Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 12-03-2006, 00:31   #1
Dwarf
Użytkownik Forum

Dwarf's Avatar

Data dołączenia: 09 08 2004
Lokacja: Gdańsk

Stan: Niegrający
Profesja: Brak (Rookgaard)
Wyślij wiadomość przez ICQ do Dwarf Dwarf ma numer GG 5701862 Dwarf ma login Tlenu Tlen sux!
Domyślny "Kod Leonarda da Vinci"-Dana Browna

Witam! Chciałbym poruszyć dziś dyskusję na temat waszych odczuć po przeczytaniu książki "Kod Leonarda da Vinci". Czy podobała wam się książka? Czy dzięki niej zmieniliście swoje nastawienie na temat chrześcijaństwa? Czy może podeszliście do tego sceptycznie? A może tak jak ja, utrwaliliście się w przekonaniu iż religia katolicka to jedno wielkie kłamstwo? Temat ten wzbudzi pewnie wiele kontrowersji nawet u osób którzy powieści tej nie czytali
Ale czekam na opinie.
Biore pod uwage ze niektore rzeczy przedstawione przed Browna sa czysta nieprawdą itp. itd.

P.S Mam nadzieje ze mnie nie zruzgacie ani nie zamkniecie topicu (co jest wielce prawdopodobne)
korzeni w głębi lód nie skuje,
z popiołów strzelą znów ogniska,
i mrok rozświetlą błyskawice.
Złamany miecz swą moc odzyska,
król tułacz wróci na stolicę..."

J.R.R Tolkien

Ostatnio edytowany przez Dwarf - 12-03-2006 o 00:32.
Dwarf jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 12-03-2006, 00:48   #2
Shinjix
Master Alucard

Shinjix's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: www.tibiaspy.com

Imię: Yatiru
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Shinjix ma numer GG 4032930
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Dwarf
Czy podobała wam się książka?
W sumie ciekawa.

Cytuj:
Czy dzięki niej zmieniliście swoje nastawienie na temat chrześcijaństwa?
Nie, jedna fikcja literacka (i do tego smiesznie wymyslna) nie jest w stanie wpłynąc na moje pojmowanie chrzescijanstwa.

Cytuj:
Czy może podeszliście do tego sceptycznie? A może tak jak ja, utrwaliliście się w przekonaniu iż religia katolicka to jedno wielkie kłamstwo?
Współczuje ci... religia katolicka to jedno wielkie kłamstwo? Jezus nie istniał, nie miał uczniów, nie umarl na Golgocie? Chłopie, gratulacje! Właśnie obalasz potwierdzone fakty.

Ogólnie ci współczuje, że jedna książka potrafi tak ci namieszac w główce, że aż chcesz obalać fakty historyczne. Sam autor pisał, że to fikcja. Tu wychodzi jaką masz słabą wolę - mozna ci wmowic prawie wszystko. Jak zreszta 80% ludzkosci.
†††

I am the pure flame that burns
I am Sirius son
I am the infinite space
I am the most conquering One
Shinjix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 01:11   #3
Gangrel
Fallen Angel

Gangrel's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2004
Lokacja: At the end of Rainbow.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Va'esse
Poziom: 48
Gangrel ma numer GG 1366254 Gangrel ma login Tlenu gangrel_6@tlen.pl
Domyślny

Książka jak książka. Czyta się bardzo łatwo, nie wymaga wiele intelektu, kartki same się przerzucają. Bardzo ciekawa pseudohistoryczna otoczka.

Co do chrześcijaństwa...mam dość własnych zastrzeżeń żeby potrzebować książki i to takiej "dla mas" żeby kształtować swoje poglądy.

Gangrel jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 01:24   #4
Caer
Użytkownik Forum

Caer's Avatar

Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź

Caer ma numer GG 6319946
Domyślny

Książka bardzo fajna, spodobała mi się. Nie zmieniła mojego nastawieństwa do chrześcijaństwa, już wcześniej miałem do "naszej religii" wiele wątpliwości i zastrzeżeń. Z książek Browna najbardziej lubię "Anioły i Demony" oraz "Cyfrową Twierdzę".

@Shinjix:
Cytuj:
Współczuje ci... religia katolicka to jedno wielkie kłamstwo? Jezus nie istniał, nie miał uczniów, nie umarl na Golgocie? Chłopie, gratulacje! Właśnie obalasz potwierdzone fakty.
A kto powiedział, że tak nie było? Sporo rzeczy, opisanych w Ewangelii, napewno się wydarzyło. Myślę jednak, że jeszcze więcej w ogóle nie miało miejsca. I podaj choć jeden argument, które potwierdza to, że Jezus był "synem Bożym". I nie wypisuj mi cudów, których rzekomo dokonał, bo te akurat nie mają potwierdzenia. :S

Ostatnio edytowany przez Caer - 12-03-2006 o 01:27.
Caer jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 01:31   #5
szametu
Użytkownik Forum

szametu's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2006
Lokacja: z reklamy Plusa :P

Domyślny

maly problem. ksiazka napisana przez osobe, wychowana w wierze protestanckiej. a ich zachowania i zapatrywania na papiestwo sa zupelnie inne niz "typowych" chrzescijan. tak wiec, trza wpierw popatrzec na problem od Ichniej strony. a pozniej mozna sarkac, albo chwalic
stary 12-03-2006, 06:15   #6
Baron Kaldrick
Użytkownik Forum

Baron Kaldrick's Avatar

Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...

Domyślny

A jak dla mnie, to książka jest cieniutka. To, że łatwo się ją czyta, nie znaczy że jest dobra - ten sam chwyt, co w przypadku HP. Dużo akcji, dużo dialogów i mamy bestseller... Do tego, prawie wszystkie książki Browna są robione na jedno i to samo kopyto.

Terry Pratchett, "Straż! Straż!"
Baron Kaldrick jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 10:28   #7
Aval'yah
Użytkownik Forum

Aval'yah's Avatar

Data dołączenia: 15 08 2004
Lokacja: Kwidzyn

Aval'yah ma numer GG 8876263 Aval'yah ma login Tlenu aval-yah@tlen.pl
Domyślny

Grafomański szajz. O sukcesie książki zadecydował kontrowersyjny temat i łatwość czytania. Na dodatek została napisana w taki sposób, że czytając człowiek zaczyna podświadomie wierzyć w tę idiotyczną teorię spiskową.
gestating with all the other rats
nurse said that my skin will need a graft.
i am of pockmarked shapes
The vermin you need to loathe.
Aval'yah jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 11:27   #8
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

Cytuj:
A może tak jak ja, utrwaliliście się w przekonaniu iż religia katolicka to jedno wielkie kłamstwo?
Nie, utrwaliło za to mnie w przekonaniu, że ludzie są gotowi uwierzyć w każdą brednie. Nie wiem co cie "utrwaliło", tak czy inaczej uwazaj, "bo cie mnisi z opus dei na rozkaz papieza zabiją"... pffff.

Książka rozrywająca, nie rozwijająca.

Ostatnio edytowany przez Pogromca pk - 12-03-2006 o 15:11.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 12:10   #9
Grue
Użytkownik Forum

Grue's Avatar

Data dołączenia: 16 06 2005
Lokacja: Poznań - Rataje

Grue ma numer GG 8009267
Domyślny

Ksiazki niestety nieczytalem, bo nie moge jakos jej dostac w swoje łapcie. Zapewne ciekawa do przeczytania jest, ale spotykałem sie z opiniami, że (tak jak tutaj piszecie) jest to ostro naciagane.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shinjix
Nawet jeśli istniał to jaka masz pewność, że to co robił jest prawdą? Kościół lubi bardzo kolorować pewne sprawy. Btw. wiesz co znaczy liczba 666 (z apokalipsy św. Jana ofkoz) w języku staro hebrajskim (taki jakim Jezus sie posługiwał? Proponuje sie dowiedzieć, bo ciekawą teze (hipoteze? Diabli, dawno w szkole nie byłem xD) naukowcy dowiedli :> Co prawda nie wierze w nią ślepo, ale warto wziąć ja pod uwage. Tak czy inaczej jestem ateistą i nie wierze w Boga etc. i tego nie zmienie. Mam własne poglądy co do tego. Ostatnio nawet na arachnea.pl na forum był temat o tym Pozdro!
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>

-- Mitsubishi Eclipse Klub Polska --
www.eclipse.net.pl

Grue jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 12:58   #10
Dwarf
Użytkownik Forum

Dwarf's Avatar

Wyślij wiadomość przez ICQ do Dwarf Dwarf ma numer GG 5701862 Dwarf ma login Tlenu Tlen sux!
Domyślny

Shinjix nie mowilem ze po przeczytaniu ksiazki ZMIENILEM nastawienie do chrzescijanstwa... Fakt niektore rzeczy sa potwierdzone w Ewangelii i je akceptuje, wspominalem tez ze niektore sprawy przedstawione w tej ksiazce to bujdy. Od początku gdy zapoznałem się bardziej z tą religią byłem nastawiony sceptycznie. Jezus był, OK, z tym sie zgodze ale bardziej chodzi mi o samą "boskosc" Boga itp.
Trudno mi ujac to co chce teraz przekazac

J.R.R Tolkien
stary 12-03-2006, 13:15   #11
Emily Firehair
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 08 2005
Lokacja: opole

Emily Firehair ma numer GG 8444502
Domyślny

Czytam w tej chwili Anioły i Demony i dochodze do wniosku ze coraz bardziej nie podoba mi sie Kod. Anioły i Demony zreszta tez. O, taka ksiazka do poczytania przed snem.
Emily Firehair jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 13:40   #12
Hieyan
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 05 2005

Stan: Usunięty
Domyślny

Właśnie kończe "Kod Leonarda DaVinci", i muszę przyznać, że książka jest świetna. Zresztą, jak inne książki Browna, np. "Cyfrowa Twierdza", "Anioły I Demony"...
Hieyan jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 14:58   #13
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Przed sprzedaniem ksiazki ksiegarze winni sprawdzac czy potencjalny czytelnik jest odpowiedni. Mój kumpel po lekturze ksiazki stwierdzil ze piecioramienna gwiazda to Gwiazda Dawida, a szecio to pentagram *.

*Wiem, wiem, to wina czytelnika a nie ksiazki, ale bylo smiesznie [Izrael to szatanisci bo na swojej fladze maja pentagram ]
stary 12-03-2006, 15:13   #14
Rethfing on Aldora
Użytkownik Forum

Rethfing on Aldora's Avatar

Data dołączenia: 29 05 2005
Lokacja: Knurów

Rethfing on Aldora ma numer GG 2007389 Send a message via Skype™ to Rethfing on Aldora
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shinjix
A jaki masz dowód na to, że to Bóg stworzył ziemię, a nie jakiś tam Wielki Wybuch?
Rethfing on Aldora jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 15:29   #15
Dwarf
Użytkownik Forum

Dwarf's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tasior
Przed sprzedaniem ksiazki ksiegarze winni sprawdzac czy potencjalny czytelnik jest odpowiedni. Mój kumpel po lekturze ksiazki stwierdzil ze piecioramienna gwiazda to Gwiazda Dawida, a szecio to pentagram *.

*Wiem, wiem, to wina czytelnika a nie ksiazki, ale bylo smiesznie [Izrael to szatanisci bo na swojej fladze maja pentagram ]
Chyba sataniści

J.R.R Tolkien
stary 12-03-2006, 15:35   #16
Palladyn Zawisza
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 09 05 2005

Imię: Royal Dex
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Chimera
Poziom: 58
Poziom mag.: 53
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora
A jaki masz dowód na to, że to Bóg stworzył ziemię, a nie jakiś tam Wielki Wybuch?
Jak umrzesz to zobaczyasz czy jest niebo czy go niema . Ja osobiscie wieze w to .
Palladyn Zawisza jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 15:45   #17
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

@Dwarf
Wiesz, on mowil szatanisci, a ja nie umiem dobrze akcentowac to czego sie po mnie spodziewasz ?
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Rethfing on Aldora
On(Shinjix) nie mowił o Bogu, ale o potwierdzonych faktach (Jezus z Nazaretu i cała reszta).
stary 12-03-2006, 15:47   #18
...Zeck
Użytkownik Forum

...Zeck's Avatar

Data dołączenia: 26 11 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny

Dwarf mogłes do szkoly chodzic ogladalismy film o tym i nie dosc ze bys przeczytal ksiazke to i film obejrzal

Ja osobiscie mam swoje poglady na kosciol,mimo ze nie jestem az tak stary...
Ale nie bede o tym pisal bo kogo to obchodzi?

Ostatnio edytowany przez ...Zeck - 12-03-2006 o 15:50.
...Zeck jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 15:47   #19
Serr~
Użytkownik forum

Serr~'s Avatar

Data dołączenia: 11 03 2006
Lokacja: Suburbs.

Serr~ ma numer GG 4664254
Domyślny

Ksiazka fajna. Latwo sie czyta itede. Raczej nie zmienilam po niej podejscia do religii... i tak jestem ateistka Nie widze zadnych powodow zeby zaprzestac bycia Katolikiem po takiej ksiazce... Owszem, Brown mowi bardzo przekonujaco o spisku Kosciola Katolickiego ale imo to wszystko fikcja.. i tyle
Serr~ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-03-2006, 16:06   #20
Shinjix
Master Alucard

Shinjix's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: www.tibiaspy.com

Imię: Yatiru
Shinjix ma numer GG 4032930
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Caerlionne
I podaj choć jeden argument, które potwierdza to, że Jezus był "synem Bożym". I nie wypisuj mi cudów, których rzekomo dokonał, bo te akurat nie mają potwierdzenia. :S
A co to ma do tematu? Jak się nie mylę to mówiłem w moim poprzednim poście o istnieniu Jezusa Chrystusa, a nie o jego Boskiej naturze. WY ateiści/heretycy nie wierzycie w boską naturę Jezusa z Nazaretu, ale fakty, że żył sa potwierdzone. Poza tym - Jego Boska natura nie ma potwierdzenia?? Skoro relacje świadków nie są dla ciebie wystarczającym potwierdzeniem, to ja nie wiem co może nim byc. A teraźniejsze cuda? Objawienia? Płacząca Matka Boska? Cuda Ojca Pio?

Cytuj:
NIe wiem co to ma do tematu...
A może Bóg stworzył ziemię poprzez wielki wybuch?

@Grue
Z tym 666 nie wiem dokładnie o co ci chodzi. O to, ze doszli do wniosku, że liczba 666 może tak naprawde być liczbą 616? Stare nowiny. Nie jestem tylko pewien co błąd w tłumaczeniu ma do wiarygodności życia Chrystusa...
†††

I am the pure flame that burns
I am Sirius son
I am the infinite space
I am the most conquering One

Ostatnio edytowany przez Shinjix - 12-03-2006 o 16:11.
Shinjix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania