|
Notki |
O wszystkim i o niczym O tym wszystkim co nie pasuje gdziekolwiek indziej ;) |
![]() |
|
Opcje tematu |
![]() |
#1 | |||
Tupac Legacy
Data dołączenia: 05 12 2004
Lokacja: Olsztyn
Stan: Na Emeryturze
Imię: Midurion
Profesja: Elder Druid
Świat: Furora
![]() |
![]() Witam!
Mam zamiar dokupić trochę RAMu, ale zastanawiam się czy nie lepsza byłaby całkowita wymiana go. Wiem, że na tym forum są osoby, które znają się na tym o wiele lepiej niż ja ![]() Specyfikacja RAMu, który posiadam: Cytuj:
Wiem także, że dosyć ważna będzie tu specyfikacja płyty głownej: Cytuj:
![]() @Edit No i oczywiście co proponujecie (jest to dla mnie wazne i najpewniej sie tym pokieruje ![]()
Ostatnio edytowany przez Pramus - 02-01-2007 o 21:06. |
|||
![]() |
![]() |
|
![]() |
#3 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 04 2004
|
![]() Kup nowy, zdecydowanie nie oplaca sie dokupywac.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
pr0-poster
Data dołączenia: 16 04 2005
Lokacja: Knurów
Imię: Stavan
Profesja: Royal Paladin
Świat: Candia
![]() |
![]() Kup 2x to
http://www.allegro.pl/item153242674_...owe_gwar_.html Bedziesz mial w sumie 1280mb DDRAM'u.
Lepkie palce i mikrofon w ręku Ostatnio edytowany przez kamosblue - 02-01-2007 o 21:14. Powód: zle skumalem zajaffke ;p |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
pokrzywa
Data dołączenia: 24 06 2004
Lokacja: malopolska
Stan: Niegrający
Imię: Lobo Destrojer
Profesja: Knight
Gildia: Messangers of Chaos
Świat: Solera
Poziom: 111
Skille: 94/92
Poziom mag.: 7
![]() ![]() |
![]() Teraz masz 266mhz, dokupując jakąkolwiek (nawet szybszą) płyta główna spowolni ją aby była kompaktybilna z posiadaną już. Jeśli płyta obsługuje 400mhz to odsprzedaj tę i kup nowe.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Tupac Legacy
![]() |
![]() @Kamos
SdRamu?... ja mam DDR, a SDR slaby jest ;/ Ale link, ktory podales, ciagle prowadzi do aukcji z SDRAMem ![]() @Emilok Właśnie tego nie wiem ;/ Poszukam gdzieś spoecyfikacji, mam nadzieję, że tak. A jak Ci się wydaje, jeśli kupiłem komputer 3-4(?) lata temu (wydaje mi sie, ze wtedy takich nie bylo, ale warto zapytac) @Down "Jak chcesz..." gdybym chciał kupić jak chce to bym nie tworzyl tego tematu. Jesli nie masz do powiedzenia nic oprocz tego, jaka margaryne wolisz, nie nabijaj bezsensownych postow. @Lolny Nastepny....
Ostatnio edytowany przez Pramus - 02-01-2007 o 21:47. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 27 09 2004
Lokacja: Szczecin
Imię: ---
Profesja: Royal Paladin
Poziom: 62
Skille: 84/70
Poziom mag.: 15
|
![]() A powiedz jaką masz resztę kompa bo nie opłaca się raczej kupować 1GB Ramu do takiego starszego :> A no i ile kasy chciałbyś przeznaczyć na ten RAM ?
![]() |
#8 | |
Tupac Legacy
![]() |
![]() Mysle, ze ~300zł. Na rozbudowe całego kompa mnie nie stać niestety. Następną rzeczą, którą chcę wymienić, jest karta graficzna, ponieważ nie obsługuje Shaderow (obecnie posiadam GeForce 4 MX 420).
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zbanowany
|
![]() Cytuj:
mialem wymieniac karte graficzna, ale stwierdzilem ze to bez sensu z tego wzgledu, ze plyta glowna jest na agp, a teraz standardem jest wejscie pci express, dlatego pierwsza rzecz ktora wymieniam jest plyta glowna i proc, potem karta graficzna i reszta. a jesli teraz wymienisz ram i karte graficzna, a bedziesz chcial potem proca to nie bedziesz mial jak tego zrobic. moim zdaniem zbieraj kase na all kompa bo to sie mija z celem : / |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Qpa, wg specyfikacji płyty głównej :
Cytuj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Tupac Legacy
![]() |
![]() Cytuj:
@Edit Oj jak patrze na specyfikacje na Allegro to chyba bedzie klopot. A na nowego kompa mnie po prostu nie stac i dosc dlugo bym zbieral chociazby na pare czesci... @Down Tylko ile by to wynioslo... pewnie z 1k razem ;/
Ostatnio edytowany przez Pramus - 03-01-2007 o 15:25. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 24 04 2004
|
![]() Wg. mnie powinienes oszczedzac pieniadze i za 0,5 roku kupic nowa plyte glowna, karte graf, ramy(tym bardzej ze ceny beda spadac bo zaniedlugo wchodza DDR3). No chyba ze twoj dochod nie bedzie wystarczajacy.
Edit. Sorry nie zauwazylem twojego edita. To chyba nici z nowego kompa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
pokrzywa
![]() ![]() |
![]() Wiesz, jest bardzo dużo płyt AGP + Socket A + DDR3200 (czyli 400mhz).
http://www.allegro.pl/4275_socket_a_...r=p&view=gtext Teraz niemam czasu szukać czegoś wybitnego, wystrzegaj się chipsetów VIA, są relatownie mniej wydajne od nForce 2. Tak patrząc to jednak ta się rzuca w oczy, dobry chipset, dzwięk i EPOX klasa sama w sobie. http://www.allegro.pl/item154922474_...oundstorm.html --------------- Nawet jeśli teraz kupisz nowe, dobre DDR'ki to będziesz mógł migrować na socket 939 bądź 754. Na tych podstawkach można osadzać procesory Athlony 64 oraz Semprony które współpracują z pamięciami DDR. Na ten socket są także płyty główne które posiadają złącza AGP oraz PCI-E więc nie będziesz musiał zmieniać odrazu karty graficzne. Jednak mój wariant jest taki : Sprzedajesz to co masz (procesor, pł głowna, pamięci), kupujesz: - Asrock dual sata (apg + pci-e) - Athlon / Sempron - jakieś pamięci DDR400mhz Wyniesie Cie to jakies : cena zakupu pamięci (i tak chcesz kupić) + cena za asrocka i procek (~400-450) - cena za Twoje obecne części. Kartę graficzną zostawiasz obecną a wśród przypływu gotów wymieniasz ją na jakąś przyszłościową na PCI-E. Możesz też zrobić inny wariant: to co powyżej z tym, że od razu sprzedajesz też grafikę a płytę główną kupujesz z jakimś zintegrowanym GeForcem6200 i wolnym slotem PCI-E. Ostatnio edytowany przez emilok - 03-01-2007 o 16:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Dodam jeszcze, ze na razie nie oplaca sie kupowac kart graficznych - trzeba poczekac na Viste, bo to jest system, na ktory beda wychodzily gierki za ~2lata, a kupowanie karty bez mozliwosci obslugi DX10 jest raczej srednim pomyslem (chyba, ze chcesz dokupic GF 6800, ktory chodzi jeszcze na AGP - wydatek okolo 340zl).