|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 07 2005
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Pisze ten temat aby ostrzec ludzi przed oszustami.
Przewalka z telefonami: Ważne! Przewalka z telefonami: Numer "na paczkę" ! Przyjeżdża do ciebie kurier i oświadcza, że ma dla Ciebie paczkę za zaliczeniem. Koszt ok.500zł. Na paczce jest Twoje imię, nazwisko i poprawnie napisany adres. Nadawcą jest firma "X" której nie znasz i w której nic nigdy nie zamawiałeś. Kurier oświadcza, że nic mu na ten temat nie wiadomo - jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniędzy, ale skoro są wątpliwości - to można je wyjaśnić od ręki telefonicznie. Kurier pyta czy w takim razie czy może zadzwonić od Ciebie do firmy i szybko się wszystko wyjaśni... 99% ludzi nie podejrzewając podstępu wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu gdzie jest telefon, alebowiem chce jak najszybciej sprawe wyjaśnić. Kurier wykonuje KRÓTKI TELEFON (1MIN) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka - po czym informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka, przeprasza grzecznie i wychodzi ! (...bajki o pomyłkach są różne w zależności od oceny reakcji wrabianego). Po miesiącu przychodzi rachunek telefoniczny ok. 10.000 dolarów w przeliczeniu ! Dlaczego ? Ponieważ ten jeden "niewinny krótki telefonik" - obleciał w między czasie cały świat przez przekierowania komercyjne (Seszele, Wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko automatycznie), aby w końcu trafić na sexlinie w Australii. Jako to możliwe!?! - zadasz samemu sobie pytanie ? Przecież patrząc kurierowi na ręce - było widać, że wykręca numer telefonu stacjonarnego... Tak to prawda - kurier wykręcił nr telefonu stacjonarnego, który jest zainstalowany gdzieś w jakimś wynajętym (po cichu) mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) - i w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie małe niepozorne urządzenie, które natychmiast dokonuje przekierowań jak się tylko do niego dodzwonisz ..... podoba Ci się ???? Czy masz szanse na reklamacje w TPSA ? Nie - ponieważ połączenie wyszło z Twojego numeru telefonu, a co za tym idzie za Twoją zgodą - więc nawet w Sądzie przegrasz !!!! Numer "na TPSA" ! Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika Telekomunikacji Polskiej S.A. Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono skrzynkę kablową, rozdzielczą lub co kolwiek innego. W związku z powyższym monterzy TPSA testują połączenia i proszą o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania po przez naciśnięcie klawiszy: 9, 9#, 09, 09#, 90, 90# NIE NACISKAJ !!!! NICZEGO NIE POTWIERDZAJ ! Jeżeli to zrobisz - jesteś przekieronkowany na sexlinie (NA TWÓJ koszt oczywiście) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niua a tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawke na widełki - NIC CI TO NIE DA !!!!!! - połączenie nie skończy się przed upływem 5 min ... podoba Ci się ? - koszt ok. 1500 zł. Numer "na wygraną" Jeśli zadzwoni jakiś gość, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby potwierdzić wiadomość i jeśli to zrobisz, to jesteś załatwiony na cacy. Łączność z tą linią kosztuje 20 funtów za minutę, ponieważ rozmowa przekierowana jest przez Kajmany do sexlini w Anglii. Nawet jak natychmiastowo rzucisz słuchawką na widły, to dużo nie da, bo rozłączy cię za 5 minut. Ale jeśli dasz zrobić się w balona i dasz im swoje dane to możesz już szczelić sobie w łeb, bo po następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiscie nic nie wygrałeś. Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów. Jedyne co można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy - rozłączyć się. I to jak najszybciej. Jeżeli kto kolwiek do ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś - rzuć natychmiast słuchawkę i NICZEGO NIE NACISKAJ !!!! Żadnych cyfr, gwiazdek lub krzyżyków. Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni kogo nie znasz ....... ! ! ! ! ! - nieważne czy będzie to firma czy osoba prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie .... NIE RÓB TEGO !!!! Nie znasz osobiście - nie oddzwaniasz. ..... bo może Cię yo kosztować 320 zł - za samo połączenie !!! Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają się pod różnego typu instytucje lub lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych !!! Jak Administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę - to wyśle Ci pismo !!! Przeważnie numer dzwoniący to 07090203840. Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na początku jako nieodebrane. Nie oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 zł/min - sexlinie w Australii. Tak więc nie gadać z kimś, kto wciska Ci kit, że coś wygrałeś. A teraz jak się bronić ? 1. Myśleć i nic na "Huraa" - Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać. 2. Zadzwonić do swojego operatora np. TPSA (9393) i zażądać zablokowania wszystkich numerów komercyjnych tj: 0-700..., 0-300..., 0-400 .. jak i możliwości przekierowania na nie. 3. Zablokować wszystkie numery: miedzymiastowe, miedzynarodowe i komórkowe - każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia. Nie ma innego wyjścia !!! Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj. Pamiętaj zapisz date i godzinę połączenia się z operatorem w celu zablokowania powyższych. Zapisz Imię i Nazwisko osoby przyjmującej zgłoszenie, Zapisz numer zgłoszenia. Potem żądaj od Operatora pisemnego potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały zrealizowane. Jak to będziesz miał na piśmie - to jakby co to wygrasz w każdym Sądzie. To jest wiadomość, którą przekazał pracownik działu reklamacji w TPSA!!!! Problem dotyczy też komórkowców. Nigdy mnie należy naciskać 9 lub 9, 0, # w tych kombinacjach. Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to przekręty tego typu przeniosły się do Polski. Proszę o rozpowszechnienie tej informacji do swoich znajomych! Teraz coś odemnie: Chyba wolicie wydać kase na Premium Account do Tibi niż wydać na telefony ![]()
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk
![]() |
![]() Skad ty takie fajne bajeczki wytrzasneles?
![]() |
#3 | |
Guest
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
#4 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Było to ostatnio w gazecie regionalnej Opola. Topic: Jak ktoś będzie ostrożny, to nic mu się nie stanie.
~~Wieczny Szejk of Oldschool's maniacs~~ Jestem jaki jestem to fakt Lubie kiedy buja sie mój świat Poruszam sie raz w przód raz w tył Ja piłem, pije i będę pił Historii mojej nie pozna nikt Znów świat się buja a ja z nim To nie jest wyścig , to nie próba sił Ja piłem, pije i będę pił. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zbanowany
Data dołączenia: 01 03 2005
Lokacja: Susz
Imię: Growling Corpse
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Psycho Maniacs
Świat: Eternia
|
![]() Hm... faktycznie, brzmi przerażająco.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() Pozatym w miare codziennie odwiedzam serwisy elektroniczne/iformatyczne i na zadnym sie z tym nie spotkalem. Tym bardziej, ze info pochodzi od TPSA a tam tez nic nie znalazlem;]
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 07 2005
Lokacja: z nienacka
![]() ![]() |
![]() brzmi kolorowo ale tu sie rodzi moje pytanie: co ma z tego wkrecajacy oprocz tego ze niezle uszczuplil ofiare? Chyba nie podpisal umowy z tymi wszystkimi posrednikami i chyba nie zalozyl sexlni w australii.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
|
![]() Gdyby to były bajki to bym o tym nie pisał. A takie rzeczy się dzieją w Polsce i lepiej uważać ja wole być ostrożnym nie chce wybulić 10.000$
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 28 12 2004
Lokacja: Bogatynia
Imię: Magiczna Kinia
Profesja: Elder Druid
Gildia: Nosferatu of Celesta
Świat: Celesta
Poziom: 120
Skille: nvm
Poziom mag.: 70
|
![]() Hmm coś mi się zdaje że żywcem przepisane z Angory
![]() Ale co prawda to prawda, trochę kaski na tym można stracić xD |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3
Imię: RC-1262
Gildia: Twoja Stara słucha metalkoru
![]() |
![]() Istnieją też tzw. automaty. Dzwoni do ciebie takowy i każe naciskać różne przyciski na telefonie. Koszt? Nawet do 5000zł.
Do mnie dzwonił już trzy razy, ale na szczęście szybko się spostrzegłem, głos nagrany łatwo poznać. Jest taki... bez wyrazu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 31 12 2004
Lokacja: Bełchatów/"...W państwie pełnym nienawiści..."
Stan: Niegrający
Świat: Kyra
|
![]() Cytuj:
![]()
Nad czaszkami groźby, być złym czy dobrym? Zero pytań, wątpisz ? Strach tonie w liczbach One odbite w źrenicach, a świat upadły w mitach Zamiast powstać w krytykach czynów, kreuje co dnia lepszych skurwysynów Od siebie minimum by z dumą się nie rozstać 2005 Realia Made in Polska Ostatnio edytowany przez Vekegi - 20-01-2006 o 15:57. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz
|
![]() ... obawiam się , że kolega ma racje ... starzy kiedyś gadali o tym , że niby jakiś fragles przychodzi i chce puścić gdzieś sygnałka , bo jakaś pomyłka zaszła czy coś ... w TV też kiedyś było coś takiego , że jakaś babcia miała zabulić parenaście tysięcy złotych rachunku za telefon , a miała kasiory ledwo 500zł/miesiąc ... i sie tłumaczyła , że ona nie dzwoniła na żadne sex-telefony ...
edit : łańcuch , czy nie ... ja wole nie wpuszczać jakiegoś dziada na krótką rozmowe telefoniczną , żeby wyjaśnić zajście ... jak chce zadzwonić , to niech se kupi karte telefoniczą albo użyje swojej komórki ... Ostatnio edytowany przez DRoN - 20-01-2006 o 16:05. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
Jak nie ma na stronach o dużych posłuchach a Tibia.pl ?? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Administrator
Data dołączenia: 05 01 2004
Lokacja: Happyland :)
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 104
|
![]() Cytuj:
Co do reklamacji w tpsa za rachunek, to czasem moze sie udac wybronic, szczegolnie jesli rachunki przewaznie przychodza niskie. Mozna sie wybronic w ten sam sposob, jak przed pajeczarzami, mozna powiedziec, ze to ich sprawka, jak sie ma odpowiednia wiedze na ten temat to udaje sie wygrac sprawe czasem... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 20 10 2004
![]() |
![]() Hm, juz pare miesiecy temu byly wzmianki o tym w gazetach, oczywiscie zdrowy razsadek w rozmowach telefoniczych wskazany.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
A w gazecie również było źródło internet, więc nie wiem.
~~Wieczny Szejk of Oldschool's maniacs~~ Jestem jaki jestem to fakt Lubie kiedy buja sie mój świat Poruszam sie raz w przód raz w tył Ja piłem, pije i będę pił Historii mojej nie pozna nikt Znów świat się buja a ja z nim To nie jest wyścig , to nie próba sił Ja piłem, pije i będę pił. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zbanowany
Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3
Imię: RC-1262
Gildia: Twoja Stara słucha metalkoru
![]() |
![]() Tu jest topic dotyczący tego:
Klik! A tu wklejony przez założyciela tekst na stronie komendy policji: Klik Ostatnio edytowany przez Ryłek - 20-01-2006 o 16:26. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 06 2004
Stan: Niegrający
|
![]() W gazecie Fakt takie coś było... Było napisane też, że gdy ktoś do ciebe zadzwoni to nie naciskać klawisza 9.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 14 09 2005
Lokacja: Szczecin
Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dawergo
Profesja: Druid
Gildia: Poland Team
Świat: Eonar
Poziom: 80
|
![]() Sam niedawno takiego czegoś doświadczyłem ale dzien przed tym na szczęście oglądałem telewizje i mówili o tym że należy się natychmiast rozłączyć. I tak zrobiłem zaczeło mi coś gadać że jeśli chce mieć darmową poczte głosową naciśnij 9. Rozłączyłem sie zadzwoniłem do TP SA i zapytałem się czy dzwonili do mnie i okazało się że nie, więc miałem wielkie szczęście. (Rodzice by mnie zabili chyba)
![]()