Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 25-11-2005, 17:42   #1
seprob
Guest

Domyślny Nadurzywanie slowa "hack"

Witam! Ostatnio bardzo czesto slysze stwierdzenia ludzi grajacych w Tibie w stylu "shakowali mi postac". Nie ukrywam ze bardzo mnie to irytuje wiec postanowilem napisac kilka slow wyjasnienia. Haking jest penetrowaniem systemow komputerowych w celu poszerzenia swej wiedzy. Uzywanie stwierdzenia "shakowali mi postac" wedlug uzytkownika ktory stracil postac ma zapewne oznaczac ze jego dane konta zostaly skradzione. Czesc uznaje pewnie takich ludzi za hakerow. Lecz kradziez tego typu danych w zaden sposob nie wiaze sie z hakingiem. Oczywscie ktos kto przejal haslo do konta moze byc hakerem tudziez krakerem, ale moim zdaniem uzywanie slowa "hack" w odniesienie do kradziezy danych postaci w Tibia jest przegieciem. Dlatego prosilbym abyscie przestali naduzywac tego slowa i poczytali troche o samej kulturze hakerskiej lub pobyli troche w gronie ludzi ktorzy z bezpieczenstwem komputerowym maja stycznosc na codzien. Przekonacie sie wtedy ze mam racje i ze sami nigdy byscie tak nie powiedzieli gdybyscie sie troche dowiedzieli ha temat hakingu.

Ostatnio edytowany przez seprob - 25-11-2005 o 17:47.
  Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 25-11-2005, 17:45   #2
Rohen
Użytkownik Forum

Rohen's Avatar

Data dołączenia: 19 10 2005
Lokacja: Doki...

Stan: Aktywny gracz
Wyślij wiadomość przez ICQ do Rohen Rohen ma numer GG 8666502 Rohen ma login Tlenu Tlen is stupid Adres Jabbera do Rohen
Domyślny

Polaczki mają to dosiebie, że cię nie będą słuchać... i dalej będą używać słowa: "SHACKOWALI MI KONTIA!!!11111". Mnie też to irytuje . Ale tego nie zmienimy.
Sarki za blody aly mam dyslekcje, downa, wodoglawie, hifa, ejca, raka piersi, podraznienia macicki, porozenie mozgowe, ajchaimera, chorobe wscioklych krow, wscieklozne, parkonsne, padaczki, paraliz glywy, ptasko grype, wade serco, jedna nogy krutsza od drugijo metr.
Zaluje ze jestem Polakiem...
Rohen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-11-2005, 17:47   #3
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Czlowiekuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Ale zes zablysnal;]

Ja ci natomiast radze pobyc w otoczeniu ludzi, ktorzy zajmuja sie grupami spolecznymi. NApewno powiedza ci, ze dana gruba spoleczna tworzy wlasny jezyk, slang. W tym slangu wlasne pewne slowa moga miec inne znaczenie niz w mowie potocznej.

A jak tak bardzo ci to przeszkadza... zreszta... kogo obchodzi co ci przeszkadza?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-11-2005, 17:51   #4
Dabek
eX Moderator

Dabek's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2004

Imię: Dabeek
Profesja: Elite Knight
Świat: Calmera
Poziom: 100
Domyślny

Przeczytaj kilka postów z podobnej dyskusji (pomijając inwektywy, bo gość któremu to tłumaczono też nie był zbyt miły):

http://forum.tibia.pl/showpost.php?p...2&postcount=42
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p...1&postcount=45
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p...8&postcount=49
Dabek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-11-2005, 17:51   #5
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Ja ci natomiast radze pobyc w otoczeniu ludzi, ktorzy zajmuja sie grupami spolecznymi. NApewno powiedza ci, ze dana gruba spoleczna tworzy wlasny jezyk, slang. W tym slangu wlasne pewne slowa moga miec inne znaczenie niz w mowie potocznej.
A jak tak bardzo ci to przeszkadza... zreszta... kogo obchodzi co ci przeszkadza?
Czyli powinnismy tolerowac to, ze metal mowi na chleb "badzia-badzia", a punk na autobus "samolot"?

@Autor : bo to najbardziej sie z hackiem wlasnie kojarzy - nielegalnym wejsciu w posiadanie dostepu do czegos, a potem wykorzystanie informacji/materialow.
stary 25-11-2005, 18:08   #6
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

@up
To zależy. Jak metal z metalem, a punk z punkiem, rozmawiają po swojemu to nikt sie nie powinien wtrącać.

PS. Używanie
stary 25-11-2005, 18:12   #7
Dr.Unknown
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 06 2004
Lokacja: 19°58'E 50°05'N

Stan: Na Emeryturze
Świat: Secura
Dr.Unknown ma numer GG 3815114 Send a message via Skype™ to Dr.Unknown
Domyślny

Zbędny temat, Ci do których to kierujesz, poprostu to oleją, a reszta to poprostu wie, so...
Dr.Unknown jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 25-11-2005, 19:07   #8
Raul
eX Moderator

Raul's Avatar

Data dołączenia: 14 03 2004
Lokacja: Estadio Santiago Bernabéu

Domyślny

Jak Dabek wspomniał, była już o tym mowa.
Po pierwsze na pewno jest wiele takich słów, które używamy, bo myślimy, że znaczą to, a gdyby się zagłębić w pochodzenie tego wyrazu, to się okaże, że znaczy co innego.
Po drugie najpierw skieruj swoją propozycję do różnych środków przekazu, które słowa "hack" w tym znaczeniu używają i to od nich wszyscy ludzie, wszystko przejmują. Telewizja, prasa, gry, lub chociażby nawet sama oficjalna strona Tibii. Gdyż to od tego wszystkiego się zaczyna, zapewniam, że jakby od początku te wszystkie środki przekazu używały słowa "crackowanie", to by takie wśród szarych ludzi panowało.
Tak więc najpierw przekonuj "górę", później bierz się za resztę.

De las glorias deportivas que campean por Espa
ñ
a,
Va el Madrid con su bandera, limpia y blanca que no empa
ñ
a.
Club castizo y generoso, todo nervio y corazón,
Veteranos y noveles, veteranos y noveles,
Miran siempre sus laureles con respeto y emoción.
¡
Hala Madrid! ¡Hala Madrid!

Ostatnio edytowany przez Raul - 25-11-2005 o 19:09.
Raul jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania