Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Profesje

Notki

Profesje Rycerz, paladyn, czarodziej czy może druid? Wszelkie wywody na temat profesji znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 11-12-2006, 13:22   #1
Tumak
Użytkownik forum

Tumak's Avatar

Data dołączenia: 24 11 2006

Domyślny Broń dla sorka ?

Gram sobie sorkiem ( narazie lov lvl ) i czytam poradnik a tam pisze że Sorcerer powinien walczyć Clubami oO czy to prawda i czy bardziej opłaca sie wandem czy clubem oO prosze o fast odpowiedź . Wiem że pytanie Lamerskie ale jestem newbie.....
Tumak jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 11-12-2006, 13:24   #2
ripper
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 01 08 2004

Stan: Na emeryturze
ripper ma numer GG 3603576
Domyślny

De facto War Hammer jest lepszy od Wand of Vortex, Wand of Dragonbreath i (ale to już tylko moje zdanie) Wand of Plague i Wand of Cosmic Energy. Co prawda nie zrobi się nim krzywdy potworom mocniejszym od Amazonki (czy czegoś również słabego), ale pozwalają expić praktycznie bez użycia many (ew. leczenie), więc można ją poświęcić na ciekwsze cele i słabe potwory możesz nim bić mocniej niż dwoma pierwszymi wandami.
ripper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-12-2006, 13:37   #3
mazgier
Użytkownik Forum

mazgier's Avatar

Data dołączenia: 24 04 2006
Lokacja: Poznań

Profesja: Royal Paladin
Poziom: 93
Skille: ujdą
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Tumak Pokaż post
Gram sobie sorkiem ( narazie lov lvl ) i czytam poradnik a tam pisze że Sorcerer powinien walczyć Clubami oO czy to prawda i czy bardziej opłaca sie wandem czy clubem oO prosze o fast odpowiedź . Wiem że pytanie Lamerskie ale jestem newbie.....
Powód dla którego sugeruje się sorcom/druidom używanie club weapons nazywa się skull staff i chodzi tu przede wszystkim o jego małą wagę. Ne będzie i nie powinien być on nigdy podstawową bronią ale doskonale się spisuje jako broń pomocnicza. Zwłaszcza w miejscach gdzie kręci się sporo "śmiecia" w rodzaju rotów/dwarfów/szkieletów które można spokojnie bić staffem oszczędzając manę na "poważniejsze" starcia.
mazgier jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-12-2006, 14:41   #4
Bar3czeq
Użytkownik forum

Bar3czeq's Avatar

Data dołączenia: 11 12 2006
Lokacja: Widok

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Knight
Świat: Guardia
Poziom: 53
Skille: 74/71
Poziom mag.: 7
Strzałka Hmmm..

No ja polecam Dragon lance jak masz zamiar na dłuższą metę bić z broni...
Po 33 levelu wbijaj na "Wand of inferno" lub "Tempest rod".
Bar3czeq jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-12-2006, 15:18   #5
Mowicz
Użytkownik Forum

Mowicz's Avatar

Data dołączenia: 02 01 2006

Stan: Na Emeryturze
Gildia: Nie Gram
Świat: W
Poziom: Ten
Skille: Shiiiit
Poziom mag.: !!
Domyślny

Poradnik, który przeczytałeś był zapewne napisany przed updatem w którym doszły wandy. Używaj różdżki, dopiero na wyższych lvl-ach się zaczyna chodzić sovem, itd. by mieć większą obronę.
12:08 Knajcik Adi [12]: jednak to prawda ze ci co maja pacca to ich mama nie kocha
Mowicz jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-12-2006, 15:14   #6
Tumak
Użytkownik forum

Tumak's Avatar

Data dołączenia: 24 11 2006

Domyślny

mam kase odłożoną czy lepiej kupic Dragon hammera skillowac i expic na rotach czy kupic guardian shielda i z wandem expic na rotach xD ???
Tumak jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 12-12-2006, 15:34   #7
Lasooch
Użytkownik Forum

Lasooch's Avatar

Data dołączenia: 08 02 2006

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Inferna
Poziom: 5x
Skille: nvm/nvm
Poziom mag.: 4x
Domyślny

Cytuj:
mam kase odłożoną czy lepiej kupic Dragon hammera skillowac i expic na rotach czy kupic guardian shielda i z wandem expic na rotach xD ???
Skillować sorcem? Powodzenia. Przy skillu 22 uznasz, że nie ma to sensu.

Albo kup warhammera i na roty, albo wand i expij gdzie sie da. O dragon hammerze zapomnij. Tym bardziej zapomnij o treningu.
stary 14-12-2006, 15:20   #8
Metoxis
Użytkownik Forum

Metoxis's Avatar

Data dołączenia: 18 08 2006
Lokacja: CZL

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Druid
Świat: Refugia
Metoxis ma numer GG 5146116 Adres Jabbera do Metoxis
Domyślny

Cytuj:
Ech...czasy skillowania cluba sorcem były jeszcze przed tym, kiedy Grzesiek Maguś zaczął share'ować konto...
Zapomnij o skillowaniu cluba, wbijaj lvl z wand'a.
stary 20-12-2006, 10:26   #9
Arakazus
Zbanowany

Data dołączenia: 19 12 2006

Profesja: Knight
Świat: Furora
Domyślny

Według mnie jedyne co można w sorcu skilowac to mlvl a skilowanie clubem to strata czasu!
Arakazus jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 21-12-2006, 15:05   #10
Yerk
Guest

Domyślny

ofc ze tylko wand;] zawsze trafia, walka z dystansu, na low lvl tylko tak;]
  Odpowiedz z Cytatem
stary 21-12-2006, 15:22   #11
Skibo
Użytkownik Forum

Skibo's Avatar

Data dołączenia: 11 11 2006

Stan: Początkujący
Profesja: Sorcerer
Świat: Saphira
Poziom: 12
Poziom mag.: 10
LOL

Ja proponuje dla sorca Wandy ;p
stary 22-12-2006, 20:58   #12
Apheris
Użytkownik forum

Apheris's Avatar

Data dołączenia: 08 10 2006
Lokacja: Skarżysko-Kamienna

Profesja: Paladin
Gildia: brak
Świat: Guardia
Poziom: 20
Skille: 60/44
Poziom mag.: 8
Apheris ma numer GG 7228694
Dumny

Jak jestes sorcem to tylko i wylacznie atakuj z wanda o innych broniach zapomnij!!!
Apheris jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 14-01-2007, 21:42   #13
seksowna_druidka
Użytkownik Forum

seksowna_druidka's Avatar

Data dołączenia: 06 11 2006

Stan: Niegrający
Domyślny

Sry za lekki oftop, ale czuje sie lekko obrazona tym co tu wypisujecie. Zgodze sie, ze na lowlvl wand jest nie zastapiony (walka na dystans), jednak sa ciekawsze sposoby zuzycia many niz strzelanie (w moim przypadku z volcanic roda na kopalniach) w kazde scierwo w stylu rota lub dwarfa. Po tym jak postanowilam potrenic mlvl, stwierdzam ze skull staff jest bardzo przydatny. Obrazenia sa podobne jak w przypadku 3 wanda/roda a waste many 0. Zaraz zaczniecie mnie bluzgac, ze mlvl to sie wbija stojac pod depo, ale ja uwazam to za strate czasu. W czasie robienia BP of UHs zawsze wejdzie te kilka k expa...(niechcacy lvl wszedl ), a i skille podskocza(jeszcze z 2h i 23 shielding )
seksowna_druidka jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-01-2007, 09:26   #14
goburu
Zbanowany

Data dołączenia: 14 12 2006
Lokacja: Liberty Bay

Profesja: Master Sorcerer
Świat: PvP
Poziom: 90
Skille: po co??
Poziom mag.: 56
Domyślny

@up
Zaraz cię zbluzgam że robienie run to strata czasu, boś niedouczona i jeszcze tego nie wiesz.

Ostatnio edytowany przez goburu - 17-01-2007 o 09:27.
goburu jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-01-2007, 10:04   #15
Diego'Odin
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 29 12 2005
Lokacja: Ustka

Gildia: MON
Domyślny

@2up
robienie run jest nie opłacalne bo jak popatrze na czas robienia np.uh 2,5h na bp, to wolę iść na dworce. Zarobie tam 3k/h spokojnie a przy szczęściu nawet 6k. Magic level i tak podczas normalnego expienia wejdzie wiec także wg mnie runy na sprzedaz sa nieoplacalne.
Diego'Odin jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-01-2007, 17:29   #16
TheThunder
Użytkownik Forum

TheThunder's Avatar

Data dołączenia: 10 01 2006

Domyślny

Cytuj:
Cluby, cluby ... no wlasnie ... szczerze mowiac ZDECYDOWANIE odradzam ... nie ma sensu walka wrecz skoro na low lvlu i tak nie mozesz robic run etc ... spalanie many z rozdzki wychodzi na dobre (magic szybciej skacze gdy korzystamy z manasow - np. przy szybkim respie), a i tak sie zwraca ... czasy starej Tibii minely, i trzeba sie przyzwyczajac ...

Dla porownania -
z WH siedzialem na rotach od 15 (za mocno bily wczesniej) do 27 lvlu, i szlo jak krew z nosa - bo co? rota zabijesz? amazonke? a gdzie tu miejsce dla cycow albo soldow/guardow ... strata i tyle
z rodzka zrobilem 41 lvl w miesiac (wcale nie grajac az tak hardcorowo + padlem z 6-7 razy do tego czasu, niestety)

Wybierz co wolisz, ja polecam rozdzki (definitywnie nie wrocilbym do clubow, eh)

@Iles tam up (chyba 3)
Zdecydowanie dobry sorc/drut run nie powinien robic (chodzi o manasitting) - mowie o uczciwym sposobie, tzn nie zostawianiu afk na noc ... w tym samym czasie na guardach zdobede 3x wiecej kasy (+ sie zwroci) i magic skoczy z 4x szybciej (manasy, manasy i jeszcze raz manasy), NIE WSPOMINAJAC O EXPIE! ... EXP EXP I JESZCZE RAZ EXP (magic przy okazji, a w ostatecznosci runy podczas expa - to juz dla summonerow) ... zreszta pod dp najwiecej bija ludzi (dla porownania: mniej niz na guardach chociazby ...)

Ostatnio edytowany przez TheThunder - 17-01-2007 o 17:39.
TheThunder jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 17-01-2007, 18:22   #17
Aurii
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 11 01 2007

Domyślny

tak jak ktos pisal predzej musiales przeczytac stary poradnik ktory byl napisany przed update lato 2005
uzywaj tylko wnad'ow niektorzy lataja z war hammerem zeby runki podczas expu robic
pamietaj tez to ze prawie kazdy wand sie przyda ja np uzywam
Wand of Dragonbreath do expa z summonami zeby nie wastowac kasy na manasy
Wand of Plague wedlug mnie ten akorat jest bezuzyteczny
Wand of Cosmic Energy dobry na hunt z dsami na dragonach
Wand of Inferno jezeli juz dojdziesz do tego zeby go uzywac to bedziesz wiedzial jak go uzyc ;]
Aurii jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 22-01-2007, 23:30   #18
Korek
Użytkownik Forum

Korek's Avatar

Data dołączenia: 25 03 2005
Lokacja: Gardawice

Stan: Niegrający
Korek ma numer GG 6615359
Domyślny

ja odkąd gram w tibie ( czyli dawno) odka weszły wandy i rody to zawsze na np. roty/dwarfy to skull staff/fa/bs i runki mój brat ma 63 lvl i zawsze ma przy sobie ss by zabic jakiegoś bata czy cuś xD taka moja sugestia
Korek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-01-2007, 00:06   #19
bazyl94
Użytkownik forum

Data dołączenia: 13 01 2007

Profesja: Sorcerer
Świat: Candia
Poziom: 13
Skille: 15/17
Poziom mag.: 7
bazyl94 ma numer GG 2364094
Król

Cytuj:
Gosciu Z Cluba sie walilo jak sd robiles na 15lvl oh co to byly za czasy chodziles z hmm na 9lvl a na 15 10bp sd i nawalales soldki przed update bylo super czy ktos pamieta te czasy moim zdaniem stara tibia rzadzi i wymiata byla takim czochraczem wymiataczem teraz jest........No wlasnie raczej dennie ale wyobrazcie sobie co by robil 250lvl+ teraz na straje tibi POSIADAMY WŁASNE LABORATORIUM BADAWCZO ROZWOJOWE TECHNOLOGII SMD, BGA, uBGA, CSP, FLIP CHIP WSPÓŁFINANSOWANE ZE SRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ KTÓRE ŚCIŚLE WSPÓŁPRACUJE Z Zakładem Technologii Aparatury Elektronicznej Wydziałem Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki Politechniki Wrocławskiej DZIĘKI CZEMU JESTEŚMY W STANIE ŚWIADCZYĆ USŁUGI SERWISOWE NA NAJWYŻSZYM ŚWIATOWYM POZIOMIE W CENIE FIRM LOKALNYCH! Wszystkie złożone naprawy wykonujemy w następującym zakresie usług: naprawy zasilaczy oraz różnego rodzaju przetwornic naprawa inwerterów lub wymiana w przypadku braku możliwości naprawy wymiana przetworników cyfrowo/analogowych wymiana procesorów, komponentów BGA reballing oraz endoskopowa inspekcja komponentów BGA programowanie procesorów oraz e-epromów naprawy elektronik matryc lub wymiana w przypadku braku możliwości naprawy wymiany lamp w matrycach naprawy wszelkiego rodzaju taśm, przewodów sygnałowych lub wymiany w przypadku braku możliwości naprawy. przeglądy okresowe telewizorów medycznych oraz przemysłowych regeneracje telewizorów medycznych oraz przemysłowych Wszystkie wymienione uszkodzenia usuwamy z największą starannością i dbałością o powierzony nam sprzęt przez klienta. Naszą Firmę tworzą przede wszystkim ludzie z pasją dla których ta praca to przede wszystkim przyjemność. Dodatkowym atutem są umiejętności zdobyte w takich międzynarodowych koncernach jak ASUS GIGABYTE oraz MSI. Nasi Serwisanci posiadają międzynarodowe certyfikaty IPC dzięki czemu mają Państwo pewność ,że dysponujemy wiedzą w nowatorskiej dziedzinie lutowania SMD, BGA, uBGA, CSP, FLIP CHIP i nie uczymy się na sprzęcie powierzonym przez klienta, a usługi wykonywane w naszej firmie są na najwyższym światowym poziomie. Wszystkie naprawy wykonujemy w naszej firmie i jako nieliczni na rynku nie podzlecamy usług innym firmom. Dzięki temu między klientem końcowym a serwisem nie ma pośredników, co ma znaczący wpływa na cenę usługi. Zapraszamy do sprawdzenia naszej wiarygodności w zakładce na stronie głównej. Firma A&D Serwis od wielu lat specjalizuje się w złożonych naprawach wszystkich modeli laptopów/notebooków i netbooków marki Acer. To właśnie dzięki wieloletniemu doświadczeniu oraz zdobyciu przez naszych specjalistów prestiżowych międzynarodowych certyfikatów IPC przy wykonywaniu złożonych napraw praktycznie nie ma dla nas rzeczy niemożliwych. Ograniczyć nas mogą jedynie wady laminatu takie jak delaminacja, dendryny, wyskery lub zaraza cynowa. Do wykonywanych złożonych napraw wykorzystujemy miedzy innymi: profesjonalne maszyny i urządzenia do lutowania elementów w technologii SMD, BGA, µBGA, CSP, FLIP CHIP oraz maszyny do reballingu niemieckiej firmy MARTIN GmbH. Endoskop oraz mikroskopy ERSA. Stacje lutownicze Ersa, Hakko, Weller, Salomon. Oscyloskopy Fluke, Tektronix, mierniki Fluke, Metex, Uni-t, mostki Mitac, kalibratory Minolta oraz Kamaya, autotrasformatory i transformatory separujące Muter, programatory Wellon oraz wiele innych wysokiej klasy przyrządów diagnostyczno pomiarowych wiodących światowych producentów pomagających uzyskać najwyższą skuteczność przeprowadzanych napraw sięgającą 98%. Poniżej przedstawiamy najczęściej naprawiane w naszym serwisie modele Acer, usterki oraz towarzyszące im objawy: Acer Aspire 7520 - laptop włącza się ale nie ma nic na obrazie – uszkodzenie układów BGA, laptop włącza się ale nie ma nic na obrazie, artefakty na obrazie - uszkodzenie GPU ( karty graficznej) Acer Aspire 5100 - laptop włącza się ale nie ma nic na obrazie, nie działa klawiatura i TouchPad - uszkodzenie układów BGA (IXP 460) Acer Aspire 9410Z - laptop włącza się ale nie ma nic na obrazie, artefakty na obrazie - uszkodzenie GPU ( karty graficznej) Acer Travel Mate 290 - laptop włącza się ale nie ma nic na obrazie – uszkodzenie modułu zasilania procesora, uszkodzenie układów BGA Acer Aspire 9300 - laptop włącza się ale nie ma nic na obrazie – uszkodzenie układów BGA, laptop włącza się ale nie ma nic na obrazie, artefakty na obrazie - uszkodzenie GPU ( karty graficznej) Poza opisanymi powyżej modelami będącymi najczęstszymi bywalcami serwisu w laptopach/ notebookach i netbookach firmy Acer występują również następujące naprawiane w Serwis usterki oraz ich objawy: Przegrzewanie się laptopa – laptop robi się gorący, z wylotu wentylatora wydostaje się bardzo gorące powietrze, laptop wyłącza się. Prawdopodobne przyczyny: uszkodzenie układu chłodzenia, uszkodzenie czujnika temperatury. Laptop nie włącza się (brak SPWR) brak ładowania baterii – Prawdopodobne przyczyny: uszkodzenie zasilacza, uszkodzenie płyty głównej ( zwarcia, barak poprawnej pracy przetwornic zasilających, uszkodzenie komponentów BGA, uszkodzenie układów I/O, uszkodzenie zasilania wejściowego, uszkodzenie złączki zasilającej, inne uszkodzenia). Laptop nie włącza się (brak SPWR) jest ładowanie baterii – Prawdopodobne przyczyny: uszkodzenie płyty głównej (zwarcia, brak poprawnej pracy przetwornic zasilających, uszkodzenie komponentów BGA, Uszkodzenie układów I/O, inne uszkodzenia). Laptop włącza się ale brak obrazu na matrycy – Prawdopodobne przyczyny: uszkodzenie zewnętrznej karty graficznej, uszkodzenie procesora, uszkodzenie pamięci RAM, uszkodzenie płyty głównej ( barak poprawnej pracy przetwornic zasilających, uszkodzenie komponentów BGA, uszkodzenie układów I/O, inne uszkodzenia). Nieprawidłowe wyświetlanie obrazu na matrycy (artefakty, dziwne znaczki lub krzaczki, kropki, powtarzające się zakłócenia)- Prawdopodobne przyczyny : uszkodzenie karty graficznej zintegrowanej bądź zewnętrznej, uszkodzenie pamięci RAM, uszkodzenie płyty głównej.

Ostatnio edytowany przez bazyl94 - 17-10-2016 o 11:22.
bazyl94 jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania