Jesteś tu: Tibia.pl / Forum

Wróć   Forum Tibia.pl > Forum ogólne > Inne

Notki

Inne To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj.

Odpowiedz

Opcje tematu
stary 09-01-2006, 20:11   #1
Vard Acal
Użytkownik Forum

Data dołączenia: 03 11 2005

Stan: Na Emeryturze
Domyślny Tibia-spoŁeczeŃstwo

Zaczynając grać w tibie (a trzeba powiedzieć że szybciej nie grałem w gry z gatunku mmorpg) uznałem ją za gre zwyczajna jak każda inna gra typu gta czy heroes, pomyślałem że warto pograć by spędzić kilka miłych chwil. Po kilku dniach gry jednak kilka miłych chwil zamnieniło się w kilka miłych godzin dzieńnie a teraz osiągneło punkt "kilka miłych miesięcy". Ostatnio zaczełem się zastanawiać czemu tak jest, czemu nie zostawiłem tej gry tak samo jak wyżej wspomiane, pierwszą różnicą jaką zauważyłem to to że tibi nie da się "ukończyć" tak jak gta, nie da się wpisać kodu na 100 level ale to nie to jest przyczyną tego że tibia często tak nam się podoba i nie potrafimy się od niej oderwać, grając w tibie możemy poczuć się częścią społeczeństwa ale czy tak faktyczne jest ? na to pytanie chcę wam odpowiedzieć

CZY TIBIA TO SPOŁECZEŃSTWO ?

Zastanawiając się dalej czy tibia jest społeczeństwem musimy się dowiedzieć co to jest to społeczeństwo, zakładając że większość z was wie i tak podam definicje i kilka cech społeczeństwa dla lepszego zobrazowania co mam na nyśli:

Społeczeństwo- Termin tem ujmuje dużą grupę ludzi zamieszkującą jdne terytorium, tym miane równierz określa się różne grupy społeczne np. Społeczeństwo górników, spoleczeństwo kierowców itp.

podstawowe cechy społeczeństwa- wspólne terytorium, uczucie przynależności do grupy, sieć powiązań z pobratyńcami z tej samej grupy

Na podstawie wyżej wymienionych formułek przełożymy je na język tibii
1)Grupa ludzi zamieszkująca wspólne terytorium- może to być np. Grupa ludzi zamieszkująca Venore, Carlin czy Thais itd.
2)różne grupy społeczne można odnieść na grupy typu lowlvl, gildie czy druidzi palladyni itp.
3)uczucie przynależności, mieszkając na Venore czuje się jej mieszkańcem i uważam że mogę być z tego dumny oraz wpływam na wzajemne stosunki w tym mieście
4)Sieć powiązań z pobratyńcami to nic innego jak tibijskie przyjaźnie np. z tego samego miasta czy expowiska

Po tym co napisałem mogę śmiao powiedzieć że Tibia tworzy swojego rodzaju społeczeństwo i czując się filozofem oczekuje odpowiedzi, wytknięcia mi błędów lub dodanie czegoś od siebie

PS.To wszystko co tu napisałem zauważamy na codzieć logując się tylko poprostu nie mamy czasu się nad tym zastanowić a to że przecztaliście ten wywód to nie znaczy że odrazu musicie głosić ten pogląd grajcie tak jak dawniej czując się częścią tej społeczności
Vard Acal jest offline   Odpowiedz z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stary 09-01-2006, 20:32   #2
Filthy
Zbanowany

Filthy's Avatar

Data dołączenia: 19 03 2005
Lokacja: Sanok

Imię: Sephiroth
Gildia: SOLDIER
Świat: Promised Land
Wyślij wiadomość przez ICQ do Filthy Filthy ma numer GG 2652863
Domyślny

Jesteśmy społeczeństwem graczy w Tibię, a w Tibii jesteśmy społeczeństwem zamieszkującym dane miasto. Wszystko pracuje w harmonii. Magowie robią runy dla rycerzy, a Ci po zabiciu potworów przynoszą magom equipment. Jest to w 100 % społeczeństwo. Myśle, ze to jest głównym powodem tego , że tibia tak wciąga.
Filthy jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-01-2006, 09:55   #3
gorgi
Użytkownik Forum

gorgi's Avatar

Data dołączenia: 16 05 2004
Lokacja: ubikacja!

gorgi ma numer GG 3064753
Domyślny

inaczej mówiąc tibia używa terminu zapętlenia, czyli jedno nie może istnieć bez drugiego, co powoduje, że wszystko leci w kółko ;p
gorgi jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-01-2006, 15:12   #4
Anteks
Użytkownik Forum

Anteks's Avatar

Data dołączenia: 21 04 2005
Lokacja: Kraków/

Stan: Niegrający
Anteks ma numer GG 4770665
Domyślny

G*wno prawda - żadne społeczeństwo...
Farmazony a nie społeczenstwo..
Społeczeńtwo posiada kulture.. a gdzie to w tibii masz?!
||
Nie klikaj wyżej, bo bedziesz sikał w nocy

PoZdro
Antek
Anteks jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 10-01-2006, 15:40   #5
Vard Acal
Użytkownik Forum

Domyślny

Dam ci więc przykład kultury w tibii

Wyobraź sobie sytuacje że idziesz na expowisko ale ktoś już je zajął, odchodzisz więc bo to jest tibijska kultura, jeśli nie odejdziesz stajesz się nie kultularny a kultura to również zwyczaje tibia ma zwyczaje takie jak np. "boker bierze wszystko"
stary 10-01-2006, 15:48   #6
zwiastun ciemnosci
Użytkownik Forum

zwiastun ciemnosci's Avatar

Data dołączenia: 10 08 2004
Lokacja: Nazril - Wieża Ciemności

Stan: Na emeryturze
zwiastun ciemnosci ma numer GG 1923014
Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Vard Acal
Dam ci więc przykład kultury w tibii

Wyobraź sobie sytuacje że idziesz na expowisko ale ktoś już je zajął, odchodzisz więc bo to jest tibijska kultura, jeśli nie odejdziesz stajesz się nie kultularny a kultura to również zwyczaje tibia ma zwyczaje takie jak np. "boker bierze wszystko"
tak, masz racje bloker bierze wszystko ale tak zeby mi sie za runy zwrocilo
i zebym cos dostal z loota
stary 10-01-2006, 17:15   #7
Vard Acal
Użytkownik Forum

Domyślny

dostajesz Exp, i to jest zapłata za runy jeśli blokuje knight to praktycznie całe exp jest twoje (jeśli bloker próbuje odciągnąć od ciebie potwora) i dlatego on zabiera rzeczy - ponieważ nie dostaje exp, ale nie o tym ten temat
stary 11-01-2006, 12:38   #8
Anteks
Użytkownik Forum

Anteks's Avatar

Data dołączenia: 21 04 2005
Lokacja: Kraków/

Stan: Niegrający
Anteks ma numer GG 4770665
Domyślny

Ja jeszcze nie widziałem, żeby gościu tak spokojnie odszedł..
Zawsze się kłóci..
Chyba ze przychodzi expić jakiś 10 lvl, looka na tego drugiego i
"You see <imię>(level 111). He is a master sorcerer. itd...
Więc wiesz...
||
Nie klikaj wyżej, bo bedziesz sikał w nocy

PoZdro
Antek
Anteks jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-01-2006, 13:26   #9
jastr
Użytkownik Forum

jastr's Avatar

Data dołączenia: 18 02 2005
Lokacja: Ełk

Stan: Na emeryturze
Imię: Jastr
Profesja: Sorcerer
Świat: Galana
Poziom: 8
Skille: :)
jastr ma numer GG 4019279
Domyślny

Szczerze powiedziawszy to ja nie mam zielonego pojęcia o co chodzi ci w tym poscie. Co że tibia to społeczeństwo??? Tibia to G...R...A (fakt wciągająca jak chole.a ale tylko gra) Możesz się od niej uzależnić (chociasz nie wiem w jaki sposób ja tam nie jestem uzależniony gram tylko sporadycznie<ręce się trzęsą>) No cóż społeczeństwo niby wszystko pasuje definicja itd tylko jedna rzecz nie pasuje: ty nie jesteś w grze a więc nie mieszkacie w jednym mieście bo ja mieszkam np.w Ełku a ty w Gdańsku, nie zajmujemy się tym samym bo ja pracuje ty sę uczysz itd.. Myli ci się świat gry ze światem rzeczywistym.
jastr jest offline   Odpowiedz z Cytatem
stary 11-01-2006, 13:34   #10
Sow@
Guest

Domyślny

Cytuj:
dostajesz Exp, i to jest zapłata za runy jeśli blokuje knight to praktycznie całe exp jest twoje (jeśli bloker próbuje odciągnąć od ciebie potwora) i dlatego on zabiera rzeczy - ponieważ nie dostaje exp, ale nie o tym ten temat
Ej to nie jest temat Dla kogoo exp a dla kogo loot z huntów. Tylko temat dotyczący :? społeczeństwa. A jeśli chodzi o temat to nie do konca masz racje. Poperam Jastra to tylko gra!!
  Odpowiedz z Cytatem
stary 11-01-2006, 15:24   #11
Vard Acal
Użytkownik Forum

Domyślny

Ale ja nie powiedziałem że to nie jest gra, owszem to jest gra i dla niej nie zrezygnuje np. wyjścia z kolegami czy z nauki, chciałem tylko pokazać podobieństwa tej GRY do rzeczywistości i nie mówcie że myli mi sie świat gry z rzeczywistością bo znam ludzi którzy zapytani ile masz lat odpowiadają- 50 level ale wkońcu też nie o tym ten post... ech...
A pozatym nawet w moim podpisie pisze że tibia to TYLKO GRA !
stary 11-01-2006, 15:35   #12
Evil Maul
Użytkownik Forum

Evil Maul's Avatar

Data dołączenia: 11 03 2005
Lokacja: Above cloud

Profesja: Elite Knight
Świat: Aldora
Poziom: 157
Poziom mag.: 9
Domyślny

Cytuj:
Zaczynając grać w tibie (a trzeba powiedzieć że szybciej nie grałem w gry z gatunku mmorpg) uznałem ją za gre zwyczajna jak każda inna gra typu gta czy heroes, pomyślałem że warto pograć by spędzić kilka miłych chwil. Po kilku dniach gry jednak kilka miłych chwil zamnieniło się w kilka miłych godzin dzieńnie a teraz osiągneło punkt "kilka miłych miesięcy". Ostatnio zaczełem się zastanawiać czemu tak jest, czemu nie zostawiłem tej gry tak samo jak wyżej wspomiane, pierwszą różnicą jaką zauważyłem to to że tibi nie da się "ukończyć" tak jak gta, nie da się wpisać kodu na 100 level ale to nie to jest przyczyną tego że tibia często tak nam się podoba i nie potrafimy się od niej oderwać, grając w tibie możemy poczuć się częścią społeczeństwa ale czy tak faktyczne jest ? na to pytanie chcę wam odpowiedzieć

CZY TIBIA TO SPOŁECZEŃSTWO ?

Zastanawiając się dalej czy tibia jest społeczeństwem musimy się dowiedzieć co to jest to społeczeństwo, zakładając że większość z was wie i tak podam definicje i kilka cech społeczeństwa dla lepszego zobrazowania co mam na nyśli:

Społeczeństwo- Termin tem ujmuje dużą grupę ludzi zamieszkującą jdne terytorium, tym miane równierz określa się różne grupy społeczne np. Społeczeństwo górników, spoleczeństwo kierowców itp.

podstawowe cechy społeczeństwa- wspólne terytorium, uczucie przynależności do grupy, sieć powiązań z pobratyńcami z tej samej grupy

Na podstawie wyżej wymienionych formułek przełożymy je na język tibii
1)Grupa ludzi zamieszkująca wspólne terytorium- może to być np. Grupa ludzi zamieszkująca Venore, Carlin czy Thais itd.
2)różne grupy społeczne można odnieść na grupy typu lowlvl, gildie czy druidzi palladyni itp.
3)uczucie przynależności, mieszkając na Venore czuje się jej mieszkańcem i uważam że mogę być z tego dumny oraz wpływam na wzajemne stosunki w tym mieście
4)Sieć powiązań z pobratyńcami to nic innego jak tibijskie przyjaźnie np. z tego samego miasta czy expowiska

Po tym co napisałem mogę śmiao powiedzieć że Tibia tworzy swojego rodzaju społeczeństwo i czując się filozofem oczekuje odpowiedzi, wytknięcia mi błędów lub dodanie czegoś od siebie

PS.To wszystko co tu napisałem zauważamy na codzieć logując się tylko poprostu nie mamy czasu się nad tym zastanowić a to że przecztaliście ten wywód to nie znaczy że odrazu musicie głosić ten pogląd grajcie tak jak dawniej czując się częścią tej społeczności

-.- każdy mmorpg wciaga nawet rpg pamietam jak wstawalem o 5 rano zeby przejsc kolejna misje w Final Fantasy VIII ale po jakims czasie sie znudzlio . Dlaczego ? bo wiedzialem jak ja przejsc , przeszlem all questy itp itd , z tibia jest inaczej bo nie wiemy co moze nas spotkac w danej chwili , niebezpieczenstwo przed dedem jest ogromne . Gdyby nie bylo tyle questów , masa potworow , nieodkryte miejsca , bezcenne rzeczy i wiele nOObów to ta gra stracila swój urok . Każda gra sie kiedys znudzi tak samo myslalem o najlepszej bajce xD ,, Dragon Ball " xDDDDD myslalem ze moda dragon balla bedzie wieczna ale niestety minely 2 lata i sie znudzilo . Tibi tez tak wróze jeszcze rok , dwa i pfff tylko prawdziwi i wtrwali gracze zostana .
stary 11-01-2006, 16:30   #13
Vard Acal
Użytkownik Forum

Domyślny

@up

Może to też prawda, to chyba jedna z rzeczy które wtróżniają te tibijskie społeczeństwo od tego prawdziwego
Odpowiedz

Użytkowników czytających ten temat: 1 (zarejestrowanych: 0, gości: 1)

Zasady postowania