Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 20-01-2006, 14:20   #1
Dolor
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 07 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny Uwaga Oszusci W Telefonach!!!!!

Pisze ten temat aby ostrzec ludzi przed oszustami.

Przewalka z telefonami:

Ważne!
Przewalka z telefonami:

Numer "na paczkę" !
Przyjeżdża do ciebie kurier i oświadcza, że ma dla Ciebie paczkę za zaliczeniem. Koszt ok.500zł. Na paczce jest Twoje imię, nazwisko i poprawnie napisany adres. Nadawcą jest firma "X" której nie znasz i w której nic nigdy nie zamawiałeś. Kurier oświadcza, że nic mu na ten temat nie wiadomo - jego zadaniem jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniędzy, ale skoro są wątpliwości - to można je wyjaśnić od ręki telefonicznie. Kurier pyta czy w takim razie czy może zadzwonić od Ciebie do firmy i szybko się wszystko wyjaśni... 99% ludzi nie podejrzewając podstępu wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu gdzie jest telefon, alebowiem chce jak najszybciej sprawe wyjaśnić. Kurier wykonuje KRÓTKI TELEFON (1MIN) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka - po czym informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka, przeprasza grzecznie i wychodzi ! (...bajki o pomyłkach są różne w zależności od oceny reakcji wrabianego). Po miesiącu przychodzi rachunek telefoniczny ok. 10.000 dolarów w przeliczeniu ! Dlaczego ? Ponieważ ten jeden "niewinny krótki telefonik" - obleciał w między czasie cały świat przez przekierowania komercyjne (Seszele, Wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko automatycznie), aby w końcu trafić na sexlinie w Australii.

Jako to możliwe!?! - zadasz samemu sobie pytanie ? Przecież patrząc kurierowi na ręce - było widać, że wykręca numer telefonu stacjonarnego... Tak to prawda - kurier wykręcił nr telefonu stacjonarnego, który jest zainstalowany gdzieś w jakimś wynajętym (po cichu) mieszkaniu (na dodatek, na lewe papiery) - i w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie małe niepozorne urządzenie, które natychmiast dokonuje przekierowań jak się tylko do niego dodzwonisz .....
podoba Ci się ????

Czy masz szanse na reklamacje w TPSA ?
Nie - ponieważ połączenie wyszło z Twojego numeru telefonu, a co za tym idzie za Twoją zgodą - więc nawet w Sądzie przegrasz !!!!

Numer "na TPSA" !
Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika Telekomunikacji Polskiej S.A. Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono skrzynkę kablową, rozdzielczą lub co kolwiek innego. W związku z powyższym monterzy TPSA testują połączenia i proszą o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania po przez naciśnięcie klawiszy: 9, 9#, 09, 09#, 90, 90# NIE NACISKAJ !!!! NICZEGO NIE POTWIERDZAJ ! Jeżeli to zrobisz - jesteś przekieronkowany na sexlinie (NA TWÓJ koszt oczywiście) do Wielkiej Brytanii przez pół świata na Pacyfiku (Wyspa Niua a tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawke na widełki - NIC CI TO NIE DA !!!!!! - połączenie nie skończy się przed upływem 5 min ... podoba Ci się ? - koszt ok. 1500 zł.

Numer "na wygraną"
Jeśli zadzwoni jakiś gość, że wygrałeś coś w konkursie (przeważnie ekskluzywną wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciśnięcie klawisza 9, żeby potwierdzić wiadomość i jeśli to zrobisz, to jesteś załatwiony na cacy. Łączność z tą linią kosztuje 20 funtów za minutę, ponieważ rozmowa przekierowana jest przez Kajmany do sexlini w Anglii. Nawet jak natychmiastowo rzucisz słuchawką na widły, to dużo nie da, bo rozłączy cię za 5 minut. Ale jeśli dasz zrobić się w balona i dasz im swoje dane to możesz już szczelić sobie w łeb, bo po następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiscie nic nie wygrałeś. Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów. Jedyne co można zrobić to - natychmiast po odebraniu takiej rozmowy - rozłączyć się. I to jak najszybciej.
Jeżeli kto kolwiek do ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeś - rzuć natychmiast słuchawkę i NICZEGO NIE NACISKAJ !!!! Żadnych cyfr, gwiazdek lub krzyżyków. Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni kogo nie znasz ....... ! ! ! ! ! - nieważne czy będzie to firma czy osoba prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie .... NIE RÓB TEGO !!!!
Nie znasz osobiście - nie oddzwaniasz. ..... bo może Cię yo kosztować 320 zł - za samo połączenie !!! Pamiętaj, że oszuści bardzo często podszywają się pod różnego typu instytucje lub lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych !!! Jak Administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę - to wyśle Ci pismo !!!
Przeważnie numer dzwoniący to 07090203840. Numer może się różnić ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na początku jako nieodebrane. Nie oddzwaniać na ten numer, bo połączenie kosztuje 320 zł/min - sexlinie w Australii. Tak więc nie gadać z kimś, kto wciska Ci kit, że coś wygrałeś.

A teraz jak się bronić ?
1. Myśleć i nic na "Huraa" - Niczego nie naciskać i niczego nie potwierdzać.
2. Zadzwonić do swojego operatora np. TPSA (9393) i zażądać zablokowania wszystkich numerów komercyjnych tj: 0-700..., 0-300..., 0-400 .. jak i możliwości przekierowania na nie.
3. Zablokować wszystkie numery: miedzymiastowe, miedzynarodowe i komórkowe - każdy operator ma obowiązek udostępnić Ci kod aktywujący takie połączenia i drugi kod dezaktywujący takie połączenia. Nie ma innego wyjścia !!! Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj. Pamiętaj zapisz date i godzinę połączenia się z operatorem w celu zablokowania powyższych. Zapisz Imię i Nazwisko osoby przyjmującej zgłoszenie, Zapisz numer zgłoszenia. Potem żądaj od Operatora pisemnego potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały zrealizowane. Jak to będziesz miał na piśmie - to jakby co to wygrasz w każdym Sądzie.

To jest wiadomość, którą przekazał pracownik działu reklamacji w TPSA!!!!
Problem dotyczy też komórkowców. Nigdy mnie należy naciskać 9 lub 9, 0, # w tych kombinacjach. Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to przekręty tego typu przeniosły się do Polski.
Proszę o rozpowszechnienie tej informacji do swoich znajomych!

Teraz coś odemnie:

Chyba wolicie wydać kase na Premium Account do Tibi niż wydać na telefony

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 20-01-2006, 15:14   #2
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Skad ty takie fajne bajeczki wytrzasneles?

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 15:23   #3
Wayne
Guest

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek
Jakie bajeczki? przecież takie rzeczy się u nas zdarzają, i to nierzadko!
  Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 15:24   #4
kaczi
Użytkownik Forum

kaczi's Avatar

Data dołączenia: 21 08 2004
Lokacja: Daleko Ci do mnie. Sklep: Skate Shop.

Stan: Niegrający
Wyślij wiadomość przez ICQ do kaczi kaczi ma numer GG 4029572
Domyślny

Cytuj:
To akruat nie są bajki.

Było to ostatnio w gazecie regionalnej Opola.

Topic:
Jak ktoś będzie ostrożny, to nic mu się nie stanie.

Jestem jaki jestem to fakt
Lubie kiedy buja sie mój świat
Poruszam sie raz w przód raz w tył
Ja piłem, pije i będę pił
Historii mojej nie pozna nikt
Znów świat się buja a ja z nim
To nie jest wyścig , to nie próba sił
Ja piłem, pije i będę pił.

kaczi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 15:28   #5
Gromnjir
Zbanowany

Gromnjir's Avatar

Data dołączenia: 01 03 2005
Lokacja: Susz

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Eternia
Domyślny

Hm... faktycznie, brzmi przerażająco.
Gromnjir jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 15:30   #6
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kaczi
To akruat nie są bajki.

Było to ostatnio w gazecie regionalnej Opola.
Moglbys jakiegos skana/namiary. Bo jak to prawda to dosc ciekawe musi byc i z checia sie z tym zapoznam

Pozatym w miare codziennie odwiedzam serwisy elektroniczne/iformatyczne i na zadnym sie z tym nie spotkalem. Tym bardziej, ze info pochodzi od TPSA a tam tez nic nie znalazlem;]

Moj jogger
stary 20-01-2006, 15:39   #7
Nequss
Użytkownik Forum

Nequss's Avatar

Data dołączenia: 08 07 2005
Lokacja: z nienacka

Nequss ma numer GG 4495053 Nequss ma login Tlenu osdlep
Domyślny

brzmi kolorowo ale tu sie rodzi moje pytanie: co ma z tego wkrecajacy oprocz tego ze niezle uszczuplil ofiare? Chyba nie podpisal umowy z tymi wszystkimi posrednikami i chyba nie zalozyl sexlni w australii.

klikajcie codziennie i wspomagajcie ^^
dla Ciebie to ok. 5 sec* dla mnie duża pomoc!
*na necie 512
Nequss jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 15:43   #8
Dolor
Użytkownik Forum

Domyślny

Gdyby to były bajki to bym o tym nie pisał. A takie rzeczy się dzieją w Polsce i lepiej uważać ja wole być ostrożnym nie chce wybulić 10.000$
stary 20-01-2006, 15:53   #9
Fredi
Użytkownik Forum

Fredi's Avatar

Data dołączenia: 28 12 2004
Lokacja: Bogatynia

Profesja: Elder Druid
Świat: Celesta
Poziom: 120
Skille: nvm
Poziom mag.: 70
Domyślny

Hmm coś mi się zdaje że żywcem przepisane z Angory

Ale co prawda to prawda, trochę kaski na tym można stracić xD
stary 20-01-2006, 15:53   #10
Ryłek
Zbanowany

Ryłek's Avatar

Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3

Imię: RC-1262
Ryłek ma numer GG 1617583
Domyślny

Istnieją też tzw. automaty. Dzwoni do ciebie takowy i każe naciskać różne przyciski na telefonie. Koszt? Nawet do 5000zł.
Do mnie dzwonił już trzy razy, ale na szczęście szybko się spostrzegłem, głos nagrany łatwo poznać. Jest taki... bez wyrazu.
Ryłek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 15:56   #11
Vekegi
Użytkownik Forum

Vekegi's Avatar

Data dołączenia: 31 12 2004
Lokacja: Bełchatów/"...W państwie pełnym nienawiści..."

Świat: Kyra
Domyślny

Cytuj:
To na 100% nie jest bajeczka. Najczęsciej tacy s****ysyni chodza po wsiach (nie zebym mieszkal ale wiem jakie sa realia) i odwiedzaja niedoslyszace babcie lub zchorowane ;/ ehh. Akurat o tym pierwszym sposobie nie znałem. Chodzą również "monterzy" TPSA niby ze maja legitke i musza cos przy telefonie zrobic a on dzwonia gdzies badz montuja jakis chip czy co kolwiek innego. O wielu takich rzeczach mowi sie w telewizji lub gazecie
One odbite w źrenicach, a świat upadły w mitach
Zamiast powstać w krytykach czynów,
kreuje co dnia lepszych skurwysynów
Od siebie minimum by z dumą się nie rozstać 2005
Realia Made in Polska

Ostatnio edytowany przez Vekegi - 20-01-2006 o 15:57.
Vekegi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 15:57   #12
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

... obawiam się , że kolega ma racje ... starzy kiedyś gadali o tym , że niby jakiś fragles przychodzi i chce puścić gdzieś sygnałka , bo jakaś pomyłka zaszła czy coś ... w TV też kiedyś było coś takiego , że jakaś babcia miała zabulić parenaście tysięcy złotych rachunku za telefon , a miała kasiory ledwo 500zł/miesiąc ... i sie tłumaczyła , że ona nie dzwoniła na żadne sex-telefony ...
edit : łańcuch , czy nie ... ja wole nie wpuszczać jakiegoś dziada na krótką rozmowe telefoniczną , żeby wyjaśnić zajście ... jak chce zadzwonić , to niech se kupi karte telefoniczą albo użyje swojej komórki ...

Ostatnio edytowany przez DRoN - 20-01-2006 o 16:05.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 15:58   #13
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vekegi
To na 100% nie jest bajeczka. Najczęsciej tacy s****ysyni chodza po wsiach (nie zebym mieszkal ale wiem jakie sa realia). Akurat o tym pierwszym sposobie nie znałem. Chodzą również "monterzy" TPSA niby ze maja legitke i musza cos przy telefonie zrobic a on dzwonia gdzies badz montuja jakis chip czy co kolwiek innego. O wielu takich rzeczach mowi sie w telewizji lub gazecie
Wiec skoro to prawda czemu w necie, na stronach o duzych posluchach nic na ten temat nie ma? Kurcze, ja rozumiem, ze mozna sie bac itp, ale mi to wyglada na kolejny lancuszek;]

Moj jogger
stary 20-01-2006, 16:03   #14
Dolor
Użytkownik Forum

Domyślny

Cytuj:
Wiec skoro to prawda czemu w necie, na stronach o duzych posluchach nic na ten temat nie ma? Kurcze, ja rozumiem, ze mozna sie bac itp, ale mi to wyglada na kolejny lancuszek;]

Jak nie ma na stronach o dużych posłuchach a Tibia.pl ?? a jesli sie nie stosuje odpowiednich srodkow bezpieczenstwa to mona sie bac.
stary 20-01-2006, 16:06   #15
Dr. Omader
Administrator

Dr. Omader's Avatar

Data dołączenia: 05 01 2004
Lokacja: Happyland :)

Profesja: Master Sorcerer
Poziom: 104
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dolor
A teraz jak się bronić ?
Jest jedna bardzo banalna metoda, z ktora wiele ludzi ma problemy... Myśleć.

Co do reklamacji w tpsa za rachunek, to czasem moze sie udac wybronic, szczegolnie jesli rachunki przewaznie przychodza niskie. Mozna sie wybronic w ten sam sposob, jak przed pajeczarzami, mozna powiedziec, ze to ich sprawka, jak sie ma odpowiednia wiedze na ten temat to udaje sie wygrac sprawe czasem...
Dr. Omader jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 16:07   #16
Sozemego
Użytkownik Forum

Sozemego's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2004

Sozemego ma numer GG 3321585
Domyślny

Hm, juz pare miesiecy temu byly wzmianki o tym w gazetach, oczywiscie zdrowy razsadek w rozmowach telefoniczych wskazany.

Wystaw notkę
Przed wystawieniem notki zapoznaj się z papieżem lub farmaceutą.
Sozemego jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 16:09   #17
kaczi
Użytkownik Forum

kaczi's Avatar

Data dołączenia: 21 08 2004
Lokacja: Daleko Ci do mnie. Sklep: Skate Shop.

Wyślij wiadomość przez ICQ do kaczi kaczi ma numer GG 4029572
Domyślny

Cytuj:
Moglbys jakiegos skana/namiary. Bo jak to prawda to dosc ciekawe musi byc i z checia sie z tym zapoznam

Pozatym w miare codziennie odwiedzam serwisy elektroniczne/iformatyczne i na zadnym sie z tym nie spotkalem. Tym bardziej, ze info pochodzi od TPSA a tam tez nic nie znalazlem;]
Niestety, nie mam tej gazety, ani też nie moge Ci pokazać ksera..

A w gazecie również było źródło internet, więc nie wiem.

Jestem jaki jestem to fakt
Lubie kiedy buja sie mój świat
Poruszam sie raz w przód raz w tył
Ja piłem, pije i będę pił
Historii mojej nie pozna nikt
Znów świat się buja a ja z nim
To nie jest wyścig , to nie próba sił
Ja piłem, pije i będę pił.

kaczi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 16:25   #18
Ryłek
Zbanowany

Ryłek's Avatar

Data dołączenia: 23 09 2004
Wpisy bloga: 3

Imię: RC-1262
Ryłek ma numer GG 1617583
Domyślny

Tu jest topic dotyczący tego:
Klik!

A tu wklejony przez założyciela tekst na stronie komendy policji:
Klik

Ostatnio edytowany przez Ryłek - 20-01-2006 o 16:26.
Ryłek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 17:45   #19
joey
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 06 2004

Domyślny

W gazecie Fakt takie coś było... Było napisane też, że gdy ktoś do ciebe zadzwoni to nie naciskać klawisza 9.
joey jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 20-01-2006, 19:16   #20
Dawergo
Użytkownik Forum

Dawergo's Avatar

Data dołączenia: 14 09 2005
Lokacja: Szczecin

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Dawergo
Profesja: Druid
Gildia: Poland Team
Świat: Eonar
Poziom: 80
Domyślny Temat

Sam niedawno takiego czegoś doświadczyłem ale dzien przed tym na szczęście oglądałem telewizje i mówili o tym że należy się natychmiast rozłączyć. I tak zrobiłem zaczeło mi coś gadać że jeśli chce mieć darmową poczte głosową naciśnij 9. Rozłączyłem sie zadzwoniłem do TP SA i zapytałem się czy dzwonili do mnie i okazało się że nie, więc miałem wielkie szczęście. (Rodzice by mnie zabili chyba) ))

http://www.cda.pl/gry-online/g/f_toya2.htm

http://www.toya.net.pl/~qqraczy/lekcja1.swf
Dawergo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania