Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Tajemnice Rookgaardu

Notki

Tajemnice Rookgaardu Wyspa początkujacych. Każdy tutaj zaczyna...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 02-11-2006, 12:01   #1
Rexona
Użytkownik forum

Rexona's Avatar

Data dołączenia: 09 10 2006
Lokacja: Gliwice

Stan: Na Emeryturze
Domyślny Gry zespołowe - Rookgaard

Witam!

Witam wszystkich graczy, userów tego forum, moderatorów i adminów. Tego tematu raczej nie nazwę poradnikiem, chociaż po części będzie on tak wyglądał.

Gdy doskwiera nuda...

Z tym problemem spotykamy się dosyć często. Gdy na Rookgaardzie zaczyna powiewać nudą. Znajomych nie ma, expić samemu – to dla niektórych żadna przyjemność,
nooby na rynku nadają dziwne komunikaty. Co wtedy?
Tutaj znajdziecie kilka gier do realizacji wtedy gdy to potrzebne (patrz -> Gdy doskwiera nuda)

Berek!

Potrzebujemy – Uśmiechu na twarzy oraz napędu (czyt. Siły w nogach)

Zasady – To chyba najprostsza gra, do której potrzeba min. 2 osoby.
Bierzemy kogoś z rynku i zaczynamy! Ustalamy kto jest berkiem.
Berek ma za zadanie dotknąć drugiej osoby, zanim tamta ucieknie za daleko.
Można grać na powierzchni całego Rookgaardu, lecz to chyba za trudne wyzwanie. Ja najczęściej gram w okolicach rynku.

Podchody!

Potrzebujemy – Duuużo, duuużo śmieci, kilka scrolli, pochodnie itd. Przydatne będą także jagody (blueberries).

Zasady – Ta gra jest dosyć popularna, lecz wymaga nie małych przygotowań. Na początku zbieramy dwie drużyny (lub dwie osoby), jenda z nich będzie się chowała. To oni zbierają scrolle, a następnie podczas gdy drużyna przeciwna liczy do 100 – rozrzucają na drodze do swojego schowku śmieci, tak aby przypominały strzałki. Można także zmylić wrogów (tzn. drużynę przeciwną) i rozrzucać śmieci tak aby rozeszły się na dwie drogi. Oczywiście nie zapominamy o naszych scrollach. Strzałki mogą prowadzić również do wskazówek – zagadek. Np. Jestem u dawnego posiadacza spike sworda. U Dallheima też raczej nas nie znajdą, ale zobaczą kolejny scroll z kolejną wskazówką. Oczywiście są też wady tej gry. Śmieci i scrolle mogą zostać zabrane przez osoby pałętające się po Rookgaardzie.

Piłka nożna!

Potrzebujemy – Boiska czyli otwartej przestrzeni, ogrodzonej ... robakami! Ciało martwego pająka i dwie osoby (mogą być trzy – jedna będzie sędzim)

Prawidłowy wygląd boiska -
(Czarne kropki symbolizują jednego robaka, pusta przestrzeń to bramka)

Zasady – Dwie osoby przerzucają piłkę (martwego pająka) tak aby znalazł się jak najbliżej bramki przeciwnika (pająka można rzucić tylko o dwie kratki dalej). Gdy piłka wpadnie do bramki , punkt zdobywa ten kto ją tam wrzucił (wyjątek w przypadku gdy właściciel bramki sam strzeli sobie tego gola.)

Quiz wiedzy Tibijskiej

Potrzebujemy – Kilku ochotników, od każdego zbieramy wpisowe 5 gp. (Najlepiej gdyby ochotników było siedmiu, ośmiu).

Zasady - Zadajemy pytania o Rookgaardzie (za 1 punkt) i o wiedzy ogólnej (za 2 punkty). Jeden punkt symbolizuje 1 gp pozostawiony za plecami gracza. Niestety musimy pilnować, aby do pomieszczenia nie weszły, nieupoważnione osoby. Do wygrania będzie 30 gp – nagrodę fundujemy ze wpisowego,a reszta dla nas

Pomysły by Michaello

Kółko i krzyżyk

Potrzebujemy - 9 gp, trochę clubów i trochę bagów. (Club - krzyżyk, Bagi - Kółko)

Zasady - Chyba każdy zna dobrze tą grę, ale wyjaśnię Rozkładamy gp. 3 w pierwszyn rzędzie, 3 niżej i 3 na samym dole. Wybieramy np. club. Zaczynamy! Kładziemy go na jednym z wybranych pól. Później przeciwnik robi to samo z bagiem. Wygrywa ten kto ustawi trzy cluby lub bagi w jednym rzędzie, albo po skosie.

Zabawa w chowanego

Potrzebujemy - Dobrego miejsca na ukrycie się

Zasady - Na początku ustala się zaklepywankę. Wybrany uczestnik gry liczy do np. 100. Następnie rusza w poszukiwania innych uczestników zabawy. Jeśli zobaczy kogoś musi szybko biec do zaklepywanki i krzyknąć "Raz, dwa trzy Athrys (imię) za drzewem (miejsce, gdzie ten ktoś się schował)!". Ci, którzy się chowali, mają to samo zadanie. Dotknąć (oczywiście nie dosłownie ) zaklepywanki i krzyknąć "Raz, dwa, trzy za siebie!". Ta zabawa jest dosyć popularna, więc chyba nie bedzie problemu ze zrozumieniem zasad xD

Więcej in coming...

Podziękowania i pożegnanie.

Istnieje również wiele innych ciekawych zabaw, to zależy od naszej wyobraźni i pomysłowości...

Dziękuję serdecznie:
-[CHAR]Fara Hien[/CHAR]
-[CHAR]Elyn Irius[/CHAR]
-[CHAR]Dous Pheac[/CHAR]
-[CHAR]Narcise[/CHAR]
-[CHAR]Michael Death Lord[/CHAR]
-[CHAR]Rookstayer Athrys[/CHAR]

Za udział w przygotowaniach tego tematu. Mam nadzieję, że się podoba i przypadnie Wam do gustu, a Wy chętnie skorzystacie z tych gier i na Rooku wreszcie nie będzie nudy! Za niedługo dodam zasady nowych zabaw.

By Rexona =*

Ostatnio edytowany przez Rexona - 03-11-2006 o 20:46.
Rexona jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 02-11-2006, 12:16   #2
Kshaq
Prezes Supportu

Kshaq's Avatar

Data dołączenia: 14 09 2005

Domyślny

Hmm mimo iż temat o zabawach na Rook'u był to ten podoba mi się bardziej, ponieważ są tu wszystkie zabawy zebrane w jedną całość oraz wyjaśnione. Do tego dochodzą ss'y i estetyka. Nic jak plusik

Ostatnio edytowany przez Kshaq - 03-11-2006 o 20:32.
Kshaq jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 13:55   #3
Gobii
Zbanowany

Gobii's Avatar

Data dołączenia: 29 01 2006

Imię: Kardes
Profesja: Rookstayer
Świat: Xantera
Poziom: 17
Skille: 18/22
Gobii ma numer GG 3681649 Send a message via Skype™ to Gobii
Domyślny

Dla mnie doskonały pomysł mam nadzieje że to pomoże jakimś "rookowiczą" w zabawie jak będą się nudzili.
Gobii jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 14:12   #4
Sirblaze
Użytkownik Forum

Sirblaze's Avatar

Data dołączenia: 03 11 2005
Lokacja: London

Stan: Niegrający
Imię: Sirblaze
Gildia: Brainstorm
Świat: Selena
Poziom: 50
Skille: Forgot
Poziom mag.: jw
Wyślij wiadomość przez ICQ do Sirblaze Sirblaze ma numer GG Zapomnialem Send a message via Skype™ to Sirblaze
Domyślny

Jak dla mnie bardzo ladnie i mile dla oka napisane, nie mam sie do czego doczepic bo i po coz? Widac duzy wklad i starania uzytkownika w temacie, osobiscie podoba mi sie bo i ja cos z tad wynioslem
Sirblaze jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 14:17   #5
Michaello
Użytkownik Forum

Michaello's Avatar

Data dołączenia: 05 08 2006

Profesja: Elder Druid
Domyślny

Fajne, fajne. Zabawa w podchody moim zdaniem jest udana tylko w nocy albo raniutko, bo nie ma noobow. Jakby jakis madry noob (nie pozjada jagod, nie wezmie dla cos siebie albo wyrzuci ''na zlosc'' do wody) zacznie edytowac scrolle, poprzestawiac ''strzalki'' itp., to by bylo smiesznie
Michaello jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 15:38   #6
- Prodigy -
Użytkownik Forum

- Prodigy -'s Avatar

Data dołączenia: 03 07 2006

Domyślny

Wg. mnie całkiem niezłe - na pewno przyda się, gdy będzie mi się nudziło jakimś zimowym wieczorem. Btw... ja również znam jedną świetną zabawę, przy której kilkakrotnie płakałem ze śmiechu, ale bez pozwolenia autorki tematu, nie będę jej póki co prezentował. Może wyśle Jej PW, a Ona zedytuje 1 pościk ? :> Tak, czy tak - dobre.

- Prodigy - jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 15:57   #7
Yallah
Tibia.pl support

Yallah's Avatar

Data dołączenia: 18 03 2006
Lokacja: Ojcowski Dom

Yallah ma numer GG 3854396
Domyślny

Elegancko napisane, jak dla mnie bardzo dobry poradnik, lecz mam kilka "ale":

Berek: Dla postaci na malym lvlu to swietna zabawa, lecz na wiekszych jest zbyt duza roznica szybkosci, co znacznie utrudnia gre.

Podchody: Jak dla mnie pomysl genialny, lecz wykonanie praktycznie niemozliwe. Ilosc i glupota noobkow, ktorzy tylko mysla jak tu komu uprzykrzyc zycie przemawiaja calkowicie przeciw tej idei

Pilka nozna: Tutaj tak samo najwiekszy problem stanowia nooby. Zniszczenie linii pola, ukradniecie pilki, czy z pewnoscia wtargniecie na boisko nie powinno stanowic dla nich problemu.
PS: Mysle ze bag bylby lepszy od ciala, bo nie zniknie=]

Quiz Wiedzy Ogolnej: Dobry pomysl, ale uwazam ze o wiele lepiej go przeprowadzic w "trade room". Postacie ustawic przy "boxach" i nie trzeba sie martwic o to, ze ktos popsuje nam zabawe.

Enjoy in show!

Y'all
15:43 Sirblaze on Isara [1]: nie padne
15:44 You see a dead human (Vol:10). You recognize Sirblaze on Isara. He was killed by a rat.

Y'all

Ostatnio edytowany przez Yallah - 02-11-2006 o 15:59.
Yallah jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 16:14   #8
R.R.
Użytkownik Forum

R.R.'s Avatar

Data dołączenia: 07 10 2006
Lokacja: God Wars Dungeon

R.R. ma numer GG 7838431
Domyślny

No.Ładny "poradniczek" jakby było więcej screnów i zabaw byłby najlepszey
R.R. jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 18:15   #9
MixerQ
Użytkownik Forum

MixerQ's Avatar

Data dołączenia: 05 05 2006
Lokacja: Żabno

Stan: Aktywny Gracz
Świat: Isara
Poziom: 8
Skille: 16/16
Poziom mag.: 0+
MixerQ ma numer GG 4090294
Domyślny

Bardzo mi się podoba. Ale tak naprawde gdy mi się nudzi to :
-Ide sie z noobkami podrażnić
-Ide połowić rybki (BTW. Mam 48 fish )
-Jak mi się tak baaardzo nudzi to ide grać na mainie.

Pzdr
MixerQ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 21:41   #10
Tom The Tanner
Użytkownik Forum

Tom The Tanner's Avatar

Data dołączenia: 15 06 2006
Lokacja: Karton se zrobiłem IQ: 4

Tom The Tanner ma numer GG 5904267
Domyślny

Bardzo ładnie. Szczegółowo i w ogóle. Jest też wiele innnych zabaw ale chyba wiesz o co chodzi nie Rexona?
macha swoim fiutem do taktów partytury
Tom The Tanner jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 23:10   #11
Guzzik
Użytkownik forum

Guzzik's Avatar

Data dołączenia: 01 11 2006
Lokacja: Jarosław City

Świat: Xantera
Poziom: 27
Skille: 20/25
Poziom mag.: -=
Guzzik ma numer GG 4313322
Domyślny

Ehm.. Taki temacik (może nie taki piękny i taki sam) już był. Nazwa ? "Rozrywka na Rookgardzie/Rooku" Fajnie że opisałaś zasady gier i wogle Ale najpierw poszukaj co nieco (nie żebym miał jakieś większe pretensje, ani mi się śni).
Pozdrawiam-Guzzik
Guzzik jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 02-11-2006, 23:52   #12
Rexona
Użytkownik forum

Rexona's Avatar

Data dołączenia: 09 10 2006
Lokacja: Gliwice

Domyślny

@ - Prodigy -
Wysyłaj na PW śmiało Każdy może wysyłać mi na PW zasady znanych gier, a ja wtedy edytuję posta, przygotowuję screen i robię test

@ Yallah
A dziś w piłkę nożną grałam bez żadnych problemów. Heh, wystarczy grać koło orca spearmana - gwarancja, że żaden n0.0bek się tam nie pojawi, a jeśli już to zostanie nieco spłoszony

@ R.R.
Wkrótce dodam więcej zabaw, także temat będzie peeełen wspaniałych pomysłów. Nie tylko moich. Waszych przede wszystkim! Jak już wcześniej mówiłam...

Przesyłajcie mi na PW zasady znanych Wam gier!

@ Tom the Tanner
Nie wiem Oświeć mnie...

@ Guzzik
Ehm.. Nie musiałam szukać, bo w tamtym temacie wypowiadała się nawet moja Qumpela. A policz ile było tematów o Spike Swordzie, poradników o rarkach... W tym temacie wszystko będzie zebrane w kupie (pierwszy post), opisane zostaną zasady, rzeczy potrzebne do przygotowania zabawy + screen.

Pozdrawiam!
Rexona

Edit:

@Down
Można go zabić, jak się będzie tam grało to się nie zrespi. A noobki raczej omijają te miejsce, bo wiedzą że tam czeka zły spearmanek xD Można też grać przy plaży, tam jest miejsce i byle kto nam nie przeszkodzi!

Ostatnio edytowany przez Rexona - 03-11-2006 o 18:44.
Rexona jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-11-2006, 15:44   #13
Yallah
Tibia.pl support

Yallah's Avatar

Data dołączenia: 18 03 2006
Lokacja: Ojcowski Dom

Yallah ma numer GG 3854396
Domyślny

Cytuj:
@ Yallah
A dziś w piłkę nożną grałam bez żadnych problemów. Heh, wystarczy grać koło orca spearmana - gwarancja, że żaden n0.0bek się tam nie pojawi, a jeśli już to zostanie nieco spłoszony
Aha czyli rozumiem, ze grajacy dostaja na ten czas ochrone "antyspearmanowa" i ich nie bedzie tykal?? =]

Y'all
15:43 Sirblaze on Isara [1]: nie padne
15:44 You see a dead human (Vol:10). You recognize Sirblaze on Isara. He was killed by a rat.

Y'all
Yallah jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-11-2006, 17:32   #14
MvD
Użytkownik Forum

MvD's Avatar

Data dołączenia: 21 07 2006
Lokacja: Toruń

Świat: Galana
Domyślny

no no przyznaję fajne zabawy
a jeżeli chodzi o berka najlepiej sie bawi w jakimś ciemnym miejscu i każdy gracz ma wyłączone nicki (dla niewiedzących - ctrl+n)

@Instynkt
wolisz koszykówke? następna osoba na tym forum
każdy tylko - "piłka nożna! piłka nożna!" ja osobiście więcej emocji widzę w koszykówce

Pozdro

Apeluje do userów abyście zaprzestali pisania postów w tym temacie
i do was Moderatorzy, o zamknięcie tego wątku.
Otrzymałeś ostrzeżenie na Forum Tibia.pl.
Powód: Karmienie troli

Hail Tompior /o/

Pozdrawiam wszystkich kumatych supporterów na tym forum!
MvD jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 03-11-2006, 21:08   #15
Kaniek
Użytkownik Forum

Kaniek's Avatar

Data dołączenia: 05 10 2006

Świat: Azura
Poziom: 23
Skille: 2/4
Kaniek ma numer GG 1347829
Domyślny

Ja lubie robić baze na mh, gdzie piecyk, i na wiezy z waspami. Wykłada tam sie some rarki z qmplami i patrzy jak nooby mowią buy, can i go in, fri itanz, br? itp .
Kaniek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-11-2006, 12:20   #16
Michaello
Użytkownik Forum

Michaello's Avatar

Data dołączenia: 05 08 2006

Profesja: Elder Druid
Domyślny

Dlaczego nie dorabiasz więcej zabaw? Już mnie zanudziły te co zrobiłaś Proponuję:

Policjanci i złodzieje

A w piłkę nożną najlepiej gra się czymś gdzie nie można niczego schować Mniejsza szansa, że noob nie weźmie =]

PZDR
Michaello jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania