|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 29 02 2004
Lokacja: Kraków
Stan: Niegrający
![]() |
![]() Mam problem, niedawno zainstalowałem pod Linuxem "Aplet Javy", i do tej pory mi sie chat niechce wlaczac bo dalej pishe ze niemam javy
![]() BArdzo proshe pomóżcie, czemu tak mam? P.S Wszystko raczej jest dobrze zainstalowane ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
do you think it was you who decided to come here ? do you think it is you who makes the choises in your life ? do you really think it matters what you think ? it was destiny's path which brought you here... without knowing it you have been chosen to witness this gathering of 25 thousands infected souls... tonight you will learn about the ways of destiny's path... after this your life will never be the same... WWW.OVERBIZZ.INFO |
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 04 02 2004
![]() |
![]() tez mialem cos takiego ale zainstalowelm WINDOWSA i dziala
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() właśnie oto chodzi że brat mi niepozwala zainstalować WINDOWSA
Bo Co Chwile Jak Powiem Że Chce WINDOWSA to pyta sie po co on mi ![]() Pomóżcie !!!, co mam mu powiedzieć ???????????
do you think it was you who decided to come here ? do you think it is you who makes the choises in your life ? do you really think it matters what you think ? it was destiny's path which brought you here... without knowing it you have been chosen to witness this gathering of 25 thousands infected souls... tonight you will learn about the ways of destiny's path... after this your life will never be the same... WWW.OVERBIZZ.INFO |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Właśnie zainstalowałem od nowa Jave
![]() Dalej To Samo ! Mam do was dwie prośby: 1) Co mam powiedzieć bratu jeżeli chce windowsa ( pyta sie po co mi windows ![]() 2) Jak uruchomić tą jave? ![]() PLZ HELP ME !!!
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
|
![]() 1) A po co Ci windows? Tak bardzo lubisz błędy, niedoróbki i ten cały szlam programistyczny Microsoftu? Zapewniam Cię, że jak nauczysz się obsługi i wszystko skonfigurujesz, to już nigdy nie będziesz chciał wrócić na Windows.
2) Co masz na myśli pisząc, że zainstalowałeś "Aplet Javy"? Plugin do przeglądarki? Jeśli tak to o której przeglądarce piszesz? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
Jak taki mądry jestes ![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
eX Moderator
Data dołączenia: 07 07 2004
|
![]() Po pierwsze musisz mieć plugin o nazwie javaplugin_oji.so i koniecznie ten.
Środowisko javy nie jest dołączane do mozilli ze względu na duży rozmiar pliku instalacyjnego. Jeśli masz już ten plugin, to musisz go dowiązać, gdyż nie wystarczy tylko go skopiować (czyli musisz utworzyć tak zwane dowiązanie symboliczne). Do poprawnego działania wtyczki potrzebujesz też biblioteki o nazwie: libstdc++. I teraz to zależy od Twojej dystrybucji, gdyż różne są nazwy pliku do instalacji. Napisz jaką dystrybucję linuxa masz, to można będzie dalej. I jeszcze ważne jest, czy ściągnąłęś jave Blackdowna czy SUN-a, ponieważ dla każdej inaczej wygląda dowiązzanie symboliczne. Prosze więc o więcej informacji, a pomogę Ci dowiązać. Pozdrawiam Aha...jeszcze jedno...obecnie wszystkie wersje Mozilli kompilowane są za pomocą gcc 3.x (więc wtyczka java musi być przygotowana za pomocą tej samej wersji kompilatora). Jeśli nie wiesz, skąd ściągnąć prawidłową wtyczkę, napisz. Ale myślę, że z tym sobie poradzisz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() Cytuj:
![]() JA CHCE JAVEEE !!!!! ![]() ![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
eX Moderator
|
![]() Dobra...widzę, że dość ciężko, ale spróbujemy
![]() Po kolei: Ściągnij jave z http://www.blackdown.org/ Teraz zmieniasz prawa dostępu (na wykonywalność), uruchamiasz, akceptujesz umowę licencyjną i wtyczka przekopiuje się do rpm-a bodajże. Teraz instalujesz. Najgorzej, że zrobić musisz dowiązanie symboliczne, bo jak przekopiujesz, to w mozilli i tak nie będzie dostępna. Więc musisz zrobić: $ ln -s KATALOG_JAVY/jre/plugin/i386/mozilla/javaplugin_oji.so KATALOG_MOZILLI/plugins/javaplugin_oji.so KATALOG_JAVY to katalog, w którym masz wtyczkę. KATALOG_MOZILLI to katalog, w którym masz mozille. Jeśli wszystko przebiegło pomyślnie, to powinno być już dobrze. Ale teraz pytanie, czy masz bibliotekę libstdt++ (bez tej biblioteki mozilla nawet nie zauważy, że ma jave. Jeśli jej nie masz, musisz ja ściągnąć. Możesz poszukać, ale znajdziesz ją tu http://www.pxh.de/fs/gsmlib/download/content.html Aby ją zainstalować, wpisz: gunzip libstdc++-libc6.1-2.so.3.gz cp libstdc++-libc6.1-2.so.3 /usr/local/lib chmod a+rx /usr/local/lib/libstdc++-libc6.1-2.so.3 ldconfig Nie jest to, jak widzisz, takie proste. Polecam poprosic brata o pomoc (jeśli się zna). Ale zawsze możesz próbować. W razie dalszych pytań, pisz. Jeszcze jedno...ściągnij jave z blackdowna, bo jeśli ściągniesz z SUN-a, to wszystko wygląda nieco inaczej. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
![]() |
![]() @Vanessa
Tak Jak Ty Mi To Napisales Ja TAk Wlasnie Wczesniej Zainstalowalem, I Dalej Niemam JAVY ![]() Błagam POMÓŻ ty albo KTOŚ INNY ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
eX Moderator
|
![]() Hmmz...po pierwsze to MUSI zadziałać, też mam Mandrake 9.2 i działa.
Masz tu strone testową, wejdź na nią i zobaczysz, czy java jest poprawnie zainstalowana: http://mozillapl.org/mozilla/test/applet-test.html Sprawdź, czy na pewno ściągnąłeś plik instalacyjny z sygnaturą -gcc3.2 (inny nie zadziała z nową mozillą). Teraz sprawdź, czy na pewno masz odpowiednią bibliotekę. Jesli zainstalowałeś poprawnie jave (komenda na uruchomienie instalatora: sh j2re-*.bin) i prawidłowo zrobiłeś dowiazanie symboliczne, to pozostaje jedyna możliwość, że musisz ściągnąć nowe sterowniki do karty graficznej (czasem sterowniki sa nieprzystosowane do mozilli i javy blackdowna czy też suna). Napisz, jaką masz kartę graficzną. Aha...napisz też czy nie wyświetla Ci jakiś błędów przy wpisywaniu komend na dowiązanie bądź jak instalujesz bibliotekę. I pamiętaj: to musi zadziałać. Sprawdź kartę. Pozdrawiam ![]() |
![]() |
![]() |