Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.
Odpowiedz

Opcje tematu
stary 05-06-2005, 18:51   #1
Taki siaki mag
Zbanowany

Taki siaki mag's Avatar

Data dołączenia: 04 06 2005
Lokacja: Bydgoszcz

Żarówka co ze mnie wyrośnie ?

Już niedługo zostane magiem i pare pytań. ((I m total NEWBIE)) To tak : 1 Czy runy są jednorazowe czy wielorazowe jak w innych grach .? 2 Jakie miasto? 3Czy mam nosić broń i pancerze itd. czy nie nosić bo dużo capa zabierają?. 4Czy zostawać na Rooku i trenować skille czy mi one niepotrzebne.5 Co to są summony czy jakoś tak.? 6 Ile kasy powinienem wziąść z Rooka na podstawowe czary ? To chyba wszystko.
Taki siaki mag jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 05-06-2005, 18:59   #2
Stiv
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 16 03 2005
Lokacja: Płock

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Paladin
Gildia: Achromatize
Świat: Mythera
Poziom: 68
Skille: 88/70
Poziom mag.: 18
Stiv ma numer GG 4395828
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Taki siaki mag
Już niedługo zostane magiem i pare pytań. ((I m total NEWBIE)) To tak : 1 Czy runy są jednorazowe czy wielorazowe jak w innych grach .? 2 Jakie miasto? 3Czy mam nosić broń i pancerze itd. czy nie nosić bo dużo capa zabierają?. 4Czy zostawać na Rooku i trenować skille czy mi one niepotrzebne.5 Co to są summony czy jakoś tak.? 6 Ile kasy powinienem wziąść z Rooka na podstawowe czary ? To chyba wszystko.
1)zalezy jakie sa i jednorazowe sa tez wielorazowe
2)zlezy czy masz Pacc
3)jak chcesz zginac od spidera to mozesz nie nosic
4)nie zostawac
5)potwory ktore przywolujesz (musisz miec odpowiedni m lev, lev i ilosc many)
6)omg! ile masz tyle wezmiesz

Skoro nie wiesz takich rzeczy to jestes NEWBI
Stiv jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2005, 19:11   #3
Taki siaki mag
Zbanowany

Taki siaki mag's Avatar

Brak ikony

2)zlezy czy masz Pacc

Nie mam pacca ...... A poza tym

1)Czy mace na początek wystarczy
2)Jakie kupić czary
3)O co chodzi z tym spalaniem many
stary 05-06-2005, 19:23   #4
Watto
Guest

Domyślny

Mace starczy do rooka.

Czary kupujesz jak wychodzisz na 8 lvl, wczesniej nic.

Mane spalasz na czarach, które kupujesz od 8 lvlu po rooku.

Poki co bij ten 8 lvl
  Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2005, 20:37   #5
Serex
Zbanowany

Data dołączenia: 12 03 2005
Lokacja: u Ciebie w szafie

Profesja: Elite Knight
Gildia: Vision
Świat: Furora
Serex ma numer GG 9330665
Domyślny hmmm...

wedlug mnei z ciebie wyrosnnie z Newbie... dlugo portwa.. nie moim zdaniem mag zatrudny dla ciebie jak chces zostawiac eq w depo bo masz malo capa wez lepiej knighta po jest latwy w obsludze
Serex jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2005, 22:05   #6
Taki siaki mag
Zbanowany

Taki siaki mag's Avatar

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Serex
wedlug mnei z ciebie wyrosnnie z Newbie... dlugo portwa.. nie moim zdaniem mag zatrudny dla ciebie jak chces zostawiac eq w depo bo masz malo capa wez lepiej knighta po jest latwy w obsludze

Może ale Knight jest nudny. Polowanie, nowy sprzęt, jedzenie, polowanie, jakiś słaby czar, polowaniie itd. Troche rutyna a mag to co innego . Poza tym rycerz troche pospolite zawsze jako bloker a czarodziej to na tyłach zazwyczaj rozkazy wydaje albo coś . OOOO nie , nawet jak jestem największym NNEEWWBBIIEE na tym forum to i tak nikt nie namówi mnie żebym sie Knightem zajął. Jak mi sie mag i inne profesje znudzą to może .
stary 05-06-2005, 22:06   #7
Knight Simon Dark lord
Użytkownik Forum

Knight Simon Dark lord's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Carlin

Stan: Aktywny gracz
Profesja: Master Sorcerer
Gildia: Evil Shadows
Świat: Harmonia
Poziom: 36
Skille: 20/24
Poziom mag.: 45
Knight Simon Dark lord ma numer GG 2398454
Domyślny

czemu zawsze mówicie że newbi to nie mag rozumiem dość trudny ale ja np jak o tibbi wiedziałem tyle co o okresie godowym bocianów (czyli nic) to wziołem maga bo właśnie dla wyzwania bo trudny i nie wiedziałem wtedy o tibi.pl i forum by zapytać wszsytko na własnych doświadczeniach dlatego
jak chcesz maga to weź ja nie miałem takich luksusów by zapytać co i jak
życze powodzenia

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Paciorro Pokaż post
czyli skoro dali darmowy onwtibia to wszystko jest ok????

Knight Simon Dark lord jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-06-2005, 22:10   #8
Serex
Zbanowany

Domyślny Hmm..

@Taki siaki mag

Mag no w sumie masz racje knight jest nudny musze przyznac ale jak dopiero zaczynasz Tibie (kosc pioszczelowa Po lacinie ) to bedzie ciezko ale moze jak Knight Simon niewiem rob co chcesz

@ Up hehe moj pierwszy char to tez mag byl
stary 05-06-2005, 22:23   #9
Taki siaki mag
Zbanowany

Taki siaki mag's Avatar

Domyślny Miło to usłyszeć

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Knight Simon Dark lord
czemu zawsze mówicie że newbi to nie mag rozumiem dość trudny ale ja np jak o tibbi wiedziałem tyle co o okresie godowym bocianów (czyli nic) to wziołem maga bo właśnie dla wyzwania bo trudny i nie wiedziałem wtedy o tibi.pl i forum by zapytać wszsytko na własnych doświadczeniach dlatego
jak chcesz maga to weź ja nie miałem takich luksusów by zapytać co i jak
życze powodzenia

Widze że znasz sie na swiom fachu.Bede brał z ciebie przykład ale powiedz mi
1)Jeśli np. zrobie rune jednorazową to czy strace wsazystko co w nią wpakowałem. Czy w takim razie robienie jednorazowych run sie opłaca.
2)Jakie moisato wybrałeś i powiedz mi jak tak daleko zaszłeś. Nie musisz przedstawiać mi dokładnej solucji powiedz tylko jakie czary kupiłeś i gdzie expisz. To mi wystarczy na początek (((((mam nadzieje))))
stary 05-06-2005, 22:26   #10
Serex
Zbanowany

Domyślny ..

@ up

Nie runy 1x sa oplacalne zalerzy jakie np. SD jest bardo oplacalne

Na poczatku idz na bugi,trolle potem roty a jak potem kupisz czar przyzywania potworka to smoki
stary 05-06-2005, 22:30   #11
Rendarn
Użytkownik Forum

Rendarn's Avatar

Data dołączenia: 28 10 2004
Lokacja: Właśnie, gdzie ? ;<

Stan: Niegrający
Rendarn ma numer GG 4865440
Domyślny

http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=7694
Przeczytaj dokładnie(jeśli umiesz czytać ze zrozumieniem) a znajdziesz odpowiedź na każde pytanie dotyczące Sorcerera.
Rendarn jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-06-2005, 12:06   #12
Taki siaki mag
Zbanowany

Taki siaki mag's Avatar

Domyślny Jeszcze 3 pytanka

Co to są
1) uhy
2) lootbagi i do czego służy deepo
stary 06-06-2005, 12:23   #13
Adolphus Elbragol
Użytkownik Forum

Adolphus Elbragol's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Wsrod wspomnien Kolor oczu: niebieskoszare IQ:czasem mysle(...) xD

Stan: Usunięty
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: Yy?
Skille: Zmienne
Poziom mag.: <3
Adolphus Elbragol ma numer GG 3877615
Domyślny

Uhy to 'ultimate healing rune', sluza do leczenia siebie/kologow.

Lootbag, to jak sama nazwa wskazuje woek z lootem. W depo mozesz bezpiecznie przechowywac nadmiar sutffu (jak bank w ultimie i skrzynka w Diablo).

Szczegolowe informacje uzyskasz naciskajac przycisk szukaj i wpisujac tam odpowiednie haslo.
Adolphus Elbragol jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-06-2005, 13:46   #14
Firal
Guest

Domyślny Re :

Ehh...to może weź palla...też trudna postać i ma dosc duzo czarow
  Odpowiedz z Cytatem
stary 06-06-2005, 17:01   #15
Quodion
Użytkownik Forum

Quodion's Avatar

Data dołączenia: 01 03 2005

Stan: Niegrający
Profesja: Royal Paladin
Domyślny

Sorcerer (czyli mag) to bardzo trudna postać dla mało doświadczonych graczy (newbie).
Odpowiem tutaj na wszystkie pytania jakie zostały zdane w tym temacie, ponieważ gdy cytałem wasze odpowiedzi, to delikatnie mówiąć... dla początkujących graczy były za ogólne.

Cytuj:
[...]1 Czy runy są jednorazowe czy wielorazowe jak w innych grach .? 2 Jakie miasto? 3Czy mam nosić broń i pancerze itd. czy nie nosić bo dużo capa zabierają?. 4Czy zostawać na Rooku i trenować skille czy mi one niepotrzebne.5 Co to są summony czy jakoś tak.? 6 Ile kasy powinienem wziąść z Rooka na podstawowe czary ?[...]
  • 1. Runy, zależy jakie. Niektóre runy są jednorazowe, najczęściej te najsilniejsze, np. Sudden Death (SD), Ultimate Healing Rune (UH). Podczas gdy słabsze runy są wielorazowe, np. Heavy Magic Missile (HMM). Bywają też wyjątki, że runy słabsze są jednorazowe, np. Intense Healing Rune (IH).
  • 2. Miasto, hmmm... Dla początkującego maga (i nie tylko) polecam Ab'Dendriel. Jest tam parę expowisk (kopalnia trolli, Femmur Hills, albo trochę dalej kopalnie dwarfów). Tylko FACC (darmowe konto) nie dostanie się tam bezpośrednio (czyli od razu po wyjściu z Rookgaardu), więć trzeba wyjść do Carlin, a potem podejść kawałek drogą.
  • 3. To zależy w jakich przypadkach. Oczywiście zbroje/pancerz musisz zawsze nosić żeby w razie czego nie dostawać zbyt dużych hitów (obrażeń), jednak powinno być lekka. Co do broni, też powineneś mieć, najlepiej lekki i tani jakiś club (maczuga). Jednak niektórzy magowie później rezygnują z broni i walą z ręki by zaoszczędzić trochę capa, ale to nieliczne przypadki.
  • 4. Stanowczo nie. U maga to nie ma sensu. Same ci kiedyś podrosną gdy będziesz walczyć z jakimiś słabszymi potworkami. Ale nie spodziewaj się też że ci szybko będą skakać, bo u maga rosnie to strasznie wolno.
  • 5. Summon to najprościej, twój potworek. Możesz go przyzwać gdy osiągniesz odpowiedni magic level (16) i będziesz mieć określoną ilość many, ponieważ każdy potworek, im silniejszy, to wymaga więcej many. Co do jakich summonów można przyzwać i za ile, to zapraszam tu.
  • 6. Jak najwięcej. Na sam czar światła (Light) będziesz potrzebować 100gp. Potem obowiązkowymi czarami staną się: Light Healing (170gp) Antidote (150gp), Heavy Magic Missile (600gp), Ultimate Healing (1000gp), Great Fireball (1200gp), Explosion (1800gp) <ale to możesz sobie odpuścić jak nie będziesz mieć kasy>, Invisible (1000gp), Summon Creature (2000gp), Sudden Death (3000gp). Jak widać mag bedzie potrzebował baardzo dużo kasy na czary. Weź tyle kasy ile uniesiesz z Rookgaardu. Tutaj masz pełną listę czarów z wymaganiami.
Cytuj:
[...]1)Czy mace na początek wystarczy
2)Jakie kupić czary
3)O co chodzi z tym spalaniem many
  • 1. Tak, potem lepiej kupić Morning Star a dalej Skull Staff (ale to już znacznie później).
  • 2. Patrz odpowiedź nr 6, wcześniej.
  • 3. Spalanie many to jest najważniejszy obowiązek maga. Im więcej spalisz many na czarach, tym szybciej podskoczy ci magic level, a wtedy możesz kupić lepsze zaklęcia. Poza tym, gdy masz większy magic level, tym czary są silniejsze (zarówno runiczne jak i spontaniczne).
Cytuj:
[...]1)Jeśli np. zrobie rune jednorazową to czy strace wsazystko co w nią wpakowałem. Czy w takim razie robienie jednorazowych run sie opłaca.
2)Jakie moisato wybrałeś i powiedz mi jak tak daleko zaszłeś. Nie musisz przedstawiać mi dokładnej solucji powiedz tylko jakie czary kupiłeś i gdzie expisz. To mi wystarczy na początek (((((mam nadzieje))))
To nie było do mnie kierowane, ale mam nadzieję że się nie pogniewasz jak na nie odpowiem.
  • 1. Chodzi ci o manę? Jak robisz runę to tracisz tyle many, ile potrzeba na nią. Np. By zrobić runę SD (Sudden Death) to musisz wpakować w to 220 many. Owszem opłaca się robić runy jednorazowe ponieważ zazwyczaj są silne i gdy pakujesz w nią manę to później nie żałujesz tego że to manę wpakowałeś w tą runę.
  • 2. Jak wcześniej napisałem. Ab'Dendriel. Jest to miasto bardzo ładne (miasto elfów), dużo tam polaków (dotyczy każdego serwera), mało PK (Player Killer (zabójca innych graczy)) i niezłe miejscówki do expienia. Jednak inne miasta też mają dużo do zaoferowania. Np. W Carlin jest rewelacyjny Ghostland, gdzie na jednym poziomie możesz przyzwać sobie DS'a (lub innego summona) i expic, W Thais natomiast są Cyclopy, które łatwo można zabić z HMM'ów (albo przyzwać sobie summony do pomocy). Każde miasto ma bardzo dużo do zaoferowania.
Cytuj:
Co to są
1) uhy
2) lootbagi i do czego służy deepo
  • 1. UH - Ultimate Healing Rune. Jest to jednorazowa najsilniejsza runa lecząca. Można ją używać gdy przekroczy się 4 mlvl (magic level). Służy do leczenia siebie lub kolegów, ale można też wyleczyć nią summona, lub potwora (jak się źle nią wyceluje ).
  • 2. Lootbag to jest cały nagromadzony loot z hunta/expienia zgromadzony w jednym worku i taszczony po ziemi, ponieważ właściciel tego loota nie ma już capa by go wziąć. Loot natomiast to jest to, co wypada z potworka. Np. Viking Helmet, Maca, Guardian Shield.
    Depo to jest bank. Wsadzasz do tej skrzynki (banku) wszystkie przedmioty jakie masz by w razie śmierci ich nie stracić. Dlatego w depo najczęściej się trzyma kase, dobre/na sell (sprzedaż) itemki, zapasy run i inne przydatne przedmioty.
Ok, to tyle pytań. Jak chcesz się dowiedzieć więcej o magu to radzę przeczytać To <FAQ Magia>, To <Wszystkie FAQ> i To <Tu masz wszystkie poradniki, nie tylko o magu. Mogą ci się przydać>
Jakieś pytania?

OffTopic: Dlaczego twierdzicie że nie powinien grać magiem? Owszem mag to ciężka postać, ale to nie znaczy że nie powinien nim grać. Jak chce to niech nim gra. Przestancie wreszcie go przekonywać do zmiany postaci, to jego wybór, nie wasz. Jest newbie, ale newbie to wcale nie jest przezwisko obraźliwe. Każdy kto zaczynał grać w Tibię, był newbie. Ale nie każdy porafił się do tego przyznać, a wtedy był n00bem (to jest już obraźliwe (przynajmniej ma taki cel )). On gra, jego wybór.

Ostatnio edytowany przez Quodion - 06-06-2005 o 17:27. Powód: Małe poprawki czyli formatowanie
Quodion jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-06-2005, 20:06   #16
Taki siaki mag
Zbanowany

Taki siaki mag's Avatar

Domyślny Toopic off

Dzięki za szczerą odp. dzisiaj na 8 lvl awnsowałem , kupiłem utevo lux i ide do AB'dendriel. Martwi mie brak Magic szhopu ale trudno. Jakoś to będzie. See yuo i TIBIA
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Opcje tematu

Zasady postowania