![]() |
#1 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 16 08 2004
Lokacja: Zgorzelec
Stan: Na emeryturze
Imię: Wez Nie Kozacz
Profesja: Knight
Świat: solera
Poziom: 8
Skille: zmienne
|
![]() Jestem ciekawe czy znacie gre Arcanum i co o niej sadzicie? Bo ja sadze ze jest najlepsza RPG w jaka dotychczasowo gralem
![]() |
![]() |
|
![]() |
#2 |
Tibiaspy.com
Data dołączenia: 10 11 2003
Lokacja: Wrocław
|
![]() Czytalem, nie gralem.Pewnie jakbym mial mozliwosc (czyt. kase
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
eX Moderator
Data dołączenia: 26 09 2003
Lokacja: Fangorn Forest
Stan: Na Emeryturze
Gildia: Defenders of Fangorn
![]() |
![]() Nie gralem, jednakze co nieco o niej wiem. Odpowiedzialni sa za nia ludzie ze stajni Black Isle (niektorzy), wykorzystuje zmodyfikowany engine Fallouta, przedstawia nowatorski swiat i dosyc ciekawa fabule. Ogolnie ma niezle recenzje i sporo bugów. W najblizszym czasie zamierzam w nia zagrac.
![]()
2. Moderator nie myli się - moderator ma inne zdanie 3. Moderator nie obraża innych - moderator dobitnie zwraca uwagę 4. Kto przychodzi ze swoimi przekonaniami - wychodzi z przekonaniami moderatora. 5. Szanuj moda swego - możesz mieć gorszego. |
![]() |
![]() |
#4 |
Użytkownik Forum
|
![]() Tak bugow ma niestety sporo...:/ ale jej Fabula jest bardzo ciekawa. Mamy do wyboru 8 ras z ktorych kazda ma okolo 25 profesji do wyboru
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 22 09 2003
![]() |
![]() Profesje są dwie, ale sposobów rozwijania ich jest multum. Taki technik może zostać specem od elektroniki, wyrabiać broń albo granaty, albo np. parzyć ziółka. Czarownik natomiast ma różne dziedziny magii do wyboru. Po za tym postać nie musi zostać ani magiem ani technikiem, albo na odwrót, rozwijać się po równo w każdej z tych klas. Po za tym mamy parę skili niezależnych, jak otwieranie zamków, strzelanie z broni palnej, rzucanie, walka wręcz, retoryka itp. Przy tworzeniu postaci możemy też wybrać jej cechę dodatkową, np. "dziecko demona", która odejmuje 20 od karmy (i nigdy nie można przekroczyć progu powyżej -20), ale za to drastycznie podnosi umiejętności magiczne, z kolei inna cecha odejmuje urody ale dodaje siły. W angielskim Falloucie nazywało się to "trait".
Gra została zrobiona przez ludzi którzy faktycznie pracowali nad obydwoma Falloutami. Arcanum napewno nie jest od nich lepsze, ale za to przypadła mi do gustu bardziej niż np. okropny Baldur's Gate (wiem wiem, jestem debilem). Fabuła sprowadza się do tego że szukamy Billa Gatesa.. tfu, to znaczy pana o podobnym nazwisku, ale nie będę zdradzał dla tych którzy jescze nie grali i on potem zleca nam kolejne zadania. Gra ma swój klimat i dla tych którzy jeszcze nie grali gorąco polecam. W grze występuje jeden poważny bug: zawsze musisz mieć ze sobą przynajmniej dwa kryształy Kharanu (czy jakoś tak, wyglądają jak takie zielone sześciokąty), w przeciwnym wypadku zatniesz się w miejscu z którego już nie będzie powrotu! Aha: profesje nie są zbalansowane, zwykły mag z ognistą kulą jest lepszy od najlepszego technika. Czyli dla hardcorowców polecam właśnie technologa, ew. idiotę który będzie biegał z mieczem .Sam takim grałem, większości questów nie da się wykonać ze względu na niską inteligencję, ale czasem wali śmieszne teksty. Dla mądrali: trzeba wypić kilka butelek gorzałki i wtedy inteligencja spada, można sobie zobaczyć jak to jest być idotą ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Użytkownik Forum
|
![]() Ehem mi chodzilo moze i sie pomylilem ale prfesje typu: Elfie pochodzenie, czy zwykly zjadacz cjhleba. A co do krysztalu da sie bez niego wyjsc tylko trzeba poszperac, musialbym isc jeszcze raz od poczatku zeby sobie przypomniec ale ja jakos wyszedlem z tego klanu kola
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A co do technologa i maga to jest tak ze mozesz byc posrednio ![]() ![]() re up: Billa Gatesa Buahahahaha ![]() Ostatnio edytowany przez ciemne dropsy - 27-08-2004 o 12:26. |
![]() |
![]() |
#7 | |
Użytkownik Forum
|
![]() Cytuj:
![]() Przyklad? - Ta robota nie jest warta nawet funta Klakow! - Co ja musiec przyniesc ci funt Klakow? ![]() Sory za dwa posty pod rzad ale pomylilo mi sie i od razu dalem cytuj;/ Ostatnio edytowany przez ciemne dropsy - 27-08-2004 o 12:31. |
|
![]() |
![]() |
#8 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 25 08 2004
Lokacja: Kraków
Imię: Arrivald
Profesja: Paladin
Gildia: Underworld
Świat: Danubia
Poziom: 65
Skille: 85/60
Poziom mag.: 16
![]() |
![]() Hehe... ostatnio gralem w arcanum elfim magiem okolo 8 godzin ale przestalem zwazajac na to ze zabilem 2 dosc wazne postacie. Niestety pogubilem sie w fabule i stracilem zapal
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 21 08 2004
Lokacja: L-Przestrzeń
Stan: Niegrający
|
![]() Ta gra jest odjazdowa. Ciekawa fabuła oraz ekstra powiązanie swiata realnego z swiatem fantasty(chodzi mi tutaj o rasy i magie). Moja postac to krasnolud i miał 16pkt iteligencji i był technologiem.Niestety miałem błeda bo jak byłem w glebi to w którymś momencie wyłaczał mi się komp ale tak to polecam badaą tajemnice swiata Arcanum
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik Forum
Data dołączenia: 19 03 2004
Lokacja: Szczecin/Kraków
|
![]() Dla mnie również jest to najlepszy RPG w jaki grałem. Jednak nie ma tu żadnych konkretnych profesji. Postać można rozwijać w dwóch kierunkach: magii i technologii. O wszystkim decydują rasy. Krasnolud ma uzdolnienia technologiczne, elf magiczne itp. Ja grałem półorkiem (ma uzdolnienia technologiczne, ale słabsze od krasnoluda). Próbowałem grać każdą klasą po trochu, ale stwierdziłem, że półork jest najlepszy i to nim przeszedłem grę. Jednym słowem - jest świetna. Znajduje się w czołówce gier pod względem ilości tekstów (lepszy jest chyba tylko Morrowind, ale nie jestem pewien).