Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 02-07-2004, 12:15   #1
Zlodziej
Użytkownik Forum

Zlodziej's Avatar

Data dołączenia: 20 09 2003
Lokacja: Żyrardów

Domyślny Manual - Knigh na teście

Jak grać knightem (45+ lev) na teście - poradnik

Jeżeli nie masz 45 levelu lub nie jesteś knightem, to też warto przeczytać

Knight wg mnie jest najbardziej uniwersalną postacią na test - trudno go zaciukać i nie potrzebuje dużo żeby efektywnie pekować.

PRZYGOTOWANIE
1) Spakuj do depo wszystkie runy, całą kasę, ringi, oraz cały sprzęt typu k arm, k legsy itp.
2) Czekaj na test
UWAGA! Wybierz depot, który znajduje się w mieście będącym twoją siedzibą! Nigdy nie trzymaj sprzętu w innym depocie!

POCZĄTEK TESTU (1 - 2 dzień)
Pierwsze dni są najważniejsze. Wtedy ludzie mają najwięcej sprzętu i runów. Przede wszystkim należy mieć odpowiedni sprzęt na sobie żeby zdobyć trochę sprzętu od innych. Jeżeli masz aol to ubierz się w najlepszy sprzęt jaki tylko masz, weź w dłoń broń dwuręczną (giant sword, warhammer, itp) i weź ze sobą 6 plecaków uh, 2 plecaki hmm, 2 plecaki gfb (oczywiście jeżeli dysponujesz czymś takim), plecak mana fluidów, sword/axe/club ring, parcel zaadresowany na ciebie do miasta w którym jesteś. Ważną rzeczą jest posiadanie bohów. Są dużo skuteczniejsze w walce pvp niż steel/golden bootsy.

Dla knighta bardzo ważne jest, aby obrać miasto mające szerokie ulice (Thais, Carlin, Ab). Wystrzegaj się Venore!

Zanim wyjdziesz z depo upewnij się, że wiesz mniej więcej jak wygląda sytuacja, tj jeżeli widzisz grupę ludzi ubranych na czarno to nie wyjdź ubrany na biało ^^. Jeżeli wśród grupy ludzi ubranych w jednakowy kolor zobaczysz człowieka ze złotą tarczą koło nicka (party) to spytaj się czy może zaprosić cię do drużyny i nie wychodź z depo póki tego nie zrobi...

W teście chodzi głównie o to żeby w pierwszych dniach zdobyć tyle runów żeby starczyło na kolejne. Najlepszym źródłem runów są magowie/paladyni 25-30 lev. Stosunkowo łatwi do zaciukania. Znajdź jednego i upewniając się że jest daleko od protection zone przeprowadź taką operację. Atakuj go bronią oraz hmm. Poczuj w którym momencie używa exury vity. Jeżeli na yellow hp, tzn że zaraz mu się skończy mana bo będzie puszczał leczenie dosyc często, w tym wypadku kontynuuj atak. Natomiast jeżeli chłopak używa vity na red hp, to zrównaj z nim bieg i po jego zejściu na red hp użyj exori . Pamiętaj! Zawsze miej naładowaną manę do prawie pełna, bo nigdy nie wiadomo kiedy przyda się utani hur/exori.

Gdy poczujesz że masz już dosyć dużo sprzętu/runów.. tj brakuje ci cap spakuj wszystko do parcela i wrzuć do skrzynki.

ŚRODEK TESTU (2-3 dzień)
Tu najprawdopodoniej już nie będziesz miał aola. Nie zrażaj się tym że zginąłeś tracąc skille i level. To jest test... a więc to nie ma znaczenia. Tym razem weź dwa bp of uh/jeden bp of hmm/ringa/parcela. Nie zakładaj najlepszego sprzętu bo nie mając aola i ginąc stracisz coś z ekwipunku czego będzie ci szkoda. A więc wbij się w sprzęt typu k set, warrior helmet, który na pewno zdobyłeś dzień wcześniej. Powtarzaj operację z poprzedniego dnia. Jeżeli brakuje ci runów, sprzedaj swój najmocniejszy ekwipunek za ~2 plecaki uh. Pamiętaj! Nie bądź skąpy... zależy ci na czasie i runach, więc dsm za dwa plecaki uh to "w miarę" dobra oferta jak na test.

Powtarzaj operacje z poprzedniego dnia

KOŃCÓWKA TESTU (4-5 dzień)
W tych dniach już naprawdę mało osób ma runy, a te które mają są zbyt trudne do zaciukania. Ja osobiście wykorzystuje ten czas do np. wymiany moich runów za ultra rary, i porobienie sobie fajnych ss, bo na zewnątrz przestaje być mocno ciekawie

SYTUACJE W KTÓRYCH LUDZIE NAJCZĘŚCIEJ ROBIĄ BŁĘDY.
*podbija do ciebie paladyn na ~30 levelu, uśmiecha się, wypala sd i ucieka do jakiejś dziury, w której nigdy nie byłeś.
standardowa reakcja: Dzida za paladynem.
inteligentna reakcja: Zignorowanie sytuacji, ewentualnie jeżeli wiesz co jest pod spodem, to wejście z innej strony i puszczenie spammu gfb, ponieważ na 99% to jest pułapka.

*widzisz zmierzającą w twoją stronę grupę ludzi o 20 leveli niższych od ciebie, ubranych w ten sam kolor
standardowa reakcja: przejście obok tych ludzi
inteligentna reakcja:
zależy od ilości... Możesz spróbować rozpędzić chłopaków waląc w nich gfb jeden za drugim. Ale jeżeli jest ich dużo i dysponują mocną siłą przebicia to proponuję: utani hur, ucieczka w stronę wyludnioną, najlepiej poza miasto. Jeżeli cię gonią, parę razy gfb do tyłu... w końcu im się znudzi...

*Pojedynczy knight na ~90 levelu podbija do ciebie i zaczyna atakować
standardowa reakcja: ucieczka lub zaatakowanie chlopaka na full ataku
inteligentna reakcja: stanie w miejscu na full defie. Możesz powiedzieć coś w stylu "training plz ?!?!11" lub "tell me when you are bored -.-" Jeśli natomiast widzisz że ktoś jest razem z nim to proponuję tak jak w punkcie wyższym.

*grupa z punktu drugiego przyszpiliła cię do ściany
standardowa reakcja: stanie w miejscu i uh za uhem lub próba ucieczki
inteligentna reakcja: spamm gfb ( ale pamiętaj o życiu )

* W twoją stronę biegnie demon
standardowa reakcja: dzida na oślep w kierunku depo, uh za uhem.
inteligentna reakcja: znalezienie pomieszczenia z drzwiami lub schodków.

* Widzisz jak demon wpada w grupę ludzi i wybija większość z nich. Pozostali rozpierzchają się po całym mieście
standardowa reakcja: "Ja zostaje w moim bezpiecznym miejscu, jeszcze tutaj wróci..."
inteligentna reakcja: "Hahahaha, ile sprzętu za darmo "

*Wychodzi mag na ~80 levelu i puszcza spamm "exevo gran mas vis". Pada większość ludzi oprócz ciebie
standardowa reakcja: "O kuźwa ale mam mało hp", ucieczka + uhy
inteligentna reakcja: puszczasz w siebie jednego uha i atakujesz czym się da maga. On już nie ma many a jeżeli ma to tylko na utani gran hur. Jak tylko mag ucieknie rzuć się na ciała które zostały

*Nagle spotykasz gościa który ma 200+ level.
standardowa reakcja: atak gościa dla zabawy... przecież jest wyluzowany lub "free itens plx!!!11"
inteligentna reakcja: wycięcie jak najszybszej dzidy w przestrzeń, ponieważ albo zaciuka cię dwoma esdekami, albo zaraz przywoła coś w stylu 5 warlocków bo to nie jest gracz tylko tzw "bóg"

*Widzisz człowieka który krzyczy: I buy bp's of uh - 4k each.
standardowa reakcja: "Omfg, czysta góra kasy, 4k za bp of uh? Zaraz będę bogaty!"
inteligentna reakcja: "Pfrrrrr, noob plx"
Dlaczegóżto? spytacie... otóż kasa na teście potrzebna jest do dwóch rzecz: podróżowania i kupowania mana fluidów w ekonomicznych ilościach. To co masz w depo powinno ci starczyć na pełne zaspokojenie twoich potrzeb. Pamiętaj że runy na teście są bezcenne! Nie wymieniaj ich za kasę!

PORUSZANIE SIĘ W GRUPIE
Jeżeli bijesz z kimś, tj z 1-3 osobami, to po ubiciu każdego człowieka kulturalnie podziel się z innym, albo oni po prostu od ciebie odejdą, lecz jeżeli bijesz w grupie ~20 osób, to rób wszystko żebyś ty zgarniał cały loot Staraj się jak najszybciej przeżucić zwłoki.

I to tyle... wiem, że powiedziałem dużo rzeczy, o których sami dobrze wiecie, ale ten przewodnik zrobiony jest z myślą o graczach którzy 1 raz wchodzą na test knightem, ew. dla osób które grają na światach non-pvp, a chciałyby skutecznie pograć na teście.

Dzięki za przeczytanie całego poradnika i gl na teście

~Zlod
Zlodziej jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-07-2004, 14:19   #2
Dwimenor
Born to Ban

Dwimenor's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2004
Lokacja: inny wymiar
Wpisy bloga: 7

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Royal Paladin
Świat: Harmonia
Poziom: 88
Skille: 87/62
Poziom mag.: 18
Dwimenor ma numer GG 7472583
Domyślny

Bardzo fajne. Część do wykożystania na normalym serwerze.
stary 02-07-2004, 15:01   #3
By$iu
Michail Fradkow

By$iu's Avatar

Data dołączenia: 05 06 2004
Lokacja: Kawal drogi, nikomu nie radze isć piechotą.

Stan: Na Emeryturze
Imię: Bysiu
Profesja: Elite Knight
Domyślny

Rewela poradnik Zlodziej.Na nastepnym tescie bede tak robil!
stary 02-07-2004, 17:10   #4
Survi
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 11 2003
Lokacja: Gdańsk

Survi ma numer GG 2262726
Domyślny

Hmm jestem naprawde pelen podziwu dla Ciebie ze chcialo Ci sie to wszystko napisac. Napewno przyda sie wielu forumowiczom.
Teraz czekam na podobny poradnik dla magow. Moze ktos ma ochote sie pomeczyc i napisac?? (najlepiej w taki sposob jak Zlodziej)

pozdro
Survi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-07-2004, 21:19   #5
Zlodziej
Użytkownik Forum

Zlodziej's Avatar

Domyślny

Cieszę się, że temat cieszy się zainteresowaniem. Uaktualnie go trochę jutro, bo zaczynają mi się przypominać rzeczy o których miałem napisać.

~Zlod
stary 03-07-2004, 09:08   #6
Zlodziej
Użytkownik Forum

Zlodziej's Avatar

Domyślny

....:::: THREAD UPDATED :::::....

sorry za double post:/
stary 04-07-2004, 13:26   #7
PiXik
Zbanowany

PiXik's Avatar

Data dołączenia: 08 03 2004
Lokacja: Rybnik

Imię: Sir Pix
Profesja: Royal Paladin
Domyślny xD

Fajnie ale który lvl ma ten knight?
A tak pozatym to super ospisz jeszcze paladynów bo ja gram palkiem i zabiłem kilku ludzi ale potem już 16lvl nie było się po co wbijać na testa

------
Edit by Gremlin
A wklep z wyszukiwarce imion Zlodziej, mimo ze mial namelock to nadal go znajdzie
PiXik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-07-2004, 22:02   #8
szoopa
Użytkownik Forum

szoopa's Avatar

Data dołączenia: 13 06 2004
Lokacja: Z kątowni

Stan: Na emeryturze
szoopa ma numer GG 6788630
Domyślny Rany

Jesteś moim bogiem od teraz... Zrób jeszcze taki poradnik dla reszty profesji (pewnie ci sie nie bedzie chcało) twoje rady są swietne ale niestety tylko dla high-lv powinieneś też pomyśleć o biednych newbie
stary 04-07-2004, 22:29   #9
Gremlin
Buuuuu

Gremlin's Avatar

Data dołączenia: 06 10 2003
Lokacja: Edron

Stan: Niegrający
Imię: Sir Grali
Profesja: Elder Druid
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie dodany przez szoopa
powinieneś też pomyśleć o biednych newbie
Porady na testa dla graczy na ponizej 20 lvl:

1. Baw sie dobrze postacia na Rook
2. Blokuj wyjscie/wejsc ze swiatyni robiac SS jak ludzie gina na zewnatrz.
3. Jak ci sie juz znudzi to wyjdz ze swiatyni 1 krok (szybsze wyjscie z gry niz mozolne klikanie logout i ok).
stary 05-07-2004, 08:43   #10
Zlodziej
Użytkownik Forum

Zlodziej's Avatar

Domyślny

Poradnik przeznaczony jest myślę dla knighta o levelu ... ja wiem... będzie chyba 45+. K, Edytuje main post i dam to w nagłówku.

Hehe, nie gram innymi profesjami tak często jak knightem, a więc raczej nie zrobię dla nich poradnika . Choć może.. jak dorwe konto mojego kumpla paladyna na najbliższym teście to zrobie trochę notatek i wypiszę je tutaj.

~Zlod
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania