radeon 9250 i Default on radeon 9250. jendak taka możliwość była już przy innej karcie i nie pamiętam zeby były wtedy 2 urzadzenia rozpoznane w systemie. Niezaleznie od tego czy odinstalowuję wszystkie sterowniki i instaluję je oddzielnie czy instaluję najpierw oryginalne (z pudełka) a potem robię update sytuacja jest ciągle ta sama. Jakby jednak nie było to obsługa tak banalnej grafiki jaką ma tibia nie powinna robić problemów.. zwłaszcza że mogę wyświetlić 2 pełnowymiarowe filmy naraz i nie wiesza mi sie. Jeśli komus potrzebne będą jakiekolwiek dodatkowe informację to chętnie dopiszę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 09 2003
Imię: Gandalf Blakc
Profesja: Royal Paladin
Gildia: Monarch
Świat: Lunara
Poziom: 55
Skille: 82/67
Poziom mag.: 16
|
![]() Napisz jaki masz sprzet
![]() Napisz jaki sprzet masz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() na radeonie 9000 wszystko chodzilo oki.. a przynajmniej dało się grać. A tamta karta miała 32mb więc 4 razy mniej pamieci niż ta którą mam teraz.
A przy okazji to nie za bardzo wierzę w te 200 fps ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 01 2004
Stan: Aktywny Gracz
|
![]() @up
z kartami graficznymi to nie prawda ... mam Radeona 9700 128 Pro i tez pieknie mi nie chodzi ![]()
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
|
![]() ![]() ![]() Dodane ![]() Tak czemu sa 2 sterowniki ![]() ![]() ![]() Hmm Ale nienapisałeś jakiego masz Procka ![]() ![]() ![]() Ostatnio edytowany przez Gandalf Blakc - 14-10-2005 o 21:06. Powód: Bo nastepna strona w tym temacie nie dzila mi :D |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ok Ale po pierwsze zmnień sterownki na starsze do grafy pomoże w pewien sposob
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |