Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Potwory

Notki

Potwory Wszystko o potworach. Jak się zachowują, jakie taktyki, jakie mają słabe punkty. To wszystko znajdziesz tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 04-03-2007, 22:36   #1
Gajutus z Samery
Użytkownik Forum

Gajutus z Samery's Avatar

Data dołączenia: 28 12 2004
Lokacja: Przed komputerem

Gajutus z Samery ma numer GG 3118439
Żarówka Wyverny dla facc

Witam!
Z powodu tego, że co chwilę powstaje nowy temat o >>>Wyvernach<<< postanowiłem zrobić, że to tak nazwijmy ,,poradnik" (chociaż do poradniku będzie wiele brakować )
Więc zaczynamy:

1. Resp Wyverny na zachód od Carlin.

Jest to dość wygodny resp 1 wyverny. Nie za szybki (zdążycie sobie w tym czasie naładować życie/manę ). Jedynym minusem, jest to, że dużo osób chce tu huncić (często są to małe lvl, które zablokują nam resp -.-). Do plusów można zaliczyć to, że miasto jest w pobliżu i szybko można wrócić po manasy, amunicję itp.)
2. Resp Wyverny w droze z Dwarven bridge do Venore

Jest to również resp 1 Wyverny. Praktycznie identyczny jak ten przy Carlin. Jednak tu też musimy się liczyć z tym, że wiele osób może tu przebywać i do miasta również nie jest już tak blisko.
3. Resp wyverny niedaleko kazo (w pobliżu kanionu gdzie respi sę Dragon)

Tu już jest resp 3 Wyvern. Niestety na full spawnie mamy zazwyczaj odrazu 3 na wejście. Potem respią się pojedyńczo i to bardzo szybko, więc radzę odrazu bić zanim zrespią się kolejne!
4. Resp Wyvern na Foldzie

Tutaj również jak w kazo 3 Wyverny dosyć szybki resp. Przypominam, że podróż kosztuje 20gp, a powrót mamy za darmo .
5. Resp Wyvern na Vedze (Vega)

Jest to resp 3 Wyvern. Dodatkowo, możemy ustawić się tak, aby biły nas pojedyńczo. Co do czasu respu, również nie trwa długo, ale też nie jest taki szybki . Do tego możemy jeszcze się przejść obejrzeć domek św. Mikołaja .
6. Resp Wyvern na PoHu

Wydaje mi się, że jest to resp 3 Wyvern. Nie radzę tam jednak chodzić, ponieważ z praktycznie każdej strony może nam wyskoczyć giant spider .
7. Resp Wyvern na PoHu (drugi)

Kolejny resp na PoHu, tyle, że wsytępują tu 2 Wyverny. Oczywiście, żeby tu się dostać musimy po drodzę, się zmierzyć z kilkoma Giant spiderami, co sprawia, że nikt tu nie przychodzi w celu huncenia ich. Wyższe lvl je zabiją porprostu dlatego, żeby nie przeszkadzały w walce z GS'ami.
8. Resp Wyverny prez teleportem na black knight quest.

Występuje tu 1 Wyverna w towrzystwie beholdera co może utrudnić zadanie. Wątpie, żeby ktoś tu expił, ponieważ potrzebny jest lvl 50 (bramka lvl'owa)
9. Resp Wyvern na północ od wejścia do orclandu

Jest to bardzo przyjemny resp z 2 Wyvernami. W sam raz dla palka i to nie koniecznie z wysokim lvlem. Jednak uwaga Wyverny używają haste, więc lag może źle się skończyć.
10. Resp Wyvern w drodze na OF (tuż przed Orclandem)

Bardzo niebezpieczny resp 7 Wyvern. Nie radzę tu chodzić, ponieważ sporo dużych lvli przypłaciło wyprawę tam życiem. Na pierwszym piętrze 7 Wyvern na kolejnym 4.
11. Resp Wyvern po drodze na Paradox tower quest

Resp tylko 2 Wyvern. Mało znane miejsce, więc możemy tu sobie spokojnie siedzieć. Aby się do nich dostać potrzebne parcele lub czar levitate.

Jeżeli pominąłem coś prosze powiedzieć to zedytuje!

A teraz Taktyki:
Knight:
Solowanie:Myślę, że skille 60/60 wystarczą (broń dwuręczna typu Giant Sword) i do tego z 3-5 uhów na jedną Wyvernę. Level moim zdaniem powinien być raczej ponad 20. Jednak nie polecam solować Wyvern knightem na takim lvlu i z takimi skillami, ponieważ ogromne waste.
Blokowanie: Tak samo jak przy solowaniu tylko, że może mniej uhów zejdzie . Ogólnie taktyka dla knighta wygląda jak przy biciu Draga. Również stoim na usko od Wyverny i staramy ustawić się ją tak, żeby była odwrócona do shooterów ogonem.
Paladin:
Solowanie:Tutaj paladyn ma utrudnione zadanie, ponieważ jest mało miejsc, gdzie mógłby spokojnie uciekać (jedynym dobrym rozwiązaniem jest resp na północ od bramy do OF, ponieważ na PoHu najprawdopodobniej zabije nas Giant Spider). Skille również koło 60 i bolty. Level 20, żeby móc używać Exure Vite.
Z blokerem:Tutaj sprawa wygląda znacznie prościej. Knight nam blokuje, a my spokojnie lejemy ze strzał/boltów. Skille wystarczą ok. 55, ale polecam wyższe, żeby bloker nie tracił za wiele uhów. Uważamy na fale trucizny.
Sorc/Druid
Solowanie: Teoretycznie możemy ją pokonać już od 15lvl z utamo vitą (bądź uhy/ihy) i hmm'ami. Jednak, żeby nie było ogromnego waste radzę dla Sorców od 28lvl, a dla Druidów 33lvl. Bierzemy hmm, WoCE lub Tempset roda. Można również postawić DS'a/Monka.
Z blokerem: Tutaj sprawa się nie zmienia, ponieważ jest to tak jakbyśmy bili Wyverne z DS'em.

Podsumowanie:
Jest to stosunkowo słaby potworek, aczkolwiek nie polecam na nim hunić, ponieważ loot jest często bardzo słaby i prawie zawsze wyjdziecie na minus. Dla każdej profesji radzę wziąć Dwarven Ringa, ponieważ Wyverna bardzo mocno upija! Również może się przydać Silver amulet zmniejszający obrażenia od trucizny. Warto też dodać, że Wyverna się leczy i ucieka już na żółtym hp.

Jeżeli są jakieś błędy to proszę je poprawić
@Lukas Hiper
Fakt zapomnialem o jednej z najważniejszych rzeczy! Ale co do 15lvl i Wyvernie solo to da radę, będzie wielki waste, ale Wyverna solo zaliczona.

Ostatnio edytowany przez Gajutus z Samery - 10-03-2007 o 14:56.
Gajutus z Samery jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 04-03-2007, 22:40   #2
Viero
Użytkownik Forum

Viero's Avatar

Data dołączenia: 25 04 2006
Lokacja: Bielsko-Biała

Stan: Niegrający
Profesja: Paladin
Świat: Selena
Poziom: -0
Skille: Niskie
Domyślny

bardzo fajne
ale niestety padłem na tej wyvernie niedaleko carlin...
a co do druta...to ja wyverne na 15 levelu zabiłem z IH'ami i monooglith rodem (?)

waste było, ale wyverna solo
a tak po za tym to nie znam tylko 2 miejscówek
Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Mimeczek
Siema Wszystkim !! Druid to jedna z najlepiej zarabiajacych postaci . Od 15 lev tworzy ihy kture bardzo dobrze sie sprzedają . Wystarczy 3 dni aby miec
9 k zysku . Do 24 leva jedziesz na ihach a potem Uh szybki zarobek i szykba kasa .

Ostatnio edytowany przez Viero - 04-03-2007 o 22:48.
Viero jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-03-2007, 22:53   #3
RoyalNajtex
Użytkownik forum

RoyalNajtex's Avatar

Data dołączenia: 26 12 2006

Domyślny

Wreszcie jakis normalny poradnik Moze skoncza sie te glupie pytania o wywerny ocenka 9/10 dziekuje
RoyalNajtex jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-03-2007, 23:07   #4
Lukas Hiper
Użytkownik Forum

Lukas Hiper's Avatar

Data dołączenia: 12 06 2005
Lokacja: Polska ;]

Stan: Aktywny Gracz
Profesja: Druid
Świat: Secura
Poziom: 40
Skille: xx/23
Poziom mag.: 41
Domyślny

Po 1. Według mnie każda prof. powinna zaopatrzyć się w Dwarven Ringa, ponieważ Wyva upija i to może spowodować problemy.
Po 2. Druid może od 28lvl z monkiem + hmm. Broń boże od 15lvl -.- ( chyba że z explo + uhy ), a jeżeli chodzi o Solo to Tempest bez HMM a sorc z WoCE + czasem HMM.

Według mnie poradnik trzeba dopracować.
Pozdro
stary 04-03-2007, 23:16   #5
Gollumek
Użytkownik Forum

Gollumek's Avatar

Data dołączenia: 05 03 2005
Lokacja: Śląskie :P

Stan: Na Emeryturze
Imię: Leen Thor
Profesja: Knight
Świat: Nerana
Domyślny

no... to teraz juz wiem gdzie sie respia
Gollumek jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 04-03-2007, 23:50   #6
kasii
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 08 10 2005

Imię: kasii
Świat: astera
Poziom: 100
Skille: 90+2/69
Poziom mag.: 20
Domyślny

dobra olejemy kilka mitów

1 dvarwen ring obowiazkowo jak upije niema bara ruszyc w zamierzonym kierunki ( ja na 30 lev padlem drudem bo niedalo sie zejsc na dól a mi zaczela mana sie konczyc )
pojedyncze respy bijemy w stulu :
knight - jak nie 40 lev i skile ponizej 70/70 to odradzam ubije ale weaste(chyba ze w roli blokera)
sorc/drud - polecam pojedynczy resp w stylu monk(jak na pacc to sio blokera moze byc bardziej oplacalne o ile sie z visa dobrze bije ale wtedy na manasy troche leci , mozna tez monka ihac jak zlazi na red)i tempest /woce(pacc vis moze dopomagac) dobijac mozna z hmma
pojedynczo nie polecam poision vave + lapa potrafi za 250 czasnac niewiadomo kiedy
paladyn -na pvp polecane z 2 bp ih monka przejac na wyzszum lev lub z blokerem (swietnie solo mozna bic kolo tele do BK i nie zapominac o exanie pox bo mimo ze hp pal ma sporo to poision niekiedy od 45 startyje i wyglada tak (45,30,15,14,14.....) i 100 hp nie nasze

odrazu odradzam bicie samodzielnie jakakolwiek profesja respu 8x wymienionego kolo OF
wyglada to tak ze wychodzisz up moze byc 7 vivern (wystarczajaco zeby otoczyc 5x lapa 3x vave i niema nawet h lev który nie uwazał.
Dowód ostatnio 70 ek sie tam polozył wyszedl bez ringa i miejsce bylo wolne wokół on "exori" chcial zejsc ale poszedl w owo wolne miejsce i 7 vivern na klacie a on chcac isc idzie w kierunku do sciany tam trap i ded :/
uhalem go ja mimo ze nieznam i próbowalem bic ale zaraz 2 vive niemialy co robic to na mnie poszly zanim zabilem wracam a tam 5 na mnie i zoonk ledwo uszlem a zeby loota odzyskac 130 ek uzyl bp uh wiec podejzewam ze to resp kamikadze i na wejsciu cza cholernie ostroznie bo czasem masz 2 i looz a czasem 7 i ds postawiony stoi jakies 2 sec a sorcowi mana po 4 sie konczy
słowo te potworki są słabe autor uzył w odniesieniu do pojedynczego respa ewentualnie 3x a to tak jakby porównywac 3 dragi do 8 3 max combo to kolo 700 ale 8 to ponad 2k i bynajmiej nie mówie tego by respa nie zajmowac bo ja i tak siedze na guardach ale one słabo dropią i jesli dragon chamów chcesz to wieczorem popros h lev na d lair zeby ci z 200 dał

to tyle blozgac za pisownie nie powinniscie ja biedny dyslektyk ale jak chcecie to dajecie
kasii jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2007, 00:59   #7
Andrea
Użytkownik Forum

Andrea's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2005

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Harmonia
Domyślny

Jest jeszcze resp wyvern w drodze do Paradox Tower (nie wiem ile) ale tam trzeba troche parceli aby się dostać, oraz resp 2 wyvern na północ od wejścia na Orcland. Warto dodac, że wyverny na PoH i te na północ od wejścia na Orcland respią się na powierzchni, reszta zaś na górkach.
Andrea jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2007, 01:26   #8
Nadol
Użytkownik Forum

Nadol's Avatar

Data dołączenia: 18 01 2005
Lokacja: ████ice

Imię: Brodol
Świat: Pandoria
Poziom: 999
Skille: █
Domyślny

Cytuj:
Paladin:
Solowanie:Tutaj paladyn ma utrudnione zadanie, ponieważ jedynym miejscem, gdzie móglby spokojnie uciekać jest POH, gdzie czeka na nas kilka giant spiderów. Skille również koło 60 i bolty. Level 20, żeby móc używać Exure Vite.
Dobry koleś z Ciebie jak 20lv może biegać na POH'u skora sa tam GS'y...
jest on bezbronny w takiej sytuacji to tak jak ja bym wziął mojego rookchara na 13lv i miałbym się bić z Mateuszem Dragonem Wielkim, powinieneś to z edytować na co najmniej 60lv lub 50lv+ z haste.

Ostatnio edytowany przez Nadol - 05-03-2007 o 01:27.
Nadol jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2007, 11:45   #9
Gholit
Użytkownik Forum

Gholit's Avatar

Data dołączenia: 20 10 2006

Domyślny

Warto byłoby dodać info o Wyvernie (hp, exp, ataki itp.), a przynajmniej link do jej opisu na tibia.pl.

@down

:A Nie zauważyłem
19:56 You see Jogurt Naturalny (Level 10). He is a knight.
19:56 You see Czlowiek Drewno (Level 9). He is a knight.

Ostatnio edytowany przez Gholit - 05-03-2007 o 16:37.
Gholit jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2007, 15:56   #10
Gajutus z Samery
Użytkownik Forum

Domyślny

@Nadol
Właśnie napisałem, że nie radzę tam chodzić, a innych miejsc gdzie palek może spokojnie uciekać poprostu nie ma
@Gholit
Jest link do opisu i to w pierwszej linijce....
@Andrea
No to przecież napisałem o tym respie, tylko nie wiem gdzie to jest dokładnie, więc nie chce nikogo wprowadzić w błąd, a to, że Wyverny występują na skale widać na mapkach

Czytajcie uważnie.

Ostatnio edytowany przez Gajutus z Samery - 05-03-2007 o 17:31.
stary 05-03-2007, 16:46   #11
Viedzminek
Użytkownik Forum

Viedzminek's Avatar

Data dołączenia: 26 01 2007
Lokacja: Zielona Góra

Świat: Xerena
Poziom: 40+
Skille: secret
Poziom mag.: 5
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kasii Pokaż post

knight - jak nie 40 lev i skile ponizej 70/70 to odradzam ubije ale weaste(chyba ze w roli blokera)
OMFG, ja z duzo mniejszymi skillami i levelem(30~) solowalem bez wiekszego waste

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez kasii Pokaż post

nie zapominac o exanie pox bo mimo ze hp pal ma sporo to poision niekiedy od 45 startyje i wyglada tak (45,30,15,14,14.....) i 100 hp nie nasze
Tak, tak trucizna zaczyna sie od 45 -.- (GZ!)

Poza tymi bledami, idz do szkoly na lekcje polskiego...

@topic:

Tak jak ktos wyzej powiedzial, ze przydalo by sie dodac dane o wyvernie. Obrazki jakbys dodal to tez duzo ladniej by to wygladalo.

Ogólnie 7/10
stary 05-03-2007, 17:18   #12
Coloo
Użytkownik forum

Coloo's Avatar

Data dołączenia: 13 02 2007

Domyślny

No nawet fajny poradnik. Może mi sie kiedyś przydać...
Coloo jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2007, 17:40   #13
cite
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 05 2004
Lokacja: Warszawa

Imię: Druid Cite
Profesja: Elder Druid
Świat: Candia
Domyślny

Są jeszcze 3 respy które znam a ich nie podałeś:
1. Drugi resp na Poh, dwie: http://tibia.pl/earth.php?x=32828&y=32317&z=6
2. Drugi resp niedaleko OF(tutaj palek nawet na niskim poziomie może zabijac), dwie: http://tibia.pl/earth.php?x=32807&y=31708&z=0
3. Kaz, droga do Paradox Tower, chyba dwie: http://tibia.pl/earth.php?x=32570&y=31971&z=0

edit. właśnie zauważyłem że o tym paradox i of już ktoś napisał
cite jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2007, 17:48   #14
Archibald Craven
Użytkownik forum

Data dołączenia: 16 03 2006

Imię: *****
Poziom: 71
Skille: 82/80
Poziom mag.: 6
Archibald Craven ma numer GG 5689528
Domyślny

Ciekawy i przydatny poradnik . Jeśli chodzi o resp Wyvern w pobliżu OF jest ich tam bardzo dużo i lepiej nie wchodzić np: palladynem zwłaszcza bez dwarven ringa. Ja wlazłem tam swoim knightem zrobiłem kilka kroków i odrazu mnie otoczyły a że nie miałem dwarven ringa upiły mnie i miałem spore problemy z zejściem na dół. W ciągu zaledwie 30-40 sekund zużyłem 4 uhy także radzę uważać.Pozdrawiam!
Archibald Craven jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2007, 17:49   #15
Gajutus z Samery
Użytkownik Forum

Domyślny

@Cite
No wielke dzięki Potem dam edita i zamieszcze brakujące respy. A wiesz gdzie dokładnie jest ten resp przy OF z 7 Wyvernami? Jeśli tak, to czy mógłbyś dać mapkę? I mimo, tak głupiego nicku też gram na Calmerze No i jeszcze raz dzięki
@ktoś tam kto mówił, żebym zamieścił obrazki.
Obrazki moge zamieśić, ale to chyba nie problem kliknąć? A srceeny dam dopiero wtedy gdy będe miał już wszystkie respy dla facc

Ostatnio edytowany przez Gajutus z Samery - 05-03-2007 o 17:59.
stary 05-03-2007, 17:52   #16
cite
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 23 05 2004

Imię: Druid Cite
Profesja: Elder Druid
Świat: Candia
Domyślny

http://tibia.pl/earth.php?x=32779&y=31828&z=0
cite jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 05-03-2007, 21:39   #17
Nadol
Użytkownik Forum

Nadol's Avatar

Data dołączenia: 18 01 2005
Lokacja: ████ice

Imię: Brodol
Świat: Pandoria
Poziom: 999
Skille: █
Domyślny

Ok,ok reszta bez zastrzeżeń

Nadol jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-03-2007, 08:43   #18
Andrea
Użytkownik Forum

Andrea's Avatar

Data dołączenia: 31 01 2005

Profesja: Master Sorcerer
Świat: Harmonia
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gajutus z Samery Pokaż post
@Andrea
No to przecież napisałem o tym respie, tylko nie wiem gdzie to jest dokładnie, więc nie chce nikogo wprowadzić w błąd, a to, że Wyverny występują na skale widać na mapkach

Czytajcie uważnie.
W pierwszej wersji poradnika nie było wymienionych przeze mnie respów, dodałeś je dopiero po zedytowaniu. Poza tym, jesli chodzi o mapki, to dałeś linki do Tibian Earth z miejscami respu wyvern, a z tego wcale nie wynika czy one respią się na powierzchni czy na skale.

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Gajutus z Samery
5. Resp Wyvern na Vedze (Vega)
http://tibia.pl/earth.php?x=31982&y=31690&z=6
Jest to resp 2 Wyvern.
Czy aby na pewno, czy ja będąc tam widzę tych wyvern więcej.

Cytuj:
9. Resp Wyvern na północ od bramy do OF
Według mnie jest różnica między OF a Orclandem. Ten resp jest na północ od wejscia na Orcland.

Cytuj:
10. Resp Wyvern w pobliżu OF (na południe od tego wyżej)
http://tibia.pl/earth.php?x=32779&y=31829&z=0
Bardzo niebezpieczny resp 7 Wyvern. Nie radzę tu chodzić, ponieważ sporo dużych lvli przypłaciło wyprawę tam życiem. Myślę, że mało kto tam expi
Dokładnie to ten resp jest w drodze na Orcland i dalej do OF. Dlatego w drodze, że idąc do OF trzeba przez niego przejść gdyż innej drogi nie ma.
Te wyverny respią się na górce na dwoch poziomach. I mylisz się jeżeli myślisz, że mało kto tam expi.

Cytuj:
11. Resp Wyvern po drodze na Paradox tower quest
http://tibia.pl/earth.php?x=32569&y=31967&z=4
Resp tylko 2 Wyvern. Mało znane miejsce, więc możemy tu sobie spokojnie siedzieć. Aby się do nich dostać potrzebne parcele lub czar levitate.
Czar levitate? A ja myślałem, że mowa tu o wyvernach dla facc. Tych parceli 12 jest potrzebnych, a jeśli będziemy mieli pecha i ktoś nam dla kawału je zabierze to drugie tyle jeszcze.
Andrea jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 06-03-2007, 17:28   #19
Gajutus z Samery
Użytkownik Forum

Domyślny

@up
Dzięki porprawiłem. A co do czatu levitate... masz racje napisałem, że wyverny dla facc, ale jak ktoś mi wcześniej pisze o czarze haste? albo dostaje wiadomość, żeby dodać coś o exori vis?
I jesteś pewny, że potrzeba 12 parceli? Są 3 piętra i na trzecim są Wyverny. Wydawało mi się, że do wejścia piętro potrzebne są 3 parcele? Jeszcze to sprawdze. Ale ciągle uważam, że mało osób expi na tym respie 7 Wyvernami, bo one napradę mogą przywalić, więc trzeba większego lvlu, a nie sądze, żeby jakiś h-lvl chciał na nich masowo expic.
stary 10-03-2007, 14:10   #20
Liper
Użytkownik Forum

Liper's Avatar

Data dołączenia: 12 12 2006

Domyślny

Świetny poradnik.Wszystko dokladnie napisane.Bardzo dobry, polecam przeczytac.

P.S. Zabilem wywke z blokerem na 11 lvl sorcem.
Liper jest offline   Odpowiedz z Cytatem
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania