|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
|
![]() Witam! Chciałbym poruszyć dziś dyskusję na temat waszych odczuć po przeczytaniu książki "Kod Leonarda da Vinci". Czy podobała wam się książka? Czy dzięki niej zmieniliście swoje nastawienie na temat chrześcijaństwa? Czy może podeszliście do tego sceptycznie? A może tak jak ja, utrwaliliście się w przekonaniu iż religia katolicka to jedno wielkie kłamstwo? Temat ten wzbudzi pewnie wiele kontrowersji nawet u osób którzy powieści tej nie czytali
![]() Ale czekam na opinie. Biore pod uwage ze niektore rzeczy przedstawione przed Browna sa czysta nieprawdą itp. itd. P.S Mam nadzieje ze mnie nie zruzgacie ani nie zamkniecie topicu (co jest wielce prawdopodobne) ![]()
"Nie każde złoto jasno błyszczy, nie każdy błądzi, kto wędruje, nie każdą siłę starość zniszczy, korzeni w głębi lód nie skuje, z popiołów strzelą znów ogniska, i mrok rozświetlą błyskawice. Złamany miecz swą moc odzyska, król tułacz wróci na stolicę..." J.R.R Tolkien
Ostatnio edytowany przez Dwarf - 12-03-2006 o 00:32. |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 | |||
Master Alucard
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Ogólnie ci współczuje, że jedna książka potrafi tak ci namieszac w główce, że aż chcesz obalać fakty historyczne. Sam autor pisał, że to fikcja. Tu wychodzi jaką masz słabą wolę - mozna ci wmowic prawie wszystko. Jak zreszta 80% ludzkosci.
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Fallen Angel
|
![]() Książka jak książka. Czyta się bardzo łatwo, nie wymaga wiele intelektu, kartki same się przerzucają. Bardzo ciekawa pseudohistoryczna otoczka.
Co do chrześcijaństwa...mam dość własnych zastrzeżeń żeby potrzebować książki i to takiej "dla mas" żeby kształtować swoje poglądy.
![]() |
#4 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 01 2005
Lokacja: Łódź
![]() |
![]() Książka bardzo fajna, spodobała mi się. Nie zmieniła mojego nastawieństwa do chrześcijaństwa, już wcześniej miałem do "naszej religii" wiele wątpliwości i zastrzeżeń. Z książek Browna najbardziej lubię "Anioły i Demony" oraz "Cyfrową Twierdzę".
@Shinjix: Cytuj:
Proud Pastafari. Ostatnio edytowany przez Caer - 12-03-2006 o 01:27. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 03 2006
Lokacja: z reklamy Plusa :P
|
![]() maly problem. ksiazka napisana przez osobe, wychowana w wierze protestanckiej. a ich zachowania i zapatrywania na papiestwo sa zupelnie inne niz "typowych" chrzescijan. tak wiec, trza wpierw popatrzec na problem od Ichniej strony. a pozniej mozna sarkac, albo chwalic
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 06 03 2004
Lokacja: from Dwarves Lands...
|
![]() A jak dla mnie, to książka jest cieniutka. To, że łatwo się ją czyta, nie znaczy że jest dobra - ten sam chwyt, co w przypadku HP. Dużo akcji, dużo dialogów i mamy bestseller... Do tego, prawie wszystkie książki Browna są robione na jedno i to samo kopyto.
Smoki powinny być okrutne, chytre, nieczułe i straszne. Ale coś ci powiem, czlowieku.... Smoki nigdy nie paliły na stosie, nie torturowały, nie rozpruwały na kawałki i nie nazywały tego moralnością. Terry Pratchett, "Straż! Straż!" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 15 08 2004
Lokacja: Kwidzyn
![]() ![]() |
![]() Grafomański szajz. O sukcesie książki zadecydował kontrowersyjny temat i łatwość czytania. Na dodatek została napisana w taki sposób, że czytając człowiek zaczyna podświadomie wierzyć w tę idiotyczną teorię spiskową.
i'm not the percent you think survives i need sanctuary in the pages of this book. gestating with all the other rats nurse said that my skin will need a graft. i am of pockmarked shapes The vermin you need to loathe. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zbanowany
Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji
|
![]() Cytuj:
Książka rozrywająca, nie rozwijająca. Ostatnio edytowany przez Pogromca pk - 12-03-2006 o 15:11. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 06 2005
Lokacja: Poznań - Rataje
![]() |
![]() Ksiazki niestety nieczytalem, bo nie moge jakos jej dostac w swoje łapcie. Zapewne ciekawa do przeczytania jest, ale spotykałem sie z opiniami, że (tak jak tutaj piszecie) jest to ostro naciagane.
Cytuj:
![]()
<Take a look inside my head, do you see how I feel, 'cos I'm a freak dirty rocker with sex appeal, 'cos I will take your drugs, and I'll get you high, 'cos I'm a freak dirty rocker, and i'll make you fly>
-- Mitsubishi Eclipse Klub Polska -- www.eclipse.net.pl |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
|
![]() Shinjix nie mowilem ze po przeczytaniu ksiazki ZMIENILEM nastawienie do chrzescijanstwa... Fakt niektore rzeczy sa potwierdzone w Ewangelii i je akceptuje, wspominalem tez ze niektore sprawy przedstawione w tej ksiazce to bujdy. Od początku gdy zapoznałem się bardziej z tą religią byłem nastawiony sceptycznie. Jezus był, OK, z tym sie zgodze ale bardziej chodzi mi o samą "boskosc" Boga itp.
Trudno mi ujac to co chce teraz przekazac ![]()
"Nie każde złoto jasno błyszczy, nie każdy błądzi, kto wędruje, nie każdą siłę starość zniszczy, korzeni w głębi lód nie skuje, z popiołów strzelą znów ogniska, i mrok rozświetlą błyskawice. Złamany miecz swą moc odzyska, król tułacz wróci na stolicę..." J.R.R Tolkien
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 08 2005
Lokacja: opole
![]() |
![]() Czytam w tej chwili Anioły i Demony i dochodze do wniosku ze coraz bardziej nie podoba mi sie Kod. Anioły i Demony zreszta tez. O, taka ksiazka do poczytania przed snem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 08 05 2005
Stan: Usunięty
|
![]() Właśnie kończe "Kod Leonarda DaVinci", i muszę przyznać, że książka jest świetna. Zresztą, jak inne książki Browna, np. "Cyfrowa Twierdza", "Anioły I Demony"...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() Przed sprzedaniem ksiazki ksiegarze winni sprawdzac czy potencjalny czytelnik jest odpowiedni. Mój kumpel po lekturze ksiazki stwierdzil ze piecioramienna gwiazda to Gwiazda Dawida, a szecio to pentagram
![]() *Wiem, wiem, to wina czytelnika a nie ksiazki, ale bylo smiesznie [Izrael to szatanisci bo na swojej fladze maja pentagram ![]()
![]() |
#14 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() ![]()
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 09 05 2005
Imię: Royal Dex
Profesja: Master Sorcerer
Świat: Chimera
Poziom: 58
Poziom mag.: 53
|
![]() Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City
![]() |
![]() @Dwarf
Wiesz, on mowil szatanisci, a ja nie umiem dobrze akcentowac to czego sie po mnie spodziewasz ? ![]() Cytuj:
![]() |
![]() |
#18 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 26 11 2005
Lokacja: Gdańsk
Stan: Na Emeryturze
|
![]() Dwarf mogłes do szkoly chodzic ogladalismy film o tym i nie dosc ze bys przeczytal ksiazke to i film obejrzal
![]() Ja osobiscie mam swoje poglady na kosciol,mimo ze nie jestem az tak stary... Ale nie bede o tym pisal bo kogo to obchodzi? Ostatnio edytowany przez ...Zeck - 12-03-2006 o 15:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Użytkownik forum
Data dołączenia: 11 03 2006
Lokacja: Suburbs.
![]() |
![]() Ksiazka fajna. Latwo sie czyta itede. Raczej nie zmienilam po niej podejscia do religii... i tak jestem ateistka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Master Alucard
|
![]() Cytuj:
Cytuj:
A może Bóg stworzył ziemię poprzez wielki wybuch? @Grue Z tym 666 nie wiem dokładnie o co ci chodzi. O to, ze doszli do wniosku, że liczba 666 może tak naprawde być liczbą 616? Stare nowiny. Nie jestem tylko pewien co błąd w tłumaczeniu ma do wiarygodności życia Chrystusa...
I am Sirius son I am the infinite space I am the most conquering One Ostatnio edytowany przez Shinjix - 12-03-2006 o 16:11. |
||
![]() |
![]() |