Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Dla początkujących > Mainland

Notki

Mainland Wielki i tajemniczy kontynent... Tutaj odkrywamy jego tajemnice...

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 23-02-2007, 18:56   #1
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Data dołączenia: 23 02 2007

Stan: Niegrający
Świat: Titania
Domyślny To złe miejsce, zły czas... UCIEKAJ!!

Walka. Walka o przetrwanie. Biegniesz, uciekasz, szanse na przeżycie oddalają się coraz bardziej. Wiele byś dał, by znaleźć się w protection zone, jednak jest to niemozliwe. Hmm, czy aby napewno? Czy podczas ucieczki z góry skazany jesteś na śmierć? Nie, nie jesteś Jest pare sposobów, używanych przez wielu PVP MASTAH, które pomagają wyrwać się z rąk atakującego. Chciałbyś wiedzieć jak? Keep reading then

Zacznijmy od tego, jak to sie robi- jak sie ucieka. Co jest potrzebne podczas ucieczki z sideł łowcy? Hmm, jest pare czynników, które decydują o sukcesie.

Pierwszy-UHy/Manafluidy- bez tego szanse na przeżycie drastycznie spadają

Drugi- szybkość- jest to decydujący czynnik w łapaniu smerfów. Będąc szybkim, poruszając się po właściwej nawierzchni, mozesz zdzialac wiele. Ale o tym dalej

Trzeci- teren, po jakim się poruszasz. Bieganie po bagnie, gdzie prędkość postaci spada parokrotnie nie jest najlepszym pomysłem

Czwarty- ukształtowanie terenu- Czynnik w większości decydujący o sukcesie. O tym dalej

Piąty- no laggs, no freezes. Lepiej nie łapać laggów podczas ucieczki, bo tworzy się w ten sposób problem.

SZÓSTY- jeden z najważniejszych- ZIMNA KREW!!!! Stary, żeby przeżyć, zachowanie spokoju jest PODSTAWĄ. O tym za chwile

No więc zaczynamy

Sprzęt. Sprzęt leczniczy. Taka jakby prywatna apteczka, czyli manafluidy/uhy. W przypadku UHów- nie jest to sprzęt do używania, gdy w zapasie znajdują się jeszcze manafluidy. UHÓW (będąc sorkiem/druidem/pallem) UŻYWAMY TYLKO W PRZYPADKACH KRYTYCZNYCH, TAKICH JAK SKOŃCZONE ZAPASY MANASÓW, DEEP HP. Nie ma sensu używać ich, gdy nie zachodzi taka potrzeba, jednak wielu z nas (właściwie wszyscy) pod wpływem napływających emocji wykonuje niepotrzebne ruchy takie jak wykorzystywanie run leczniczych w momencie, w którym jest to niepotrzebne. A więc- uhy odstawiamy do ostatnich chwil życia, w których są one niezbedne. Czarami spontanicznymi natomiast leczymy się w zaleznosci od sytuacji- gdy gonieni jestesmy przez knighta, spokojnie możemy używać czaru Exura Gran, gdyż nie zasadzi nam on na tyle silnego comba, by zabić nas w jednej turze. Inaczej sprawa wygląda podczas ucieczki przez sorem- tutaj Exura Vita jest bardziej wskazana. A Utamo Vita? Jest to rodzaj ochorny używany głównie podczas Player Killingu, gdyż na te pare cennych sekund pozwala nam skupić się na atakowaniu bez martwienia o exhaused na czar leczniczy. Tyle.

Będąc szybkim, gra się przyjemniej. Będąc szybkim, expi się szybciej. BEDĄC SZYBKIM, UCIEKA SIE EFEKTYWNIEJ. Nie trzeba dodawać, że zawodnicy walczący o tibiarskie życie powinni być szybcy- wspomagani chociażby przez tzw. ,,szypkie buty" , czyli Boots of Haste. Trzeba też wiedzieć, po jakich nawierzchniach ucieka się najlepiej- PO GŁADKICH PODŁOŻACH TEMPO BIEGU WZRASTA. Atakującego co prawda też, jednak to my decydujemy, w którą stronę pobiegniemy, zyskując w ten sposób przewagę. Poza tym, jeśli mamy większy lvl od atakującego (co zdarza się ostatnio często- to niższe lvle rządzą w pefałpe), możemy uciec poza ekran łowcy, uniemożliwiając mu tym samym atakowanie. Na tym się skupiamy- BIEGANIE PO SZYBKICH PODŁOŻACH.

Nie możemy jednak biegać i biegać w nieskończoność, gdyż jest to tylko ułatwianie atakującemu zadania- nasze zapasy w końcu się skończą. Co więc zrobić? WYKORZYSTAĆ ,,SZYBKOŚCIEŻKI” DO DOTARCIA DO MIEJSC O RÓŻNYCH WYSOKOŚCIACH N.P.M.- mam tu na myśli różne poziomy up-down, coś na wzór ankrahmun. Jest to praktycznie NAJLEPSZA taktyka- system ,,UP-DOWN”, jeśli wyćwiczymy go, stajemy się prawie niepokonani- przykładem jest Wizav .
Nie każdy jednak mieszka w ank, przez co nie każdy ma dostęp do piramid. Jak to rozegrać na zwyklym landzie? Hmm, jest to możliwe - byliście kiedyś na zamku w Ab’Dendriel? Wyjscie z podziemi zamku na jego parter, gdzie znajduje się kolejna drabinka, na drugi poziom, potem drabinka na wieżę z mino archerem- wierzcie, tym sposobem, uciekając przed jedna osobą, można zdziałać cuda- kiedys przez 15 minut 3małem się na 10 hp, jednak w koncu mnie dopadł Nie będę wymienial każdej miejscówy z takim ukształtowaniem, bo jest ich tysiące na free acc- każdy znajdzie jakąś dla siebie, pozostaje inwencja twórcza

Teraz kwestia, która jest niezależna od nas- laggs, freezes- tutaj krótko- lepiej, żeby ich nie było

No i doszliśmy do momentu decydującego

Zastanawiales się kiedys, jak to się dzieje, ze 70 master sork może zejsc przez 40 druida/sora?? Wydaje się to niemożliwe, jednak wiele osób dokonuje tego, na dodatek podczas kilkusekundowych akcji. Jak to się dzieje, że h lvl nie jest w stanie w takiej sytuacji nic zrobic? To proste- zawodnicy podstawieni ,,pod ścianą” SRAJĄ ze strachu. To jest powód, nie ich ,,noobostwo”, bo w koncu mają ten lvl, jednak w decydującej sytuacji strach paraliżuje ich ruchy. Dlatego wlasnie 70 % akcji to akcje typu ,,one-attack-action”- w takich sytuacjach playa przeżywa największy szok, dopiero po otrząśnięciu jest w stanie coś zdziałać- niewiele co prawda, ale zawsze. Są oczywiście ludzie, którzy swoimi postaciami 30 albo 35 druid są w stanie zabijac postacie 40 + sork, 50 + knight/pall podczas otwartej walki, ale to jest już tzw. PRO

Anyway, podczas zaskoku dąż do złapania oddechu- mowie tutaj o momencie, w którym, w przypadku jakiegoś comba, skończy się napalm, przez co będziesz w stanie odetchnąć chociaż na chwile- wtedy zaczynasz myśleć, a nie bać się. Jest to o tyle ratujący dupe sposób, że, po nieudanym pierwszym ataku, łowcy słabnie jego zapał, przez co staje się, przynajmniej teoretycznie, mniej groźny.

Jest jeszcze jedno- inicjatywa. Jest to technika zaporzyczona z realu - gdy ktoś cię atakuje, łatwiej mu to przychodzi, gdy jedynym, co robisz, to próba ucieczki. Przejmij inicjatywe. Pokaż swoje umiejętności, siłe swojej postaci. Wiele osób w ten sposób zmienia przebiega walki

Więcej nie powiem, gdyż w waszym interesie jest wymyślenie swoich własnych taktyk na ucieczkę. Mam nadzieje, ze mimo wszystko da to troche do myślenia uciekającym

Bo przecież o to chodzi- trzeba sobie pomagać

Pozdr
dejw jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 23-02-2007, 19:19   #2
Kicper
Użytkownik Forum

Kicper's Avatar

Data dołączenia: 08 04 2006
Lokacja: Anglia

Stan: Na Emeryturze
Profesja: Sorcerer
Świat: Refugia
Domyślny

bardzo może się przydać osobom na światach pvp lub e-pvp
stary 23-02-2007, 23:19   #3
Ten_typ
Użytkownik Forum

Ten_typ's Avatar

Data dołączenia: 10 02 2007
Lokacja: Piła

Ten_typ ma numer GG 8734418
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Kicper Pokaż post
bardzo może się przydać osobom na światach pvp lub e-pvp
Z tym stwierdzeniem "bardzo się może przydać" to bym polemizował. W końcu to, żę z większą ilością sprzętu leczniczego łatwiej jest przeżyć to żadna tajemnica. Nie grając w tibię można się chyba tego domyślić. Nie mówiąc już o zdaniach "lepiej nie łapać lagów podczas ucieczki" albo "będąc szybkim ucieka się efektywniej. Może jedynie te informacje o różnych rodzajach nawierzchni albo metodzie skakania up/down mogą się komuś przydać, jednak myślę, że niewielka liczba osób o aż tak niskim wtajemniczeniu tibijskim trafi na ten artykuł.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez dejw Pokaż post
Zastanawiales się kiedys, jak to się dzieje, ze 70 master sork może zejsc przez 40 druida/sora?? Wydaje się to niemożliwe, jednak wiele osób dokonuje tego, na dodatek podczas kilkusekundowych akcji. Jak to się dzieje, że h lvl nie jest w stanie w takiej sytuacji nic zrobic? To proste- zawodnicy podstawieni ,,pod ścianą” SRAJĄ ze strachu. To jest powód, nie ich ,,noobostwo”, bo w koncu mają ten lvl, jednak w decydującej sytuacji strach paraliżuje ich ruchy. Dlatego wlasnie 70 % akcji to akcje typu ,,one-attack-action”- w takich sytuacjach playa przeżywa największy szok, dopiero po otrząśnięciu jest w stanie coś zdziałać- niewiele co prawda, ale zawsze. Są oczywiście ludzie, którzy swoimi postaciami 30 albo 35 druid są w stanie zabijac postacie 40 + sork, 50 + knight/pall podczas otwartej walki, ale to jest już tzw. PRO
To jest w dużej mierze kwestia wrodzonej umiejętności opanowania stresu. Albo umiesz trzymać nerwy na wodzy albo nie. Żadne otsy/zabawy pvp tu nie pomogą, bo to nigdy nie będzie to samo co prawdziwa sytuacja. Ja bym poprawy tego skilla szukał bardziej w podejściu do tej gry, niż w samym graniu. A takie wmawanie sobie "muszę zachować zimną krew!" często tylko podwaja tremę.
Ten_typ jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-02-2007, 23:27   #4
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Domyślny

@Ten_typ

Mmmm, mowilem cos o opanowywaniu stresu? xD chyba nie

Czy kierowany jest do początkujących? A w jakim dziale jest ten artykuł umieszczony?

Wrodzona umiejętność? Nie, wyćwiczona umiejętność

Hmm- więcej sprzętu- większa szansa. Racja. Powiedz to postaciom, z któprych wypadało po xx bp manafluidów i UHów

Szybsi mają większą szanse- oczywiste. Jednak nie dla tych, którzy albo tak zamulają swoje ruchy, albo stają w miejscu, potęgowani stresem, (który uniemozliwia podjęcie działania), że szybkosc, w ich przypadku, gówno daje, bo i tak z niej nie korzystaja- może nie wiedzą?

OTSy nic nie dają? No nie dają, kto mówi że dają...

Laggi są niewskazane? Sarkazm

A przydatność tego artykułu? Eli Stormstriker mógłby coś z niego wyciągnąć (Eli- strapowany 223 elite knight, poległ w pare sekund), i nie jest on raczej az tak początkujący. Wbrew pozorom jest wiele Eli-podobnych przypadków

Ostatnio edytowany przez dejw - 23-02-2007 o 23:32. Powód: nowa notka
stary 23-02-2007, 23:27   #5
Theand
Zbanowany

Theand's Avatar

Data dołączenia: 05 11 2006
Lokacja: Lublin

Domyślny

Hmmm co jest w tym nowego ? to jakiś poradnik dla newbies ? -.-
Theand jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 23-02-2007, 23:35   #6
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Domyślny

Tak

Dla newbies? Wiesz, zainspirował mnie filmik DRUID MASAKRUJE LUDZI- zobacz sobie, jak wygladaja ,,newbies"
stary 23-02-2007, 23:49   #7
Adolphus Elbragol
Użytkownik Forum

Adolphus Elbragol's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Wsrod wspomnien Kolor oczu: niebieskoszare IQ:czasem mysle(...) xD

Stan: Usunięty
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: Yy?
Skille: Zmienne
Poziom mag.: <3
Adolphus Elbragol ma numer GG 3877615
Domyślny

Cytuj:
A więc- uhy odstawiamy do ostatnich chwil życia, w których są one niezbedne. Czarami spontanicznymi natomiast leczymy się w zaleznosci od sytuacji- gdy gonieni jestesmy przez knighta, spokojnie możemy używać czaru Exura Gran, gdyż nie zasadzi nam on na tyle silnego comba, by zabić nas w jednej turze. Inaczej sprawa wygląda podczas ucieczki przez sorem- tutaj Exura Vita jest bardziej wskazana. A Utamo Vita? Jest to rodzaj ochorny używany głównie podczas Player Killingu, gdyż na te pare cennych sekund pozwala nam skupić się na atakowaniu bez martwienia o exhaused na czar leczniczy. Tyle.
Gowno prawda. Lepiej uzyc uha i zmarnowac to 150 gp wiecej, niz pasc od komba i stracic dzien/dni gry + tego uha, ktorego tak chwalebnie zaoszczedzilismy. Uciekanie dla poczatkujacych? Utamo vita + manasy. Raczej zapewni Ci przezycie, o ile wrog nie bedzie non stop spamowal sdkami.
Cytuj:

Będąc szybkim, gra się przyjemniej. Będąc szybkim, expi się szybciej. BEDĄC SZYBKIM, UCIEKA SIE EFEKTYWNIEJ. Nie trzeba dodawać, że zawodnicy walczący o tibiarskie życie powinni być szybcy- wspomagani chociażby przez tzw. ,,szypkie buty" , czyli Boots of Haste. Trzeba też wiedzieć, po jakich nawierzchniach ucieka się najlepiej- PO GŁADKICH PODŁOŻACH TEMPO BIEGU WZRASTA.
"Szypkie buty" wsadz se w suty. I naucz sie kurwa pisac. Reszty nie czytam, bo forma jest do rzyci. A jesli porady sa tak akuratne, jak w powyzszym punktcie, to merytoryka tez lezy. ++ poradnikow pvp/antypvp byla juz masa. I to wiekszosc o niebo lepszych od Twojego gowna, bez urazy.

Ostatnio edytowany przez Adolphus Elbragol - 23-02-2007 o 23:51.
Adolphus Elbragol jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2007, 00:11   #8
Michoss
Kapłan Preclanski

Michoss's Avatar

Data dołączenia: 15 09 2006
Lokacja: Sosnowiec
Wpisy bloga: 145

Michoss ma numer GG 5483916
Domyślny

Może być...

PS.Dejw? Hmm...Znam jednego Dejwa...Grałeś w beasts?
@Down
Acha. Więc miło mi Cie poznać

Ostatnio edytowany przez Michoss - 24-02-2007 o 00:26.
Michoss jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2007, 00:23   #9
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Domyślny

adolf... Wyjdź.

Sorry, ale gówno to ty masz w głowie jesli masz jakies zastrzeżenia do stylu tego poradnika... Jesli myslisz, ze SZYPKIE BUTY napisalem na serio, to znaczy, ze jestes debilem tej. Weź... Masz zastrzerzenia do jakości wskazówek tego poradnika? Sam byś czegos takiego nie wymyślił. Źle to napisałem? Nie, nie umiesz czytać, gdybyś umiał napisać coś dobrego to nie wynajdywałbyś błędów wszędzie, szczególnie, jesli ich nie ma, twoja ofensywa na moj poradnik swiadczy o tym, ze jestes głupi, jesli nie podoba ci sie ten artykuł to go nie komentuj, tylko sam napisz coś w POPRAWNYM stylu... Wyjdź

@Michoss

Nie, to raczej nie ja ale jakby co poznałeś nowego Dejwa
stary 24-02-2007, 00:26   #10
pAnoramiks
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 11 02 2006

Domyślny

mam wrażenie że ten poradnik jest nie dokończony...
do ucieczki polecam bardziej od bohów time ringa... (lub to i to) ;p
widać że masz jakiś pomysł na jakiś poradnik, ale coś słabo to widze

ps... nie uciekaj nigdy, zawsze bij, nie ważne czy dasz radę no chyba że pz 10 kroków od Ciebie
pAnoramiks jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2007, 00:29   #11
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Domyślny

@panoramix

Coś poprawić?
stary 24-02-2007, 01:46   #12
Adolphus Elbragol
Użytkownik Forum

Adolphus Elbragol's Avatar

Data dołączenia: 29 08 2004
Lokacja: Wsrod wspomnien Kolor oczu: niebieskoszare IQ:czasem mysle(...) xD

Stan: Usunięty
Profesja: Master Sorcerer
Poziom: Yy?
Skille: Zmienne
Poziom mag.: <3
Adolphus Elbragol ma numer GG 3877615
Domyślny

Cytuj:
adolf... Wyjdź.
Pozwolisz, ze mimo wszystko na publicznym forum bede przebywal, gdzie mi sie zywnie podoba. Masz ochote na flame war? Bo ja bardzo.
Cytuj:

Sorry, ale gówno to ty masz w głowie jesli masz jakies zastrzeżenia do stylu tego poradnika...
Tak, styl lezy. Interpunkcja lezy. Stylistyka (sic!) lezy. To wypociny kaleczace jezyk polski. Juz nie mowie, ze w zlym miejscu (propozycje poradnikow, plx?), bo to nie o to chodzi. Nawet pod wzgledem grafiki nie ma to nic wspolnego z estetyka, wiec, z czym do ludzi?
Cytuj:
Jesli myslisz, ze SZYPKIE BUTY napisalem na serio, to znaczy, ze jestes debilem tej.
Jestem debilem tej. Tym bardziej, ze dalsze "PO GŁADKICH PODŁOŻACH TEMPO BIEGU WZRASTA" pozwolilo mi stwierdzic, ze jestes osoba znajaca rodzimy jezyk na tyle, by tego typu bledy robic.
Cytuj:
Weź...
Nie wezme.
Cytuj:
Masz zastrzerzenia do jakości wskazówek tego poradnika? Sam byś czegos takiego nie wymyślił.
3 lata gry w Tibie jako master sorcerer na swiatach pvp. Mniej wiecej 4 wojny o dominacje na serwerach. Azura, Iridia, wczesna Furora. Nie uwierzylbys, ile sztuczek mozna wymyslic przez ten czas (a ile po prostu podpatrzec).
Cytuj:
Źle to napisałem? Nie, nie umiesz czytać, gdybyś umiał napisać coś dobrego to nie wynajdywałbyś błędów wszędzie, szczególnie, jesli ich nie ma, twoja ofensywa na moj poradnik swiadczy o tym, ze jestes głupi, jesli nie podoba ci sie ten artykuł to go nie komentuj, tylko sam napisz coś w POPRAWNYM stylu...
Zdanie zbyt wielokrotnie zlozone przemienia sie w belkot. Slyszales moze o czyms takim?
Fakt faktem, w swoim zyciu pisalem juz rozne rzeczy, ba czesc nawet publikowalem tutaj. Czy krytyka tego czegos, swiadczy o mojej glupocie? Nie sadze, mowi raczej o brakach w TWOJEJ edukacji (tudziez zwyklym braku szacunku dla czytelnika, ktory przez to gowno musi sie przedzierac).

Ostatnio edytowany przez Adolphus Elbragol - 24-02-2007 o 01:49.
Adolphus Elbragol jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2007, 01:49   #13
Kajulec
Użytkownik Forum

Kajulec's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004

Imię: Raititute
Profesja: Elite Knight
Gildia: Satanica
Świat: Astera
Kajulec ma numer GG 2445317
Domyślny

Hrhr, flame him. =p

retired/retarded
Kajulec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2007, 02:08   #14
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Domyślny

@adolf

Wiesz stary, przez chwile zacząłem się zastanawiąc nad tym, co napisales. Przez chwile nawet odczułem twoją krytyke. Na szczescie zdanie kogoś, kto próbuje być mądrzejszym niż jest nie trafia do ludzi aż tak jak zdanie kogoś szanowanego Mówisz, że składniowo artykuł ten leży? No kurde- po czym wnosisz Rozumiem, napisałbym to w stylu kłującym w oczy- mógłbyś się przywalić. Ale czy składnia w jakikolwiek sposób kuleje?? Lol, NIE WYDAJE MNIE SIE. Poza tym... Gdzie ty widzisz jakieś błędy składniowe?? Nie wiem, szkoda, ze nie mam okazji spytać o to jakiegoś humanisty, bo szczerze mówiąc nie prezentujesz się w jakikolwiek sposób lepiej- nie widze różnicy między Twoim a moim pismem. Nie wiem, może nie czytasz książek? Ani żadych artykułów dziennikarskich? (gazety, czasopisma, itp). Stary- spójrz na siebie zamiast na kogoś, kto pisze w podobnym do twojego stylu

Flame war? Co to, nigdy sie z czyms takim nie spotkałem

Zdanie zbyt wielokrotnie zlozone przemienia sie w belkot- tą uwage wezmę sobie do serca, dziex

Ale nic poza tym, nie jestes w żadnym stopniu składniowo lepszy
stary 24-02-2007, 02:09   #15
dejw
Użytkownik Forum

dejw's Avatar

Domyślny

@Kajulec

Nie odzywaj sie niepytany
stary 24-02-2007, 09:24   #16
Ddevil
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 11 2006

Domyślny

Cytuj:
Używanie emotek w tekstach "użytkowych" to szczyt kretynizmu.

Cytuj:
Jest pare sposobów, używanych przez wielu PVP MASTAH
Uważasz się za takiego? Bo nie wyglądasz. Z twoich innych postów wyczytałem, że nawet nie miałeś nigdy pacca. Jeśli dodatkowo twój char w podpisie to najlepsze czym możesz się pochwalić, to dobra rada z mojej strony: wyjdź z forum, pograj w Tibie jakieś 2 lata i wróć aby wziąć się za pisanie poradników.

Cytuj:
Keep reading then
Nieuzasadnione mieszanie języka polskiego z angielskim w tekstach "użytkowych" to szczyt kretynizmu.

Cytuj:
robi- jak
Zarówno przed, jak i po myślniku stawiamy spacje (robi<spacja>-<spacja>jak)

Cytuj:
Trzeci- teren, po jakim się poruszasz. Bieganie po bagnie, gdzie prędkość postaci spada parokrotnie nie jest najlepszym pomysłem
A co, jeśli przeciwnik też biega po bagnie? Wtedy nie ma to chyba większego znaczenia, prawda?

Cytuj:
SZÓSTY- jeden z najważniejszych- ZIMNA KREW!!!! Stary, żeby przeżyć, zachowanie spokoju jest PODSTAWĄ. O tym za chwile
Nie ma takiego znaku interpunkcyjnego jak 4 wykrzykniki. Po drugie, nie zwracaj się do czytelnika "stary", bo nie wszyscy lubią takie określenie. Po trzecie: nie pisz krzykiem. Jak musisz coś wyróżnić to bolduj.

Cytuj:
No więc zaczynamy
Nie zaczyna się zdania od "no więc"

Cytuj:
Sprzęt. Sprzęt leczniczy. Taka jakby prywatna apteczka, czyli manafluidy/uhy. W przypadku UHów- nie jest to sprzęt do używania, gdy w zapasie znajdują się jeszcze manafluidy. UHÓW (będąc sorkiem/druidem/pallem) UŻYWAMY TYLKO W PRZYPADKACH KRYTYCZNYCH, TAKICH JAK SKOŃCZONE ZAPASY MANASÓW, DEEP HP.
Klasyczne gadanie, a potem nooby padają bo im było uhów szkoda. Ponadtow Tibii przyjęło się sforumułowanie "low hp" a nie "deep".

Cytuj:
gdy gonieni jestesmy przez knighta, spokojnie możemy używać czaru Exura Gran, gdyż nie zasadzi nam on na tyle silnego comba, by zabić nas w jednej turze.
W jednej nie, ale bijąc z broni i np. gfb jest w stanie zadawać większe obrażenia niż będziemy leczyć exura gran. W efekcie, każda tura leczenia się exura gran zbliża nas do śmierci...

Cytuj:
Inaczej sprawa wygląda podczas ucieczki przez sorem- tutaj Exura Vita jest bardziej wskazana. A Utamo Vita? Jest to rodzaj ochorny używany głównie podczas Player Killingu, gdyż na te pare cennych sekund pozwala nam skupić się na atakowaniu bez martwienia o exhaused na czar leczniczy.
A potem zostajemy bez many, wystawieni na atak przeciwnika. Mana shield to ostateczność i ogólnie nie polecam.

Cytuj:
Będąc szybkim, gra się przyjemniej. Będąc szybkim, expi się szybciej. BEDĄC SZYBKIM, UCIEKA SIE EFEKTYWNIEJ.
Jeśli dla ciebie "być szybkim" jest synonimem zwrotu "mieć bohy" to nie do końca się z tobą zgadzam. Przydatność bohów zarówno w expieniu jak i PvP jest dość ograniczona, w większości wypadków nie warta tej kasy, która możemy dostać za bohy.

Cytuj:
,,SZYBKOŚCIEŻKI”
A cóż to jest?

Cytuj:
Nie każdy jednak mieszka w ank, przez co nie każdy ma dostęp do piramid.
Na piramidach jest pz, więc twoja rada o stosowaniu up-down w tym miejscu jest bezużyteczna. Wystarczy po prostu wejść na piramidę i już jesteśmy bezpieczni, nie potrzeba do tego up-down.

Cytuj:
Jak to rozegrać na zwyklym landzie? Hmm, jest to możliwe - byliście kiedyś na zamku w Ab’Dendriel? Wyjscie z podziemi zamku na jego parter, gdzie znajduje się kolejna drabinka, na drugi poziom, potem drabinka na wieżę z mino archerem- wierzcie, tym sposobem, uciekając przed jedna osobą, można zdziałać cuda- kiedys przez 15 minut 3małem się na 10 hp, jednak w koncu mnie dopadł
I po cholere? Co daje takie durne up-down w miejscu tak odległym od depot? Na co, wy nooby, wtedy liczycie? Prędzej czy później zostaniecie trafieni, a w końcu zabici. Up-Down podarowało wam tylko kilka minut życia więcej, ale go nie ocaliło.

Cytuj:
Teraz kwestia, która jest niezależna od nas- laggs, freezes- tutaj krótko- lepiej, żeby ich nie było
Ja tam jednak wolę, żeby agresor miał lagi (najlepiej to kicka).

Cytuj:
Zastanawiales się kiedys, jak to się dzieje, ze 70 master sork może zejsc przez 40 druida/sora??
Nie ma takiego znaku interpunkcyjnego jak dwa pytajniki. Nie, nie zastanawiałem się. Nad czym tu rozmyślać? 70 lvl był noobem i dał się zabić przeciwnikowi o 30 lvl słabszemu. W Tibii to norma, jeśli weźmie się pod uwagę jakie dzieciaki mogą w tą grę grać i w miarę efektywnie nabijać poziom. W dzisiejszych czasach i na 150 poziomie można znaleźć klasycznego nooba, bo expienie sztuką nie jest.

Cytuj:
Wydaje się to niemożliwe, jednak wiele osób dokonuje tego, na dodatek podczas kilkusekundowych akcji.
Nie na dodatek, a właśnie dzięki temu, że te akcje są kilku sekundowe. Kluczem jest tutaj szybkość i zaskoczenie przeciwnika. Podczas dłuższej walki ten 40 lvl ma raczej mierne szanse, biorąc pod uwagę, że 70 lvl sorc ma go na dwa sdki albo jedno ue.

Cytuj:
Jak to się dzieje, że h lvl nie jest w stanie w takiej sytuacji nic zrobic? To proste- zawodnicy podstawieni ,,pod ścianą” SRAJĄ ze strachu. To jest powód, nie ich ,,noobostwo”, bo w koncu mają ten lvl, jednak w decydującej sytuacji strach paraliżuje ich ruchy.
To jest właśnie ich noobstwo. Jeśli gracz tak bardzo boi się o swojego chara, że każda walka PvP jest dla niego źródłem zdenerwowania, telepania rękami i paraliżowania ruchów to jest noobem. I nie zmieni tego to, że ma 50, 150, czy 350 lvl. Jest noobem eot.

Cytuj:
Są oczywiście ludzie, którzy swoimi postaciami 30 albo 35 druid są w stanie zabijac postacie 40 + sork, 50 + knight/pall podczas otwartej walki, ale to jest już tzw. PRO
To jest noobstwo drugiej strony. W tibii ilość HP co do ilości zadawanych obrażeń jest tak wyważona (pomijając high lvl sorc vs low lvl sorc/pal), że nikt nie padnie jeśli potrafi się leczyć. To że 40+ sork lub 50+ knight padli od 30 lvl druida nie jest zasługą druid (bo jakby ten 50 knight miał mózg tam gdzie trzeba, tj. w głowie, to by nie padł). Skill pvp druida w tym przypadku nie ma nic do gadania.

Cytuj:
Anyway, podczas zaskoku dąż do złapania oddechu- mowie tutaj o momencie, w którym, w przypadku jakiegoś comba, skończy się napalm, przez co będziesz w stanie odetchnąć chociaż na chwile- wtedy zaczynasz myśleć, a nie bać się.
To zdanie jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe.

Cytuj:
Pokaż swoje umiejętności, siłe swojej postaci. Wiele osób w ten sposób zmienia przebiega walki
Może jakieś rady w jaki sposób?

Cytuj:
Więcej nie powiem, gdyż w waszym interesie jest wymyślenie swoich własnych taktyk na ucieczkę.
"Więcej nie powiem, bo nie wiem, ale wymyśle jakąś bajeczkę żeby się nie kapnęli".

Tak samo jak z poradnikami dla różnych profesji pisanymi przez nooby. Dokładny guide pt. jak expić na trollach i rotwormach, a na końcu tekst "po 50 lvlu już sam będziesz wiedział gdzie expić, nie potrzebne ci poradniki".

Co do twojego poradnika - nie napisałeś tak naprawdę nic odkrywczego. Zawartość twojego poradnika w skrócie to: uciekaj, oszczędzaj uhy, up-down. Ponadto forma jest raczej zniechęcająca, a twoja rozmowa z Adoplhusem wyraźnie pokazuje, że jesteś raczej niedojrzały emocjonalnie (nie podoba się??////// napisz lepszy!!!1111one). Na plus można ci policzyć poprawność ortograficzną i dobre chęci. To jednak nie wystarczy. Przywołuje jeszcze raz to samo, co powiedziałem na początku: pograj ze dwa, trzy lata w Tibie, osiągnij coś i wtedy dopiero pisz poradniki na forum.
stary 24-02-2007, 09:39   #17
Thoundoom
Użytkownik Forum

Thoundoom's Avatar

Data dołączenia: 27 01 2007
Lokacja: Rybnik

Domyślny

Słabo przejrzyste. Wiesz co? Obejrzyj jakieś poradniki. ( Nie, to nie jest złośliwość. )

@Up

Cytuj:
Co do twojego poradnika - nie napisałeś tak naprawdę nic odkrywczego
Szczerze?! Weź się zamknij bo tak można napisać o każdym ( no prawie ) poradniku na forum. A takowe zazwyczaj są niestety lepsze.

Ostatnio edytowany przez Thoundoom - 24-02-2007 o 09:42.
Thoundoom jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2007, 10:29   #18
Kajulec
Użytkownik Forum

Kajulec's Avatar

Data dołączenia: 17 07 2004

Imię: Raititute
Profesja: Elite Knight
Gildia: Satanica
Świat: Astera
Kajulec ma numer GG 2445317
Domyślny

Cytuj:
@Kajulec

Nie odzywaj sie niepytany
Phi, a wlasnie, ze bede jak mi sie chce.

retired/retarded
Kajulec jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2007, 11:29   #19
Nozuman
Użytkownik Forum

Nozuman's Avatar

Data dołączenia: 15 11 2003
Lokacja: mieszkanie ;>

Domyślny

Warto jeszcze napisac, ze dobrze jest nosic t-ringa.
Sam tak ucieklem 70 ek przed kilkoma h-lvlowymi MSami ;p
Boh+utani hur+t-ring i nara
Oczywiscie mowie tu o postaciach przynajmniej 20+ ktorym dead juz moze zaszkodzic bo t-ring 1-2k kosztuje.

Ostatnio edytowany przez Nozuman - 24-02-2007 o 11:30.
Nozuman jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 24-02-2007, 12:45   #20
Ddevil
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 21 11 2006

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Thoundoom Pokaż post
Szczerze?! Weź się zamknij bo tak można napisać o każdym ( no prawie ) poradniku na forum.
To chyba znaczy, że wszystkie one są niepotrzebne. Bo po co poradniki, które opisują to co każdy i tak już wie?

Cytuj:
Weź się zamknij
Masz monopol na wydawanie pozwoleń na wypowiadanie się na forum?

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania