Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 13-09-2006, 12:32   #1
WhiteWolf
Użytkownik Forum

WhiteWolf's Avatar

Data dołączenia: 05 09 2006
Lokacja: Gdańsk

Stan: Aktywny Gracz
Imię: Wolfmar
Profesja: Sorcerer
Świat: Xerena
Poziom: 25
Skille: .../20
Poziom mag.: 21
WhiteWolf ma numer GG 4245478
Domyślny Bez PACCA

Było już wiele pytań typu "Kto najlepszy"? Ja chce sie zapytać która postać w tibi bez PACA jest najlepsza?

Np, mag bozbawiony wielu silnych czarów (np. UE) nie jest już tak chętnie brany an hunty/qesty :d
12:25 Agna Codio [1]: skad masz domek??

Myslalem ze sie zleje.
WhiteWolf jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 13-09-2006, 13:12   #2
Mythic Sniper
Użytkownik Forum

Mythic Sniper's Avatar

Data dołączenia: 24 03 2006
Lokacja: Gdańsk

Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
Świat: Furora
Poziom: 105
Skille: 93/67
Poziom mag.: 20
Domyślny

Wiesz za pomoca Ue to raczej expic albo huncic nie bedziesz
najlepszy bez pacca jest knight, tlumaczyc mi sie nie chce ale jak poszukasz to na pewno znajdziesz (guzik szukaj nie smierdzi)
Mythic Sniper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 14:11   #3
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mythic Sniper Pokaż post
Wiesz za pomoca Ue to raczej expic albo huncic nie bedziesz
najlepszy bez pacca jest knight, tlumaczyc mi sie nie chce ale jak poszukasz to na pewno znajdziesz (guzik szukaj nie smierdzi)
Pudło. Najlepszy bez PACC jest sorc.

Czemu nie pal? Bo musi skillować (tak tak, to imho dyskwalifikuje postać - bo po co tracić dziesiątki/setki godzin na skillowanie, skoro sorcem w tym czasie się zrobi ~35-45 lvl i będzie się expić z tą samą prędkością i przewagą ~1 mln expa?).

Czemu nie knight? Vide pal. Z tym, że tu trening trwa dłużej i daje mniejsze efekty.

Czemu nie druid? Bo druid bez PACC nie ma sensu, skoro sorc to (bez PACC - w wypadku z PACC można polemizować) jego lepszy odpowiednik - ma czary ofensywne + te same czary leczące.
stary 13-09-2006, 14:18   #4
Rooker666
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 06 2006

Stan: Niegrający
Domyślny

Druid jest najlepszy ponieważ od 15 lvl można robić ihy i sprzedawać za 1k a od 24 uhy po 3k a sorcem dopiero od 45 sdki a nie sądzę żebyś tak szybko nabił 45 lvl

Ostatnio edytowany przez Rooker666 - 13-09-2006 o 14:19.
Rooker666 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 14:38   #5
morwi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 08 2004
Lokacja: [HACKED]

morwi ma numer GG 4695891
Domyślny

pudlo lasooch setki godzin jak lubisz podnosic speary, ale wystarczy ~40-50 skila i mozesz z lukiem zaczynac expic
stary 13-09-2006, 14:53   #6
Vampir Z Zaglebia
Użytkownik Forum

Vampir Z Zaglebia's Avatar

Data dołączenia: 25 03 2006
Lokacja: exiva "Vampir ~

Profesja: Elite Knight
Poziom: -
Poziom mag.: -
Domyślny

Bez PACCa knight of course najlepszy. Dlaczego? Nie zuzywa many, nie potrzebuje boltow a co sie z tym wiaze pieniedzy których na faccu tak łatwo nie jest zdobyć, ponieważ lootbagow sobie nie poturlasz za bardzo ;] No a sorc jest lepszy od druida na facc'u moim zdaniem: druid nie ma e.sio(wiec obie profesje lecza sie tak samo). Na 33+ druid raczej nie moze oplacalnie expic na guardach(tempest 1 zasieg(no moze monk+volcanic)), a sorc robi to spokojnie: zasieg inferno=2. That's all
Vampir Z Zaglebia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 14:57   #7
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vampir Z Zaglebia Pokaż post
Bez PACCa knight of course najlepszy. Dlaczego? Nie zuzywa many, nie potrzebuje boltow a co sie z tym wiaze pieniedzy których na faccu tak łatwo nie jest zdobyć, ponieważ lootbagow sobie nie poturlasz za bardzo ;]
Knight z paccem czy bez potrzebuje treningu, bez treningu expisz juz nie o 30% wolniej od innych klas ale o 60-70%.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vampir Z Zaglebia Pokaż post
Na 33+ druid raczej nie moze oplacalnie expic na guardach(tempest 1 zasieg(no moze monk+volcanic)), a sorc robi to spokojnie: zasieg inferno=2. That's all
Druid moze spokojnie expic w mint. Szybciej, oplacalniej, fajniej niz na guardach.
stary 13-09-2006, 14:59   #8
Vampir Z Zaglebia
Użytkownik Forum

Vampir Z Zaglebia's Avatar

Data dołączenia: 25 03 2006
Lokacja: exiva "Vampir ~

Profesja: Elite Knight
Poziom: -
Poziom mag.: -
Domyślny

@Up: Koles chyba pytal ktora profesja najlepsza, a nie ktora sie najszybciej/wolniej treni/expi. A pozatym to tylko moje zdanie
Vampir Z Zaglebia jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 15:34   #9
noobowaty mistrz
Zbanowany

noobowaty mistrz's Avatar

Data dołączenia: 05 07 2006

Domyślny

Knight bez pacca jest dramatycznie slabą postacia, bez exori nawet gsa nie zabije. (albo zabije z ogromnymi kosztami - wiekszymi niz koszty sd w przypadku sorca/druta)
Np bright sword quest sorcem/drutem bez pacca to bulka z maslem, a knight moze sie zesrac w gacie i nie zrobi. (lub zrobi tracac 10k na uhach/hmm)

Imho sorc jest najlepszy bez pacca.
Z paccem najlepszy druid.

Ostatnio edytowany przez noobowaty mistrz - 13-09-2006 o 15:58.
noobowaty mistrz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 15:34   #10
Ginaw
Użytkownik forum

Data dołączenia: 12 09 2006

Domyślny

Mag i Druid bez PACC'a ma bardzo cieżko - wolne odnawianie SoulPoint'ów, brak czarów które po ostatnich update'ach sa bardzo przydatne

Pozostaje więc Knight i Paladyn. Tu już troche trudniej zdecydować ponieważ to zależy głównie od indywidualnych upodobań (walka z dystansu bądź w zwarciu). IMO więcej treningu potrzebuje knight. Paladyn powinien trenować tylko na poczatku, potem skille lecą na expie.

Osobiście polecam Ci paladyna.
Ginaw jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 15:46   #11
noobowaty mistrz
Zbanowany

Domyślny

A po co komu w dzisiejszych czasach soul pointsy? Runy to robia tylko idioci ktorzy maja za duzo wolnego czasu bo znacznie wiecej kasy mozna zarobic przy expieniu.

Sorc bez pacca posiada wiekszosc przydatnych czarow poza strike'ami i moze uzywac tych samych run i rozdzek co z platnym kontem. Knight musi dluuugo trenowac, zeby expic zaledwie z taka sama predkoscia jak sorc bez treningu. No wiec nadal sorc ma przewage.

I jeszcze jedno: sorc bez ue sie moze obyc, ten czar jest niezbedny tylko na annihilator, natomiast knight nie za bardzo moze sie obyc bez exori (bron i explosion zadaja smieszne obrazenia wiec exori na questach i przy solowaniu jest niezbedne)

Ostatnio edytowany przez noobowaty mistrz - 13-09-2006 o 16:03.
stary 13-09-2006, 16:11   #12
Gallar
Zbanowany

Data dołączenia: 26 11 2005

Gallar ma numer GG 4524829 Gallar ma login Tlenu gallstayer@o2.pl Adres Jabbera do Gallar Send a message via Skype™ to Gallar
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Ginaw Pokaż post
Mag i Druid bez PACC'a ma bardzo cieżko - wolne odnawianie SoulPoint'ów, brak czarów które po ostatnich update'ach sa bardzo przydatne
E tam. Bez visa da sie życ ; ).
A co do souli, no cóż.
15:58 Blackd [255]: Welcome to Blackd Proxy v8.84 ! Official site: www.xxxx.com
I ja sie tam o soule nie martwie.

Cytuj:
Pozostaje więc Knight i Paladyn. Tu już troche trudniej zdecydować ponieważ to zależy głównie od indywidualnych upodobań (walka z dystansu bądź w zwarciu). IMO więcej treningu potrzebuje knight. Paladyn powinien trenować tylko na poczatku, potem skille lecą na expie.

Osobiście polecam Ci paladyna.
Bullshit. Zanim knightem będziesz OPŁACALNIE I SZYBKO expić na facc, to sie zesrasz a nie wyskillujesz. Bo co jak co, ale halj larvy i tomby - szybko i bezboleśnie. No chyba że 75/75 czy tam te 80/80 to pryszcz dla Ciebie.
Dla mnie nie był, fakt ze jak juz sie to to ma to satysfakcja duża. Ale w trakcie traina pociąć sie można.

Co do palla. Humm. W sumie to tak - bo pall z pacciem dostaje hura i nowe miejsca do expienia tylko. Jakby nie patrzeć, train pallem też aż taki trudny nie jest (moje przezycia z traina pallem do 77 dista, tutaj ; ))
Ale cóż. Dalej to ja sie nie wypowiem bo palla dobrego bez pacca nie miałem.
Podejrzewam ze to dobry wybór, bo gdy dojdziesz do lvla gdy pacc jest naprawde potrzebny - pewnie juz go zakupisz.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez noobowaty mistrz Pokaż post
A po co komu w dzisiejszych czasach soul pointsy? Runy to robia tylko idioci ktorzy maja za duzo wolnego czasu bo znacznie wiecej kasy mozna zarobic przy expieniu.
Fakt, ja z palcem w.. w nosie ; ) zarobie 1.5/2x więcej kasy w czasie gdy ktoś tam będzie ropbić runy. Ale nie odrazu 'idioci'. Ja np. runy robie, bo wole je sobie na smoczkach wystrzelać, niż lootbagi na guardach robić. - ale to juz zalezy od tego jak kto podchodzi do gry.

Cytuj:
Sorc bez pacca posiada wiekszosc przydatnych czarow poza strike'ami i moze uzywac tych samych run i rozdzek co z platnym kontem. Knight musi dluuugo trenowac, zeby expic zaledwie z taka sama predkoscia jak sorc bez treningu. No wiec nadal sorc ma przewage.
Prawda, prawda. Nima strajków i hurów, ale to sie da przeżyć. Jedynie to miejsca do expienia, ale powtarzam - da sie przeżyć.

Cytuj:
I jeszcze jedno: sorc bez ue sie moze obyc, ten czar jest niezbedny tylko na annihilator, natomiast knight nie za bardzo moze sie obyc bez exori (bron i explosion zadaja smieszne obrazenia wiec exori na questach i przy solowaniu jest niezbedne)
Też tu dużo racji. Niemniej jednak, Pan załozyciel tematu zanim dojdzie do lvla na Anni to juz dawno pewnie będzie mieć pacca. UE przydaje sie niezwykle rzadko, tyle co do PvP i rzadko do PvM. No chociażby solowanie behe questa.
Aale, żeby już solować behe Q to trzeba nam pacca - czyli, co oczywiste, mamy wtedy możliwość użycia UE.
Co do treningu to fakt. Nie mniej jednak miałem dużo większą satysfakcje po wbiciu ~90+/90+ knightem niz po wbiciu jakiegoś tam lvla sorciem czy pallem.
Po prostu - to już zależy od stylu gry i wolnego czasu.

Ostatnio edytowany przez emilok - 09-10-2006 o 21:15.
Gallar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 16:16   #13
*Songo*
Użytkownik forum

*Songo*'s Avatar

Data dołączenia: 11 09 2006
Lokacja: Bydgoszcz

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Knight
Świat: Secura
Poziom: 26
Skille: 70/70
Poziom mag.: 5
LOL

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez WhiteWolf Pokaż post
Było już wiele pytań typu "Kto najlepszy"? Ja chce sie zapytać która postać w tibi bez PACA jest najlepsza?

Np, mag bozbawiony wielu silnych czarów (np. UE) nie jest już tak chętnie brany an hunty/qesty :d
zeczywiscie to noob tez bym sie zlal jak ktos by sie mnie tak zapytal
Ale niesmiejmy sie niektorzy 1 raz graja w tibie
pewnie pamietacie siebie 1 raz w tibi tak samo mogl sie ktos zwas smiac....
*Songo* jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 16:21   #14
Gallar
Zbanowany

Data dołączenia: 26 11 2005

Gallar ma numer GG 4524829 Gallar ma login Tlenu gallstayer@o2.pl Adres Jabbera do Gallar Send a message via Skype™ to Gallar
Domyślny

@UP: ee co prosze?
Sugerujesz że autor tematu jest noobem?
Więc nie, nie jest. Mym skromnym zdaniem to on jest albo newbie, albo jest ciekaw opinii innych ludzi na ten temat.
Tematów na forum 'kto najlepszy' jest masa, więc czemu ten nie ?
I w sumie to to nawet dobry materiał do dyskusjii jest ; )

@Down: Ta? podaj Ty mnie jakies pomijając d lejra. Przyda sie szczerze mówiąc.

Ostatnio edytowany przez Gallar - 13-09-2006 o 16:41.
Gallar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 16:24   #15
noobowaty mistrz
Zbanowany

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gallar
runy robie, bo wole je sobie na smoczkach wystrzelać, niż lootbagi na guardach robić
Na guardach sie lootbagow nie robi, w ogole nie expi sie na guardach bo to scierwo. Nawet dla facc sa duzo lepsze expowiska.

Szansa doniesienia lootbaga z guardow do skrzynki z postmanem wynosi dokladnie 5,6%.
Szansa doniesienia lootbaga bez wykonanego postmana wynosi dokladnie 1,4%.

A np szansa doniesienia lootbagu w dowolnej tombie wynosi 94,3%.

Guardy sa po prostu zanubione do granic mozliwosci, sprobuj nie spotkac expiacego 13 druta.

Ostatnio edytowany przez noobowaty mistrz - 13-09-2006 o 16:28.
stary 13-09-2006, 17:23   #16
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez morwi Pokaż post
pudlo lasooch setki godzin jak lubisz podnosic speary, ale wystarczy ~40-50 skila i mozesz z lukiem zaczynac expic
Może i wystarczy, ale waste'ujesz kesz na strzały, a sorcem w ogóle nie trzeba skillować, i i tak jest szybciej. I nie, żebym się czepiał, ale nick mógłbyś z wielkiej litery zacząć.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rooker666 Pokaż post
Druid jest najlepszy ponieważ od 15 lvl można robić ihy i sprzedawać za 1k a od 24 uhy po 3k a sorcem dopiero od 45 sdki a nie sądzę żebyś tak szybko nabił 45 lvl
Jeśli to nie była ironia/prowokacja, to stwierdzam, żeś głupi. Kto przy zdrowych zmysłach będzie runy robił na sprzedaż!? Przecież szybciej z expa się kasę wynosi, a oprócz tego jest exp i ten sam przyrost mlvl.

Cytuj:
Nikt z mózgiem nie musi czekać na SP. Bo po co je w ogóle marnować na runy? I racja, nie ma e-vis, ale i tak ma różdżki i expi szybko (na początku różdżki niby słabo biją, ale da się przeżyć, a potem r0x0r) i bez treningu.

Cytuj:
To jak to jest, że z guardów wyniosłem ~10 lootbagów (nie gram już i na guardach mało expiłem) BEZ postmana? Szczęście NAPRAWDĘ BARDZO niebywałe, czy Twoje obliczenia się mylą? xD

Ja nadal uważam, że sorc najlepszy. Expi minimum o parę godzin wcześniej od palka/o paredziesiąt od knighta. A palek żeby opłacalnie expić musi wbić więcej niż 40 skilla imho. No i sorc expi bez treningu. Bez treningu expi. Mówiłem już, że expi bez treningu? No to mówię, expi bez treningu.
stary 13-09-2006, 17:47   #17
morwi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 31 08 2004
Lokacja: [HACKED]

morwi ma numer GG 4695891
Domyślny

@Lasooch
ye... idac ze strzalami na roty zawsze wyrabialem z kasa i starczalo mi jej...

@lootbagi
juz to pisalem gdzies... ale zeby wyniesc lootbag trza troche pomyslec a nei rzucac nim do konca ekranu i nie ogladac sie na nic... ja zawsze donosilem wszystkei lootbagi i sprzedawalem, obojetnie czy z guardow, soldow czy nawet z fibuli...
stary 13-09-2006, 17:58   #18
Freezy Eddie
Użytkownik Forum

Freezy Eddie's Avatar

Data dołączenia: 30 04 2006

Domyślny

Cytuj:
Szansa doniesienia lootbaga z guardow do skrzynki z postmanem wynosi dokladnie 5,6%.

A np szansa doniesienia lootbagu w dowolnej tombie wynosi 94,3%.

Guardy sa po prostu zanubione do granic mozliwosci, sprobuj nie spotkac expiacego 13 druta.
Jestem więcej niż pewny, że szansa jest dużo większa. To jest już kwestia umiejętności targania lootbaga, bo 30-40~ lv trudno jest być okradzionym przez 13 lv ( większy speed etc. )
Freezy Eddie jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 18:54   #19
Vil
eX Moderator

Vil's Avatar

Data dołączenia: 13 11 2004
Lokacja: Helsinki

Vil ma numer GG 3989309
Domyślny

Kasa za strzaly na rotach zwraca sie od 22-25 dista. Skill leci jak szalony. Do momentu az poprawili czas zycia spirow byl to imho najlepszy sposob rozpoczynania kariery palkiem.

Od okolo 45 dista _przynajmniej zwracaja_ sie nawet cyce, na guardy sie z arrowami na takim skillu nie chodzi.

Od 62 dista zwracaja mi sie ze sporym zarobkiem guardy ( przy uzyciu bolcow), z bardzo duzym zarobkiem soldki. Braki w kasie uzupelniam np z warhammerem na senji ( w tempie takim jak sorc melee czyli niezlym ).

Ostatnio edytowany przez Vil - 13-09-2006 o 18:56.
Vil jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-09-2006, 19:13   #20
noobowaty mistrz
Zbanowany

Domyślny

Napiszcie jaka technika nosicie lootbagi z guardow ze wam nikt nie zabiera to uwierze. Bo tak to se mozna gadac.
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania