Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Inne > O wszystkim i o niczym

Notki

O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;)
Odpowiedz

Opcje tematu
stary 11-08-2005, 21:02   #1
Huo
Użytkownik Forum

Huo's Avatar

Data dołączenia: 19 07 2005
Lokacja: W świecie piękna i dobroci

Stan: Aktywny gracz
Imię: Kenetopu
Profesja: Knight
Gildia: -
Świat: Harmonia
Poziom: 25
Skille: 62/60
Poziom mag.: 4
Domyślny Minimalizacja

22 lata temu pierwszy telefon komórkowy miał wysokośc 45 - 30 cm. Dzisiaj komórki mają wysokość 8-6 cm... Czy jednak minimalizacja dojdzie do takiej perfekcji, że mikrochipy będą miały wysokość kilku milimetrów?. Moim zdaniem nie. Czytałem w Focusie, że aby móc zrobić takie małe cudeńko potrzebna jest mała bateria (która by mieściła sie w chipie) by ona go zasilała. Popatrzmy wstecz... pierwszy amerykański komputer był szerokości i wysokośc równej dużego pokoju (salon). Dzisiaj jak widzimy są małe notebooki i nasze PC. Co ,więc myślicie o "minimalizacji" ?
Huo jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 11-08-2005, 21:12   #2
Klimmek
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 17 01 2005
Lokacja: 4D

Klimmek ma numer GG 9206444
Domyślny

Hm, technika idzie naprzód... i tyle moge na ten temat powiedzieć.
Klimmek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-08-2005, 21:37   #3
Pogromca pk
Zbanowany

Pogromca pk's Avatar

Data dołączenia: 18 04 2004
Lokacja: Siedziba Świętej Inkwizycji

Domyślny

Nie wiem co zrobią, ale zrobią coś, czego teraz nie potrafią określić. Cięzko przewidziec, ale technika rozwija sie w zawrotnym tempie. Moim zdaniem, zamiast dogadzać sobie poprzez zmniejszanie komórek i loty w kosmos, powinni najpierw zająć sie bardziej przyziemnymi sprawami jak afryka czy inne miejsca, gdzie ludziom trzeba pomóc. Nie przez jakies koncerty, po prostu nie wydawać miliardów dolarow na bzdurne loty w kosmos, jak to mialo miejsce z promem discovery.
Pogromca pk jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-08-2005, 21:45   #4
Shinjix
Master Alucard

Shinjix's Avatar

Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: www.tibiaspy.com

Imię: Yatiru
Profesja: Elite Knight
Gildia: Dreamers
Świat: Secura
Shinjix ma numer GG 4032930
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Huo
Czy jednak minimalizacja dojdzie do takiej perfekcji, że mikrochipy będą miały wysokość kilku milimetrów?. Moim zdaniem nie. Czytałem w Focusie, że aby móc zrobić takie małe cudeńko potrzebna jest mała bateria (która by mieściła sie w chipie) by ona go zasilała.
Zapominasz o tym, ze kilkanascie lat temu zrobienie komputera wielkosci malej walizki lub komórki dlugosci kciuka bylo fantazją i marzeniami.
Gdzies czytalem artykul jakiegos madrego czlowieka o mikroprocesorach, ze juz sa takowe, ktorych rozwoj pomoze (w przyszlosci) w leczeniu osob sparalizowanych. Moim zdaniem technika ulega rozwojowi i wczesniej czy pozniej pojawia sie mikroprocesory dlugosci milimetra itp.
†††

I am the pure flame that burns
I am Sirius son
I am the infinite space
I am the most conquering One

Ostatnio edytowany przez Shinjix - 11-08-2005 o 21:46.
Shinjix jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-08-2005, 22:25   #5
djkuter
Użytkownik Forum

djkuter's Avatar

Data dołączenia: 23 04 2004
Lokacja: Jastrzębie Zdrój Kolor skóry: Biały!

Stan: Niegrający
Profesja: Knight
Świat: Celesta
Poziom: 8
Skille: 23/25
Poziom mag.: 1
Wyślij wiadomość przez ICQ do djkuter djkuter ma numer GG 3596971 djkuter ma login Tlenu laik6@tlen.pl Adres Jabbera do djkuter Send a message via Skype™ to djkuter
Domyślny

ktoś pod koniec XIX w. powiedział : Ludzie wymyślili już wszystko, co było do wymyślenia. . Wszyscy wiemy jak bardzo się mylił. Zmniejszanie rozmiarów wreszcie się skończy (kamera wielkości pyłku kurzu?), bo wszystko sie kończy. Pytanie tylko kiedy?
stary 11-08-2005, 23:19   #6
Nosfer Revelmaar
Użytkownik Forum

Nosfer Revelmaar's Avatar

Data dołączenia: 29 06 2005
Lokacja: kto to wie...

Domyślny

Co ja myśle o minimalizacji? Chyba wygodniej sie gra w Tibie na małym komputerku, niż na takim wielkości kilku pokoi A tak na serio dzięki minimalizacji możemy coś z tej techniki uszczknąć, bo komputer możemy postawić w swoim pokoju, komórkę możemy schować do kieszeni, itp. No i dzięki minimalizacji można wykonywać skomplikowane operacje już teraz, a co dopiero w przyszłości... Jednym słowem dobrze się dzieje że wszystko się zmniejsza - dzięki temu jest więcej miejsca dla ludzi .
Nosfer Revelmaar jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-08-2005, 01:38   #7
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Ale teraz w sumie jużnie mają czego zmiejszać Może dojśc do tego że np. w komórkach będzie tylko wyświetlacz i koniec, już nie zmniejszą tego bo przestanie to być proste w użyciu. Tak samo z kompami. I wezmą się za coś innego (może w końcu zrobią coś żebymi pralka nie skakała jak opętana podczas prania ^^)
stary 12-08-2005, 02:11   #8
Knight Simon Dark lord
Użytkownik Forum

Knight Simon Dark lord's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Carlin

Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Evil Shadows
Świat: Harmonia
Poziom: 36
Skille: 20/24
Poziom mag.: 45
Knight Simon Dark lord ma numer GG 2398454
Domyślny

kiedyś to będzie taka minimalizacja że nawet nie będziemy wiedziali kiedy ogólnie przyszłość rysuje się w ciemnych jak i w jasnych barwach ale minimalizacja postepuje chociaż ludzie jak patrzą na telwizor (daje przykład) to wolą większy niż mniejszy ale fakt kiedyś np nie będziemy mieli wieżyczek od kompa tylko małą obudowe i zamiast płyt będą mikroprocesory z grami które będzie się podpinać do specjalnego miejsca i będzie można pograć mam tylko nadzieje że klawiatury i myszko zostaną chociaż jak myśle o przyszłości to będziemy mogli mieć na palcu czujniki i zamiast myszką to palcem wskazywać co chce robić tylko będzie problem jak kliknąć i jak komputer rozpozna czy klikneliśmy lewym,środkowym czy prawym przyciskiem myszy o przepraszam palca

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Paciorro Pokaż post
czyli skoro dali darmowy onwtibia to wszystko jest ok????

Knight Simon Dark lord jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-08-2005, 02:12   #9
John The Killer
Guest

Domyślny

Lol technika idzie do przodu juz wyslali dwa roboty czy cos na marsa ktore mysla samodzielnie !!!!! , sa sterowane ale np. gdy koles ten co na kompie steruje nimi i poda im **** np. 40 % w lewo a robot bedzie mial na drodze jakas przeszkode np. skale odmowi !! i sam obierze poprawny dla niego kurs tak samo ze zdjeciami !! przeciez bez jaj zdjecia z marsa w 10 minut... mi z komorki na kompa przez podczerwien ida 10. -.- , nie mowiac juz o rozmiarze tej maszyny..
  Odpowiedz z Cytatem
stary 12-08-2005, 02:18   #10
Jackal Silentdark
Zbanowany

Jackal Silentdark's Avatar

Data dołączenia: 16 07 2005
Lokacja: Stalowa Wola

Stan: Na emeryturze
Jackal Silentdark ma numer GG 6339684
Domyślny

minimalizacja idzie na przód, ale ma także swoje ograniczenia jeśli nie techniczne to fizyczne na pewno,
to samo tyczy sie procesorów w pewnym momencie nie da sie "upchnąć" więcej Ghz,
wszystkim żądzą prawa fizyki, nie da sie miniaturyzować czegos w nieskończoność
Jackal Silentdark jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-08-2005, 02:19   #11
Tasior
Użytkownik Forum

Tasior's Avatar

Data dołączenia: 22 08 2004
Lokacja: Rubber City

Tasior ma numer GG 4749077
Domyślny

Według mnie odmawianie czegoś z jakiegoś powodu to nie samodzielne myślenie ... a jeśli sie myle to mój komp jest genialny ^^
stary 12-08-2005, 03:57   #12
Eileen
Użytkownik Forum

Eileen's Avatar

Data dołączenia: 20 02 2005
Lokacja: Wrocław

Stan: Niegrający
Eileen ma numer GG 3600907
Domyślny

Minimalizacja? Może i owszem, ale nie do momentu miniaturek. Zobaczcie nauka i technika zdąża do tego, by ułatwić i uprzyjemnić nam życie. To są jej podstawowe cele. Minimalizacja jest tylko skutkiem wyciągniętych wniosków.
Np. Komputer musi stac na biurku, bo jest duży. Użytkownik nie będzie mógł go zabrać ze sobą, bo jest duży i ciężki. No i et voila... Dlatego wymyślono laptop. Ta sama zasada jest z komórkami. Kiedyś miałam Alcatela wielkości cegły, nie nosiłam go w kieszeni, bo musiałabym chodzić bokiem xD. Więc też zostawiałam go w domu i mniej dzwoniłam. Teraz mam niedużą nokię i jestem happy, bo wszędzie moge to dziadostwo wcisnąć . Minimalizacja jaka wy przedstawiliście raczej nie powinna zaistnieć. Kamery rozmiaru ziarnka piasku byłyby przydatne jedynie szpiegom, którzy dziś nie mają za bardzo gdzie ich używać. Wielkie koncerny inwestują w nowe technologie patrząc na wszystko pod katem zbytu na rynku. Dlatego dziś tworzy się coraz szybsze procesory, coraz doskonalsze roboty, które w przyszłości będą mogły wykonywac niebezpieczne dla człowieka prace. Tego procesu ja bym nie nazwała minimalizacją.

Jeśli ktoś ma inną opinię, to chętnie jej wysłucham.

Ukryty tekst:
Hihihihi...Eleiwein aberztop, yba jówt sipdop łyb ynni żin eiktsyszw. Yzcratsyw, yb oklyt inzcliein og lieimuzorz... ^^

Ostatnio edytowany przez Eileen - 12-08-2005 o 03:58.
Eileen jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 13-08-2005, 01:04   #13
John The Killer
Guest

Domyślny

@up
Aua....to bolalo

@Tasior
A to nie jest myslenie ? normalny robot ktoremu bys podal wjechanie w prawo a bylo by tam niewiem skala by jechal przez ta skale poki by sie przez nia nie przekopal lub rozwalil ten robot mysli wiec mowi ze nie pojdzie tak samo jest z ludzmi czy jak mama ci bedzie kazala isc do sklepu a przed toba bedzie 100 m. blok to bedziesz probowal go przeskoczyc ? czy odmowisz i pojdziesz na okolo ? :>
  Odpowiedz z Cytatem
stary 13-08-2005, 12:22   #14
Ashlon
Tibiaspy.com

Ashlon's Avatar

Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez John The Killer
Lol technika idzie do przodu juz wyslali dwa roboty czy cos na marsa ktore mysla samodzielnie !!!!! , sa sterowane ale np. gdy koles ten co na kompie steruje nimi i poda im **** np. 40 % w lewo a robot bedzie mial na drodze jakas przeszkode np. skale odmowi !! i sam obierze poprawny dla niego kurs tak samo ze zdjeciami !! przeciez bez jaj zdjecia z marsa w 10 minut... mi z komorki na kompa przez podczerwien ida 10. -.- , nie mowiac juz o rozmiarze tej maszyny..
Nie mysli tylko pracuje wg algorytmow. Tak jak programy...Jesli dany teren jest nieodpowiedni wg podanego wzorcu, robot wysle wiadomosc, iz na owy teren wjechac sie nie da. Poprawny kurs - sprawdzi szybko (tez wg wzorca), ktoredy da sie przejechac...A co do zdjec - sorka, ale tam uzywaja wielkich nadajnikow etc. A ty czego?

@Minimalizacja : Wg mnie krok w dobrym kierunku...slyszeliscie o nanomaszynach? Bardzo ciekawa perspektywa - np udraznianie krwioobiegu. Albo niszczenie komorek rakowych. Albo niszczenie komorek serca, prowadzacych do smierci To bedzie koniec minimalizacji.
stary 13-08-2005, 12:56   #15
]v[ichal
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 20 03 2004
Lokacja: Bydgoszcz, 4don

Imię: Odin Raven
]v[ichal ma numer GG Nie podaje...
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Shinjix
Zapominasz o tym, ze kilkanascie lat temu zrobienie komputera wielkosci malej walizki lub komórki dlugosci kciuka bylo fantazją i marzeniami.
Gdzies czytalem artykul jakiegos madrego czlowieka o mikroprocesorach, ze juz sa takowe, ktorych rozwoj pomoze (w przyszlosci) w leczeniu osob sparalizowanych. Moim zdaniem technika ulega rozwojowi i wczesniej czy pozniej pojawia sie mikroprocesory dlugosci milimetra itp.
nie chodzilo tam czasem o Nanotechnologie? Czytalem gdzies o tym. Podobno moze to tak samo pomoc jak i zaszkodzic (zresztą wszystko ma 2 strony medalu).
stary 13-08-2005, 21:35   #16
Pani K.
Guest

Domyślny

Ej a jaki to ma związek z Tibią? Wiesz to fajnie, że zamiast kloca noszę mały telefon komórkowy z klapką i aparatem cyfrowym, ale co z tego? Wszystko idzie do przodu.
  Odpowiedz z Cytatem
stary 13-08-2005, 21:53   #17
Mc macio
Użytkownik Forum

Mc macio's Avatar

Data dołączenia: 29 10 2004
Lokacja: N 51°24' E 22°16'

Profesja: Sorcerer
Świat: Astera
Mc macio ma numer GG 5146998
Domyślny

Minimalizacja miala na celu zwiekszenie komfortu. Tylko tyle. Lepiej jest nosic mala nokie niz duza cegle. Ale gorzej sie nosi komorke wielkosci 1cm niz normalna... Minimalizacje- zmniejszanie czegos do najbardziej optymalnego rozmiaru

http://rapidshare.de/files/26504590/..._pk_1*****.html Pk cz1
http://rapidshare.de/files/27201800/...a_pk2*****.html Pk cz2
Mc macio jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-08-2005, 09:13   #18
Matek
Użytkownik Forum

Matek's Avatar

Data dołączenia: 21 09 2004
Lokacja: Węgorzewo/Gdańsk

Matek ma numer GG 3933509
Domyślny

Minimalizacja minimalizacja

Mnie najbardziej cieszy perspektywa powstania komputerow kwantowych

"Miła, błagam, nie zrozum mnie źle
Kocham cię tak jak swoje przestworza pokochał wiatr"

Moj jogger
Matek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Opcje tematu

Zasady postowania